Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hírlevél a megváltozott párkapcsolatokról

Lelki Titkaink Hírlevél a párkapcsolatokról

Megváltozott párkapcsolatokMásról sem hallani, mint arról, hogy a nők és a férfiak különböznek egymástól. Közös utakat, közös igényeket, közös célokat akarunk elérni együtt, de különböző utakon. És akkor még nem is beszéltünk az egyéni igényekről, amelyek minden kapcsolatban előbb-utóbb teret követelnek maguknak.

Gyermekként 20-25 évet töltünk a szüleinkkel egy háztartásban, tőlük tanuljuk a párkapcsolatban való élés mintázatát. 100 emberből 99 azt mondja, hogy nem szeretne olyan párkapcsolatot magának, mint amilyen a szülei kapcsolata. Pedig a szüleink szeretnek minket, és csak azért nem tanítanak meg a boldog párkapcsolat fortélyaira, mert ők maguk sem tudják azt.

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája »

Megváltozott párkapcsolatok

Napjainkban egyébként is annyi változás következett be, hogy a régi minták a párkapcsolatokban sem tudnak útmutatást adni. Olyan problémákkal kell megküzdenünk, amely problémák a szüleink életében még nem is léteztek.

A nőknek ma már nincs szüksége arra, hogy a férfiak eltartsák, vagy megvédjék őket, szükségük van azonban arra, hogy a férfiak az érzelmi igényeiket kielégítsék. A férfiaknak sem csupán arra van ma már szükségük, hogy meleg otthont teremtsenek a számukra, és felneveljék a gyerekeiket, hanem azt akarják, hogy a párjuk szellemi és érzelmi társuk is legyen. Mindezt persze úgy igénylik, hogy a nő közben ne anyáskodjon felettük.

Mire vágynak a nők? Mire vágynak a férfiak? »

Ma is úgy indulunk a házasságba, hogy életre szóló kapcsolatot tervezünk.Ma is úgy indulunk a házasságba, hogy életre szóló kapcsolatot tervezünk. A társunktól boldogságot, bensőségességet, szenvedélyes szerelmet kívánunk meg, közös célokat, küzdési képességet, és még számtalan dolgot. Ha ezeket tartósan nem kapjuk meg, akkor gyakran fontosabbá válik a személyes boldogságunk, mint a családi kötelék megőrzése, és elválunk. Nagyanyáink inkább lemondtak a személyes boldogságukról, és megelégedtek azzal, ha a férj eltartotta a családot, a férj pedig megelégedett azzal, ha tiszta lakás, meleg étel várta otthon, és a család nem rágta gyakran a fülét. Az érzelmi életüket háttérbe szorította a gazdasági érdek.

Ma már ennél sokkal többet szeretnénk kapni a házasságunkban, és gyakran kerülünk szembe a dilemmával: van-e jogunk a személyes igényeink, a boldogságunk miatt felbontani a házassági köteléket, amely érzelmileg kihűlt, nem elégít ki minket. Sem a válás, sem az önfeladás nem jó megoldás. A legjobb, ha közösen dolgozunk azért, hogy a házasságon belül újra élesszük azt a tüzet, ami valaha egymáshoz oly közel tartott minket.

Többet szeretnénk kapni az élettől, mint a szüleink

Semmi rossz nincs abban, ha többet szeretnénk kapni az élettől, mint amennyit a szüleink kaptak. Az idők változása az igények és a lehetőségek változását is magával hozta.

Ma már nem az alapvető, hanem a magasabb igények kielégítése a tét, ezért többet várunk el önmagunktól és a párunktól is.

A férfi és a női szerepváltás következtében a szerepek összezavarodtak, és a pár mindkét tagja frusztrálódik a maga szerepében. Ha sikerül közösen megtalálni az egyensúlyt, ami mindkettőjüknek megfelel, akkor a házasság túléli a krízishelyzeteket. De ezért mindkét félnek tennie kell.

A párkapcsolati konfliktusok elkerülhetetlenek

A párkapcsolati konfliktusok elkerülhetetlenekA párkapcsolati konfliktusok elkerülhetetlenek. Tudnunk kell azonban, hogy a párunk gyakran azért követ el hibákat, mert bizonyos dolgokat nem tud. A legtöbb esetben a problémák abból adódnak, hogy nem tanultuk meg, hogyan kell egy kapcsolatot megtartani.

Nem tudjuk, hogyan lehet a kellemetlenségeknek az élét elvenni, hogyan lehet bizonyos dolgokat elsimítani, hogyan lehet visszahozni a szenvedélyt a kapcsolatba.

Ha a párok kilábalnak a tehetetlenségükből és a reménytelenségükből, s ha nem a másikat okolják mindenért, hanem azt kérdezik maguktól: én mit tehetek a házasságom érdekében, akkor sokkal jobb esélyekkel jönnek ki a kríziseikből.

Az érzelmek halála a kapcsolat halálát is jelenti. S ezért mindenkinek megnőtt az egyéni felelőssége a kapcsolat minőségéért.

Párkapcsolat válságai cikkgyűjtemény »

Párkapcsolati tanácsadás, kiút keresés a párkapcsolati válságból

Párkapcsolati tanácsadás, kiút keresés a párkapcsolati válságbólA párkapcsolatok mindig a társas emberi létezés fontos alapját képezték és természetüknél fogva mindig magukban hordozták két személyiség összecsiszolódásának problémáját is. Ahogy a személyiség és a társadalom is egyre összetettebbé vált, úgy tette próbára az egyént és párkapcsolatait az alkalmazkodás, az igényeknek való megfelelés.

Bármilyen párkapcsolati életciklusban is tartasz most, biztosan kíváncsi vagy a Téged és leendő vagy meglévő párodat tudat alatt irányító mozgatórugókra, melyek a személyiségelemzés segítségével könnyen megismerhetők, ezáltal azok megérthetők és szükség esetén megváltoztathatók.

A leggyakrabban kért és vizsgált személyiségjegyek és életterületek:

 • milyen vagyok én és milyen a párom
 • hogyan tudjuk kettőnk személyiségét összehangolni, elfogadni a másik viselkedését
 • hogyan tudom a párkapcsolatomban is megőrizni, fejleszteni önmagamat
 • miből adódnak konfliktusaink és hogyan kezeljük ezeket
 • erős egyéniségek együttélése

Amennyiben most keresel párt, segítünk meghatározni:

 • milyen típusú pár illik hozzád
 • melyek azok a tulajdonságaid, amik segítenek a párkeresésben és melyek gátolnak
 • min kell változtatnod ahhoz, hogy a Te számodra ideális partnert meg tudd találni és meg is tudd tartani

A párkapcsolati tanácsadás segít Neked és párodnak jobban megérteni egymást, könnyebben, harmónikusabban létezni a párkapcsolatban.

Párkapcsolati válságok kezelése tréning: részletes információk, jelentkezés »

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

A párkapcsolati tréning során feldolgozandó kérdések

 • Mi az alapvető különbség a férfiak és a nők között?
 • Kinek a viselkedése okozza a konfliktusokat, és hogyan lehet másképpen viselkedni?
 • Mi a szóbeli bántalmazás, és hogyan lehet védekezni ellene?
 • Hogyan vedd rá a párodat arra, hogy másképpen viselkedjen?
 • Miként lehet eldönteni, hogy egy kapcsolat még megmenthető, vagy nem érdemes több energiát pazarolni rá?
 • Megelőzhetők-e a párkapcsolati válságok?
 • Mit, miért és meddig érdemes eltűrni a kapcsolatodban?
 • Mit adj a párodnak, hogy elégedett legyen, és mit várj el a másiktól?
 • Ha már nem lángol a szerelem, hogyan tartsd meg a kapcsolat egyensúlyát?
 • Hogyan szerezd vissza az elkóborolt párodat?
 • Mit tegyél, ha a szíved máshoz húz, de az eszed a párod mellett tart?
 • Hogyan viselkedj, ha válságba jutott a párkapcsolatod?
 • Mit tegyél, ha bántalmaz a párod, és te mégis ragaszkodsz hozzá?
 • Miért fontos a szex a párkapcsolatban, és mit tegyél, ha nem működik?
 • Hogyan tudtok egyensúlyt tartani, ha eltérők az igényeitek?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ a párkapcsolati tréningen, tanácsadáson. Bármit kérdezhetsz, nincsenek tabu témák, minden felmerülő gondodban igyekszünk a segítségedre lenni.

Vívjak vagy vívódjak
Jelentkezz párkapcsolati válságkezelő tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Párkapcsolat válsága - További információ a párkapcsolati válságkezelő levelező tréningekről »

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia »

A könyvespolcra ajánljuk

Libri partner program

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündökléseMiért vannak nemek? Miért hal ki tízmillió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mire jó az orgazmus? Jó-e meddőség ellen az orális szex? Miről árulkodik mutató- és gyűrűsujj-arányunk? Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyvében ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, miközben az evolúciós pszichológia nézőpontjából vizsgálja Nő és Férfi kapcsolatát. Lebilincselően izgalmas gondolatmenetei bizonyítják, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató! A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik. Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, ő az evolúció titkos favoritja!

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése »

A könyvespolcra ajánljuk

Dr. Csernus Imre: A nő

Dr. Csernus Imre: A nő„Ez a könyv, a NŐ-ről szól, aki a férfiak imádatának a tárgya, az örök és megfoghatatlan csoda, amelyet már sokan leírtak és megfogalmaztak. Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan lesz valakiből jó Nő! Nehéz téma, de ahogy megfigyeltem, ez mindkét nemet egyformán izgatja.”"

Mitől nő egy nő? És vajon mitől jó nő? Hogyan képes egy nő - vagy akár egy férfi - megélni saját nemiségét? Tud-e jó példával szolgálni gyermekeinek? Tudja-e jól érezni magát a saját bőrében? És tesz-e valamit azért, hogy jobb legyen?

Ha Ön elég erős, hogy feltegye magának ezeket a kérdéseket, lapozzon bele Dr. Csernus Imre legújabb könyvébe! Bátraké a szerencse…

Dr. Csernus Imre: A nő »

A könyvespolcra ajánljuk

Dr. Csernus Imre: A férfi

Dr. Csernus Imre: A férfi„Annyit már most nyugodtan elmondhatok, hogy akárcsak A nő című könyvnél - amely alapjában véve nem csupán a nőről szólt -, menet közben már itt is tudtam, láttam, hogy ez a könyv sem tisztán csak a férfiról fog szólni. Szerettem volna sok mindent beletenni a férfiasság kérdéséről, a bűntudat megoldásának az elkezdéséről, a gyászról, halálról, búcsúról, elengedésről, virágokról, önmagamról. Tényleg sok mindent. Válaszokat egy sor kérdésre. Felvetéseket a pasikkal kapcsolatosan. Hogy például «miért élt a párom nyolc hónapig egy másik csajjal párhuzamos életet mellettem, miközben azt bizonygatta, hogy mennyire szerelmes belém?» A minap kaptam egy ilyen e-mailt! Épp karácsonykor robbant szét a dolog… Amikor ez a könyv készült, körbetelefonáltam egy csomó pasit, akit ismerek. A tinédzserektől kezdve az ötvenesekig valamennyiüknek ugyanazt a kérdést tettem fel: mitől érzik magukat férfinak. A kérdésre, hogy mitől érzik magukat férfinak, a pasik egy jelentős része azt felelte, hogy ezen ők még soha nem gondolkodtak, és ez a kérdés eléggé meglepetésszerűen érte őket… Holott a nők esetében az utóbbi öt-tíz év másról sem szólt, mint hogy definiálják, mi az, hogy nő… Úgy tűnik, ezek olyan dolgok, amelyekről a pasik általában nem beszélnek. Vagy csak nagyon felületesen. Magáról a férfilétről… Azért nem, mert «ez teljesen magától értetődő», hogy az illető férfi. Fel sem merül, hogy ezt bármi megkérdőjelezhetné…”

Dr. Csernus Imre: A férfi »

A könyvespolcra ajánljuk

Eric Berne: Emberi játszmák

Eric Berne: Emberi játszmák„Eric Berne, az 1970-ben elhunyt amerikai pszichiáter ezt a könyvét segédkönyvnek szánta szakemberek számára. Ő is és a kiadó is meglepetéssel tapasztalta, hogy a kötet rövid idő alatt laikusok körében is bestsellerré vált, s ma már minden idők egyik legnépszerűbb pszichológiai tárgyú munkája.

Hogy mi e páratlan siker titka? Talán az, hogy a szakzsargont nem ismerő olvasó számára is rendkívül frappánsan, lépten-nyomon „aha” élményt kiváltva tárja elénk mindennapjaink (élet, házassági, szexuális stb.) „emberi játszmáit”.

Eric Berne: Emberi játszmák »

A könyvespolcra ajánljuk

Barbara Pease - Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

Barbara Pease - Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?Miért menekül a férfi a szerelem elől? Miért rágódik a nő vacak kis problémákon? Miért ódzkodik a férfi a tartós kapcsolattól? Miért nem tér a nő soha a lényegre? Miért érzi a férfi, hogy minden nő az ő fülét rágja? Miért kíváncsi a nő minden apró részletre? Mit eszik a férfi a tűsarkúban tipegő nőn? Mit eszik a nő a feszes fenekű férfin? Miért vannak a férfinak olyan undorító szokásai? Miért beszél annyit a nő? Miért szereti a férfi a disznó vicceket? Mire gerjed-a nő? Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?Az elsöprő sikerű Testbeszéd írója és társszerzője - egyben felesége - három évtizede keresik a választ, vajon miért van az, hogy a nemek közti szakadék, félreértés, konfliktus a huszonegyedik században ugyanúgy hozzátartozik az emberi élethez, mint Adám és Éva ősviszálya idején. Tapasztalataik, kutatásaik, felméréseik, józan eszük és humoruk segítségével igyekeznek válaszolni az örök kérdésre: miért is van annyi bajunk egymással? Ön nem kíváncsi rá?

Barbara Pease - Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? »

A könyvespolcra ajánljuk

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Százhalombatta, 2009. szeptember 23.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Telefon/fax : (0623)350-616
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra