Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Ha így gondolkodsz, nem győzhet le a koronavírus járvány

Megküzdés a járvánnyal

Ha így gondolkodsz, nem győzhet le a koronavírus járványManapság gyakran halljuk: olyan világot élünk, amiben eddig soha nem volt részünk. 100 éve (1918-1920 között) pusztított a spanyolnátha, az utolsó nagy világjárvány. Máskor is voltak nehézségek, vagy válságok, máskor is éltünk már meg fenyegetettséget, de ilyen nyílt támadást az egészségünk ellen még nem. Minden változik körülöttünk, s a változó körülmények között nekünk is változni kell.

A koronavírus szembesít

A koronavírus szembesítA fertőző betegség, a koronavírus a maga sajátos módján válogat közöttünk, mi pedig a magunk sajátos módján igyekszünk védekezni ellene. Akár bevalljuk, akár nem, sérülékenyebbek lettünk. Illetve eddig is ilyen sérülékenyek voltunk, de amíg nem szembesített vele a járvány, addig nem vettünk tudomást a sérülékenységünkről. „Még nem nagy az ember. De képzeli, hát szertelen.” – írta József Attila az Ars poetika című versében. Oly sok mindenről tudtuk, hogy másképpen kellene csinálni, mégsem úgy csináltuk. Játszottunk, szertelenkedtünk. Hittük magunkról, hogy nagy dolgokat viszünk véghez, s kiérdemeltük a jólétet.

A koronavírus szembesítAztán egy „apróság”, egy parányi vírus szembesülésre kényszerített minket. Nem groteszk, hogy a „nagy embert”, egy aprócska biológiai organizmus letérdelteti? A vírusról tudjuk, hogy szabad szemmel láthatatlan, mégis legyőzi az embert. Az embert gazdatestnek használja, s akinek az immunrendszere gyenge, azt rákényszeríti, hogy a kórokozó fehérjéit termelje a sajátja helyett.

Félsz? Igen. Természetes reakció, ha egy ismeretlen betegség megtámad, akkor az félelemmel jár, hiszen olyan meccset vagy kénytelen játszani, aminek nem ismered a szabályait, és nem látod a végét sem. Cserébe az egészségedet támadja, vagy akár az életedre tör. Hiába szeretnél, nem tudsz elmenekülni előle, marad tehát a megküzdés.

Megküzdés a járvánnyal

Megküzdés a járvánnyalA megküzdéshez erő kell. A jelenben. Ma kell hozzá az erő, ma kell összpontosítani a védekezésre, ma kell okosnak, bizakodónak lenni. Ma kell túlélni. Sokan közülünk visszasírják a múltat. Bárcsak megtettem volna, amíg lehetett, mondatja velük a bűntudat, az elszalasztott lehetőségek miatti sajnálkozás. Felesleges energia pazarlás. Vond le a tanulságokat a múltbéli döntéseidből, és használd fel azokat a jelenben! Mások napjai azzal telnek, hogy aggódva próbálják kitalálni, mi lesz a jövőben. Jósokhoz fordulnak, vagy rég elhunyt jósok katasztrofizáló jövendöléseit olvasva próbálják kitalálni, vajon ez már az apokalipszis?

S miközben a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, feléljük a ma meglévő energiáinkat. Fáradtnak és tehetetlennek érezzük magunkat, miközben hagyjuk eltelni a mai napot úgy, hogy a ma lehetőségeit nem használtuk fel, a ma feladatait nem végeztük el. Egészen pontosan észre sem vettük, mi mindent tehetnénk. Majd amikor a ma tegnappá válik, akkor visszagondolva újra bűntudatot érzünk, hogy bárcsak megtettem volna, amíg lehetett. A kör bezárul.

Megküzdés a járvánnyalDe nem zárul be azok számára, akik hajlandók a szemléletmódjukon változtatni. Segíts magadon, az Isten is megsegít! – tartja a közmondás. Az „itt és most”-ban élünk, ezért a meglévő energiáinkat itt és most kell felhasználni. A mai nap feladatait ma kell elvégezni, a ma örömeit ma kell megörülni.

Ha a megküzdés szót halljuk, azonnal valami erőkifejtésre, valami aktív tevékenységre gondolunk. A járvánnyal való megküzdés azonban szeparálódást, bezárkózást, elkülönülést, lassítást igényel. Eddig arra panaszkodtunk, hogy nincs időnk, mindig rohanni kell, nem érjük utol magunkat, kevés idő jut egymásra.

Nosza, most kaptunk időt, hát ne azzal töltsük, hogy panaszkodunk, mennyire rossz a szeparálódás, a sok szabad idő, a kevesebb munka, és milyen nehéz, hogy ilyen sok idő van egymásra. Hogyan teremtek ingergazdag környezetet a gyerekeim számára, amikor nem mehetünk sehova? Eddig a hétköznapok túlságosan zsúfoltak voltak, most túlságosan üresek.

Mit tegyél, ha be vagy zárva? – Legyél boldog!

Mit tegyél, ha be vagy zárva? – Legyél boldog!Először is, teremts magadban lelki békét. Békülj ki azzal, amin nem tudsz változtatni. Tartsd be a járványügyi szabályokat, ez sokat segít a belső békéd megteremtésében. Fogadd el, hogy most ez a helyzet állt elő, és ezt ki kell bírni, ép lélekkel. Azzal, hogy betartod a szabályokat, megérezheted azt a jó érzést, hogy te is hozzájárulsz ahhoz, hogy minél hamarabb vége legyen a járványnak.

A lelki békéd nem elérhetetlen, távoli cél, ami majd egyszer talán megadatik neked. Arra hivatkozunk, hogy kimerültek, túlhajszoltak vagyunk, túlságosan sok a feladatunk, nem érünk oda saját magunkban, ahol a meghittséget, a boldogságot találjuk. Pedig bennünk van, mondhatni az orrunk előtt, de mi inkább messzebbre nézünk, és azt mondjuk: majd ha elintéztem ezt a telefont, majd ha megvettem azt a házat, azt az autót, majd ha láttam a világ legszebb tájait, majd ha lesz egy párom, aki igazán szeret, majd ha a gyerekek elalszanak, majd ha a főnököm jobban értékel, majd ha az apám nem kritizál, majd ha elegendő pénz lesz a bankszámlámon… majd akkor megengedhetem magamnak, hogy boldog legyek.

Mit tegyél, ha be vagy zárva? – Legyél boldog!Meghitt pillanatok. Min múlik, hogy megélhesd a boldog, meghitt pillanatokat? Azon múlik, hogy a jelenben élsz-e. Tanulj a gyerekektől! Olyan fesztelenül tudnak örülni az életnek. Amikor a fürdőkádban lubickolnak, amikor homokvárat építenek (ne mondd, hogy nincs kertem, nálunk nem adottak a feltételek, mert a lakásokban a varázshomok pont olyan jól használható), amikor hozzád bújva, rád omolva mesét hallgatnak, a te lelkedben igazi meleggel süthet a nap. A jelen pillanat meghitt örömére figyelj, ahogy azt teszik a gyermekek.

Sokunkra jellemző, hogy az eddigi életünkben annyira elfoglaltak voltunk, hogy „azt sem tudtuk, hol áll a fejünk.” Itt a lehetőség élvezni, hogy olyan dolgokat teszünk, amelyeket eddig nem tettünk. A lehetőségek kifogyhatatlan tárháza vesz körül minket. Legyél kreatív, te is használd az eddig észre sem vett lehetőségeidet!

Ha így gondolkodsz, nem győzhet le a koronavírus járvány - Lelki titkaink hírlevél

Jöjj el, bátran! Tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!

Megkeresésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az első interjú időpontjának egyeztetése érdekében!

Ha így gondolkodsz, nem győzhet le a koronavírus járvány - Lelki titkaink hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Budapest, 2020. április 14.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

info@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.