Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség

Lelki Titkaink hírlevél

A szívinfarktus stressz-betegség - A szívinfarktus pszichoszomatikájaHa a szimpatikus idegrendszer vagy a hormonháztartás hosszabb ideig izgalmi állapotban van, akkor az immunrendszer képtelen megküzdeni a betegségekkel. A krónikus stressz által kiváltott túlzott izgalom könnyen szívkoszorúér-betegséghez vezethet. Az izgalom hatására beszűkülnek vagy elzáródnak azok az erek, amelyek a szívizmokat látják el oxigénnel és tápanyagokkal. Ha az ellátás akadályozott, akkor a mellkasra és a bal felkarra kisugárzó fájdalom figyelmeztet. Ha az oxigénellátás teljesen leáll, bekövetkezik a szívinfarktus.

Azok a munkák, amelyek nagy követelményeket támasztanak egy munkavállaló elé, - ahol nagy a terhelés,a felelősség, ahol sok a szerepkonfliktus, és kevés a lehetőség a munka sebességének, jellegének, feltételeinek a befolyásolására -, azokban a munkakörökben az erős stressz hajlamossá tesz a koszorúér-betegségre.

A szív az érzelmek és a szeretet központjaHa a stresszes munka mellett a családi követelmények is nagyok, akkor megnő a szív-koszorúér megbetegedés kockázata. Haynes és Feinleib 1980-as kutatásai azt mutatták, hogy a dolgozó nők és a háziasszonyok között nincs különbség a szív-koszorúér megbetegedés kockázata között, ám a dolgozó anyák esetében a kockázat jelentősen megnő. Minél több gyermeke van a dolgozó anyának, annál nagyobb a szívkoszorúér megbetegedés veszélye. A kutatók nem vizsgálták a gyermekszám hatását a férfiak esetében.

A szív az érzelmek és a szeretet központja

A szív az érzelmek és a szeretet központjaA szív a vérkeringés központi szerve, kúp, vagy csepp alakú izmos falú tömlő, amely a mellkas bal oldalán foglal helyet, ide lépnek be és innen erednek a nagy erek. Két pitvar és a két kamra alkotja, kívül, a pitvarok és a kamrák határán a koszorúbarázda fut körbe, benne a saját koszorúérrendszer sok-sok leágazással.

A szív az érzelmek és a szeretet központja, az életörömöt, az érzelmeket szimbolizálja. Megbetegedései akkor lépnek fel, amikor az életünkben szeretethiány, szomorúság, évek során elfojtott érzelmek vannak, vagy a személy nem tudja a kapott szeretetet hasznosítani, és szeretetteljes érzelmeit kinyilvánítani. Hajlamosak vagyunk egy-egy jól látható okot kiemelni, ám ez nem helyes, mert a szívproblémával küszködő ember az élete összes területéhez hasonlóképpen viszonyul. Az érzelmek elfojtása először történhet tudatosan, aztán az elfojtott érzelem lekerül a tudattalanba, és ott „bebetonozódik”, kővé dermed. Így lesz valakiből kőszívű ember, aki nem képes kifejezni az érzelmeit, nem ad szeretetet, és nem képes a szeretet fogadására sem.

Az ilyen személy zárkózottá válik, mert fájdalmasan csalódott, mert túlzott elvárásai voltak valamivel vagy valakivel kapcsolatban. Ezért a szeretetét nem nyilvánítja ki mások felé, önmaga felé meg pláne nem, a megnyílás helyett a magába fordulást választja, mintegy feleslegessé téve a szeretetet. Előfordul, hogy az egyén kiválaszt egyetlen dolgot vagy személyt, és végletesen rajong iránta. Ennek egyenes következménye lesz a kifáradás, majd a „kiégés”, ellobban a láng.

A szívinfarktus lelki okaiNem fogadja el a felé áradó szeretetet, gondoskodást, mert más fogalmai, más elképzelései vannak a szeretetről. Gyakran kevésnek vagy érdemtelennek tartja a saját személyét arra, hogy szeretve legyen. Vágyik a szeretetre, de nem tudja elfogadni, mert nem szereti saját magát, és így az a meggyőződése, hogy más sem szeretheti őt.

A szívinfarktus lelki okai

A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre. A személy fél a veszteségtől, hogy elveszíthet valamit vagy valakit, ami vagy aki nagyon fontos a számára. Retteg attól, hogy szeretetet adjon, vagy kapjon. Megbomlott a harmónia, amely az adás és kapás egyensúlyát tartja fenn.

A szeretett tárgyat vagy embert birtokolni akarja, és az elvesztésének a gondolata annyira nyomasztja, hogy a szíve összeszorul a veszteség gondolatára. Az összeszorult szív nem képes engedni a szeretet áramlását, hiszen be van oda szorulva. A személy fél a veszteségtől, és ez a félelem érzés bénulttá teszi a jellemzően inkább anyagi javakra koncentráló embert, aki nem nagyon figyel a szíve igazi hangjára. A gyógyulás akkor következhet be, ha az illető nyitottabbá válik a szeretet, az elfogadás, a befogadás iránt.

A szívinfarktus lelki okaiVan, amikor az érzéseink nem találnak megfelelő partnerre, amikor nem kapjuk meg azt a gondoskodást, amire annyira vágyunk. Annyira tud fájni a reménytelenség, hogy majd megszakad a szívünk. Hosszú távon a reménység lángolása (megtaláltam az igazit), és a szorongás (mégsem találtam meg) előidézik a görcsösséget. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy kezdjük elveszíteni a türelmünket, a célunkat egyre akaratosabban, egyre görcsösebben igyekszünk elérni, és annyira tud fájni a reménytelenség, hogy a szívünk oly hevesen ver, hogy majd kiugrik a helyéről.

Remények és kudarcok között ugrálva a szívizom könnyen begörcsöl, és hogy a szélsőséges érzelmeket elkerülje, a személy inkább szívtelenné, vagy kőszívűvé válik, vagy legalábbis annak mutatkozik mások előtt, így védve magát a csalódásoktól.

Ezt az állapotot meg lehet előzni, mert ha a szívünkben csendes, békés szeretet van, akkor ezek az ellentétes érzelmek nem jelentkeznek. Ha kellemes, meleg érzéseket táplálunk magunkban, az segít helyrehozni, amit elrontottunk, tehát gyógyító hatása van. Ehhez tisztán kell látnunk, hogy aki infarktust kap, az az ember is a lelke mélyén tele van tiszta, önzetlen szeretettel, csak nem találta meg a helyes viszonyulást a dolgaihoz. Rengeteg jó tulajdonsága van, de ezeket úgy titkolja, mintha szégyellnie kellene a saját jóságát.

  • Ha az infarktus a bal kamra oldalfalát érinti

    A szívinfarktus pszichoszomatikája: Ha az infarktus a bal kamra oldalfalát érintiA diszharmónia a párral, a párkapcsolattal megélt rendszeres érzelmi konfliktus következménye. A fő konfliktus: nem érti, miért viselkedik így vele a számára fontos személy. A beteg azt érzi, hogy nem kapja meg azt a szeretetet, figyelmet, amit megérdemelne. Úgy érzi, hogy neki sokkal többet kell tennie, harcolnia, szinte ki kell erőszakolnia a tiszteletet, az odafigyelést. Ezek berögzült érzések, és szorongató, görcsös fájdalmat váltanak ki. Szeretne szeretni, gondoskodást és figyelmet adni a másiknak, de felépült benne egy gát: minek adjak, ha nem kapok cserébe semmit. Kettős érzések között őrlődik, görcsössé, „halottá” válnak az érzései. Tudattalanul bár, de éppen azt tartja távol magától, amit a legjobban szeretne elérni.

  • Ha az infarktus a jobb kamra falát érinti

    A szívinfarktus pszichoszomatikája: Ha az infarktus a jobb kamra falát érintiAnyagi természetű konfliktusokra, vagy férfire vonatkozó meg nem értettségre vezethető vissza a betegség. Akinek a jobboldali szívizma károsodik, az teljesítményorientált, aki az anyagi javak megteremtését „hajtja”. A konfliktus abban rejlik, hogy amikor megteremti a saját magától elvárt anyagi színvonalat, akkor nem találja benne a maradéktalan örömét. Az vezet görcshöz és a szívizom elhalásához, hogy minden, amiért nagyon keményen küzdött, értelmetlenné, feleslegessé vált.

Tudjuk, hogy amit érzünk, amit gondolunk, amit képzelünk, az ugyanolyan hatással van a szervezetünk működésére, mint a valóság. Tehát a tudat a testnek kiadja a megfelelő utasítást: a test váljon hasonlóvá a lélek görcsös, vagy elhalt állapotához.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

Csehák Hajnalka pszichológus

A szívinfarktus stressz-betegség - A szívinfarktus pszichoszomatikája

Szív problémák lelki okai


Pszichoszomatikus betegségek elleni tréning
Jelentkezz Pszichoszomatika tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2016. április 15.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

info@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.