Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az önelfogadás akadályai

Mi az a Ego building?

Lelki Titkaink Hírlevél

Mindenki valamilyen családból jön. Ki ilyenből, ki olyanból. Senki sem születik tökéletes szülők tökéletes gyermekének. A legtöbb felnőtt úgy emlékszik, hogy „tulajdonképpen” jó családban nőtt fel, a szülei szerették, a testvéreivel megfelelő volt a viszonya, és nem is érti, hogy lehet, hogy ő maga mindenféle problémákkal küzd, kisebbrendűségi érzésekkel, szűnni nem akaró bűntudat érzéssel, pánik tünetekkel éli az életét.

A legtöbb felnőtt úgy emlékszik, hogy jó családban nőtt fel, a szülei szerették, a testvéreivel megfelelő volt a viszonya, és nem is érti, hogy lehet, hogy ő maga mindenféle problémákkal küzd, kisebbrendűségi érzésekkel, szűnni nem akaró bűntudat érzéssel, pánik tünetekkel éli az életét.

Te melyik családmodellben nőttél fel?

Minden felnőtt önelfogadási képességét meghatározza, hogy gyermekként milyen családban nevelkedett, kik és milyen elvek alapján készítették fel a nagybetűs életre.

 • A békés család

  Ha békés családban nőttél fel, ahol a szüleid nyugodt hangon jelezték neked, ha nem tetszett a viselkedésed, akkor nagyon jó helyen nevelkedtél. Ha a rossz cselekedeted helyett ajánlottak jobbat, és meghallgatták azt is, amit te ötleteltél a jobb viselkedésről, akkor veled nem lehet baj. Mert megnyugtattak, ha csalódott voltál. Megdicsértek, ha elfogadtad a jó tanácsot. Fennhangon dicsértek a rokonoknak, csupa jót mesélve rólad. Ahogyan a szüleid szerettek téged, te ugyanúgy szereted önmagadat. Rendben vagy, és többnyire azt érzed, hogy te is oké vagy, és a világ, ami körülvesz, szintén oké.

 • A cirkuszoló család

  A cirkuszoló családHa cirkuszoló családban nőttél fel, ahol a konfliktusok igazi drámában csúcsosodtak ki, vagy a szülők a kisebb problémákat is pánikállapotnak élték meg, ne csodáld, ha csak a győztes – vesztes állapotokat éled meg, illetve többnyire vesztesnek érzed magad, miközben veszettül vágyódsz arra, hogy győztesnek érezd magad. Gyerekként sosem tudhattad, hogy mi lesz édesanyád reakciója. Könyörgőre fogja-e a dolgot „Gyerekem, hát hogy teheted ezt velem?”, vagy csábítgat „Jobbat mutatok neked, nem is olyan érdekes az, amit te akarsz…”, esetleg dührohamot kap tőled „ Na most aztán már aztán elegem van belőled, azonnal hagyd abba!”.

  A cirkuszoló családban a szabályok nem egyértelműek, s a nem létező szabályoknak nem lehet megfelelni. Amikor egyszer szabad valamit, máskor nem, s a gyerek az iskolából hazafelé menet megpróbálja kitalálni, hogy vajon milyen lesz a hangulat otthon. Vagy eltalálja, vagy nem. Vagy nyer, vagy veszít. Ha éppen cirkusz van, jobb, ha lapít. Ha a szülők már kicirkuszolták magukat, akkor megértőnek kell lennie. Ha a szülők jóban vannak, akkor mindketten őt „nevelik”, őt kritizálják. Ha ilyen családban nőttél fel, valószínűleg azt érzed, hogy valahogy te sosem vagy oké, és a világ sem oké körülötted. Mindenképpen gondjaid vannak az önelfogadásoddal, hiszen a szüleid cirkuszaiban csak statiszta lehettél. Vagy olyan vagy, aki nem meri kockáztatni a békességet? Óvatosságból, félénkségből nem szólsz vissza, inkább hallgatsz, csak ne sérüljön a családi béke?

 • A diktátor család

  Lehet, hogy volt egy diktátor a családodban. Ha a szüleid nem igazán tudták beleélni magukat a te helyzetedbe, akkor gyakran hallhattál ilyen mondatokat: „Amíg az én kenyeremet eszed, azt teszed, amit mondok.” „Engem nem érdekel, hogy te mit akarsz!” „Amit mondtam, megmondtam!” „Majd én megtanítalak kesztyűbe dudálni!” „ Mit miért? Csak!” Ez a merev szülői magatartás arra tanítja meg a gyermekét, hogy agyonfrusztrált, a vereséget elfogadni képtelen felnőtt legyen. Ha nem tudod elfogadni önmagadat, ha szinte sosem érzed a belső nyugalmat és derűt, a belső biztonságot, akkor lehetséges, hogy a te eszköztáradban is ott van a lekicsinylés, megbélyegzés, a fenyegetés, vagy a tettlegesség. Tele vagy feszültséggel, mert minden olyan helyzetet, amiben alkalmazkodnod kellene, vereségként élsz meg.

 • A bíráskodó család

  A diktátor családTalálkoztál-e már a bíráskodó családdal? Ebben a családban mindent kiértékelnek, megkritizálnak, megkeresik a vétkest és felcímkézik. A jelent nem élik át, a múltat nem mesélgetik, nem anekdotáznak, nem álmodoznak a jövő terveiről, hanem mindenről csak azt döntik el, hogy helyes, vagy helytelen-e. Az ilyen családban felnövő gyermek számára az élet olyan, mint egy bíróság. Ha a gyerek valami rosszat csinál, pedagógiai büntetést kap, és mellé megsemmisítő erejű, lesújtó erkölcsi prédikációt. Ha egy család indulatos, akkor lehet indulatokkal reagálni, a büntető családban lehet a büntetés ellen lázadni, de a megbélyegzés elől nincs menekvés, elkerülhetetlen a kirekesztés. Az ítélkezés következménye a kirekesztés. Sosem meri felhőtlenül okénak érezni magát a büntető családban felnevelkedő gyermek, de másokat gyakran lát okénak, és számít is az okék támogatására. De önmagát elfogadni sosem lesz képes, mert a bélyeg nem lemoshatóan ott virít a lélek homlokán. Folyamatosan azt érzi a bíráskodó családból érkező felnőtt, hogy nem üti meg a mércét. S hogy is fogadhatná el önmagát, aki erkölcsileg nem üti meg a mércét? Mit is becsüljön önmagában, aki bélyeget visel egy életen át, s akinek életét áthatja a „büntetőnorma”?

 • Mit a teendő?

  Törvényszerű, hogy szülőként lemásoljuk az otthoni mintát, hiszen a módszer, amivel felneveltek, belénk égett. Örök igazság, hogy mindenki csak annyira tudja elfogadni az embertársait, amennyire önmagát el tudja fogadni. Legyen valaki támadó vagy alázatos, legyen félénk, áldozat vagy harcos, a tetteit inkább a félelem, a szorongás irányítja, mint a megértés és az elfogadás. Aki saját maga iránt nem érez toleranciát, az nem érzi mások iránt sem.

Az önelfogadást és mások elfogadását az önismereti munka teszi lehetővé. Ha eldöntötted, hogy nem akarod az életedet „mások erős akaratától bénult gyerek”-ként élni, akkor használd az Ego building által biztosított lehetőségeket a változásra. Hogy megtanulhass másképpen reagálni, mint a szüleid. Hogy tudd elfogadni önmagadat!

Az önelfogadást és mások elfogadását az önismereti munka teszi lehetővé.

Mi az a Ego building?

Ego buildingAz Ego building olyan személyiségfejlesztő önismereti tréning, amely a saját kivezető útját mutatja meg a résztvevőnek. Nem konzerv megoldásokat ad, nem recepteket vagy jó tanácsokat osztogat, hanem megkeresi az egyén személyes erőforrásait, és arra támaszkodva olyan magatartási, viselkedési formákat tanít, ami az illető számára a leghatékonyabb és legpozitívabb változásokat hozza.

Az Ego building egy hosszú tréning, 15 hónapon át tart, de nem megterhelő, mert havonta csak egyetlen napot vesz igénybe. A tréning azért hosszú, mert időre van szükség ahhoz, hogy a megszerzett új viselkedési mintázatok bevésődjenek és felülírják a régi helytelen mintákat.


Ego building
Jelentkezz 150 órás önismereti csoportba!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a professzionális személyiségfejlesztő, önismereti tréningekről »

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2014. április 04.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.