Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A ciszta pszichoszomatikája

A ciszta lelki okai

Lelki Titkaink hírlevél

A ciszta pszichoszomatikájaA betegségek legtöbbje lelki eredetű. Tóth Gabi, a népszerű énekesnő önmagáról ezt nyilatkozta, amikor Koronczay Lilla egy ciszta miatti nőgyógyászati műtétjéről kérdezte:

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

Pszichoszomatika tudástár »

Mi a ciszta?

Mi a ciszta?A ciszta egy zsákszerű, kötőszövetes tokkal körülvett, erős fallal rendelkező, jól körülhatárolt tömlő, amely különféle folyadékkal telve jelenik meg. Megtelhet vízzel, vérrel, pangó váladékkal, nyákkal, savóval, gennyel, vagy keletkezhetnek benne szilárd képletek, daganatos sejtek. Nevét a görög kystis szóról kapta, melynek jelentése: hólyag, tömlő. A ciszták daganatra hasonlító elváltozások, amelyek a legtöbb esetben jóindulatúak. Nagyon sok típusuk van, szinte minden szervünkön megjelenhetnek. Igen gyakran felszívódnak anélkül, hogy észrevennénk a meglétüket, ám az is előfordul, hogy megnőnek, esetenként megrepedhetnek, panaszokat okoznak, ilyenkor műtétre van szükség az eltávolításukhoz. Ha a ciszta megnő, nyomhatja a közelében lévő szerveket, és bár a cisztáknak nincsenek jellegzetes saját tüneteik, de kihatással lehetnek a körülvevő szervekre. Leggyakrabban a bőrön és a nemi szerveken találkozunk velük. Ritkán rosszindulatúvá válnak.

A ciszta kialakulásának lelki okai

A ciszta kialakulásának lelki okaiA ciszták akkor alakulnak ki, amikor bűntudatunk, lelkiismeret furdalásunk van valami miatt, amit nem tudunk kibeszélni, kiadni magunkból. Így csak forgatjuk magunkban, és időről időre szorongásokat okoz, a „rossz vagyok” érzése nem múlik, csak növekszik bennünk. Ha rossz vagyok, és bűntudatom van, akkor félnem kell a büntetéstől, így rettegek, hogy valaki megtudja a titkomat. Bizony, mindenkivel előfordul, hogy rosszat tesz, helytelenül viselkedik, de ezek a ciszták olyankor is kialakulhatnak, amikor „csak rossznak hisszük magunkat”. Objektíven tekintve a történtekre, nem a mi hibánk, ami történt, ám mi vagyunk azok, akik elfojtjuk és nem dolgozzuk fel a fájdalmas eseményeket.

A ciszta zsák alakú képződmény, amibe bele tudjuk rejteni a negatív érzéseinket, történéseinket. A legtöbb ciszta a női szaporítószervekben, vagy azokhoz kapcsolódóan fejlődik ki a leggyakrabban, a petefészek és a mell környékén. A petefészekciszta a nőiességgel és az anyasággal kapcsolatos problémák gyűjtőhelye, kapcsolatos lehet az anyasággal, és olyan negatív szexuális tapasztalásokkal, amelyeket a külvilág elől mélyen magába zárva hordoz az érintett személy.

A mellben kialakult ciszta a női-férfi szerepekből kialakuló konfliktusok következménye, a párkapcsolati harmónia felborulásának kivetülése.

A méhben kialakuló ciszta lelki okait a méh funkciójában találjuk meg.A méhben kialakuló ciszta lelki okait a méh funkciójában találjuk meg. A méh a női testnek az a helye, ahol a fogantatás után kifejlődik a magzat, s innen indul a világra jövetele, a méhben fejlődő magzat teszi anyává a nőt. Amikor itt keletkezik ciszta, gyakran megakadályozza a magzat kifejlődését. Manapság egyre gyakoribb a petefészkeken kialakuló sötét folyadékkal telt ciszta, az úgynevezett csokoládéciszta, mely az endometriózis állapotáért felel. Az endometriózis meddőséget is okozhat, ilyenkor gyanakodni kell az anyaságtól való tudattalan félelem jelenlétére.

Előfordul, hogy valamiben megrekedünk, „eldugulunk”. Van egy vagy több olyan vágyunk, tervünk, amit nem teljesítettünk, amit nem vittünk véghez, pedig összegyűjtöttünk minden olyan információt, adatot, hogy elérjük, amire vágyódunk, hogy megvalósítsuk a tervünket. Aztán mégsem tudtuk megvalósítani, bennünk rekedt a sok felhalmozott tudás, információ, energia.

A ciszták lehetnek a régen berögzült gondolataink, érzéseink „megkövült”, megszilárdult megjelenési formái, amelyek életünk egy-egy nehéz szakaszában halmozódtak fel bennünk. Ez az elváltozás a megbocsátás elutasítását, illetve a megbocsátásra való képtelenséget is jelentheti. Ha nem tudok megbocsátani, akkor ez lehet védőburok is a számomra, ami megvéd attól, hogy szembe nézzek élethelyzetekkel, emberekkel, esetleg önmagammal.

Mindezek fékek a személy fejlődését, előre haladását tekintve, mivel mások véleménye, vagy gondolkodásmódja elől elzárkózik, nem enged be új szempontokat, elképzeléseket, veszít rugalmasságából, bizonyos életterületeken megreked. Cisztákat fejleszt a szervezet, mivel az egyén nem képes feldolgozni, megérteni az élet dolgait.

A ciszta elmúlik

A ciszta elmúlikA cisztákat azért „hozzuk létre”, mert könnyebb hagyni, szőnyeg alá söpörni az életünk fájdalmas eseményeit, mint szembenézni, megérteni és feldolgozni azokat.

Amikor mégis segítséget kérünk, akkor fontos, hogy félelem helyett a vágyat tartsuk ébren magunkban, a vágyat, hogy rendet tegyünk a múltunkban, a szorongást keltő, elfojtott emlékeink között. Nehéz a szembesülés, nehéz szembenézni az életünk fájdalmas eseményeivel, ezért gyakran keressük a kibúvókat. „Már olyan régen volt, minek ezeket bolygatni?” „Másokkal még rosszabb dolgok történtek, mégis megvannak.” „Aki elkövette, azzal úgysem lehet megbeszélni, sosem ismerné el, amit tett.” „Biztosan nem tudta, mit okoz bennem.” A kifogások gyártásában tehetségesek vagyunk, mert bármelyik kifogás alkalmazása könnyebb, mint leásni a mélybe, felidézni és újra átélni a fájdalmat, amit a jótékony feledés homálya takar. Ha családtagokkal próbáljuk gyógyíttatni a lelki sebeinket, gyakran kapjuk azt a tanácsot: „Ne bolygasd, nincs értelme, lépj túl rajta.” Tudnunk kell, hogy vannak lelki sebek, amelyek önmaguktól nem gyógyulnak, és túllépni sem lehet rajtuk.

Ilyenkor a professzionális segítő beszélgetések hatnak, a fájdalom megosztása, az életesemények feldolgozása, a bűntudat oldódása, a szorongás elmúlása. A gondolataink teremtő ereje, az érzelmeink megnyugvása, a belső egyensúlyunk megteremtése, a lelki békénk megszerzése. Sajnos senki nem képes minden bajt orvosolni, de a pszichológia sok módszert ismer a lelki eredetű betegségek gyógyítására, megszüntetésére.

Esetleírás

Megdolgozta, feldolgozta a gyermekkora legnagyobb traumáját, félelmét. A cisztái azóta nem jelentkeztek. Most várandós.40 éves nő, akinek szinte állandóan vannak női nemi szervi cisztái, előjönnek, eltűnnek, de folyamatosan jelen vannak az életében. Későn ment férjhez, gyermeke nincs, bár nagyon szeretne. Orvosa nem bíztatja, ő pedig ellenáll a műtéti javaslatnak. Az első interjún felmerült a kérdés, történt-e szexuális zaklatás az élete során. Határozott nemmel válaszolt. Később, a gyermekkorát felidézve kiderült, hogy az apja egy éjszaka részegen befeküdt mellé az ágyba, és ő arra ébredt fel, hogy az apja félreérthetetlenül szexuális aktusra akarja kényszeríteni. Kiabálni kezdett, kiszabadult, de az apja elindult utána, ezért kirohant a lakásból. Másnap délutánig, míg az anyja haza nem érkezett, a házuk pincéjében húzta meg magát, nem mert a házba bemenni. Azonnal elmondta az anyjának, hogy mi történt. Rövid választ kapott: „Nem hiszem el, apád ilyent nem tesz, és ilyeneket soha nem beszélhetsz senkinek.” El is temette magában a történteket 26 évig. Szülői parancsra elfojtotta, tudatosan elnyomta magában (szupresszió) a történteket, mert feldolgozás híján így tudott megküzdeni a szorongásával. Azzal a szorongással, amit az apai és az anyai viselkedés keltett benne. Ezt a folyamatot a pszichológia elhárító mechanizmusnak hívja, sokféle elhárító mechanizmust ismerünk, mind arra szolgál, hogy elkerüljük a szorongást, ami nagyon kellemetlen belső állapot, és bár mindig van oka, pontosan azért olyan nehéz megtalálni, mert az ok a tudattalanunkban rejtőzködik. A kliensem gyermekkorában óriási veszteséget élt meg, mindkét szülőjében elveszítette a bizalmát. A bizalom elvesztése együtt járt a biztonságérzet elvesztésével is, de ettől a két embertől függött, a léte, az élete, így nem volt más választása, mint engedve a „szülői parancsnak”, a tudattalanjába száműzte az addigi élete legnagyobb traumáját.

Amint a kliensem rátalált a saját tudattalanjában a történetre, azonnal nevet kapott benne a fájdalom, a harag a csalódottság, a bűntudat, a szégyen, az érzései, amit a saját nőiségével, anyaságával kapcsolatban érzett, gondolt. Megdolgozta, feldolgozta a gyermekkora legnagyobb traumáját, félelmét. A cisztái azóta nem jelentkeztek. Most várandós.

Csehák Hajnalka pszichológus

A ciszta pszichoszomatikája


Pszichoszomatikus betegségek elleni tréning
Jelentkezz Pszichoszomatika tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? »

Talpraesetten válaszolni » Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? » Az ezerarcú kamasz »

Gazdasági kiszolgáltatottság a párkapcsolatban » Az öndiagnosztizálás rejtelmei »

Velem mindent megtehetnek? » Mondd, te mit választanál? » A bántalmazó ember típusai »

Az Asperger szindrómás kamasz » Félelmetes gondolatok » Megszakadt kapcsolatok »

A válási gyász » Mi a különbség a férfierő és a férfierőszak között? » Hagyd itt! » Ünnep után »

Öszintén a nárcizmusról » Házasság és gazdasági kötelék » Te hogyan félsz? » Ha így gondolkodsz »

A ciszta pszichoszomatikája » Az Aspergeres férj és a szeretetnyelvek »

Önismeret: A létező társfüggőség » Gyásztanácsadás és gyászfeldolgozás a gyakorlatban »

Budapest, 2020. június 20.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

info@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.