Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lelki Titkaink Hírlevél a testünk üzeneteiről

Hírlevél a Testbeszéd - Gesztus szótár DVD megjelenéséről

Testbeszéd - Gesztus szótárÉletünk minden pillanatában kommunikálunk, üzenünk magunkról valamit a külvilágnak. Alvás és ébrenlét közben is, hangosan vagy némán, a szavainkkal, a mimikánkkal, a hangsúlyainkkal, a mozdulatainkkal, a bőrünkkel, mindenünkkel üzeneteket küldünk a környezetünknek.

Ma a figyelmünk középpontjában a szóbeli kommunikáció áll, s a legtöbben alig tudnak valamit a testbeszédről. Pedig a testbeszéd kialakulása minimum ötszázezer évvel ezelőtt kezdődött, az ember szóbeszédének a kialakulása mindössze ötvenezer éves. Ezt megelőzően az érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang volt.

A magyar nyelv nem csak gyönyörű, hanem rendkívül kifejező is. Nyelvi fordulataink megmutatják, hogy mennyire fontos szerepet játszik a kommunikációban a testbeszéd: „Fel a fejjel! Fenn hordja az orrát. Arcizma sem rándul. Vállat von. Föllélegzik. Kiül az arcára az öröm/utálat. A pislogása elárulja.”

A politikusok testbeszédét árgus szemekkel figyeli a világ, hiszen köztudott, hogy a politikusok gyakran nem a saját véleményüket mondják, hanem valamilyen érdek vezérli őket a mondanivalójukban. De nem csak a politikusra jellemző, hogy másnak mutatja magát, mint ami. Előfordul a szülővel az iskolában, a szomszédasszonnyal, a gyerekünkkel, a házastársunkkal, de előfordul önmagunkkal is, hogy adott helyzetben mást akarunk mutatni, mint amit valójában gondolunk.

Emlékezzünk csak arra, amikor a párunk azt mondta: örökké foglak szeretni. Mennyiben volt más a testbeszéde, amikor az esküvőnkön hangzott el ez a mondat, és amikor 20 év házasság után nyaggattuk ezzel a kérdéssel. Pedig a szavak szintjén ugyanaz hangzott el.

Nem az számít, amit mondunk, hanem az, ahogyan mondjuk

A szó elsősorban információközlésre való, míg a testbeszéd a kapcsolat, az egymáshoz viszonyulás kifejezésének az eszköze. A testbeszéd gyakran helyettesíti a szóbeli közlést, s olyan titkokat árul el, amelyet nem is szeretnénk másokkal tudatni. Vannak, akik észre sem veszik, hogy míg a szavaikkal az egyik történetet adják elő, a testtartásuk, a mozdulataik és a gesztusaik ugyanannak a történetnek egy másik változatát mesélik.

A testbeszéd az ember érzelmi állapotának a látható, érzékelhető leképeződése. Egy gesztus, vagy önkéntelen mozdulat rávilágít a pillanatnyi érzésre. Amikor a gyermek az atyai intelmekre „igen apa” szavakkal válaszol, de alig észrevehetően megvonja a vállát, biztosak lehetünk benne, hogy a szülői okítás nem érte el a célját. Ha egy nő elégedetlen a combja vastagságával, akkor ösztönösen lefelé simítgatja a ruháját. Amikor egy férfi és egy nő tudatosan titkolni akarja a köztük lévő intim kapcsolatot, a pillantásuk, s a bőrükön megjelenő fiziológiás jelek elárulják a titkukat.

Az ember az evolúciós fejlődés csúcsa

Rengeteg kutatás és vita tárgya volt már, hogy a nonverbális jelek örökletesek, vagy tanuljuk őket. A kutatók azt találták, hogy az alapvető érzelmek kifejezésére mindegyik kultúra ugyanazokat a mimikai jelzéseket és gesztusokat használja. Még a vakon és süketen született gyermekek esetében is, ahol az utánzás és a tanulás lehetősége kizárt, megjelenik a mosoly, ami azt mutatja, hogy a mosoly velünk született képesség. Az alapvető nonverbális kommunikációs jelek legtöbbje a világon mindenütt ugyanazt jelenti. Aki örül, az mosolyog. Aki szomorú vagy mérges, ráncolja a homlokát és/vagy felvonja a szemöldökét. A bólintás kevés kivételtől eltekintve a jóváhagyást, míg a fejrázás a tagadás vagy tiltás jele.

Miért fontos érteni a testbeszédet?

A kapcsolatainkban az egyik alapvető igényünk, hogy megbízhassunk a másik emberben, legyen az a párunk, munkatársunk, gyerekünk, barátunk, szomszédunk, üzletfelünk. Tudjuk, hogy a testbeszédet lehetetlen tartósan hamisítani.

A tudósok azt mondják, hogy az emberek közlésének 7%-a verbális (maguk a szavak), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás, különféle hanghatások), és 55%-a a látható testbeszéd. A kutatások mára közel egymillió nonverbális jelet jegyeztek fel. S nyilván minden jelet senki sem képes megjegyezni, de a testbeszéd értése magabiztosabbá tesz minket. Kevésbé leszünk becsaphatók, nagyobb biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy a beszélgető partnerünk nyílt és őszinte, vagy nem.

Testbeszéd című DVD sorozatunk első része egy gesztus szótár. Amikor idegen nyelvet kezdünk tanulni, először szükségünk van egy minimális szókincsre, hogy összefüggő mondatokat tudjunk alkotni. A testbeszédnek ezt az alap „szókincsét” tartalmazza a gesztus szótár.

Testbeszéd - Gesztus szótár

Ha szeretnél belepillantani a Gesztus szótárba, itt megteheted:

Testbeszéd - Gesztus szótár

Beszélgetés, udvarlás, munka vagy üzleti tárgyalás közben az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, vagy éreznek. Ha a szavakon kívül megfigyeljük azt is, hogy közben mit mond a beszélgető partnerünk teste, akkor nem fordulhat elő, hogy félreértünk valamit.

A testbeszéd megértésével olvashatunk embertársaink gondolataiban, mi több: titkaiban. Aki érti a testbeszédet, az nehezebben csapható be. Vannak emberek, akiknek jók a megérzéseik, ők könnyen értik a testbeszédet. Az intuitív alkatú emberek öntudatlanul is fogják a testbeszéd jeleit, azonban annak sem kell elkeseredni, aki nem rendelkezik ezzel az adottsággal. A testbeszéd jelei ugyanis megtanulhatók.

Testbeszéd című DVD sorozatunk első része egy Gesztus szótár. Amikor idegen nyelvet kezdünk tanulni, először szükségünk van egy minimális szókincsre, hogy összefüggő mondatokat tudjunk alkotni. A testbeszédnek ezt az alap „szókincsét” tartalmazza a Gesztus szótár.

A Testbeszéd - Gesztus szótár DVD nem kerül a könyvesboltok ellátási rendszerébe. Kizárólagos forgalmazója: Csehák Hajnalka pszichológus 1036 Budapest, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.

Testbeszéd - Gesztus szótár DVD
Testbeszéd - Gesztus szótár DVD megrendelése


Szállítási cím


Számlázási cím
Fizetés módja

1 CD megrendelése és átutalás esetén - Ár: 2350 Ft + 1050 Ft csomagolási és postaköltség (Összesen 3 400 Ft.). 1 CD megrendelése és utánvétel esetén - Ár: 2350 Ft + 1850 Ft csomagolási és postaköltség (Összesen 4 200 Ft.). 1 DVD megrendelése és utánvétel esetén - Ár: 2950 Ft + 1850 Ft csomagolási és postaköltség (Összesen 4 800 Ft.). Az ár az ÁFÁ-t tartalmazza. Megrendelésedről visszaigazolást küldünk, melyben a postára adás időpontját feltüntetjük.

Hasznos olvasmányok

Mi is az a testbeszéd? » Gesztus (testbeszéd) szótár » Testbeszéd, gesztus, mimika »
Csecsemő testbeszéd » Bébi testbeszéd » Gyermek testbeszéd » Gyermekkori testbeszéd »
Testbeszéd és párkapcsolat » Testbeszéd - Szemhasználat » Állásinterjú és testbeszéd »
Non-verbális kommunikáció 1. » Non-verbális kommunikáció 2. »
Testbeszéd - Tér és térhasználat » Edward T. Hall: Rejtett dimenziók (részlet) »

Lelki Titkaink Hírlevél

A könyvespolcra ajánljuk

Sue Bishop: AsszertivitásAllan Pease: Testbeszéd - Gondolatolvasás gesztusokbólAllan Pease - Barbara Pease: Testbeszéd enciklopédiája

Lelki Titkaink Hírlevél

Asszertivitás, asszertív viselkedés

Asszertivitás, asszertív viselkedésAz asszertivitás magabiztos és nyugodt viselkedés. Az asszertív ember önmagáról azt üzeni a külvilágnak, hogy „szelíd vagyok, de bízom magamban”. Nem bántok senkit, de megvédem magam. Őszinte és nyílt vagyok”. Az asszertív ember határozottan kiáll az érdekeiért, határozottan mondja el a véleményét, és egyértelműen fejezi ki az érzelmeit. Ugyanakkor figyelmesen meghallgat másokat, komolyan veszi, és tiszteletben tartja mások véleményét érzelmeit. Az asszertív viselkedésű ember mellett senki sem érzi elnyomva magát, mert az asszertív embertől lehet szorongás nélkül is szívességet kérni. Biztos, hogy nyugodtan meghallgatja a kérést, és ha nem tudja teljesíteni, akkor zavar nélkül visszautasítja azt, emellett érzékelteti, hogy hasonló helyzetben az ő kérését is vissza lehet utasítani – következmények nélkül.

Önérvényesítő magatartás, asszertív tréning: részletes információk, jelentkezés »

Lelki Titkaink Hírlevél

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Lelki Titkaink Hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2010. december. 02.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.