Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Elköteleződni képtelen nők

Akik tényleg nem tudnak szeretni

Elköteleződni képtelen nők Akik tényleg nem tudnak szeretniAmióta a házasságok érzelmi alapon köttetnek, egyre több embernél találkozunk az elköteleződéstől való félelemmel, fóbiával. Férfiaknál és nőknél egyaránt előforduló probléma ez, a férfiaknál egy kicsit gyakoribb. Az elköteleződéstől való félelem különböző megjelenési és viselkedési formákat mutat a nők és a férfiak esetében. Mindkét nemre jellemző azonban, hogy a kapcsolat egy pontján váratlanul, a másik fél számára érthetetlen módon, pánikszerűen kimenekülnek a kapcsolatból.

Miben más a nők elköteleződéstől való félelme?

Természetesen, mindkét nem esetében előfordul az elköteleződésre való képtelenség. Természetesen vannak nők, akikben az örökre szóló kötelék fojtogató érzéseket vált ki. A nők nagy számban félnek attól, hogy a házasság csapda lesz a számukra, ám ehhez a félelemhez más félelmek is csatlakoznak. Ezek a más típusú félelmek viszont arra ösztönzik a nőt, hogy mégis vállalja a rizikót, és megkísérelje az elköteleződést.

Miben más a nők elköteleződéstől való félelme?Ilyen, elköteleződött kapcsolatba hajszoló ösztön az anyai ösztön. Az anyaság a nők számára a legerősebb biológiai késztetés, amely arra ösztönzi a nőt, hogy párt válasszon, aki anyává teszi, és segíti a gyermek felnevelésében. Ha alapvetően retteg is a nő az elköteleződéstől, az anyai ösztön a legtöbb esetben ideiglenesen háttérbe szorítja a félelmet. Az anyaság vágya egy időre felülkerekedik az elköteleződés szorongásán.

A férfiaknál nincs megosztó erő. Amint a szexuális vágyai kielégülnek, semmi nem áll az útjukba, veszik a kalapjukat, és angolosan távoznak.

A nők félelmét az is növeli, hogy a párkeresés, a gyermekvállalás időhöz kötött, hiszen bizonyos életkor után a nő nem képes szülni, míg az ugyanolyan korú férfi képes gyermeket nemzeni. A kutatások azt mutatják, hogy minél idősebb egy nő, annál nehezebben talál férjet magának, még akkor is, ha méltatlan kompromisszumokat köt. Ezért, bár érzelmeiben a nő retteg az elköteleződéstől, az eszére hallgat, hogy gyermeket szülhessen.

A nők gyakran azért maradnak a kapcsolatban, mert az egyedüllét réme erősebb az elköteleződéstől való félelemnél. A társadalmunk férfi jogú és férfiak által uralt társadalom, amelyben az egyedülálló nőre nehézségek, olykor veszélyek várnak. Ha egy nő nem akar magára maradni, akkor a nyugalma vagy az anyagi biztonsága érdekében inkább szenved a kapcsolatban, minthogy kilépne belőle. A nő ilyenkor úgy érzi, hogy nincs jó választása, csak két rossz közül a kisebbet választja.

A valódi elköteleződésre képtelen nő bízik abban, hogy majd megszokja a férfit, és a köteléket, bár a lelke mélyén nem vágyik rá.

Az elköteleződés hiányának formái, jellemzői

 • A megközelíthetetlen nő

  A megközelíthetetlen nőMűvelt, intelligens, okos, szép, ám még sincs elkötelezett párkapcsolata, mert nem találja az igazit. Igényes, van stílusa, van egyénisége, amit fel is vállal. A férfiak felfigyelnek rá, álmodoznak a vele való kapcsolatról, ám úgy érzik, hogy a nő egy náluk sokkal jobbra vágyik. A nőről kialakul egy kép, hogy biztosan hiú, nagyigényű, ambiciózus, meg tudja teremteni az egzisztenciáját, nem szorul rá senkire, és így egy „földi halandó” számára megközelíthetetlen.

  Az ilyen típusú nőt gyakran éri az a vád, hogy karrierista, és munkamániás, pedig a megközelíthetetlen bélyeget viselő nők valójában vágynak férjre, gyermekre, családra, de nem találják a megfelelő partnert az álmaik megvalósításához.

  A nő elköteleződni képtelen, mert olyan nagy a szabadság vágya, amit a férfi elviselni képtelen. Nem néz fel egy férfira, csak akkor, ha az nála többre viszi, ha legalább olyan igényes, és ha bírja a nő magas elvárásait. Az ilyen nő sokat ad, és sokat vár el. Ez azonban a férfiaknak nem kell. Megijednek tőle, és inkább választanak egy kevésbé sikeres, kevésbé önálló, kevésbé ambiciózus nőt, aki felnéz rájuk, és nem szabad akar lenni, hanem feleség.

 • Nem házasodik, és nem szül gyereket

  Nem házasodik, és nem szül gyereketŐ az, akinek tökéletesen megfelel az együttélés, nem akar férjhez menni, és nem akar teljesen elköteleződni. A nőmozgalmak, a szexuális forradalom új típusú egyenlőséget hozott a párkapcsolatokban. 60-70 évvel ezelőtt, ha egy lány 20 éves koráig nem ment férjhez, akkor vénlánynak számított, és kiközösítették. Ma, ha 30 alatt férjhez megy egy lány, a legtöbben azt feltételezik, hogy „biztosan jön a gyerek”.

  A nők ma előbb tanulnak, karriert építenek, lakást vásárolnak, és ha az egzisztenciát megteremtették, akkor gondolkodnak a tartós párkapcsolaton, a gyermekvállaláson. A házasság projektté vált, aminek egyszer eljön az ideje, de előtte más projekteket kell befejezni. Ha pedig porszem kerül a gépezetbe, akkor a házasság-gyerek projekt csúszik. Van úgy, hogy örökre.

  Hiszen az elköteleződés nehéz, és tulajdonképpen mind a férfi, mind a nő az „összebútorozás”, az együttélés során hozzájut minden jóhoz, ami a házassággal együtt járna, kivéve a teljes elköteleződést. Mivel a társadalom elfogadó a házasságon kívüli együttéléssel, az elköteleződés értékét csökkenti.

  Az elköteleződni képtelen nő nem vállal gyereket, és háziállatot sem. Ha mégis hiányzik egy élőlény az otthonából, inkább macskát választ, mert a macska ugyan öntörvényű, de nem kell sétáltatni, elég, ha enni-inni ad neki, tisztán tartja az almot, és ha néha hozzá bújik a cicus, még élvezi is a gyengédséget. A macska ugyanolyan elköteleződésre képtelen, hiszen házhoz, nem emberhez ragaszkodik elsősorban.

 • A rejtőzködő nő

  A rejtőzködő nőHét lakat alatt őrzi a magánéletét, csak kevesen tudják, hol él, kivel él, vannak-e barátai, van-e hobbija. A telefon fontos szereplője az életének, hogy elérjék, amikor ő akarja, fontos neki, hogy visszahívják, ha sikertelen hívást kezdeményez, ám rossz szokása, hogy ő nem hív vissza senkit.

  Nem szereti írásban adni a gondolatait, szerződéseket is nehezen köt, hiszen a szerződés is elköteleződés. Ha teheti, inkább ceruzával ír, mert azt ki lehet radírozni. Nem szeret levelezni, e-mailezni, bár a munkájában nagyon megbízható, és elkötelezett.

  Nem szereti, ha fotózzák, videózzák, és ha mégis rákényszerül, hogy egy fotón szerepeljen, a fejét lehajtja, a szemét becsukja, és igyekszik úgy helyezkedni, hogy takarásban legyen.

  Az elköteleződni képtelen nőnek (és férfinak) nem a másik nemmel való elköteleződése a problémája, hanem maga az elköteleződés. A nő nem a férfit utálja, vagy fél tőle, hanem az elköteleződést.

 • Nehezen dönt

  Nehezen döntAz elköteleződéstől való félelem szövevényes és szerteágazó életfeladatokban akadályozza az ezzel küzdő nőt. A döntés elköteleződés valami mellett. Ezért az elköteleződni képtelen nők rendkívül nehezen döntenek.

  Megmutatkozik ez a filmipar által többször feldolgozott eseményekben, amikor is a nő az oltár előtt mond nemet a házasságkötésre. Egészen addig felvállalja a szerelmét, amíg az elköteleződés aktusa el nem kezdődik, amikor is pánikba esik, és az igen kimondása előtt kihátrál a közös életből.

  De nehezen dönt egy lakás, egy autó, vagy más értékes tárgy vásárlásakor is. Mivel rendszerint sokáig válogat, végül a szorongás akkorára nő benne, hogy nem bírja tovább a nyomást, és hirtelen döntéssel megvásárol valamit. Azután gyakran megbánja, ha megveszi a hirtelen kiválasztott tárgyat.

  Úgy érzi, hogy a vásárlás egy rövid időre feldobja, és örömmel tölti el, ám néhány nap vagy hét után rászakad az állandóság réme, és úgy érzi, hogy csapdába került, mert hosszú évekig rabja lesz az otthonának, az autójának, a döntésének.

  Ekkor szorongani kezd, megkérdőjelezi a saját döntését, kételkedik a saját józan eszében, és jön az önostorozás.

  A párkapcsolatában is nehezen dönt az elköteleződni képtelen nő. Ugyanolyan nehezen dönt az igen, mint a nem mellett. Talán ez az oka annak, hogy évekig is képes „se veled, se nélküled” kapcsolatban élni, s ezeknek a sehova nem vezető kapcsolatoknak többnyire a férfi vet véget. Kivétel, ha a férfi is elköteleződni képtelen, mert akkor akár évekig, vagy évtizedekig is tudják gyötörni egymást.

Amikor véget ér az elköteleződni képtelen nő kapcsolata

Amikor véget ér az elköteleződni képtelen nő kapcsolataAz elköteleződni képtelen nő ellentmondásosan viselkedik, mivel ugyanolyan nehéz elmennie a kapcsolatból, mint benne maradnia. Még mindig szereti a férfit, de a saját szabadságát ennél is jobban szereti. A viselkedése azt mutatja, hogy nem ura önmagának, nem tud természetesen viselkedni. Csak azt érzi, hogy azonnal és bármi áron szabadulni akar a kapcsolatból.

Ha nem képes a nő szakítani, akkor kiprovokálja a partneréből a szakítást. Olyan dolgokat tesz, amelyek a másik számára érthetetlenek, felfoghatatlanok és elviselhetetlenek. Az elköteleződni képtelen nő ilyenkor azzal áltatja magát, hogy a másik fél szakított, tehát azzal, hogy elengedi a kapcsolatot, tulajdonképpen a férfi javát szolgálja. És ha a férfi úgy döntött, hogy nem jó neki ebben a kapcsolatban, ő, a kötelékfóbiás nő, annyira szereti a férfit, hogy elengedi.

Ezért elvárja a férfitől, hogy segítsen neki összecsomagolni, költözködni, és maradjanak jó barátok. Elvárja, hogy a férfi időnként hívja fel, érdeklődjön a jólléte felől, és maradjanak kapcsolatban. Egészen addig „használja” a férfit, amíg csak szüksége van rá, és amikor egyszer már nem lesz szüksége a férfi társaságára, egyszerűen eltűnik a férfi életéből.

Elköteleződni képtelen nők Akik tényleg nem tudnak szeretni

Párkapcsolati problémák kezelése

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

A párkapcsolati tréning során feldolgozandó kérdések

 • Mi az alapvető különbség a férfiak és a nők között?
 • Kinek a viselkedése okozza a konfliktusokat, és hogyan lehet másképpen viselkedni?
 • Mi a szóbeli bántalmazás, és hogyan lehet védekezni ellene?
 • Hogyan vedd rá a párodat arra, hogy másképpen viselkedjen?
 • Miként lehet eldönteni, hogy egy kapcsolat még megmenthető, vagy nem érdemes több energiát pazarolni rá?
 • Megelőzhetők-e a párkapcsolati válságok?
 • Mit, miért és meddig érdemes eltűrni a kapcsolatodban?
 • Mit adj a párodnak, hogy elégedett legyen, és mit várj el a másiktól?
 • Ha már nem lángol a szerelem, hogyan tartsd meg a kapcsolat egyensúlyát?
 • Hogyan szerezd vissza az elkóborolt párodat?
 • Mit tegyél, ha a szíved máshoz húz, de az eszed a párod mellett tart?
 • Hogyan viselkedj, ha válságba jutott a párkapcsolatod?
 • Mit tegyél, ha bántalmaz a párod, és te mégis ragaszkodsz hozzá?
 • Miért fontos a szex a párkapcsolatban, és mit tegyél, ha nem működik?
 • Hogyan tudtok egyensúlyt tartani, ha eltérők az igényeitek?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ a párkapcsolati tréningen, tanácsadáson. Bármit kérdezhetsz, nincsenek tabu témák, minden felmerülő gondodban igyekszünk a segítségedre lenni.

Párkapcsolati tréning

Vívjak vagy vívódjak
Jelentkezz párkapcsolati válságkezelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Párkapcsolat válsága - További információ a párkapcsolati válságkezelő levelező tréningekről »

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Elköteleződni képtelen nők » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Akik tényleg nem tudnak szeretni »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Százhalombatta, 2016. március 11.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.