Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek?

Asszertív hírlevél a vitáról

Vita – legyőznek vagy meggyőznek?

Vita: legyőznek vagy meggyőznek?Van egy mondás: „Vitát csak akkor nyerhetsz, ha elkerülöd.” Okos és népszerű mondás, csak egyetlen baja van, hogy lehetetlen eszerint élni.

Lássuk csak, mi is az a vita, amit a jó tanács szerint el kellene kerülni?

„A vita érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete, legalább két résztvevője eltérő állásponttal.

A vita, az érvelés több társadalomtudomány eszköze és témája, például politika, retorika, filozófia, etika, jog, kommunikációelmélet, logika, pszichológia, stb.

A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának.”

Vita (Wikipédia cikk) »

Hogyan is iktathatnánk ki a vitát az életünkből, amikor az egész életünket átszövik a vitás helyzetek?

A munkahelyeken sokan vannak, akik félelemmel gondolnak egy-egy vitás helyzetre, nézeteltérésre, mert a munkahelyi vitakultúra (illetve kulturálatlanság) személyeskedő, sértő, egymással ellenséges viszonyban lévő klikkek alakulnak. S hiába szeretne valaki kimaradni a konfliktusokból, az ingerültség, és a céltalan agresszió a legcsendesebb konfliktuskerülő embert is megtalálja.

Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól.Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól. Vita van a felnőttek között, vitatkoznak a testvérek is, de a szülő-gyermek közötti nézeteltérések is gyakoriak. Gondoljunk csak az „anyós kérdésre” Anyós kérdés. A megoldatlan vitás helyzetek aztán úgy elmérgesedhetnek, hogy eltávolodás, szakadás jöhet létre a családon belül.

Ha tudunk okosan (asszertíven) vitatkozni, ha tudunk érvelni, akkor nem félünk a munkahelyi vagy a családi vitáktól.

A termékeny vitákra ugyanis kifejezetten szükségünk van. Akár munkahelyi, akár családi vitáról beszélünk, van egy alapszabály:

Vita esetén mindig a problémát és ne egymást támadjátok!

Az asszertív kommunikációs tréningünkön egyebek mellett megtanulhatod, hogyan oldd meg az elkerülhetetlen vitás helyzeteket.

Mindannyian tudjuk, hogy a viták elkerülhetetlenek. Ha szeretnél megtanulni úgy vitatkozni, hogy ne maradj alul a vitákban, de ne is bántsd meg a másik embert, akkor már a tréningre való jelentkezésed időpontjától gyűjtsd össze azokat az eseteidet, amelyeknek a megoldása gondot jelent neked. Így a tréningre kész kérdésekkel, szituációkkal érkezhetsz, és trénerünk segítségével személyre szabott megoldásokkal gazdagodhatsz.

Senki sem szereti, ha kritizálják. Viszont mindannyian hibázunk, és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy megrójanak minket. A jogos kritikát zsebre tesszük.

De nagyon fájó, és gyakran megalázó, ha igazságtalanul és bántó módon kritizálnak. Az asszertív kommunikációs tréningen megtanulhatod azt is, hogyan fogadd és hogyan kezeld az igazságtalan kritikát anélkül, hogy kisebbrendűnek érezd magad másoknál. Megtanulhatod, hogyan védd meg magad.

Hogyan legyél önérvényesítő, asszertív magatartású?

Asszertivitás, asszertív magatartás és kommunikáció tréning: További információ és jelentkezés »

Asszertivitás kommunikáció tréning
Jelentkezz asszertív kommunikáció tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

 • Asszertivitás, asszertív kommunikáció
 • Kiégés (burnout) elleni tréning

A könyvespolcra ajánljuk

Konrad Lorenz: Az agresszió

Konrad Lorenz: Az agresszió„Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa, melynek működése révén az állatcsoportokban kialakul a rangsor, és lehetővé válik az erőforrások biológiailag optimális elosztását különösebb harcok nélkül. Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét.”

(Csányi Vilmos)

Konrad Lorenz: Az agresszió »

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberrőlAz ismert pszichológus szerint az agresszivitás Isten adta tulajdonságunk, mint az étvágyunk vagy a vérmérsékletünk. Önmagában se nem jó, se nem rossz, attól függően, milyen motivációból, milyen céllal és milyen módon használjuk. Az életerő és az agresszió voltaképp ugyanaz: energia, véli a szerző - jól kellene használni ezt az energiakészletet. A könyv beszél az agressziót kiváltó okokról, hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást.

A könyv második része néhány ismert sikeremberről szól, Mike Tyson ökölvívóról, Lady Diana hercegnőről és Avilai Terézről, a szent apácáról.

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről »

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?Unod már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen szakkifejezésekkel, és a gyakorlatban tulajdonképpen használhatatlanok? A Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismerned: Asszertivitás. Ez az érdekeid érvényesítését jelenti oly módon, hogy mások igényeit is figyelembe veszed. A több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szerzőpáros nagy sikerű könyvében közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be, melyek segítségével Te is megtanulhatsz asszertív lenni önmagad, valamint családod, barátaid, szűkebb és tágabb környezeted érdekében.

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás »

Sue Bishop: Asszertivitás

Sue Bishop: Asszertivitás„Miért tesszük fel a kérdést annyiszor: hogyan kommunikáljunk? Miért szeretnénk rajta változtatni? Hiszen ha csendben maradunk, nem mondjuk ki a véleményünket, az kényelmes és mentes minden felelősségtől. Miért és hogyan legyünk asszertívek, ha többnyire agresszív viselkedéssel is elérhetjük, amit akarunk? A szerző, Sue Bishop választ ad a fenti kérdésekre. Egyben arra biztat bennünket, ismerjük meg önmagunkat: erősségeinket és gyengeségeinket. Egyszerű technikákat ajánl, hétköznapi helyzeteket ír le. A könyv gyakorlatait és feladatait elvégezve, a dialógusokat gyakorolva képesek leszünk elérni céljainkat, növelni önbecsülésünket. Ha szükségét érezzük, merjünk kérni, vagy nemet mondani. Így még a nehéz emberekkel is szót érhetünk, és a nehéz helyzetekben sem sérülünk, miközben javulnak az emberi kapcsolataink, és győztes - győztes helyzeteket hozhatunk létre.”

Miatovics Márta - coach, senior tréner

Sue Bishop: Asszertivitás »

A könyvespolcra ajánljuk

Lelki Titkaink Hírlevél

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Lelki Titkaink Hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2011. február. 24.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.


Hírlevél - Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? Asszertív hírlevél a vitáról
Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek?

Asszertív hírlevél a vitáról

Vita – legyőznek vagy meggyőznek?

Vita: legyőznek vagy meggyőznek?Van egy mondás: „Vitát csak akkor nyerhetsz, ha elkerülöd.” Okos és népszerű mondás, csak egyetlen baja van, hogy lehetetlen eszerint élni.

Lássuk csak, mi is az a vita, amit a jó tanács szerint el kellene kerülni?

„A vita érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete, legalább két résztvevője eltérő állásponttal.

A vita, az érvelés több társadalomtudomány eszköze és témája, például politika, retorika, filozófia, etika, jog, kommunikációelmélet, logika, pszichológia, stb.

A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának.”

Vita (Wikipédia cikk) »

Hogyan is iktathatnánk ki a vitát az életünkből, amikor az egész életünket átszövik a vitás helyzetek?

A munkahelyeken sokan vannak, akik félelemmel gondolnak egy-egy vitás helyzetre, nézeteltérésre, mert a munkahelyi vitakultúra (illetve kulturálatlanság) személyeskedő, sértő, egymással ellenséges viszonyban lévő klikkek alakulnak. S hiába szeretne valaki kimaradni a konfliktusokból, az ingerültség, és a céltalan agresszió a legcsendesebb konfliktuskerülő embert is megtalálja.

Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól.Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól. Vita van a felnőttek között, vitatkoznak a testvérek is, de a szülő-gyermek közötti nézeteltérések is gyakoriak. Gondoljunk csak az „anyós kérdésre” Anyós kérdés. A megoldatlan vitás helyzetek aztán úgy elmérgesedhetnek, hogy eltávolodás, szakadás jöhet létre a családon belül.

Ha tudunk okosan (asszertíven) vitatkozni, ha tudunk érvelni, akkor nem félünk a munkahelyi vagy a családi vitáktól.

A termékeny vitákra ugyanis kifejezetten szükségünk van. Akár munkahelyi, akár családi vitáról beszélünk, van egy alapszabály:

Vita esetén mindig a problémát és ne egymást támadjátok!

Az asszertív kommunikációs tréningünkön egyebek mellett megtanulhatod, hogyan oldd meg az elkerülhetetlen vitás helyzeteket.

Mindannyian tudjuk, hogy a viták elkerülhetetlenek. Ha szeretnél megtanulni úgy vitatkozni, hogy ne maradj alul a vitákban, de ne is bántsd meg a másik embert, akkor már a tréningre való jelentkezésed időpontjától gyűjtsd össze azokat az eseteidet, amelyeknek a megoldása gondot jelent neked. Így a tréningre kész kérdésekkel, szituációkkal érkezhetsz, és trénerünk segítségével személyre szabott megoldásokkal gazdagodhatsz.

Senki sem szereti, ha kritizálják. Viszont mindannyian hibázunk, és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy megrójanak minket. A jogos kritikát zsebre tesszük.

De nagyon fájó, és gyakran megalázó, ha igazságtalanul és bántó módon kritizálnak. Az asszertív kommunikációs tréningen megtanulhatod azt is, hogyan fogadd és hogyan kezeld az igazságtalan kritikát anélkül, hogy kisebbrendűnek érezd magad másoknál. Megtanulhatod, hogyan védd meg magad.

Hogyan legyél önérvényesítő, asszertív magatartású?

Asszertivitás, asszertív magatartás és kommunikáció tréning: További információ és jelentkezés »

Asszertivitás kommunikáció tréning
Jelentkezz asszertív kommunikáció tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

 • Asszertivitás, asszertív kommunikáció
 • Kiégés (burnout) elleni tréning

A könyvespolcra ajánljuk

Konrad Lorenz: Az agresszió

Konrad Lorenz: Az agresszió„Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa, melynek működése révén az állatcsoportokban kialakul a rangsor, és lehetővé válik az erőforrások biológiailag optimális elosztását különösebb harcok nélkül. Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét.”

(Csányi Vilmos)

Konrad Lorenz: Az agresszió »

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberrőlAz ismert pszichológus szerint az agresszivitás Isten adta tulajdonságunk, mint az étvágyunk vagy a vérmérsékletünk. Önmagában se nem jó, se nem rossz, attól függően, milyen motivációból, milyen céllal és milyen módon használjuk. Az életerő és az agresszió voltaképp ugyanaz: energia, véli a szerző - jól kellene használni ezt az energiakészletet. A könyv beszél az agressziót kiváltó okokról, hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást.

A könyv második része néhány ismert sikeremberről szól, Mike Tyson ökölvívóról, Lady Diana hercegnőről és Avilai Terézről, a szent apácáról.

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről »

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?Unod már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen szakkifejezésekkel, és a gyakorlatban tulajdonképpen használhatatlanok? A Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismerned: Asszertivitás. Ez az érdekeid érvényesítését jelenti oly módon, hogy mások igényeit is figyelembe veszed. A több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szerzőpáros nagy sikerű könyvében közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be, melyek segítségével Te is megtanulhatsz asszertív lenni önmagad, valamint családod, barátaid, szűkebb és tágabb környezeted érdekében.

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás »

Sue Bishop: Asszertivitás

Sue Bishop: Asszertivitás„Miért tesszük fel a kérdést annyiszor: hogyan kommunikáljunk? Miért szeretnénk rajta változtatni? Hiszen ha csendben maradunk, nem mondjuk ki a véleményünket, az kényelmes és mentes minden felelősségtől. Miért és hogyan legyünk asszertívek, ha többnyire agresszív viselkedéssel is elérhetjük, amit akarunk? A szerző, Sue Bishop választ ad a fenti kérdésekre. Egyben arra biztat bennünket, ismerjük meg önmagunkat: erősségeinket és gyengeségeinket. Egyszerű technikákat ajánl, hétköznapi helyzeteket ír le. A könyv gyakorlatait és feladatait elvégezve, a dialógusokat gyakorolva képesek leszünk elérni céljainkat, növelni önbecsülésünket. Ha szükségét érezzük, merjünk kérni, vagy nemet mondani. Így még a nehéz emberekkel is szót érhetünk, és a nehéz helyzetekben sem sérülünk, miközben javulnak az emberi kapcsolataink, és győztes - győztes helyzeteket hozhatunk létre.”

Miatovics Márta - coach, senior tréner

Sue Bishop: Asszertivitás »

A könyvespolcra ajánljuk

Lelki Titkaink Hírlevél

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

 • Egyéni és csoportos tréningek

  • Allergiás betegek tréningje »
  • Kamasz önbizalom növelő tréning »
  • Elég jó szűlő vagyok? Tanácsadás szülők részére »
  • Asszertivitás és asszertív kommunikáció tréning »
  • Csapatépítés, csapatépítő tréningek »
  • Együtt a gyászban - Halál, gyász, gyászfeldolgozás, veszteségfeldolgozás »
  • Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? tréning »
  • Gyermek gyász: gyermekek egyéni gyászfeldolgozása »
  • Hírlevél - Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? Asszertív hírlevél a vitáról
   Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
   Keresés

   Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek?

   Asszertív hírlevél a vitáról

   Vita – legyőznek vagy meggyőznek?

   Vita: legyőznek vagy meggyőznek?Van egy mondás: „Vitát csak akkor nyerhetsz, ha elkerülöd.” Okos és népszerű mondás, csak egyetlen baja van, hogy lehetetlen eszerint élni.

   Lássuk csak, mi is az a vita, amit a jó tanács szerint el kellene kerülni?

   „A vita érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete, legalább két résztvevője eltérő állásponttal.

   A vita, az érvelés több társadalomtudomány eszköze és témája, például politika, retorika, filozófia, etika, jog, kommunikációelmélet, logika, pszichológia, stb.

   A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának.”

   Vita (Wikipédia cikk) »

   Hogyan is iktathatnánk ki a vitát az életünkből, amikor az egész életünket átszövik a vitás helyzetek?

   A munkahelyeken sokan vannak, akik félelemmel gondolnak egy-egy vitás helyzetre, nézeteltérésre, mert a munkahelyi vitakultúra (illetve kulturálatlanság) személyeskedő, sértő, egymással ellenséges viszonyban lévő klikkek alakulnak. S hiába szeretne valaki kimaradni a konfliktusokból, az ingerültség, és a céltalan agresszió a legcsendesebb konfliktuskerülő embert is megtalálja.

   Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól.Sajnos a családi környezet sem mentes a vitáktól. Vita van a felnőttek között, vitatkoznak a testvérek is, de a szülő-gyermek közötti nézeteltérések is gyakoriak. Gondoljunk csak az „anyós kérdésre” Anyós kérdés. A megoldatlan vitás helyzetek aztán úgy elmérgesedhetnek, hogy eltávolodás, szakadás jöhet létre a családon belül.

   Ha tudunk okosan (asszertíven) vitatkozni, ha tudunk érvelni, akkor nem félünk a munkahelyi vagy a családi vitáktól.

   A termékeny vitákra ugyanis kifejezetten szükségünk van. Akár munkahelyi, akár családi vitáról beszélünk, van egy alapszabály:

   Vita esetén mindig a problémát és ne egymást támadjátok!

   Az asszertív kommunikációs tréningünkön egyebek mellett megtanulhatod, hogyan oldd meg az elkerülhetetlen vitás helyzeteket.

   Mindannyian tudjuk, hogy a viták elkerülhetetlenek. Ha szeretnél megtanulni úgy vitatkozni, hogy ne maradj alul a vitákban, de ne is bántsd meg a másik embert, akkor már a tréningre való jelentkezésed időpontjától gyűjtsd össze azokat az eseteidet, amelyeknek a megoldása gondot jelent neked. Így a tréningre kész kérdésekkel, szituációkkal érkezhetsz, és trénerünk segítségével személyre szabott megoldásokkal gazdagodhatsz.

   Senki sem szereti, ha kritizálják. Viszont mindannyian hibázunk, és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy megrójanak minket. A jogos kritikát zsebre tesszük.

   De nagyon fájó, és gyakran megalázó, ha igazságtalanul és bántó módon kritizálnak. Az asszertív kommunikációs tréningen megtanulhatod azt is, hogyan fogadd és hogyan kezeld az igazságtalan kritikát anélkül, hogy kisebbrendűnek érezd magad másoknál. Megtanulhatod, hogyan védd meg magad.

   Hogyan legyél önérvényesítő, asszertív magatartású?

   Asszertivitás, asszertív magatartás és kommunikáció tréning: További információ és jelentkezés »

   Asszertivitás kommunikáció tréning
   Jelentkezz asszertív kommunikáció tréningre!   Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


   Kihelyezett tréningek

   Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

   Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

   A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

   A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

   Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

   Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

   További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

   A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

   • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
   • Legalább 10 résztvevő

   Javasolt témák:

   • Asszertivitás, asszertív kommunikáció
   • Kiégés (burnout) elleni tréning

   A könyvespolcra ajánljuk

   Konrad Lorenz: Az agresszió

   Konrad Lorenz: Az agresszió„Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa, melynek működése révén az állatcsoportokban kialakul a rangsor, és lehetővé válik az erőforrások biológiailag optimális elosztását különösebb harcok nélkül. Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét.”

   (Csányi Vilmos)

   Konrad Lorenz: Az agresszió »

   Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről

   Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberrőlAz ismert pszichológus szerint az agresszivitás Isten adta tulajdonságunk, mint az étvágyunk vagy a vérmérsékletünk. Önmagában se nem jó, se nem rossz, attól függően, milyen motivációból, milyen céllal és milyen módon használjuk. Az életerő és az agresszió voltaképp ugyanaz: energia, véli a szerző - jól kellene használni ezt az energiakészletet. A könyv beszél az agressziót kiváltó okokról, hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást.

   A könyv második része néhány ismert sikeremberről szól, Mike Tyson ökölvívóról, Lady Diana hercegnőről és Avilai Terézről, a szent apácáról.

   Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről »

   Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

   Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?Unod már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen szakkifejezésekkel, és a gyakorlatban tulajdonképpen használhatatlanok? A Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismerned: Asszertivitás. Ez az érdekeid érvényesítését jelenti oly módon, hogy mások igényeit is figyelembe veszed. A több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szerzőpáros nagy sikerű könyvében közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be, melyek segítségével Te is megtanulhatsz asszertív lenni önmagad, valamint családod, barátaid, szűkebb és tágabb környezeted érdekében.

   Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás »

   Sue Bishop: Asszertivitás

   Sue Bishop: Asszertivitás„Miért tesszük fel a kérdést annyiszor: hogyan kommunikáljunk? Miért szeretnénk rajta változtatni? Hiszen ha csendben maradunk, nem mondjuk ki a véleményünket, az kényelmes és mentes minden felelősségtől. Miért és hogyan legyünk asszertívek, ha többnyire agresszív viselkedéssel is elérhetjük, amit akarunk? A szerző, Sue Bishop választ ad a fenti kérdésekre. Egyben arra biztat bennünket, ismerjük meg önmagunkat: erősségeinket és gyengeségeinket. Egyszerű technikákat ajánl, hétköznapi helyzeteket ír le. A könyv gyakorlatait és feladatait elvégezve, a dialógusokat gyakorolva képesek leszünk elérni céljainkat, növelni önbecsülésünket. Ha szükségét érezzük, merjünk kérni, vagy nemet mondani. Így még a nehéz emberekkel is szót érhetünk, és a nehéz helyzetekben sem sérülünk, miközben javulnak az emberi kapcsolataink, és győztes - győztes helyzeteket hozhatunk létre.”

   Miatovics Márta - coach, senior tréner

   Sue Bishop: Asszertivitás »

   A könyvespolcra ajánljuk

   Lelki Titkaink Hírlevél

   A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata