Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Gyásztanácsadó képzés

A LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió kínálata

Gyásztanácsadó képzésA gyászból való felépüléshez egyre gyakrabban támogatásra van szükség. Amikor válságos helyzetben van valaki, a támasz három forrásból származhat:

 • önmagából
 • a környezetéből: családtagok, barátok, szomszédok, szaksegítség, valamilyen tevékenység
 • a hitéből, az életszemléletéből.

A gyászolóként gyakran azt érzik, hogy talajt veszítettek, és képtelenek saját magunkra támaszkodni.

Gyásztanácsadó képzésSok bátorításra van szükségük, hogy a gyász fájdalmát kibírják. A környezetük hatására megkísérelik elfojtani a könnyeiket, eltitkolni a szomorúságukat, benyelni a haragjukat, elhallgatni az igényeiket, a magányukat.

A gyász alatt gyakran megváltoznak a szokásos szükségleteik: egyesek aktívabbá, mások passzívabbá válnak. Vannak, akikből a gyász fájdalma szóáradatot vált ki, mások mély hallgatásba burkolóznak. Sokan írnak naplót, de az is gyakori, hogy valaki a munkába menekül. Egyesek bezárkóznak, mások egész segítség-hálózatot hoznak létre maguknak.

A gyászoló könnyen sebezhető állapotban van. Aki gyászolókat szeretne segíteni, arra nehéz feladat hárul. A mai társadalom nem akar tudni a halálról, ezért nem tud mit kezdeni a gyászolóval.

A gyásztanácsadó nem tudja megszűntetni a fájdalmat, de együtt tud lenni a szenvedővel oly módon, hogy nem zavarja, nem akadályozza meg a fájdalom megélését. Elfogadó attitűdje segíti a fájdalmában vergődőt abban, hogy szégyenkezés nélkül ki tudja mondani a bűntudatát, a csalódottságát, a haragját, a kétségbe esését. A gyásztanácsadó „világra segíti” a bent rekedt fájdalmat, s ezzel a gyászoló megkönnyebbül.

A gyásztanácsadó közel tud kerülni a gyászolóhoz, meg tudja fogni a kezét, meg tudja ölelni, letörölheti a könnyeit, lehet vele együtt hallgatni, megosztható vele a fájdalom terhe. Gondoskodó jelenléte és odafigyelése többet ér, mint a vigasztaló szavak.

Gyásztanácsadó képzés: A gyász különböző fázisaiban különböző segítségre van szükség.A gyász különböző fázisaiban különböző segítségre van szükség. Az első megrázkódtatás időszakában szükség lehet a gyakorlati segítségre. A későbbiek során az érzelmi segítségnyújtás a döntő fontosságú. Ha nem tudjuk, mivel teszünk jót, először gondoljuk át, hogy nekünk mire volna szükségünk hasonló helyzetben, de meg is kérdezhetjük egyenesen és nyíltan a gyászolótól is, hogy mire van szüksége. Beszélgessünk, ha akar, de ha csendre van szüksége, akkor ne terheljük kérdésekkel, beszéddel, történetekkel.

A gyásztanácsadónak képesnek kell lennie más fájdalmát elviselni. Nem siettetheti a gyászt, nem csitíthatja a gyászoló fájdalmát, tiszteletben kell tartania a gyászoló gyászoláshoz való jogát.

A gyászban nyújtott segítség lehet egyéni vagy csoportos. Mindkét módszer hatékony, de természetesen más-más eszközrendszert igényel.

A gyásztanácsadó felbecsülhetetlen értékű segítséget tud nyújtani, hiszen az lehet gyásztanácsadó, aki képes törődő, megértő, támogató lenni, kívül tud maradni a gyász fájdalmán, miközben segíti a gyászolót abban, hogy kifejezze és megértse önmagát, a választási lehetőségeit és céljait. A gyásztanácsadó segít perspektívákat találni, befejezni a gyászolást és helyreállítani a gyászban lévő életét.

Gyásztanácsadó képzés

Kinek ajánljuk a gyásztanácsadó képzést?

Azoknak,

 • akik segíteni szeretnének a gyászoló, veszteséget megélt embertársaiknak,
 • akik pedagógusként vagy szociális munkásként kapcsolatba kerülnek gyászoló gyermekekkel,
 • akik pszichológusként mélyíteni szeretnék a gyászról eddig megszerzett ismereteiket,
 • akik idősek otthonában dolgozva gyakrabban kerülnek kapcsolatba a halál és a gyász mélységeivel,
 • végül azoknak, akik másokon segítve a saját gyászukat vagy veszteségeiket szeretnék feldolgozni.

Ha a fentiek közük bármelyik csoportba tartozol, vagy bármilyen más okból érdekel a professzionális gyász- és veszteség feldolgozás folyamata, akkor jelentkezz a Gyásztanácsadó képzésünkre!

A képzés helyszíne: 1036 Budapest, 3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15. Lelki Titkaink Mentalhigiénés Stúdió.

A képzés tanúsítványt ad, minden résztvevővel képzési szerződést kötünk.

A képzés előfeltétele: érettségi bizonyítvány.

A képzés időtartama: 120 óra, melyből 10 óra előadás, 10 óra szeminárium, és 100 óra gyakorlat.

A képzésben résztvevők az előadások anyagát online formában sajátíthatják el. Az előadásokon és szemináriumokon való részvétel önkéntes, ajánlatos, de nem kötelező. A 100 óra gyakorlaton a részvétel kötelező, megengedett hiányzás: 10%.

A képzés díja: 240 000 Ft. mely kérésre maximum négy részletben fizetendő. A képzés díja az ÁFA-t tartalmazza. Az első részletet a jelentkezés alkalmával kérjük utalni, a jelentkezés csak az utalás beérkezésétől érvényes.

A vizsgadíj 40 000 Ft, mely a vizsgára jelentkezéskor fizetendő.

A képzés főbb témái

 • A halál fogalma – A halál leggyakoribb kérdései (Miért halunk meg? - Mi az élet értelme? – Van-e túlvilág, halál utáni létezés?)
 • Rítusok, halál, temetkezés a különböző kultúrákban
 • A gyász lélektani kérdései – A gyász szakaszai
 • Felnőttek „normál” gyásza - Az első év jelentősége a gyászban
 • Öngyilkosság, baleset, hirtelen halál
 • Vetélés, perinatális gyász, gyermekhalál
 • Gyermekek gyásza
 • Álmok a gyászban
 • Az egyéni gyászfeldolgozást segítő módszerek
 • Gyászfeldolgozás csoportban
 • A komplikált gyász
 • Veszteségek (válás, munkahely elvesztése, költözés, stb.)
 • A gyásztanácsadó mentálhigiénéje
 • Temetkezés, törvények
 • Elméleti (írásbeli) és gyakorlati vizsga

Után követés: szupervíziós lehetőség a gyásztanácsadók részére.

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió kínálat: Gyásztanácsadó képzés

Gyásztanácsadó képzés

Gyásztanácsadó képzés
Jelentkezz Gyásztanácsadó képzésre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk hamarosan jelentkezik!


Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió kínálat: Gyásztanácsadó képzés

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett képzésen, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.