Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az étkezés zavarai - az elhízás

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

Az étkezés zavarai - az elhízásAz evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A táplálkozásnak is van szimbolikája. Ha valakinek egy bizonyos ételre van gusztusa, az sok mindent elárul az illető aktuális lelkiállapotáról, más szóval az ételválasztásunk mesél rólunk.

Az éhség a kapni akarás, a birtokolni vágyás szimbóluma, egyfajta vágyódás kifejezése. Az evés ennek a vágynak, akarásnak a kielégítése, a magunkba vételen, magunkba integráláson, a jóllakáson keresztül.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Ha valaki szeretetre éhes, és a szeretetéhségét nem csillapítja senki adekvát módon, annál testi szinten erőteljesen megjelenik az édességek utáni vágy. Az édességekre és a nassolnivalókra irányuló csillapíthatatlan vágy mindig a kielégítetlen szeretetéhség jele, a szeretet és az édesség szorosan összetartozik. Aki nassol, szeretetre és elismerésre vágyik.

A sokat gondolkodó, intellektuális munkát végző emberek a sós, kiadós ételeket kedvelik. Az erősen konzervatív beállítottságú emberek kedvelik a konzerveket, a füstölt ételeket, szeretik az erős teát, kávét, amelyet keserűen fogyasztanak. Akik szívesen veszik az új ingereket, keresik a mindig új benyomásokat, azok általában az erősen fűszerezett, vagy erős ételeket kedvelik.

Azok az emberek, akik kímélő étrenden élnek, se sót, se fűszereket nem esznek, erősen óvják magukat minden új benyomástól. Félelemmel kerülik az élet kihívásait, minden konfrontációt kerülnek. Ez a félelem elvezethet a gyomorbetegek pépes étkezéséhez. A gyomorbeteg személyisége a gyermekkorba regrediál (visszaesik, visszafelé halad, visszanyúl régebbi megoldásokhoz), ahol az embernek nem kell különbséget tennie, vagy választania, s lemondhat az ételbe való beleharapásról (agresszióról) is. Aki kerüli a kemény ételeket, rendszerint kerüli a kemény élethelyzeteket is.

A halszálkától való különös félelem az agressziótól való félelmet szimbolizálja.

A magvaktól való félelem - félelem a problémáktól, az ilyen ember nem akar a dolgok lényegéig (magváig) hatolni.

Az elhízás pszichoszomatikája

Az elhízás pszichoszomatikájaAz elhízás fizikailag zsírszövet-feleslegben megnyilvánuló kórkép. Lehet a túlzott kalória bevitel következménye, de kialakulásában és fennmaradásában közrejátszanak genetikai és hormonális okok, valamint anyagcserezavarok is. Gyakran kíséri az elhízást magas vérnyomás, cukorbaj, szívkoszorúér-megbetegedések, izületi fájdalmak.

A kövérség alapját a pozitív energia-egyensúly képezi. A kövéreknél általában jellemző a lassult alapanyagcsere, ami azt jelenti, hogy a normális súlyúakhoz képest a csekélyebb táplálékbevitel is állandósítani tudja a megnövekedett testsúlyt. A kövérséghez tehát paraszimpatikus túlsúly társul és az anyagcsere folyamatok következményes csökkenése.

Bruch kimutatta, hogy miként tudja a szülő kiváltani a kövérséget azzal, hogy a gyermek szükségleteire sematikusan táplálék kínálattal válaszol, s a gyermekéhez való őszinte odafordulás attól függ, hogy a gyermek eszik-e. Az ilyen típusú anya-gyermek struktúra a gyermek én-erejét gyengíti. A gyermek a frusztrációkat sem feldolgozni, sem elviselni nem lesz képes, helyette ön-növeléssel védekezik. Az elhízott betegeknél gyakran található igen szoros anyai kötődés, és erős anyai dominancia. Az apa a családban alárendelt szerepet játszik. Az anya a túlhajtott gondoskodásával akadályozza a gyermek motorikus fejlődését és a szociális kapcsolatteremtő készségét, és így a gyermeket passzív-receptív (passzívan befogadó) tartásban rögzíti.

Pósa Ferenc szerint pszichésen az elhízás abból ered, hogy a kövér emberek gyűjtögető életmódot folytatnak, már ami a szeretetet, a gondoskodást, a szellemi táplálékot illeti. Az elhízásnál nem egyszerű szeretetéhségről van szó. Nagyon sok mindentől eltávolodott az, aki az elhízás problémájával küszködik. „Küszködik, mert belül nem érzi helyesnek, amit tesz, ahogy él, de tovább megyek – ez még önmagában nem jelentene konfliktust -, tudja a helyes utat is. Tudja, érzi mit kellene tennie ahhoz, hogy megtalálja az annyira óhajtott boldogságot.” (Pósa: A betegség, mint pótcselekvés)

A kövér betegek nem tudják, mikor éhesek, mert az étvágyukat nem a belső szabályozó rendszerük, hanem a külső ingerek és a nyugtalanságuk váltja ki. A tartós evési szükséglet vagy a hirtelen támadó farkasétvágy nem a szervezet táplálékigényének a következménye, hanem a konfliktusok, a személyes problémák hatására a beteg regrediál, és a nyugtalanság, kedvetlenség, oldásának kora gyermekkori eszközéhez nyúl vissza. Számára az evés pótlékká, a meg nem kapott, nem teljesített szeretet szükséglet kielégítésének eszközévé válik.

A kövérség és a soványság oly módon tartoznak össze, hogy mindkét esetben fennáll az orális fixálódás. Az orális szükséglet kielégítésének kényszere az evésszenvedély, mint pozitív függőség, és a táplálékmegvonás, mint negatív függőség.

A kövér ember azt a szellemi táplálékot, amit a vágyaiból, gondolataiból, céljaiból, a tiszta, kiteljesítő érzéseiből meríthetne, a fizikai táplálékkal pótolja.

Az elhízás pszichoszomatikájaAz elhízáshoz gyakran társul evéskényszer. A kövér ember túlzott megértési vágyat érez az egész világgal szemben. Mindent és mindenkit meg kíván érteni, nem törődik a saját érzéseivel, igényeivel. Gyakran mást érez, mint amit cselekszik, így fokozott feszültségben él. Rengeteg megértés és együttérzés van benne, de az elismerést másoktól várja, olyanoktól, akiktől nem kapja meg. Meg kell tanulnia, hogy az elismerést önmagának adja meg.

Fokozott érzelmi sérülékenység jellemzi, a jó tapasztalatok hiányában elhiszi saját magáról, hogy értéktelen, nem bízik saját belső értékei meglétében. Saját értéktelenségét véve alapul elfordul önmagától, egy idő után meg sem próbálja megérteni és elfogadni önmagát. Kialakul benne egy kettősség, mert egyrészt teljesíteni akar, másrészt fél a teljesítéstől, hiszen annyi megélt rossz tapasztalata van már. Tökéletlennek, sebezhetőnek és elégtelennek érzi magát, bánatában eszik, hogy az önmagáról alkotott kép okozta szorongásait csökkentse. A „kevés vagyok” érzés igen mélyen begyökerezett a kövér emberben, gyakran jellemzi őket az apatikus-borús rezignáció, és a magányosságba menekülés.

Összességében elmondható, hogy a kövér ember üresnek érzi magát, hiányzik az az érzelmi táplálék, amiből építhetné azt az életét, amelyet élhetne és amire vágyik. Kétségbeesetten keresi azt, ami kielégítheti az érzelmi éhségérzetét. Lázad az érzései, a kialakult élethelyzete ellen, miközben átmeneti megoldásként evéssel oldja a kedvetlenség érzését.

A kövérség kezelése

A kövérség kezeléseA fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat: miért van szüksége a betegnek a „bánathájra”, és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják. Persze nem mindenki szeretne szembesülni a problémáival, sok embernek kellemesebb és elviselhetőbb tudomásul venni és elfogadni a túlsúlyt. Ráadásul a fogyasztó diéták nagy részénél mellékhatásként idegesség, ingerlékenység, levertség, és szélesebb értelemben vett depressziós tünetek, esetleg diffúz szorongás jelentkezik.

A kövér embert gyakran emocionálisan elutasítják, amitől még kövérebbre eszi magát.

Nagyon fontos, hogy a kövér ember tudja valamilyen számára megfelelő módon pótolni az evés, mint örömnyereség elvesztését.

Nehezíti a kövérségtől való szabadulást a mindenhonnan támadó, fogyasztásra felhívó csábítás, mely a félreterelt figyelmet állandóan visszaviszi az ételekhez, mint örömszerző ingerekhez.

A kövérség kezelésében kiemelkedő jelentőségűek a kapcsolati hidak. Ezek arra szolgálnak, hogy eleinte nagy mértékben, később, az én-erő növekedésével arányosan csökkenő mértékben segítsenek a kövér embernek a konfliktusait legyőzni, illetve az örömérzéseket beszerezni. Akik lefogytak, azok közül az erős kapcsolati hidakkal rendelkezők tudták megtartani a súlyukat.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Karcsúbb Leszek Tréningre!


Karcsúbb Leszek Tréning
Jelentkezz Karcsúbb Leszek Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Mi történik a Karcsúbb Leszek Tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel, a kapcsolataiddal és a szokásaiddal kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén megmérjük a súlyodat, és beírjuk egy táblázatba.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S mélyítjük az önismeretedet.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig átdolgozzuk az ételhez való viszonyodat, kialakítjuk az evést helyettesítő örömforrásaidat, csökkentjük a kapcsolati problémáidat.

A tizenötödik héten értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

  1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

  2. Csoportban. Mivel a túlsúly kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

  3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Mi történik a Karcsúbb Leszek Tréningen?

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2015. augusztus 27.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.