Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A kapitány tévedhet, de nem lehet határozatlan

Az önbecsülés

A kapitány tévedhet, de nem lehet határozatlan - Az önbecsülésLelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió: Kövess bennünket a Facebook-on!Saját életed hajóját kormányozod, de semmilyen szél nem lesz elég jó neked, ha nincsenek határozott céljaid önmagaddal, az életeddel, a tehetségeddel kapcsolatban. Mert mindenki tehetséges valamiben, mindenkitől lehet tanulni, és mindenkiben nagyon sok emberi értéket tudunk felfedezni, ha vesszük a fáradságot, és törekszünk a megismerésére.

Lehetsz a saját életed kapitánya, de tudod-e, hogy mi történik azzal a hajóval, amit a kapitánya így vezet: 15 fok balra, vagy inkább 12 jobbra, na ne már, inkább fordulás, de gyorsan, de hiszen felborultunk, most akkor ússzunk vagy megvárjuk, míg kimentenek?

Félre téve a viccet, ha becsülöd magad, tűzz ki célokat magad elé, és érd el azokat! Magabiztos, önmagadat becsülő, érzelmekben és értékekben gazdag emberré leszel.

Te mit becsülsz magadban?

Te mit becsülsz magadban?Előkelő társadalmi rangod van? Sok a pénzed? Magas beosztásban dolgozol, úgynevezett „fontos ember” vagy? Büszke vagy arra a nemzetre, amelyiknek fia/lánya vagy? Magas az érzelmi intelligenciád? Úgy élsz, úgy házasodsz, úgy szaporodsz, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva? Te vagy a társaság középpontja? A műveltségedet? Azt, hogy egyedi és megismételhetetlen vagy?

Mi határozza meg a saját önértékelésedet? Az, hogy mit mondanak rólad mások, vagy az, ha a korábbi önmagadhoz méred a fejlődésedet, a változásodat?

A legtöbb ember számára önmaga tisztelete és megbecsülése az élet nagy küzdelme. Ha az ember nem képes szeretni önmagát, akkor elfogadni sem tudja a felé áramló szeretetet. A valódi, feltétel nélküli szeretet az ilyen személy számára mindig gyanús lesz, és azt vallja, hogy az érzelmekkel csak a baj van.

Te mit becsülsz magadban?Ha nem figyelsz a saját, belső igényeidre, a vágyaidra, ha engeded, hogy örömtelenné sivárodjon az életed, akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy fogynak az energiáid, öregnek, betegnek, erőtlennek érzed magad. Az öröm energiaforrás, mely feltölt, az örömtelenség megbetegít.

Ha korai önállóságot vártak el tőled gyermekkorodban, ne csodálkozz, ha mindent egyedül akarsz megoldani. Ha nem tudsz nemet mondani, és mindent elvállalsz, amit rád sóznak. Ha az a típus vagy, aki nem kér segítséget, mert úgy tudod, hogy egy munka csak akkor van igazán jól elvégezve, ha saját magad csinálod meg, akkor ne csodálkozz, ha a környezetedben élők észre sem veszik, mennyi áldozatot hozol az érdekükben. Ők ugyanis nem kérik ezt az áldozatot, bár könnyen megszokják, hogy neked nincsenek igényeid, te kizárólag másokért élsz.

Hosszabb ölelés, nagyobb önbecsülés

Hosszabb ölelés, nagyobb önbecsülésVirginia Satir azt mondja: napi négy ölelés kell a túléléshez. Az egészséged megőrzéséhez sokkal több kell. A kiegyensúlyozott, boldog emberi léthez elengedhetetlen eszköz az ölelés. Az ölelés aktiválja az immunrendszert, erősebbé, egészségesebbé, ellenállóbbá tesz, csökkenti a fájdalmat, biztonságérzetet ad, növeli az önbizalmat, erősíti az önbecsülést.

Szükséged van a másik ember szeretetére, ölelésére, a testi érintés összekovácsol, erősíti a szociális kötelékeket. Öleléskor a szervezetedben oxitocin szabadul fel, mely a kötődés, a bizalom, a barátságosság kémiai alapja. Az azonban nem mindegy, hogy milyen hosszú egy ölelés, ugyanis ahhoz, hogy az ölelés kifejthesse az élettani hatását, legalább 20 másodpercre van szükség. Egy átlagos ölelés hossza azonban mindössze 3 másodperc.

Az ölelés megnyugtatja az idege, stresszes embert. Csökkenti a szervezet kortizol szintjét, megnyugtat és ellazít. Ölelés hatására a szívritmus is csökken.

Elmaradt anyai ölelés, hiányzó önbecsülés

Elmaradt anyai ölelés, hiányzó önbecsülésAz anyai ölelés a legfontosabb egy csecsemő számára, még akkor is, ha később, kamaszként ezt az ölelést gyakran visszautasítjuk. A kisbaba számára az anyai ölelés, az anya testének érintése, melege adja a „szeretve vagyok” érzését. Aki gyermekkorában nem kapja meg a szükséges ölelésmennyiséget és minőséget, az olyan lelki károsodással éli le az életét, ami örökre pótolhatatlan marad.

A kisgyermeket ölelgetni, puszilgatni, simogatni kell, így lesz képes felnőtt korában kapcsolatokat teremteni, szeretni fogja az érintéseket, a lelki egészsége sokkal nagyobb eséllyel lesz rendben, mint azoké a társaié, akiknek számára az anyai ölelés csak vágy marad.

Ha gyermekként lemaradtunk az ölelésekről, sajnos nem tudunk visszamenni az időben, hogy pótoljuk azokat. Vannak terápiás módszerek, amelyek enyhítik az öleléshiányos gyermekkor következményeit, ám a kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy az elmaradt anyai ölelések maradandó agyi elváltozásokat okoznak. Ezek pedig összefüggésbe hozhatók a depresszióval, és a függőségekkel.

Az egészségügyi ölelés nem működik, ha az ölelésnek nincs érzelmi töltete, semmit sem ér. A testi érintés, az ölelés jól karban tart, a szó szoros értelmében. A sokat ölelt ember kevésbé öregszik.

A testi érintés, az ölelés jól karban tart, a szó szoros értelmében. A sokat ölelt ember kevésbé öregszik.

Ego building mint támogató megbeszélés-sorozat

Az Ego building nem más, mint az a támogató megbeszélés-sorozat, amit egy (vagy több) személyiségpszichológiához, problémamegoldáshoz, együttműködési és kapcsolati kérdésekhez értő szakember nyújt a hozzá fordulók számára. Az Ego-building folyamatában sem kritizálás, sem minősítés, sem szankcionálás nem kaphat szerepet. A személyiség hosszú távú stabilitásának fejlesztése, a saját és mások személyiségének megismerése, megerősítése, az emberi kapcsolatok működésének optimális összehangolása a cél.

Mindannyiunk életét kisebb vagy nagyobb drámák nehezítik. Az Ego building újdonsága egyrészt a szakmai tartalomban, másrészt abban a szemléletváltozásban rejlik, hogy a személyes nehézségek és elakadások megoldásához segítséget kérni nem szégyen, hanem emberi bátorság… Míg hagyományosan minden egyéni gond takargatni való szégyent jelentett, addig ebben az új kihívásokkal terhelt korszakban egyre elfogadottabb, mondhatni engedélyezett a lelki egészségünkkel való törődés.

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolájaAz Ego building 150 órás önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája, hiszen a tegnapi megoldások egyre kevésbé alkalmazhatók a mai helyzetekben.

Bármilyen munkát végzünk is, legyen az értékesítés, ügyfélszolgálat, közszereplés, oktatás, vagy bármi más, a sikeres munkavégzés elképzelhetetlen a mondanivalónk és a személyünk elfogadtatása nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy senki nem születik optimális kommunikátornak. A kommunikáció ugyanis olyan készség, amely ugyan rendkívül szorosan kapcsolódik a személyiségünkhöz, temperamentumunkhoz, pszichés tempónkhoz, mégis bizonyos gyakorlatokkal igen hatékonyan fejleszthető. Ezért az Ego-building tréning fontos alkotóeleme az önérvényesítő (asszertív) kommunikáció.

A közös munka során a résztvevők megtanulják, hogyan korrigálhatják a rossz hangulataikat, téves hiedelmeiket, gondolataikat. Alapfeltevés, hogy a gondolat megelőzi az érzelmet, ezért a tréning során megtanuljuk, hogyan helyettesíthetők a negatív gondolatok egészséges gondolatokkal. A lelki egészség megszerzése és megtartása azt eredményezi, hogy a hangulatunk, a viselkedésünk, a fizikai állapotunk (az immunrendszerünk), az önértékelésünk javul, sikerességünk az élet minden területén nő.

A 15 alkalmas csoportfoglalkozások során megtanuljuk, hogyan kell azonosítani a diszfunkcionális gondolatokat, érvényességüket tesztelni, majd olyan új készségeket elsajátítani, amelyek oldják a szorongásainkat, kordában tartják az indulatainkat, oldják az érzelmi elakadásainkat, lelki konfliktusainkat.

Ego building »


Ego building
Jelentkezz 150 órás önismereti csoportba!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a kezdő személyiségfejlesztő, önismereti tréningekről »

Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2016. január 21.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.