Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A kiégés (burnout) fázisai

A burnout (kiégés) téged is veszélyeztet?

Lelki Titkaink hírlevél

A kiégés (burnout) fázisaiAz emberrel foglalkozó szakmákban dolgozók a legveszélyeztetettebbek. Sajnos a magyar egészségügy és a társadalombiztosítás nem ismeri el betegségként a burnout szindrómát. Tőlünk nyugatra közismert betegség, amely több hónapos fizetett táppénzzel jár, és aki ebben a szindrómában megbetegedett, a gyógyulása után visszavárják a munkahelyére. A munkáltató megbecsüli azt a munkavállalót, aki az egészségét is kockáztatta a cégért.

A kiégésre is vonatkozik az, ami a legtöbb betegségre, hogy a gyógyulás esélyei annál jobbak, minél hamarabb felismerik a bajt. A kutatások azt mutatják, hogy egy ember akár évtizedekig is képes kiégetten élni. Vannak, akiknek az a „normális” állapot, hogy nyomás alatt, elégedetlenül, a munkában tönkre menve, elhasználódva élnek. Fontos tudatosítani, hogy a kiégés munka-betegség, amit nagymértékben befolyásol a személyiség, a megküzdési mechanizmusok és a gondolkodásmód.

A legveszélyeztetettebb csoportok:

 • egészségügyi dolgozók
 • szociális szféra dolgozói
 • pedagógusok
 • ügyfélszolgálatosok

A kiégés (burnout) fázisaiTudatosítani kell, hogy bármilyen szakmacsoportnál előfordulhat a burnout, ám azoknál a humánszolgáltatásoknál, ahol eleve megtalálható a frusztráció folyamatos jelenléte, ahol magasak az elvárások, ám az értékelés ritka és gyakran szubjektív, különösen gyakori a kiégés. A hosszú munkaidő, az extra igénybevétel az alacsony megbecsülés jelenléte feltételezi a burnout jelenlétét.

A szervezetek diszfunkcionális működésének komoly jele és bizonyítéka a munkatársak kiégése, amely veszélyezteti a szervezet működését, és komoly veszélyt jelent az egyén életére is.

A kiégés (burnout) fázisai

 • Lelkes idealizmus fázisa

  A kiégés (burnout) fázisai: Lelkes idealizmus fázisaKiindulási pont: a lelkes idealizmus fázisa. Túl szépnek lát mindent, úgy érzi, megtalálta az álmai munkahelyét. Rengeteget képes dolgozni a sikereiért, és minden órában azt érzi, hogy szükség van rá. A dolgozó óriási lelkesedést érez a szakmája iránt, fáradhatatlanul dolgozik a kliensért, a saját személyét tekinti a legfontosabb munkaeszköznek. Irreális elvárásokat támaszt önmagával szemben, és azonnali eredményeket vár el a kliens állapotának változásában. Legyen szó egészségi állapot változásáról, vagy látásmód változásról, közös pont, hogy a segítő túlságosan lassúnak tartja a kliens változásának az ütemét. Ezzel együtt nő a belső feszültsége, mert önmagát sürgeti, kritizálja. Túlzottan azonosul a kliensével, és személyes ügynek tekinti a kliens életét. Elmosódnak a határok a kliens és a segítő élete között. Ezt nevezzük az aktivitás és a nem tudatosuló kimerültség állapotának. Erre az időszakra a fontosságérzet és az önmagával való rossz bánásmód jellemző, ám ha erre bárki figyelmezteti, a munkavállaló úgy érzi, hogy még könnyedén bírja, nincs szükség változtatásra.

 • Realizmus fázisa

  A kiégés (burnout) fázisai: Realizmus fázisaMásodik fázis: a realizmus fázisa. Ebben a fázisban a munkavállaló a szakmája iránt elkötelezett, a kollégákkal kooperálni tudó, érdeklődő viselkedést tanúsít. A klienstől való távolságtartás és a részvét érzése között igyekszik megtartani az egészséges egyensúlyt.

  Kreatív terveket készít, és ezek megvalósításán fáradozik. A kollégák kezdeményezéseit pozitívan értékeli, szívesen csatlakozik hozzájuk. Még mindig magas fordulatszámon dolgozik, de már időről időre „behúzza a lelki kéziféket”.

  Ha jelentős ellenállásba ütközik, rövid harc után feladja az értelmetlen küzdelmet, de még beleszalad a „Don Quijote harcokba”.

 • Stagnálás vagy kiábrándulás fázisa

  A kiégés (burnout) fázisai: Stagnálás vagy kiábrándulás fázisaHarmadik fázis: a stagnálás vagy kiábrándulás fázisa. Csökken az érdeklődése, a nyitottsága, a teljesítőképessége. A klienssel való kapcsolat egyre korlátozottabb, ebben a szakaszban arra figyel, hogy a kliens megkapja a szakmai szabályok által előírt minimumot. Csoportosítja a klienseit: vannak a szükséges minimumot megkapók és a kiemelt kliensek. A kollégákkal való beszélgetések teherré válnak, különösen azokkal, akik még a lelkes idealizmus állapotában vannak. Némi sajnálkozással vagy nosztalgiával szemléli azokat a kollégákat, akik még hisznek és bíznak a munkájuk sikerében. A beszélgetések alatt igyekszik a saját védekező viselkedésére megerősítéseket kapni. Jól esik hallania, hogy „te mindent megtettél, sőt annál is többet, nem a te hibád”. Ezekben a vigasztalásokban igyekszik megkapaszkodni, ám egyre erősebben érzi a belső elégedetlenséget. A hivatás megszürkül, kifárad, ha nem kezelik, lehetetlenné válik a stresszorok kezelése.

 • Frusztráció fázisa

  A kiégés (burnout) fázisai: Frusztráció fázisaNegyedik fázis: a frusztráció fázisa. A munkavállaló visszahúzódik a szakmájától, egyre elszigeteltebben dolgozik. Nem szívesen megy továbbképzésekre, konferenciákra, szakmai műhelyekre, és egyre negatívabbnak látja a klienseit, valamint a munkája eredményét. Ekkor válik a betegből beteganyag, a gyermekből diákanyag. Láthatóan csökken a teljesítőképesség, a kommunikációs stílus hol engedékennyé, hol agresszívvé válik.

  A szakmai, közéleti tevékenységet eredménytelennek, értelmetlennek, és emiatt feleslegesnek látja, így visszavonul tőle. Kétségbe vonódik a saját szakmai tudása, és a hivatás értelme. A munka a számára kiüresedik, a kliens már csak „zavaró körülmény”.

 • Apátia fázisa

  A kiégés (burnout) fázisai: Apátia fázisaÖtödik fázis: az apátia fázisa. A szakmai munka sematikussá, rutinná válik, elveszíti az érdekességét, az apátia kezdetén a „valahol dolgozni kell, mindegy, hogy hol” érzés a jellemző. A klienssel való bármilyen interakció a minimumra korlátozódik, később pedig a kliens „ellenséggé válik”. A kollégákat elkerüli, gyakran megy betegállományba. Belső ürességet, kipihenhetetlen kimerültséget él át, és a saját helyzetét megváltoztathatatlannak ítéli meg.

  Passzívvá válik, elveszíti az életkedvét, és az általános negatív gondolkodás a magánéletére is rátelepszik. A munkavállaló megbetegedett, és nap mint nap azt érzi, hogy tönkre ment az élete, és nem képes változtatni.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan óvd meg magad a kiégéstől, gyere el a Burnout tréningünkre! Megtanítunk arra, hogy „égjen a kezed alatt a munka”, de mentálisan ne égj ki.

Burnout - kiégés fázisai

Hasznos olvasmányok

A kiégés (burn out) kialakulása » A kiégés (burnout szindróma) fázisai »

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »

A kiégés (burnout szindróma) az informatikus pályán » A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »

Burnout (kiégés) teszt » Egy óvodapedagógus önvallomása a kiégés (burnout) jelenségéről »

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »

Mikor kérj segítséget?

A kiégés megállítható folyamat, és nem mindegy, hogy a folyamat elején kérsz segítséget, vagy akkor, amikor már csak vonszolod magad, és utálkozva gondolsz a munkahelyedre.

 • Ha alvás-zavaraid vannak, ha úgy érzed, hogy kipihenhetetlen fáradtságérzettel küzdesz, ha ingerlékeny vagy, ha gyakran szorongsz, és csökken a teljesítőképességed, akkor a kiégési folyamat első harmadánál tartasz. Ebben a szakaszban viszonylag könnyen lehet még rajtad segíteni.

 • Ha pszichoszomatikus tüneteid vannak, gyakran teszel cinikus megjegyzéseket, érzelmileg távol tartod magad az emberektől, depresszív reakcióid vannak, akkor a kiégés középső harmadában vagy. Ebben a szakaszban már egészen biztos, hogy külső segítség nélkül nem tudod megőrizni a lelki egészségedet.

 • Mikor kérj segítséget?Ha nem akaratlagos testsúlyváltozást tapasztalsz magadon, ha úgy érzed, hogy szinte mindenki ellen védekezned kell, ha képtelen vagy kifejezni az érzelmeidet, ha gyakran (heti 2-3 alkalommal, vagy sűrűbben) nyúlsz alkoholhoz, droghoz, ha a szakmai alkalmatlanság érzésével küzdesz, akkor a kiégés utolsó szakaszában vagy. Ebben a szakaszban már csak hosszabb terápiás kezeléssel, esetleg gyógyszeres támogatással tudsz megküzdeni a kiégéssel.

Ne várd meg, amíg a baj megnő, és kezelhetetlenné válik. Előzd meg a kiégést, vagy ha már elindult a folyamat, akkor állítsd meg!

Ehhez kaphatsz segítséget, tanulhatsz gyakorlatokat, önsegítő módszereket a tréningjeinken. A tréningek alkalmával nem tanítjuk meg neked a kiégés elméletét, hiszen ha érdekel, remek irodalma van a témának. Gyakorlatokat tanítunk, amelyeket otthon is elvégezhetsz, és szemléletet, gondolkodásmódot, amely megvéd a kiégéstől.

Kiégés (burn out) tréning

Kiégés (burn out) tréning: További információ és jelentkezés »

Kiégés (burn out) tréning
Jelentkezz kiégés (burn out) megelőző tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » A kiégés (burnout) fázisai »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Százhalombatta, 2016. április 22.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

info@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.