Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A viccesen bántalmazó szülő

Honnan tudhatod, hogy feltáratlan belső sebeid vannak?

A viccesen bántalmazó szülőLelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió: Kövess bennünket a Facebook-on!Karácsony után néhány nappal a televízióban bemutattak néhány videót, amiben a szülők karácsony este „megtréfálták” a gyermekeiket. A meglepetést rejtő ajándékcsomagban WC papír, és egyéb „vicces” ajándék lapult. A gyermekek többnyire elsírták magukat csalódottságukban. A videón hallatszott a szülők kacagása, akik jót mulattak gyermekeik reakcióján. A televíziós műsorvezető feltette a kérdést: „Milyen szülők ezek az emberek? Mi motiválhatja őket, hogy ilyent tegyenek?”

A viccesen bántalmazó szülő

A válasz: ezek a szülők szóbeli bántalmazók. Vannak, akik hülyének, rondának, semmirekellőnek nevezik a gyermekeiket, ők a nyíltan bántalmazók. Vannak, akik rejtetten, tréfákba csomagolva alázzák a gyermekeiket.

A viccesen bántalmazó szülőHa azt a kérdést tesszük fel bármelyik felnőttnek, hogy a szülei szóbeli bántalmazók voltak-e, a legtöbb felnőtt azonnal rávágja: nem, az ő szülei semmiféle bántalmazók nem voltak, őt szerették és nem bántalmazták.

Részletesebb beszélgetés során aztán kiderül, hogy „Apám egy vicces figura volt, mindig megviccelt valamivel. Én ezt megalázónak tartottam, és inkább betegnek tettettem magam, ha vendégek jöttek, mert tudtam, hogy előkerül a három évvel előbbi véletlen bepisilésem, nyelvbotlásom, vagy valamilyen sztori a tudatlanságomról. Utáltam, hogy bíztatóan veregetik a vállamat, miközben rajtam röhög a spicces rokonság.”

A viccesen bántalmazó szülőA gyermekkori bán­tal­ma­zásnak többféle fajtája van, ezek egyike az érzelmi bántalmazás, ebbe a kategóriába tartozik a szóbeli bántalmazás.

Ancsel Éva ezt így fogalmazta meg: „A testi sértésekről készíthető látlelet, így az is megállapítható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról, egy vállvonogatásról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor az ember?"”

Mivel az érzelmi bántalmazás „belső vérzéseket” okoz, nagyon sokáig nem látható. Pszichológusként azonban tapasztalom, hogy a felnőtteknél is fellelhetők ezek a gyermekkor óta szivárgó belső sebek. Ezeket nem gyógyítja be az idő, és - amíg fel nem tárjuk, és gyógyírt nem kapnak ezek a sérülések -, bizony hatnak, akár tudunk róluk, akár nem.

Honnan tudhatod, hogy feltáratlan belső sebeid vannak?

Akiknek feltáratlan, szivárgó belső sebeik vannak, azoknak indokolatlanul kicsi az önbizalma. „Van otthonom, munkám, elfogadható fizetésem, tanultam/vezető vagyok/sikeres vállalkozó vagyok, van családom, mégis egy-egy helyzetben olyan kicsire zsugorodok, hogy azt kívánom, bárcsak láthatatlanná válhatnék, vagy elnyelne a föld.”

Az emberek néha ilyeneket mondanak: Ne mondja már nekem senki, hogy azért, mert az apám kedvenc mondása az volt, hogy „látszik, hogy nem volt kedved sorban állni, amikor az észt osztották”, ezért vagyok most félénk.

Vagy egy balesetet követően, amikor a kicsit duci gyermeket a kórházban bekötözték: „na most már igazi kötözött sonka vagy”.

Jellemző még, hogy amikor a másik szülő vagy egy felnőtt a nemtetszését fejezi ki a „viccesen bántalmazó” felé, az azzal védekezik, hogy „A gyerek tudja, hogy csak viccelek”, vagy azzal, hogy „Ebben a családban senkinek nincs humorérzéke.” Természetesen rajta kívül, hiszen lám, milyen jó kis vicceket kreál valaki kárára.

A viccesen bántalmazó szülő „öröksége”

A viccesen bántalmazó szülő öröksége - Honnan tudhatod, hogy feltáratlan belső sebeid vannak?A viccesen bántalmazó szülő örökül hagyja a gyermekére az alacsony önértékelést, az önbizalom hiányt, a félénkséget, a zárkózottságot, és még hosszan sorolhatnánk, mi mindent.

Természetesen nem szabad összetéveszteni a pozitív humort a lekicsinylő viccelődéssel. Mindenki sütött már el valaki kárára egy-egy poént, ami inkább megedzi, mintsem megsérti a lelket. Az ártatlan tréfák kellemes anekdotává válnak a családi történelemben.

Azok a tréfák azonban, amelyek sértőek, kegyetlenek, és gyakoriak, destruktív (romboló, pusztító) folyamatokat indítanak el a gyermek személyiségében. A gyermek ugyanis elhiszi, és internalizálja (belső szabállyá teszi), amit a szüleitől hall önmagáról. Ha a szülő gúnyolja a gyermeket, akkor a gyermek önmagát alkalmatlannak érzi, és ezt az érzést teszi belső szabállyá. A belső szabályok pedig hatnak felnőtt korban is, mindaddig, amíg fel nem tárjuk és fel nem dolgozzuk azokat.

Ha úgy érzed, hogy lehetnek fel nem ismert és fel nem dolgozott sérüléseid, gyere az Ego building tréningre, ahol professzionális segítséget kapsz önmagad megismeréséhez, a személyiséged fejlesztéséhez.

A viccesen bántalmazó szülő - Honnan tudhatod, hogy feltáratlan belső sebeid vannak?

Ego building mint támogató megbeszélés-sorozat

Ego buildingAz Ego building nem más, mint az a támogató megbeszélés-sorozat, amit egy (vagy több) személyiségpszichológiához, problémamegoldáshoz, együttműködési és kapcsolati kérdésekhez értő szakember nyújt a hozzá fordulók számára. Az Ego-building folyamatában sem kritizálás, sem minősítés, sem szankcionálás nem kaphat szerepet. A személyiség hosszú távú stabilitásának fejlesztése, a saját és mások személyiségének megismerése, megerősítése, az emberi kapcsolatok működésének optimális összehangolása a cél.

Mindannyiunk életét kisebb vagy nagyobb drámák nehezítik. Az Ego building újdonsága egyrészt a szakmai tartalomban, másrészt abban a szemléletváltozásban rejlik, hogy a személyes nehézségek és elakadások megoldásához segítséget kérni nem szégyen, hanem emberi bátorság… Míg hagyományosan minden egyéni gond takargatni való szégyent jelentett, addig ebben az új kihívásokkal terhelt korszakban egyre elfogadottabb, mondhatni engedélyezett a lelki egészségünkkel való törődés.

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolájaAz Ego building 150 órás önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája, hiszen a tegnapi megoldások egyre kevésbé alkalmazhatók a mai helyzetekben.

Bármilyen munkát végzünk is, legyen az értékesítés, ügyfélszolgálat, közszereplés, oktatás, vagy bármi más, a sikeres munkavégzés elképzelhetetlen a mondanivalónk és a személyünk elfogadtatása nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy senki nem születik optimális kommunikátornak. A kommunikáció ugyanis olyan készség, amely ugyan rendkívül szorosan kapcsolódik a személyiségünkhöz, temperamentumunkhoz, pszichés tempónkhoz, mégis bizonyos gyakorlatokkal igen hatékonyan fejleszthető. Ezért az Ego-building tréning fontos alkotóeleme az önérvényesítő (asszertív) kommunikáció.

A közös munka során a résztvevők megtanulják, hogyan korrigálhatják a rossz hangulataikat, téves hiedelmeiket, gondolataikat. Alapfeltevés, hogy a gondolat megelőzi az érzelmet, ezért a tréning során megtanuljuk, hogyan helyettesíthetők a negatív gondolatok egészséges gondolatokkal. A lelki egészség megszerzése és megtartása azt eredményezi, hogy a hangulatunk, a viselkedésünk, a fizikai állapotunk (az immunrendszerünk), az önértékelésünk javul, sikerességünk az élet minden területén nő.

A 15 alkalmas csoportfoglalkozások során megtanuljuk, hogyan kell azonosítani a diszfunkcionális gondolatokat, érvényességüket tesztelni, majd olyan új készségeket elsajátítani, amelyek oldják a szorongásainkat, kordában tartják az indulatainkat, oldják az érzelmi elakadásainkat, lelki konfliktusainkat.

Ego building »


Ego building
Jelentkezz 150 órás önismereti csoportba!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a kezdő személyiségfejlesztő, önismereti tréningekről »

Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevél

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Százhalombatta, 2016. február 18.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.