Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hírlevél az Ego building tréningről

Lelki Titkaink Hírlevél 2009 május

Ego building

Hiszem és vallom, hogy ma a legjobban megtérülő befektetés a tanulás. Persze nem mindegy, hogy mit, hol és kitől tanulunk. Az Ego building tréning során mindenki megtapasztalhatja, hogy mennyit javulhat az élete, ha olyan tudáshoz jut, amely jó közérzetet okoz neki, s amely lehetővé teszi a testi-lelki egészségének a megőrzését.

Mutasd meg, ki vagy, mondd el, hogy ki szeretnél lenni, és mi megmutatjuk, hogyan csináld!

Ki vagyok? Merre tartok?Gyakran tesszük fel magunknak a kérdést: Ki vagyok? Merre tartok? Miért ismétlődnek velem olyan események, amelyeket nem szeretek? Miért nem tudok megszabadulni a rossz szokásaimtól? Miért szorongok? Miért hallgatok, amikor van mondanivalóm?

Sok kérdés, amelyre nincs válaszunk. Néha azt mondjuk: nem is tudom, miért teszem ezt vagy azt, de gyakran előfordul az is, hogy tudom, meg kellene tennem valamit, de egyre halogatom.

Néha úgy érezzük, hogy ördögi körben vergődünk, egyre több teher nehezedik ránk, miközben fogy az erőnk, egyre kevesebbet bírunk.

A feltett kérdésekre úgy tudunk válaszolni, ha megtanuljuk önmagunkat. A működési mechanizmusainkat, az ingerekre adott válaszainkat, a szüleinktől örökölt és tőlük tanult mintáinkat, és megtanulhatjuk azt is, hogy olyanná váljunk, amilyenné válni szeretnénk. A személyiségünket ugyanúgy formálhatjuk az Ego building tréningen, mint ahogyan a testünket formáljuk a konditeremben.

Életünk és a stressz

Életünk és a stresszStresszes életet élünk. Ezzel sajnos semmi újat nem mondtam. De mit kezdjünk a rossz, az ártó stresszel? Először meg kellene fogalmazni, hogy mi az ártó stressz? Mindenkinek más. Minden embert más és más tesz idegessé, a lelki stressz nem objektív, az egyén felfogásától, értelmezésétől függ. Ami az egyik embert károsítja, a másiknak meg sem kottyan. Azt mondanám, hogy azt nevezzük ártó stressznek, amely túlterheli az egyént és kimeríti az erőforrásait. Fogalmazhatnék úgy is, hogy amikor a helyzet uralkodik rajtunk, ahelyett, hogy mi uralkodnánk a helyzeten. Találunk-e megoldást, kiutat, látunk-e fényt az alagút végén, vagy kimerültek az erőforrásaink, s a tűrőképességünk a határához ért. Ha beszorulunk egy helyzetbe, akkor szorongunk, félünk, állandósul a feszültség, s végül megbetegszünk. Mivel minden embernek más a tűrőképessége, ezért nincs felírható recept a védekezésre. Megoldást a személyre szabott személyiségfejlesztés ad.

Az utóbbi tíz évben felfedezték, hogy a stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin, kortizol) erőteljesen gátolják az immunrendszer védekező működését a kórokozókkal szemben.

Ha a hangulatunkat tartósan a lemondás, a reménytelenség jellemzi, akkor az immunrendszerünk aktivitása csökken, s a szervezetünk ellenállása is megtörik. Vizsgálatokkal igazolták, hogy a túlterhelt, a túlhajszolt, a szorongó, a félelemben élő, a depresszió állapotában lévő ember sokkal hamarabb megbetegszik, mint a lelkileg egyensúlyban lévő. Az immunrendszer ellensége a pesszimizmus, a szomorúság, a szorongás, a reménytelenség érzés, s éltetője az optimizmus, a derű, a bizakodás, a reménység.

Ego building tréning

Ego building tréningAz Ego building tréning során mindenki megtapasztalhatja, hogy mennyit javulhat az élete, ha olyan tudáshoz jut, amely jó közérzetet okoz neki, s amely lehetővé teszi a testi-lelki egészségének a megőrzését.

Az ember gondolkodó, racionális lény. Minden helyzetet értelmezünk, megállapítjuk, hogy mi a jelentősége a számunkra, mennyire fontos az életünkben, s ezek alapján értékeljük, ami történt velünk. Mindannyian arra vágyunk, hogy egészségesek maradjunk, le tudjuk győzni a stressz okozta rossz érzéseket és elkerülhessük azok egészségkárosító következményeit.

A személyiség általános beállítottsága optimista vagy pesszimista lehet. Egy érdekes kísérlet: Peterson és Rossio évtizedeken keresztül kísérték figyelemmel a Harvard egyetemen végzett egészséges hallgatók életét. Vizsgálták az élethelyzetüket, a munkájukat, a családi viszonyaikat, az életminőségüket és az optimista vagy pesszimista beállítottságukat. Különös eredményeket találtak: 45 éves korig nem láttak összefüggést az egészség és az optimista-pesszimista beállítódás között. A 45 év felettiek esetében azonban kimutatható volt, hogy a fiatal kortól jellemző optimizmus megvédi az idősödő ember egészségét. Az optimizmus és az egészségesség közötti kapcsolatot szorosabbnak találták, mint a dohányzás és a tüdőrák összefüggését.

Ebből az következik, hogy ha elkötelezettek vagyunk önmagunk iránt, ha felelősséggel éljük az életünket, ha a változások szorongásait át tudjuk alakítani kihívássá, ha képesek vagyunk ellenőrzésünk alatt tartani a stressz helyzeteket, ha merünk változtatni a lelkünket nyomasztó állapotokon, ha a passzív belenyugvás (nem tehetek semmit) helyett az aktív beavatkozást (megteszem, ami tőlem telik) választjuk, akkor az egészséges, győzelemre esélyes emberek közé sorolhatjuk magunkat.

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia »

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Százhalombatta, 2009. május 20.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Telefon/fax : (0623)350-616
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra