Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A fogyókúra lelki okai

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Hatékony fogyókúra elképzelhetetlen hatékony motiváció nélkül.

A belső motiváció az, ami a legnagyobb kitartást adja. Ha kitartásunk elég erős, a legjobb eséllyel tudunk sikereket elérni. A legegészségesebb, ha saját elvárásunknak akarunk megfelelni.

Szélsőséges esetekben pl. mély szomorúság megélésekor szintén fogyás indulhat el, ha nem táplálkozik valaki normálisan, esetleg gyermekeknél az étel elutasítása idézhet elő fogyást, de nyilván ez nem tudatos fogyókúra által előidézett folyamat.

Ugyanide sorolnám, amikor valaki annyira nincs jóban önmagával, hogy elkezdi éheztetni saját magát.

A fogyókúra okai

A fogyókúra okai: apu testNőknél azok az okok gyakoribbak, amelyet a szépségipar diktál. Bár ez a nyomás a férfiakra is egyre inkább hat, de még mindig elfogadóbb a társadalom a férfiak tökéletlen testével, nemrég divatos, humoros jelenségnek mondható volt az ún. „apu test”. Amikor középkorú, kissé tunya, elhízott, pocakot eresztett, „apukás” testnek kikiáltott test alak volt divatos.

A fogyókúra okai: Nőknél azok az okok gyakoribbak, amelyet a szépségipar diktál.A nőknél az „anyu test” még nem jött divatba, pedig a szüléssel rendszerint testi változások jönnek létre. Az elfogadás nagyon hasznos dolog a megváltoztathatatlan testi hibák esetében, de itt is mostanában átlendülnek az emberek a ló túloldalára. Az extrém kövérség mutogatásával, a kóros elhízás reklámozásával, és annak elfogadásának követelőzésével árasztják el a közösségi médiákat.

Gyerekeknél nagyon változó, hogy milyen okból szeretnének fogyni, de gyakori, hogy a társaikhoz szeretnének hasonulni, el akarják kerülni azt a szégyenérzetet, melyet a társaik csúfolása kivált belőlük, vagy később, kiskamasz korban, kamasz korban a szívük választottjának szeretnének tetszeni. Rájuk sokkal intenzívebben hatnak a környezeti minták is, mert a közösséghez tartozás igénye erőteljesebb.

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetével

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetévelAlapvetően azok a lelki okok egészségesek, ami a fejlődésről, épülésről, önmagunk szeretetéről szólnak.

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának, az biztosan kudarcra van ítélve.

Ortorexia megszállott törekvés az egészséges étkezésre. Az egészséges táplálkozást olyannyira túlzásba viszi, hogy már-már szorongást, félelmet kelt az általa nem egészségesnek vélt étel.

Anorexia, bulimia nervosa mind-mind olyan táplálkozási zavar, melynek hátterében önmagunk elfogadásának hiánya állhat. Önmagunk szeretetének hiánya. Aki kínozza magát, koplaltatja, hánytatja, éhezteti, az bizony nem szereti saját magát eléggé.

Az étkezés zavarai »

A fogyókúrát nehezíti a társadalmi szemlélet

A fogyókúrát nehezíti a társadalmi szemléletGyakori eset, azonban a magyar társadalom is kezd hasonulni a közismerten elhízott amerikai társadalomhoz. Civilizációs probléma, hiszen a fogyasztói társadalom érdeke az, hogy minél többet vásároljunk, minél többet fogyasszunk. Nehezítő körülmény a fogyókúra ipar. Úgy állítják be, mit valami titkot „Mi a fogyásod titka” ahelyett, hogy a szervezet alapvető működését tanítaná az embereknek.

Sok-sok tévhit terjeng ebben a témában. Alapvetően gyakran az emberek nem is tudják megfogalmazni, hogy mit szeretnének elérni. Kilókról beszélünk és kalóriákról, ahelyett, hogy testzsír arányról beszélnénk, vagy a test szép formáját megalkotó izomzatról.

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás?

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás?A maximalista, frusztrált, negatív gondolkodású, halogató típusú emberek, önmagával nem elégedett emberek esetében nem tud sikeres lenni egy diéta, egy életmód váltás, mert vagy nem csinálják végig, vagy nem hagyják abba. Ezért az az egészséges fogyókúra, amit már oly sokszor hangsúlyoznak: ne kúra legyen, hanem életmódváltás. Mégpedig egy olyan életmódváltás, amit örömmel tudunk csinálni. Ahol finomak az ételek. Amiben jól érezzük magunkat. Új szokásokat felvenni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Változtatni az életünkön azért nehéz, mert az emberi agy az ismerősben érzi jól magát. A végletes, szélsőséges, éles váltások nagy megerőltetést igényelnek.

A nők általában véve érzékenyebbek a külsejüket ért kritika megélésére, de mivel a férfiakkal szemben is egyre nagyobb elvárások alakulnak küllemüket illetően, és a férfi test ideál izmos, a testépítő tevékenységet szélsőségesen végzőknél gyakorta kialakul az ún. izomdiszmorfia, a soványságtól való kóros rettegés.

Önkép zavart okozhat azonban egy szóbeli bántalmazó a környezetünkben, akinek sokat adunk a szavára, vagy épp ellenkezőleg: egy olyan példát akarunk elkerülni, amihez nem akarunk hasonulni, és ez a félelem kóros méreteket ölt. Ez mindkét nem esetében előfordulhat.

Mi segíthet hatékonyan, hogy elérjük céljainkat?

Mi segíthet hatékonyan, hogy elérjük céljainkat?Rendkívül fontos, hogy tudjuk, a fogyókúra, diéta betartása, edzések elvégzése akaraterő kérdése. A rosszul megválasztott módszerek miatti kudarc hatására megtanuljuk magunkról, hogy nem tudunk lefogyni.A magunkról kialakított tudásunk olyannnyira megerősödhet, minél több kudarcos fogyási kísérlet történik.

Ha életmódváltásunkat kiegészítjük mentális támogatással, akkor nagyon jó eséllyel tudjuk véghezvinni azt a célt, melyet kitűztünk magunk elé.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

Ha neked is segíthetek, keress bizalommal!

Tar Eszter személyiségfejlesztő tréner

A fogyókúra lelki okai - A hatékony fogyókúra pszichológiája

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Karcsúbb Leszek Tréningre!


Karcsúbb Leszek Tréning
Jelentkezz Karcsúbb Leszek Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Mi történik a Karcsúbb Leszek Tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel, a kapcsolataiddal és a szokásaiddal kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén megmérjük a súlyodat, és beírjuk egy táblázatba.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S mélyítjük az önismeretedet.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig átdolgozzuk az ételhez való viszonyodat, kialakítjuk az evést helyettesítő örömforrásaidat, csökkentjük a kapcsolati problémáidat.

A tizenötödik héten értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

  1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

  2. Csoportban. Mivel a túlsúly kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

  3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Mi történik a Karcsúbb Leszek Tréningen?

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2016. április 08.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.