Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Férfi, nő, párkapcsolat

Változások a férfi, női szerepekben

Férfi, nő, párkapcsolat Változások a férfi, női szerepekbenKözhely, de igaz: csak a változás állandó. Körülöttünk és bennünk is minden változásban van, és mi magunk is napról napra változunk. Vannak olyan változások, amelyek lassúak és emiatt nehezen érzékelhetők, és vannak olyanok, amelyek olyan gyorsak, hogy követhetetlenek. Mégis mindkettő hat az életünkre.

Egyes változásokat befolyásolhatunk, és vannak olyanok, amelyek tőlünk függetlenül, sőt az akaratunk ellenére is végbemennek. Nem lehet megállítani a fejlődési folyamatot, csak megerőszakolni lehet, ahogyan a folyó folyásának az irányát is csak erőszakkal tudjuk megváltoztatni.

Így van ez a női és a férfi szerepek változásaival, elindult egy folyamat, amelyet lehet lassítani vagy akadályozni, de nem lehet megállítani vagy visszafordítani. Nagyszerű elméletek, ideák és erkölcsi útmutatók vannak, amelyek segítik a férfi – nő kapcsolat új szabályainak a kialakulását. De azt látni kell, hogy visszavonhatatlanul megváltoztak a hagyományos férfi és női szerepek.

Egyenjogúság és egyenrangúság a párkapcsolatban

Egyenjogúság és egyenrangúság a párkapcsolatbanA mércék és az ideák rendkívül fontos útmutatók az életünkben. Azonban a földön élünk, így nem szakadhatunk el a környezeti, társadalmi valóságtól sem. A mai Magyarországon kétkeresős családmodell működik, ami azt jelenti, hogy egy keresetből csak a kiváltságos fizetést kapó személyek képesek eltartani egy családot. A nőnek, aki a hagyományok szerint a családi tűzhely őrzője, ugyanúgy munkát kell vállalni, mint élete párjának.

A gazdasági kényszer igen nagymértékben befolyásolja a párkapcsolatok működését is. Ha ugyanannyi időt dolgozik a nő és a férfi, ha ugyanannyi gyermeket nevelnek, ha ugyanabban a lakásban élnek, akkor jogos kérés, hogy ugyanannyit takarítson, főzzön, mosson, pelenkázzon, foglalkozzon a gyerekkel, ugyanannyit olvashasson, találkozhasson házon kívül a barátokkal, ugyanannyi szabad ideje legyen a páros mindkét tagjának. Ugye, hogy ez az egyenrangúság manapság csak elvétve fordul elő a párkapcsolatokban?

Egyenjogúság és egyenrangúság a párkapcsolatbanAmikor gyermekek születnek egy családban, átmenetileg visszaköszön a hagyományos életmodell. A nő feladata elsősorban a család életének koordinálása, sütés, főzés, háztatás, gyermeknevelés, a férfi pedig elsősorban pénzkereső tevékenységet folytat, és a gyermeknevelésből az esti fürdetéssel és a hét végi programokban veszi ki a részét. Megváltozik a helyzet, amikor a nő ismét munkába áll. Ekkor azonban gyakori gond, hogy a családi munkamegosztás ujjá szervezése komoly problémák elé állítja az anyát és az apát.

Az egyenjogúság kimondható, mert elméletben ugyanolyan joga van a nőnek is és a férfinak is a munkához, a szabadidőhöz, a gyermekhez, az otthonhoz. Az egyenrangúság azonban csak akkor van jelen a kapcsolatban, ha a férfi és a nő meg tudnak állapodni abban, hogy ki mit vállal a közös feladatokból. Persze nem elég megállapodni, a megállapodást be is kell tartani. Ehhez pedig felelősséget kell vállalni az életünkért.

Erősödő nők és gyengülő férfiak?

Erősödő nők és gyengülő férfiak?Nagyon gyakran tapasztalom, hogy a nő és a férfi között feszülő probléma nem az illető neméből, hanem a személyiségéből fakad. Fiatal férfi meséli ezt a történetet. Együtt élnek a barátnőjével egy éve. Azon gondolkodik, hogy szakítani fog, mert a barátnője lenyomja őt. Elmondta a barátnőjének, hogy szeretne angol nyelvtanfolyamra menni, mert megtanulna angolul. A lány erre igenlően bólogatott, és azt mondta, hogy „jó ötlet, nekem is megvan a felsőfokúm angolból”. Erre a fiú elkeseredett, mert azt gondolta, hogy a barátnője lekörözte őt, zsugorodott az önbecsülése, és már el is ment a kedves az egésztől. Kérdésekre elmondta, hogy elvárta volna, hogy a lány kérés nélkül is felajánlja a segítségét a tanulásban, és úgy érzi, sosem fogja lekörözni ezt a lányt, hiszen a lány jól keres és megint valamilyen tanuláson töri a fejét.

Erősödő nők és gyengülő férfiak?Felmerülő kérdés, hogy vajon miért kellene lekörözni a lányt? És ha a fiú szeretné, hogy segítsen a párja, miért nem kéri meg erre? Sok személynek gondja van a kéréssel, mert úgy érzi, ha kérnie kell, sérül az ego-ja. Sokan viszont attól félnek, ha kérés nélkül ajánlgatják a segítségüket, a másik zokon veszi ezt. A párkapcsolat nem verseny, ahol győzni akarunk, hanem összefogás, szeretet és tisztelet vezérelte együttműködés, egymás segítése. Jó esetben. A nyílt, egyenes kommunikáció viszont biztosan elengedhetetlen feltétele a jó párkapcsolatnak.

Ebben a fiatal férfiban a nem egyszintű végzettség és nyelvtudás kisebbrendűségi érzést okozott. Erről azonban nem a lány tehet, hanem az a tény, hogy az egyikük az adott életkorra megtette azt az erőfeszítést, hogy angolul tanult, a másik meg nem tette meg. A fiúban most érlelődött meg az igény arra, hogy megtanuljon angolul. Ez teljesen rendben is van így, ha a helyzetben a fiú a lehetőséget látja meg, és megkéri a lányt, hogy segítsen neki a tanulásban, akkor a kapcsolatukat még jobban összekovácsolja a támogatás, a közös érdeklődés, az együttműködés. A felismeréshez elengedhetetlen a megfelelő önismeret.

Párkapcsolat régen és ma

Párkapcsolat régen és maRégen nem volt kérdés, hogy a férfi és a nő személyisége harmonizál-e? Volt sok más kérdés, de ez nem. Ma viszont van.

Ma a párválasztásnál (jó esetben) az a legfontosabb kérdés, hogy Ki vagy te? Ki vagyok én? Tudunk-e egy hullámhosszon együttműködni? Van-e vagy kialakítható-e a hasonló értékrendünk? Tudunk-e hasonlóan gondolkodni, érezni? Tudunk-e harmóniát teremteni magunkban, egymásban, a környezetünkben?

Ahhoz, hogy sikeres, kiegyensúlyozott, mondhatni boldog párkapcsolatot találjon valaki, ismernie kell saját magát, a másikat, és el kell fogadni, hogy a szülői, nagyszülői minták nem működnek, mert akkora változás történt a körülöttünk lévő világban, hogy ha folyton hátra tekintgetünk, és le akarjuk másolni a nem működő kapcsolati mintákat, akkor nem tudunk jövőt építeni. Közös jövőt meg pláne nem.

Az új párkapcsolati minták megalkotásához tudatos önismeretre, emberismeretre, és sok-sok közös akaratra van szükség.

Férfi, nő, párkapcsolat Változások a férfi, női szerepekben

Párkapcsolati problémák kezelése

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

A párkapcsolati tréning során feldolgozandó kérdések

 • Mi az alapvető különbség a férfiak és a nők között?
 • Kinek a viselkedése okozza a konfliktusokat, és hogyan lehet másképpen viselkedni?
 • Mi a szóbeli bántalmazás, és hogyan lehet védekezni ellene?
 • Hogyan vedd rá a párodat arra, hogy másképpen viselkedjen?
 • Miként lehet eldönteni, hogy egy kapcsolat még megmenthető, vagy nem érdemes több energiát pazarolni rá?
 • Megelőzhetők-e a párkapcsolati válságok?
 • Mit, miért és meddig érdemes eltűrni a kapcsolatodban?
 • Mit adj a párodnak, hogy elégedett legyen, és mit várj el a másiktól?
 • Ha már nem lángol a szerelem, hogyan tartsd meg a kapcsolat egyensúlyát?
 • Hogyan szerezd vissza az elkóborolt párodat?
 • Mit tegyél, ha a szíved máshoz húz, de az eszed a párod mellett tart?
 • Hogyan viselkedj, ha válságba jutott a párkapcsolatod?
 • Mit tegyél, ha bántalmaz a párod, és te mégis ragaszkodsz hozzá?
 • Miért fontos a szex a párkapcsolatban, és mit tegyél, ha nem működik?
 • Hogyan tudtok egyensúlyt tartani, ha eltérők az igényeitek?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ a párkapcsolati tréningen, tanácsadáson. Bármit kérdezhetsz, nincsenek tabu témák, minden felmerülő gondodban igyekszünk a segítségedre lenni.

Vívjak vagy vívódjak
Jelentkezz párkapcsolati válságkezelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Párkapcsolat válsága - További információ a párkapcsolati válságkezelő levelező tréningekről »

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek


Ego building
Jelentkezz 150 órás önismereti csoportba!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a kezdő személyiségfejlesztő, önismereti tréningekről »

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Férfi, nő, párkapcsolat » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Százhalombatta, 2016. január 29.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.