Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pedagógus burn out

Segítség pedagógusoknak

Pedagógus burn out - Segítség pedagógusoknakAz eredményes tanulás közös érdeke a pedagógusnak, a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Az egyik fő kérdés, amit vizsgálni érdemes, hogy a gyerek elég érett-e, és tanulásra alkalmas személyiség-e? A másik fő kérdés, hogy a pedagógusoknak tudják-e biztosítani a tanítás feltételeit, valamint a pedagógus személyisége alkalmas-e a tanításra.

A pedagógusok legtöbbje jóindulatú, elkötelezett, a munkáját szerető, jó szakember, aki egyre nehezebb körülmények között végzi áldozatos munkáját.

Mindenki tudja, még a szülők zöme is elismeri, hogy a pedagógusok erősen stresszes környezetben végzik a munkájukat. Mégis gyakran érik igazságtalan, nehezen feldolgozható támadások a gyermekeinkkel foglalkozó szakembereket.

A minap a metrón akaratlanul is fültanúja voltam két anyuka beszélgetésének. Az egyik anyuka a kisfia osztályfőnökét szidta, aki nem volt elég figyelmes, és nem vette észre a kisfia szomorú, visszahúzódó viselkedését. A másik anyuka kérdésének az élét nehéz lett volna nem észrevenni.

- Esküdj, hogy te nem lennél figyelmetlen, amikor 28 gyerekre kellene odafigyelned. Aki állandóan bajba sodorja magát, arra muszáj odafigyelni, lehet, hogy örült egy kicsit, hogy lazulhat a figyelme.

Én is ismerek olyan embereket, akik azt mondják, hogy nem kell iskolában dolgozni, ha valaki nem bírja a zajt, a nyomás alatt végzett munkát, a gyerekek szűnni nem akaró nyüzsgését, a tiszteletlen, adott esetben szemtelen és erőszakos rendbontókat, a szakmai ellenőrzéseket, a szülői panaszokat. De a pedagógus is ember, aki elfárad, ellenőrzéskor izgatott, mert szeretne elismerést kapni a munkájáért, szeretné, ha a gyerekek jól teljesítenének, és ha a szülők, valamint a főnökei elégedettek volnának.

Sokféle igény, sokféle feladat, és aki minden elvárásnak igyekszik megfelelni, az dúsan stresszes életet él. S egyszer csak a semmiből ott terem a kiégés. Az egyébként lelkes és érzelem-gazdag pedagógus először csak azt érzi, hogy az élete egy stressz láncolat. Lehangolttá, erőtlenné, szorongóvá válik, s gyakran csak későn veszi észre, hogy támad a kiégés, a burnout.

A kiégés foglalkozási kockázat

A kiégés foglalkozási kockázat, elsősorban a segítő foglalkozásúakat érinti: pedagógusok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, orvosok esnek a kiégés (burn out) áldozatává.

A pedagógusnak is vannak családi szükségletei, feladatai, amelyek megosztják a teljesítőképességét, és sokszor nem is tudja eldönteni, hogy a tanulói vagy a saját gyerekei mellé tegye le az ideje és az ereje döntő többségét.

A legtöbb pedagógus megtapasztalja, hogy a munkája bizony rendkívül fárasztó, a tanulók egyre kevésbé érdeklődők, kevésbé motiválhatók, így az öröm lassan eltűnik a tanításból. És akkor még nem beszéltünk az iskolarendszer anomáliáiról, az alacsony bérekről, a szervezetlenségről, a kiszámíthatatlanságról, a szakmai féltékenységről, amelyek mind a pedagógusok idegrendszerét terhelik.

A burnout a legújabb kutatások szerint 12 lépcsős folyamat, a lépcsőfokok az enyhétől a legsúlyosabb állapotig vezetnek.

Kiégés - legtöbbször csak magadra számíthatsz

Mikor gondolj arra, hogy a kiégés fenyeget a munkádban?Külföldön, ahol a munkáltató tudja, hogy a jó munkaerő nagy kincs, és igyekszik megőrizni a már bevált munkatársakat, komoly hagyománya van a kiégés (burn out) elleni támogatásnak. Ha valaki annyira elkötelezetten dolgozott a cég érdekében, hogy burn outja lesz, a munkáltató fél év fizetett szabadságra küldi, és természetesen visszaveszi a munkába, amikor ismét korrektül dolgozni tud az illető.

Nálunk ennek még nincs hagyománya, azonban mindenki tehet önmagáért valamit. Először is ismerni kell a kiégés fázisait, hogy meg tudjuk ítélni, mikor van az a pont, ahol még megelőzhető a kiégés, illetve, ha valamiért nem sikerült önmagunknak megállítani a folyamatot, akkor nagyon fontos, hogy mikor kérünk segítséget. A burn out folyamata egy bizonyos pont után nem állítható helyre. Sajnos van a kiégésnek olyan foka, ami maradandó kedélybetegséget, és végső soron munkaképtelenséget okoz.

Te ne várd meg, hogy eddig eljuss a folyamatban, gyere el hozzánk, és tanuld meg, hogyan védekezz a burn out ellen.

Mikor kérj segítséget?

A kiégés megállítható folyamat, és nem mindegy, hogy a folyamat elején kérsz segítséget, vagy akkor, amikor már csak vonszolod magad, és utálkozva gondolsz a munkahelyedre.

  • Ha alvás-zavaraid vannak, ha úgy érzed, hogy kipihenhetetlen fáradtságérzettel küzdesz, ha ingerlékeny vagy, ha gyakran szorongsz, és csökken a teljesítőképességed, akkor a kiégési folyamat első harmadánál tartasz. Ebben a szakaszban viszonylag könnyen lehet még rajtad segíteni.

  • Ha pszichoszomatikus tüneteid vannak, gyakran teszel cinikus megjegyzéseket, érzelmileg távol tartod magad az emberektől, depresszív reakcióid vannak, akkor a kiégés középső harmadában vagy. Ebben a szakaszban már egészen biztos, hogy külső segítség nélkül nem tudod megőrizni a lelki egészségedet.

  • Mikor kérj segítséget?Ha nem akaratlagos testsúlyváltozást tapasztalsz magadon, ha úgy érzed, hogy szinte mindenki ellen védekezned kell, ha képtelen vagy kifejezni az érzelmeidet, ha gyakran (heti 2-3 alkalommal, vagy sűrűbben) nyúlsz alkoholhoz, droghoz, ha a szakmai alkalmatlanság érzésével küzdesz, akkor a kiégés utolsó szakaszában vagy. Ebben a szakaszban már csak hosszabb terápiás kezeléssel, esetleg gyógyszeres támogatással tudsz megküzdeni a kiégéssel.

Ne várd meg, amíg a baj megnő, és kezelhetetlenné válik. Előzd meg a kiégést, vagy ha már elindult a folyamat, akkor állítsd meg!

Ehhez kaphatsz segítséget, tanulhatsz gyakorlatokat, önsegítő módszereket a tréningjeinken. A tréningek alkalmával nem tanítjuk meg neked a kiégés elméletét, hiszen ha érdekel, remek irodalma van a témának. Gyakorlatokat tanítunk, amelyeket otthon is elvégezhetsz, és szemléletet, gondolkodásmódot, amely megvéd a kiégéstől.

Pedagógus burn out - kiégés elleni tréning

Munkás életem első felében magam is pedagógus voltam. Így a saját bőrömön tapasztaltam, mennyire szép és mennyire nehéz a munkavégzés az iskolákban. S azóta a helyzet csak romlott.

Pszichológusként elkötelezett segítője vagyok a pedagógusok jól létének, mert tudom, hogy csak az tud a gyermekeinkkel megfelelő türelemmel, szakértelemmel, jóindulattal, és szeretetteljes lelkesedéssel foglalkozni, aki lelkileg is jól van.

A pedagógusoknak készített tréningjeim azért népszerűek az iskolákban, mert olyan használható gyakorlatokat adnak a résztvevőknek, amely gyakorlatok segítenek erősebbé, ütésállóbbá, rugalmasabbá, stressz mentesebbé válni, segítenek a kiégés, a burnout megelőzésében.

Kiégés (burn out) tréning

Kiégés (burn out) tréning: További információ és jelentkezés »

Kiégés (burn out) tréning
Jelentkezz kiégés (burn out) megelőző tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Hasznos olvasmányok

A kiégés (burn out) kialakulása » A kiégés (burnout szindróma) fázisai »

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »

A kiégés (burnout szindróma) az informatikus pályán » A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »

Burnout (kiégés) teszt » Egy óvodapedagógus önvallomása a kiégés (burnout) jelenségéről »

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2013. április. 19.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka pszichológus

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.