Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hírlevél az asszertív kommunikációról

Az önbizalom a társas érintkezés, a kapcsolatok, a munkahelyi érvényesülés alapja

Az önbizalom a társas érintkezés, a kapcsolatok, a munkahelyi érvényesülés alapjaAz emberekkel való kommunikáció során könnyen felismerhető az önbizalom megléte vagy hiánya. Az önbizalom a társas érintkezés, a kapcsolatok, a munkahelyi érvényesülés alapja.

Az asszertív azt jelenti, hogy szorongás nélkül kiállunk a saját véleményünk mellett, vagy képviseljük a saját jogainkat anélkül, hogy mások jogait megsértenénk, vagy másokban szorongást keltenénk. Az asszertív magatartás azt is jelenti, hogy mi magunk döntjük el, hogy reagálunk-e valamire, vagy sem, elmondjuk-e a véleményünket, vagy sem.

Az asszertív viselkedés nem megalázkodó, de nem is agresszív, az önérvényesítés elegánsan magabiztos és eredményes módja.

Négyféle viselkedéstípust különböztetünk meg:

 • agresszív,
 • alárendelődő (szubmisszív),
 • manipulatív és
 • asszertív

viselkedési módot.

Asszertivitás, asszertív viselkedés

Asszertivitás, asszertív viselkedésAz asszertivitás magabiztos és nyugodt viselkedés. Az asszertív ember önmagáról azt üzeni a külvilágnak, hogy „szelíd vagyok, de bízom magamban”. Nem bántok senkit, de megvédem magam. Őszinte és nyílt vagyok”. Az asszertív ember határozottan kiáll az érdekeiért, határozottan mondja el a véleményét, és egyértelműen fejezi ki az érzelmeit. Ugyanakkor figyelmesen meghallgat másokat, komolyan veszi, és tiszteletben tartja mások véleményét érzelmeit. Az asszertív viselkedésű ember mellett senki sem érzi elnyomva magát, mert az asszertív embertől lehet szorongás nélkül is szívességet kérni. Biztos, hogy nyugodtan meghallgatja a kérést, és ha nem tudja teljesíteni, akkor zavar nélkül visszautasítja azt, emellett érzékelteti, hogy hasonló helyzetben az ő kérését is vissza lehet utasítani – következmények nélkül.

Miért ártalmas viselkedés az agresszivitás? Azért, mert agresszióval elérhetjük, amit akarunk, azonban az ilyen győzelemnek igen nagy ára van. Hiszen az agresszív ember előbb-utóbb elveszíti az érzelmi kapcsolatait, a szerettei félnek tőle, s ha tehetik, elkerülik a vele való találkozást, vagy huzamosabb együttlétet.

Az asszertív viselkedés elősegíti az egyenrangú kapcsolatok kialakulását, képessé tesz a szorongás nélküli életre, az őszinte érzések bátor kifejezésére, s eközben az asszertív ember nem sérti mások emberi jogait és érzéseit.

A legtöbb ember arra törekszik, hogy meg tudja tartani az egyensúlyt a saját érdekeinek az érvényesítése és a mások érdekeinek a figyelembe vétele között. Van, amikor a békesség kedvéért megalkuszunk bizonyos helyzetekkel, vagy engedünk a másiknak. Vannak helyzetek, amikor a saját érdekeink rovására is segítünk valakinek. S ez így rendben is van, hiszen tudatosan így döntöttünk.

Vannak helyzetek, amikor azonban felesleges engednünk, mert semmilyen pozitív célt nem szolgál az, ha nem állunk ki magunkért.Vannak helyzetek, amikor azonban felesleges engednünk, mert semmilyen pozitív célt nem szolgál az, ha nem állunk ki magunkért. Például, amikor kihasználnak minket, akkor tudnunk kellene nemet mondani. Egyikünk azért nem tud nemet mondani, mert feltétlen engedelmességre nevelték, vagy egyszerűen félünk valakit visszautasítani. Gyakran úgy érezzük, hogy kisebb erőfeszítés nekünk, ha engedelmeskedünk, mint ha nemet mondunk, és utána el kell viselnünk a visszautasított személy neheztelését, haragját, érzelmi büntetését.

Érdemes azonban átgondolni, hogy mennyire gyakran fordul elő, hogy azt érezzük: kihasználnak minket? S Milyen sűrűn nyeljük le az elégedetlenségünket, a keserűségünket?

Az asszertivitás nem azt jelenti, hogy minden esetben konfrontálódnunk kell, de ha szükséges, ki kell állni az érdekeinkért. Nem is kell, és nem is lehet minden esetben asszertíven viselkedni.

Elég asszertív vagy-e?

Az alábbi rövid kérdőív segít eldönteni, hogy szükséged van-e az asszertív viselkedés tanulására.

 1. Ha valamit nem értesz, meg mered-e kérni a beszélgető partneredet, hogy ismételje meg, vagy magyarázza el, amit mondott?
 2. Ha valaki túlzó kéréssel áll eléd, vissza tudod-e utasítani?
 3. Szükség esetén meg tudod-e a társadat szemtől szembe kritizálni?
 4. Tudod-e a fogadni a neked szóló bókokat anélkül, hogy zavarba jönnél?
 5. Megmondod-e a munkával kapcsolatos elégedetlenségedet a főnöködnek?
 6. El tudod-e kerülni, hogy mások kihasználjanak, vagy ide-oda „lökdössenek”
 7. Szoktál-e értekezleten kérdezni vagy felszólalni?
 8. Tudsz-e nemet mondani, amikor szeretnél?
 9. Ha valaki igazságtalan veled, szóvá teszed-e neki?
 10. Meg mered-e kérdezni valakitől, hogy megsértetted-e?
 11. Magabiztos vagy-e egy állásinterjún?
 12. Meghallgatják-e az emberek az ötleteidet?
 13. Ha jogos kritikát kapsz, el tudod-e viselni védekezés nélkül?
 14. Ha valaki rosszul végez el neked egy munkát, megkéred, hogy csinálja meg rendesen?
 15. Idegenek között nyugodtnak és magabiztosnak érzed-e magad?
 16. Ha valaki visszaél a bizalmaddal, megmondod-e neki őszintén, hogy mit érzel?
 17. Ha valakivel akit tisztelsz, egyáltalán nem értesz egyet, kifejted-e a saját véleményedet?
 18. Ellent tudsz-e mondani egy hatalmi pozícióban lévő személynek?
 19. Ha megtudod, hogy valaki rossz hírbe hozott, megkeresed-e, hogy tisztázd vele a dolgot?
 20. El tudod-e kerülni, hogy túl sokat mentegetőzz?

Ha a válaszaid „igenek”, akkor asszertív viselkedésű ember vagy.

Ha háromnál több „nemet” találtál a válaszaid között, akkor javasoljuk, hogy fejleszd még az asszertivitásodat. Hiszen az asszertivitás elegánsan határozott, egyenrangú viselkedés, amely segítségével képesek vagyunk a nehéz helyzeteket eredményesen megoldani. Azokat a kommunikációs technikákat, amelyeket az asszertiv tréningen tanítunk, azok tudják eredményesen alkalmazni, akik kellő önbizalommal rendelkeznek. Ezért az asszertiv tréningen önbizalom növelő technikákkal dolgozunk.

Azokat a kommunikációs technikákat, amelyeket az asszertiv tréningen tanítunk, azok tudják eredményesen alkalmazni, akik kellő önbizalommal rendelkeznek.

Asszertív kommunikációs tréning

Asszertivitás, asszertív magatartás és kommunikáció tréning: További információ és jelentkezés »

Asszertivitás kommunikáció tréning
Jelentkezz asszertív kommunikáció tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

 • Asszertivitás, asszertív kommunikáció
 • Kiégés (burnout) elleni tréning

A könyvespolcra ajánljuk

Konrad Lorenz: Az agresszió

Konrad Lorenz: Az agresszió„Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa, melynek működése révén az állatcsoportokban kialakul a rangsor, és lehetővé válik az erőforrások biológiailag optimális elosztását különösebb harcok nélkül. Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét.”

(Csányi Vilmos)

Konrad Lorenz: Az agresszió »

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberrőlAz ismert pszichológus szerint az agresszivitás Isten adta tulajdonságunk, mint az étvágyunk vagy a vérmérsékletünk. Önmagában se nem jó, se nem rossz, attól függően, milyen motivációból, milyen céllal és milyen módon használjuk. Az életerő és az agresszió voltaképp ugyanaz: energia, véli a szerző - jól kellene használni ezt az energiakészletet. A könyv beszél az agressziót kiváltó okokról, hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást.

A könyv második része néhány ismert sikeremberről szól, Mike Tyson ökölvívóról, Lady Diana hercegnőről és Avilai Terézről, a szent apácáról.

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről »

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?Unod már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen szakkifejezésekkel, és a gyakorlatban tulajdonképpen használhatatlanok? A Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismerned: Asszertivitás. Ez az érdekeid érvényesítését jelenti oly módon, hogy mások igényeit is figyelembe veszed. A több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szerzőpáros nagy sikerű könyvében közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be, melyek segítségével Te is megtanulhatsz asszertív lenni önmagad, valamint családod, barátaid, szűkebb és tágabb környezeted érdekében.

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás »

Sue Bishop: Asszertivitás

Sue Bishop: Asszertivitás„Miért tesszük fel a kérdést annyiszor: hogyan kommunikáljunk? Miért szeretnénk rajta változtatni? Hiszen ha csendben maradunk, nem mondjuk ki a véleményünket, az kényelmes és mentes minden felelősségtől. Miért és hogyan legyünk asszertívek, ha többnyire agresszív viselkedéssel is elérhetjük, amit akarunk? A szerző, Sue Bishop választ ad a fenti kérdésekre. Egyben arra biztat bennünket, ismerjük meg önmagunkat: erősségeinket és gyengeségeinket. Egyszerű technikákat ajánl, hétköznapi helyzeteket ír le. A könyv gyakorlatait és feladatait elvégezve, a dialógusokat gyakorolva képesek leszünk elérni céljainkat, növelni önbecsülésünket. Ha szükségét érezzük, merjünk kérni, vagy nemet mondani. Így még a nehéz emberekkel is szót érhetünk, és a nehéz helyzetekben sem sérülünk, miközben javulnak az emberi kapcsolataink, és győztes - győztes helyzeteket hozhatunk létre.”

Miatovics Márta - coach, senior tréner

Sue Bishop: Asszertivitás »

A könyvespolcra ajánljuk

Lelki Titkaink Hírlevél

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Lelki Titkaink Hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2010. május 27.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.