Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Miért nehéz pozitívan gondolkodni?

Önismeret: Hogyan legyél pozitív?

Önismeret: Hogyan legyél pozitív?Pozitívan gondolkodni egészséges, sokat javít a testi, lelki, szellemi egészségünkön. Elgondolkodtató, hogy a pozitív gondolkodással foglalkozó könyvek túlnyomó többsége külföldi szerzőktől származik. Miért olyan nehéz a pozitív gondolkodás? Úgy tűnik, hogy több okból is.

Miért nehéz pozitívan gondolkodni?Évezredeken keresztül génjeink a vadászó – halászó – gyűjtögető életformához alkalmazkodtak, így a szervezetünk nagyon jól képes reagálni a hirtelen megjelenő fizikai veszélyekre. A ma emberének azonban elsősorban nem a fizikai veszélyekre, hanem a gyors, pszichológiai válaszokat igénylő kihívásokra kell sikeres megoldásokat találnia. A kihívás életforma, és életszemlélet váltást jelent, ami magával hozza az életforma váltást.

A pozitív gondolkodás lehetősége elakad, ha a korai anya-gyermek kapcsolat diszharmonikus, ha a családi környezet urbanizálódik, és a munkahelyi környezet multinacionális. Meg kell jegyezni, hogy nagy kulturális különbségek vannak azokon a munkahelyeken, ahol több ország szakemberei dolgoznak együtt, ugyanis itt nagyobb az elvárt alkalmazkodás. Olyan nagyot változott a világ, hogy a szüleinktől látott minták csak részlegesen alkalmazhatók a megváltozott körülmények és követelmények okán.

Miért nehéz pozitívan gondolkodni?Nehéz pozitívan gondolkodni, mert nem szoktunk hozzá. Ahhoz szoktunk, hogy a rosszat, a félelmetest vegyük észre, és azon tartsuk a figyelmünket, amit el akarunk kerülni. Nehéz a pozitív gondolkodás, ha az anyánk, apánk, vagy a párunk ingerlékeny, kritizáló, kiszámíthatatlan, lobbanékony, kontrollmániás, hibáztató.

A nehézségeknek se szeri, se száma, mégis gondolkodj pozitívan, mert egészségesebb és sikeresebb leszel, és sokkal, de sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben!

Hogyan lehet mégis pozitívan gondolkodni?

Hogyan lehet mégis pozitívan gondolkodni?A negatívan gondolkodó ember kiszámíthatatlannak és megbízhatatlannak éli meg a többi embert, közöttük a párját is, és bizalmatlanság, gyanakvás hatja át még a családjával való kapcsolatot is. Ahhoz, hogy pozitívan gondolkodó emberré váljunk, közel 180 fokot kell fordulnunk, tehát a jelszó: változás. Fordulni azonban nem szabad hirtelen, hiszen tudjuk, ha hirtelen fordulunk, könnyen elszédülünk. Ha elszédülünk, könnyen elveszítjük az egyensúlyunkat és elesünk. Így van ez a pozitív gondolkodásúvá válásunk esetében is. Ha túl gyors a változás, a környezetünk nehezen vagy egyáltalán nem fogadja el a megújult személyiségünket, jobb esetben csodabogárnak, rosszabb esetben „bolondnak” tartanak. A „de megváltoztál” hangsúlya irányt mutat abban, hogy az adott ember örül a változásunknak, vagy fél tőle, és ellenzi. A változásunk ugyanis hat a környezetünkre is.

 • Első következtetés: a változást csináld lassan, fokozatosan, lépésről lépésre!

  A negatívan gondolkodó ember nem tud ráhangolódni mások érzelmi állapotára, mert türelmetlenül keresi a megoldásokat, és ebben a folyamatban idegesítően hat rá, ha valaki az érzéseivel „traktálja”. A mai felnőtteket még abban a szellemben nevelték, hogy kemény, független, összeszorított fogakkal is küzdeni tudó emberek legyenek.

  A pozitívan gondolkodó ember figyel másokra, képes ráhangolódni mások érzelmi állapotára, és számít neki a hozzátartozói véleménye. Elfogadóan, empátiával, önzetlenül viszonyul a családjához. Ha körülnézünk a családunk, barátaink, ismerőseink között, be kell látnunk, hogy nagyon kevesen élnek olyan életet, mint amilyenről gyerekkorukban álmodtak.

  Első következtetés: a változást csináld lassan, fokozatosan, lépésről lépésre!Ha pozitív gondolkodásúvá akarunk válni, sosem szabad elfelejteni, hogy mennyire fontosak voltunk a szüleinknek, a születésünk életük meghatározó eseménye volt. Fontosak vagyunk a családunknak, a párunknak, a gyermekeinknek, a barátainknak, a munkatársainknak, az ügyfeleinknek. Ők abban segítenek, hogy fontosnak érezzük magunkat, és ez azért fontos, mert a boldog és sikeres emberek fontosnak érzik magukat.

  A pozitívan gondolkodó ember tudja, hogy mennyire fontos része az őt körülvevő világnak, de azt is tudja, mennyire apró kis fogaskereke a világmindenségnek. Tudja, hogy értékes, hogy jó szándékú, és szándékosan sosem árt másoknak.

  Gyermekkorunkban úgy terveztük, hogy jóságosak leszünk, és a tehetségünket mások javára fogjuk kamatoztatni. Másoktól ezért elismerést és megfelelő életszínvonalat fogunk kapni. Gyermekkorunkban fontosak voltunk magunknak, és el sem tudtuk képzelni, hogy ez megváltozhat. Azt gondoltuk, hogy előttünk az élet, és minden sikerülhet, amit csak eltervezünk.

 • Második következtetés: tudatosítsd magadban, hogy fontos vagy magadnak és fontos vagy a szeretteidnek, és szándékosan ne árts senkinek!

  Felnőtt korára sok ember elfelejti a gyermekkori álmait, és beletörődik abba, hogy azt tegye, ami adódik. Nem hiszek azokban a tanításokban, amelyek azt mondják, hogy minden rajtunk múlik. Azt viszont tudom, hogy nagy mértékben mi magunk teremtjük a saját világunkat a gondolkodásmódunkkal és a meggyőződéseinkkel. Az önmagunkkal kapcsolatos hiedelmeink tanult meggyőződések, amelyeket kiskorunk óta neveltek belénk.

  Második következtetés: tudatosítsd magadban, hogy fontos vagy magadnak és fontos vagy a szeretteidnek, és szándékosan ne árts senkinek!Felnőttként azonban dönthetünk másként. Az egyetlen dolog, ami felett korlátlan hatalmunk van, a saját gondolkodásunk, és a lelki életünk. Eldönthetjük, hogy önkorlátozó, hátráltató gondolatokkal, vagy felemelő, előrevivő gondolatokkal foglalkoztatjuk az elménket. Eldönthetjük, hogy tehetetlen bábként, a körülmények áldozataként gondolunk-e magunkra, vagy célokat tűzünk ki és lépésről lépésre törekszünk megvalósítani a céljainkat.

  Felnőttként rajtunk múlik, hogy mit kezdünk az életünkkel. Mindenkinek vannak valamilyen adottságai, képességei, elgondolásai, tapasztalatai, felismerései. S van valami, amit úgy hívnak: kitartás. A kételkedés, a félelem az igazi ellenségeink. Múltbeli tényeken alapulnak, de ha ezeket óvatossággá szelídítjük, és szilárd elhatározással megtesszük, ami tőlünk telik, akkor nem hibázhatunk.

 • Harmadik következtetés: Emlékezz, honnan jöttél, de arra fókuszálj, amerre tartasz!

  A céljaidért tedd meg minden nap, ami tőled telik! Se többet, se kevesebbet!

Ha a te környezetedben is élnek negatívan gondolkodók, esetleg te magad is az vagy, ne felejtsd el, hogy a negatív gondolkodás is egy emberi játszma, mert nem egy válós probléma feltárására és megoldására irányul, csak egy negatív érzelmi állapot konzerválására. Pusztítja az idegsejteket, és hosszú távon megbetegít. Gyere, válaszd a pozitív gondolkodást, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Harmadik következtetés: Emlékezz, honnan jöttél, de arra fókuszálj, amerre tartasz! - Önismeret: Hogyan legyél pozitív? - Hogyan segít a pszichológus?

Jöjj el, bátran! Nagy örömmel, tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Hogyan segít a pszichológus?

Problémám van, segíts!
(Pszichológiai és életvezetési tanácsadás)

Egyéni tréning: alkalmanként 50 perc
Részvételi díj: 12 000 Ft/alkalmanként
További információ: info@lelkititkaink.hu » Telefon: 06-20-353-7262 Skype: lelkititok »
KÓDHELYSZÍNIDŐPONT
V2451036 Budapest,
3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.
térkép »
Folyamatos, online jelentkezést követően telefonos időpont egyeztetés szerint.

Miben segít a pszichológus? »

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!

Önismeret - Hogyan legyél pozitív?

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2016. április 29.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

info@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.