Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Vigyázat! Kiégés veszély!

Mondd, te ütésálló vagy?

Lelki Titkaink Hírlevél

Vigyázat! Kiégés veszély! Nincs kiszállás a mókuskerékből?Tele van a csizmád az egésszel? Kialvatlan vagy? Egyik baj jön a másik után? Ritkán dicsérnek a munkahelyeden? Pletykálnak a kollégák? Sok a stressz? Nincs kiszállás a mókuskerékből?

Fenyegető kiégés

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy azok az emberek égnek ki leghamarabb, akik a leglelkesebben, lelkiismeretesen, mások érdekeit előtérbe helyezve, nagy erőbedobással dolgoznak.

Amikor új munkahelyünk van (főleg egy-két év munkanélküli állapot után), akkor alig várjuk, hogy indulhassunk dolgozni. Ilyenkor annyira lelkesek vagyunk, hogy a hegyeket is elhordanánk kiskanállal. A kitűzött céljaink gyakran túlzóak, mert meg akarjuk mutatni, hogy jó vásárt csináltak velünk.

Később ezt a lelkesedést a munkahelyi vezetőnk még fokozza, mert dicséretet, fizetés emelést ad, hadd érezzük, hogy megbecsüli a szorgalmas munkát. Ebben az időszakban kreatívak vagyunk, nagyon odatesszük magunkat, fáradhatatlanul hajszoljuk magunkat. A munkatársakkal kedvesek vagyunk, szívesen bulizunk és csapatépítünk velünk.

A bekövetkező kiégés

Később elérjük a teljesítményünk plafonját, a lendület, a munkakedv, az eredmények stagnálnak, az emberi kapcsolataink szürkülnek. Ha ilyenkor nem vigyázunk, könnyen bizonyítási kényszerré válik a tökéletességre való törekvésünk. Eltolódnak az arányok, egyre több munkát vállalunk, egyre kevesebbet találkozunk a barátainkkal, a privát szféránk beszűkül, az időnk nagy részét a munkavégzés tölti ki.

A bekövetkező kiégésÉrezzük a túlterheltséget, de nem akarjuk észrevenni, hogy bajban vagyunk. A családot és a barátainkat elhanyagoljuk, és az eddig oly lelkesen végzett munkánkban egyre feledékenyebbek leszünk. Anélkül, hogy akarnánk, az agyunk elkezd tiltakozni a megterhelés ellen. Ösztönösen igyekszünk eltitkolni a feledékenységünket, a fáradtságunkat, és tovább hajszoljuk magunkat.

„Mert mit szólnak a többiek, és én egyébként sem ilyen vagyok.” „Különben is, én imádom a munkámat, és bírom is.” – ilyen és hasonló önbecsapós mondatokkal motiváljuk magunkat akkor is, amikor már hónapok óta érezzük, hogy nagyon elfáradtunk.

A stressz és a munka terhelés nem csökken, nekünk pedig fogy a lelkesedésünk, fogynak az örömeink, és fogy az életerőnk.

Még bírjuk

Vagy legalábbis azt hisszük, hogy bírjuk. Ahogy csökken az energiánk, romlik a teljesítményünk. Mivel szomorúak, idegesek és holtfáradtak vagyunk, kevés figyelmet fordítunk a szeretteinkre, barátainkra, egyáltalán az emberi kapcsolatainkra, hiszen, ha van egy kis időnk, inkább csak csendes pihenésre vágyunk.

Gondolkodásunk, a világról alkotott nézeteink egyre negatívabbá válnak, míg az örömre való képességünket belepi a reménytelenség érzése. Végül egészen apatikussá válunk, lelassulunk, egyre több mindent felejtünk el, terhünkre vannak a feladatok és az emberek. Legszívesebben elbújnánk a világ elől, és másra sem vágyunk, csak nyugalomra. Már nem akarunk sem okosak, sem ügyesek lenni, már csak annyit akarunk, hogy hagyjanak minket békén.

Védekezés a kiégés ellen – avagy: magad uram…

Védekezés a kiégés ellen – avagy: magad uram…A kiégés mindig a munkahelyről, a munkával kapcsolatban indul el, és mint egy járvány, úgy terjed át az életünk más területeire.

Ezért a kiégés nagy mértékben a munkáltató felelőssége. Ezt persze a munkáltatók nem szeretik hallani, de tudnunk kell, hogy vannak országok, ahol a kiégés (burn out) szindrómával küzdőknek fél év rekreációs szabadságot biztosítanak, és amikor rendbe jön a munkatárs, akkor szeretettel várják vissza a munkába. Nem rúgják ki, nem cserélik le, nem kap egy bélyeget a homlokára, amiért „gyenge” volt, és nem bírta a gyűrődést.

Mivel nálunk a munkáltatók még nem tartanak ott, hogy megteremtsék a kiégés elleni védekezés feltételeit (persze mély tisztelet a kivételnek), így magunknak kell megvédeni magunkat.

A kiégés a hangulatunkat, a lelkünket, a személyiségünket támadja, ezért azok a módszerek, amelyeket általánosságban emlegetünk, hogy sport, kirándulás, mozi, csak ideig-óráig jelentenek védelmet.

Az igazi megoldás kiégés ellen

Az igazi megoldás az, ami a személyiséget fejleszti, ami erősíti a belső tartásunkat, ami az érzelmi immunrendszerünket növeli, ami rugalmasabbá tesz minket, ami megtanít arra, hogyan mondjunk nemet anélkül, hogy a kapun kívül találjuk magunkat.

Azok a módszerek, amelyek nem kerülnek sok pénzbe, mert belső munkát jelentenek, önmagunkon való munkálkodást. Azok a módszerek, amelyek segítenek, hogy a lelkesedésünk megmaradjon, hogy ütésállóbbá váljunk, hogy minden reggel újra tudjuk indítani a munkaszeretetünket, az életszeretetünket.

Hasznos olvasmányok

A kiégés (burn out) kialakulása » A kiégés (burnout szindróma) fázisai »

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »

A kiégés (burnout szindróma) az informatikus pályán » A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »

Burnout (kiégés) teszt » Egy óvodapedagógus önvallomása a kiégés (burnout) jelenségéről »

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »

Mikor kérj segítséget?

A kiégés megállítható folyamat, és nem mindegy, hogy a folyamat elején kérsz segítséget, vagy akkor, amikor már csak vonszolod magad, és utálkozva gondolsz a munkahelyedre.

  • Ha alvás-zavaraid vannak, ha úgy érzed, hogy kipihenhetetlen fáradtságérzettel küzdesz, ha ingerlékeny vagy, ha gyakran szorongsz, és csökken a teljesítőképességed, akkor a kiégési folyamat első harmadánál tartasz. Ebben a szakaszban viszonylag könnyen lehet még rajtad segíteni.

  • Ha pszichoszomatikus tüneteid vannak, gyakran teszel cinikus megjegyzéseket, érzelmileg távol tartod magad az emberektől, depresszív reakcióid vannak, akkor a kiégés középső harmadában vagy. Ebben a szakaszban már egészen biztos, hogy külső segítség nélkül nem tudod megőrizni a lelki egészségedet.

  • Mikor kérj segítséget?Ha nem akaratlagos testsúlyváltozást tapasztalsz magadon, ha úgy érzed, hogy szinte mindenki ellen védekezned kell, ha képtelen vagy kifejezni az érzelmeidet, ha gyakran (heti 2-3 alkalommal, vagy sűrűbben) nyúlsz alkoholhoz, droghoz, ha a szakmai alkalmatlanság érzésével küzdesz, akkor a kiégés utolsó szakaszában vagy. Ebben a szakaszban már csak hosszabb terápiás kezeléssel, esetleg gyógyszeres támogatással tudsz megküzdeni a kiégéssel.

Ne várd meg, amíg a baj megnő, és kezelhetetlenné válik. Előzd meg a kiégést, vagy ha már elindult a folyamat, akkor állítsd meg!

Ehhez kaphatsz segítséget, tanulhatsz gyakorlatokat, önsegítő módszereket a tréningjeinken. A tréningek alkalmával nem tanítjuk meg neked a kiégés elméletét, hiszen ha érdekel, remek irodalma van a témának. Gyakorlatokat tanítunk, amelyeket otthon is elvégezhetsz, és szemléletet, gondolkodásmódot, amely megvéd a kiégéstől.

Kiégés (burn out) tréning

Kiégés (burn out) tréning: További információ és jelentkezés »

Kiégés (burn out) tréning
Jelentkezz kiégés (burn out) megelőző tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Százhalombatta, 2014. március 14.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.