Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail

Allergia és a pszichoszomatika

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

Allergia és a pszichoszomatikaAz allergiát az immunrendszer tévedéseként szokták aposztrofálni. Aki allergiás, az jellemzően túlérzékeny az allergén anyagra, vagyis a reakciók kiváltásáért felelős antigénre. A szervezet úgy viselkedik, mintha ezek a mások számára tökéletesen ártalmatlan anyagok veszélyt jelentenének számára. Ezt úgy lehet könnyen értelmezni, hogy normális körülmények között az immunrendszerünk a különféle kórokozóktól és idegen anyagoktól megvédi a szervezetet, míg allergia esetében a teljesen ártalmatlan anyagok jelenlétében is riadót fúj. Utasítást ad az immunsejteknek, hogy termeljenek antitesteket és ennek hatására a szervezet érzékennyé válik az antigénnel szemben. Amikor az antigén ezután újra bekerül a már érzékennyé vált szervezetbe, összekapcsolódik az ellenanyagokkal, ilyenkor a legkülönbözőbb szöveti anyagok (pl. hisztamin és más vegyületek) szabadulnak fel és ezek okozzák az allergiás tüneteket.

Allergia (Wikipédia cikk) »

Az allergia, mint diszharmónia

Az allergia, mint diszharmóniaMinden betegségnek sokféle oka van: a természet tökéletlensége, a környezetszennyezés, a civilizáció, az egészségtelen ételek, italok, s nem utolsósorban a pszichés konfliktusok.

A test működése összességében attól függ, hogy a tudatunk milyen információkat indít el az agyból.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Akkor vagyunk egészségesek, amikor megvan a harmóniánk. Ha letértünk a harmónia útjáról, akkor az eddigi kiegyensúlyozottságot felváltja a diszharmónia, s ha bizonyos ideig fennáll a diszharmónia, akkor létrejön a betegség.

A megzavart harmónia a tudatban jelentkezik, a testben pedig csak megmutatkozik. Amikor a betegség manifesztálódik, akkor nevet tudunk adni neki. Előtte csak rossz közérzetnek lehangoltságnak, „nem tudom mi van velem, nyűgös vagyok”-nak nevezzük. Amikor a tünet láthatóvá, tapinthatóvá válik, létrejön a pszichoszomatikus betegség.

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Az allergia és a lélegzés

Az allergia a légzőszervi megbetegedések pszichoszomatikus formája. Amikor az újszülött elválik az anyai szervezettől, legelőször is lélegeznie kell, az első felsírás a gyermeki szervezet első önálló életmegnyilvánulása. Így a légzés és az autonómia kapcsolata kiolthatatlanul vésődik be a tudattalanunkba.

A légzés megbízhatóan tükrözi vissza az emocionális és affektív folyamatokat: a szomorúság csökkenti a légzés mélységét, az öröm emeli. A szorongóknak felületes vagy szabálytalan a légzésük.

Az allergia és a személyiség összefüggése

Az allergia és a személyiség összefüggéseAz allergia és a személyiség szorosan összefügg. Tudjuk, hogy ugyanabban a környezetben egyesek súlyos allergiás tünetektől szenvednek, másoknak semmi baja nincs, vígan élik az életüket. Milyen konkrét összefüggéseket találtak az allergia pszichoszomatikáját vizsgáló tudósok?

 • A korai anya - gyerek kapcsolat zavara két ellentétes érzésből alakul ki: egyrészről a „gyengédség kívánása”, másrészről a „szorongás a gyengédség miatt” kettős érzéséből. A beteg előtt a saját szorongása rejtve marad, miközben hisztériás vagy hipochondriás szorongásos magatartás jellemzi. (Heim)
 • Ismert az összefüggés a légzésfunkció zavara és a beteg adási, befogadási és elfogadási képtelensége között. (Marty)
 • A légúti allergia gyakran jár köhögéssel, öklendezéssel. Szorongató emóciók, tartósan fennálló belső feszültségek okoznak száraz, krákogó köhögést. A köhögés tehermentesítést jelent, célja, hogy segítsen az egyénnek túladni azokon a belső érzéseken, amelyeket idegennek vagy veszélyesnek érez. A köhögést szidalmazási kísérletnek is felfoghatjuk. Jore „tiltakozó köhögésről” beszél, amikor a krónikus köhögés alapjául olyan düh és harag szolgál, amelyek kimondására a beteg nem képes. A tiltakozás, az elnyomott agresszió egy bizonyos emberre irányul, és nagyon tudat közeli lehet, azaz az illető tudja, de nem akar szembesülni, nem akarja kimondani az érzéseit.
 • Az ideges légzésnek több fajtáját ismerjük: a sóhajtozást, a hiperventillációt és az úgynevezett légzési fűzőt. A sóhajtozó légzési formát eredménytelenséget és csalódást követő nyugtalanság, idegesség kifejeződésének tartják. (Christian és társai). A hiperventillációnál a szorongásos színezetű izgalom következtében a beteg több levegőt szív be, mint amennyire szüksége van. Tartós fennállása szorongásos neurózisra utal. (Weimann). A légzési fűző az a jelenség, amelynél a beteg nem tudja a tüdejét helyesen átlélegezni. Ez a kifejezés gátoltságára utal. (Jores).
 • A betegek feltűnő jellemhasonlatosságokat mutatnak. Az allergiások rendkívül normatartók, takarosak, kötelességtudók és alkalmazkodók. Saját igényeiket rendszerint háttérbe szorítják. Önkifejezésük gátolt, nehezen élik meg agresszív irányultságukat. Rendszerint úgy érzik, hogy „túl sokat kell nyelniük”. Hajlamosak egy domináns partnertől függőségi kapcsolatba kerülni, amivel a gyermekkorban begyakorolt mintát követik.
 • Az allergiás személyt jellemzi a nagyfokú agresszió és a nagyfokú érzékenység közötti konfliktus. Agresszióját nem éli ki, az életigenlést elnyomja. Fél az életerőtől, az élettel teli megnyilvánulásoktól. A páciens saját környezetét terrorizálja, hogy ily módon élje ki az agresszióját, az ebből következő bűntudat pedig ismét az agresszió elfojtásához vezet.

Virágpollen allergia

Virágpollen allergiaAz öröklés fontossága nem hanyagolható el a virágpollen kialakulásánál, hiszen akinek a szülei nem voltak allergiásak a pollenre, azok 15% eséllyel lesznek betegek, akinek mindkét szülője allergiás, az 50-80% eséllyel lesz beteg. A betegség kialakulásában azonban nagy mértékben szerepet játszanak a lelki okok is.

Dahlke szerint az allergia autoagresszió, ugyanúgy, mint a körömrágás, az ajak harapdálása, a hajtépés. A személy fegyverként használja a saját kezeit, fogait, és ezzel árt magának. A pollenallergia is hasonló folyamat, csak nem ennyire nyilvánvaló. A személy a saját egészségét teszi kockára azért, hogy „ellenségeit”, a virágporokat legyőzze.

A szakirodalom a virágpor allergiát a fóbiás jelenségekhez hasonlítja. Az immunrendszer szinte pánikba esik, és a személy egy nem létező veszéllyel harcolva a saját szervezetében tesz kárt. Mivel a valóságban nem történik támadás, szükségtelen a védekezés. S itt van a pszichoterápiával való gyógyulás lehetősége.

A szervezetünk az allergénnel, a virágpollennel, mint szimbólummal harcol, nem az anyag a lényeges. Az allergének jelentése a legtágabb értelemben a kosz. Amikor a kosz ellen harcolunk, akkor tulajdonképpen a tisztátalanság, az elértéktelenedés ellen küzdünk.

Hogyan értelmezzük a pollen allergiát?

Hogyan értelmezzük a pollen allergiát?A szálló virágpor szimbolikus jelentése a feladatából következik. A pollen szimbolikus jelentése a termékenység, szerelem, szexualitás. Hogyan kapcsolódik mindez a fentebb említett „kosz” szimbólumhoz? Arról van szó, hogy a pollenallergiás személyek a nemiséget és a megtermékenyítést a lelkük mélyén ijesztőnek és tisztátalannak tartják.

Mint minden betegségnek, a pollenallergiának is különféle értelmezési lehetőségei vannak. A rossz egészségi állapotunkat felfoghatjuk ellenségként, nyereségként, veszteségként, vagy büntetésként is.

Ha csak úgy hirtelen megkérdezünk egy allergiás beteget arról, hogy minek tartja a betegségét, rendszerint nem tud válaszolni, azon meg egyenesen felháborodik, amikor arról kérdezzük, hogy milyen előnyei vannak az allergiájának.

Ilyenkor megfigyelhetjük a beteg szóhasználatát, és abból következtethetünk arra, hogy ő maga (persze tudattalanul) miként viszonyul a saját betegségéhez.

 • Aki ellenségként gondol a betegségére, az küzd, hogy „legyőzze az allergiát”, „megerősítse a szervezetét”.
 • Aki nyereségként használja, a betegségelőnyt jeleníti meg: elvárja, hogy a környezete sajnálja, „hogy vagy? Jobban vagy már” kérdésekre hosszasan kifejti az állapotát. Felmentést érezhet bizonyos „nemszeretem” feladatok alól a kellemetlen tünetei miatt.
 • Veszteségként tartja számon az allergiát az a beteg, aki szeret kertészkedni, szeretne haszon növényeket termelni, de nem tartózkodhat sokat a szabadban.
 • Büntetésként élheti meg az allergiát az, aki szeret kirándulni, de nem teheti, mert felerősödnek a tünetei.

Pollen allergiás esetek gyógyulása

Pollen allergiás esetek gyógyulásaA pollen allergia lelki okai a nemiségben, a szexualitásban keresendők.

Az egyik legsúlyosabb eset, amivel találkoztam, az 53 éves Judit volt, aki 18 éves kora óta küzdött az allergiával májustól – eleinte augusztusig, majd egyre hosszabb ideig. Amikor hozzám került, még decemberben is tartott az allergiája. Feltűnt, hogy a virágpor allergia általában a korábbi tavaszi hónapoktól gyötri az arra érzékenyeket, Juditnak pedig májusban jelentkezik az allergiája. Kutakodni kezdtünk az élettörténetében, és eljutottunk az első szexuális aktusához.

Az első szexuális élménye 17 éves korában duplán traumatikus volt, mert egy romantikus séta végződött úgy, hogy a fiú nem tudott vagy nem akart leállni, és gyakorlatilag megerőszakolta az egye komolyabban tiltakozó lányt. Judit terhes lett, és szülői parancsra abortuszra kellett mennie. Az abortuszt kíméletlenül, éber állapotban, a lányt szidalmazva és megalázva végezte el az orvos. Judit bűntudatból ment férjhez a fiúhoz, akivel soha nem élvezte a szexuális életet.

Judit tudattalanja azért „választotta” a pollenallergiát, mert amikor köhögött, tüsszögött, folyt az orra, és a könnye, akkor mentesült a házastársi kötelezettségek alól.

Judit megtanulta, hogy a saját teste az övé, és nincs sem jogi sem erkölcsi törvény, amely arra kényszerítené, hogy az erőszakos, gyakran még mindig fájdalmat okozó férjét kielégítse. Megtanult nemet mondani, megvédeni magát, s amikor már nem volt szüksége arra, hogy az allergia védje meg, meggyógyult. Judit tudattalanja a betegségelőnyt használta.

Kevésbé tragikus okokból is csinálhatunk magunknak allergiát.

 • Néhány férfi nem szeret csókolózni. Nekik kifejezetten jól jön a „folyik az orrom, köhögök” állapot.

 • Volt olyan allergiás betegem, akinél a bűntudat okozta az allergiát. A házastársa megtagadta tőle a szexuális együttlétet, ő keresett egy külső kapcsolatot. A neveltetése (ne feledjük el, hogy az allergiások normatartók, szabálykövetők) és a saját szexuális igényei egymás ellen feszültek. Szeretőt tartott, de a lelke mélyén folyamatosan bűntudatot érzett. Ki is mondta: „hát nem az volna a normális, ha a párommal élvezhetném így a szexet?”

 • Az allergiából való kigyógyulás alapja, hogy ismerjük meg saját frusztrációinkat, és tanuljuk meg ezeket tudatosan szabályozni. Ha ez sikerül, akkor a pollen allergiás ugyanolyan viszonyba kerül a virágporral, mint a nem allergiás társai. Az allergia tehát egy diszharmonikus állapot jelzése a szervezetben.

Mi történik a Allergia önismereti tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel és a betegségeddel kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén felmérjük az allergiás tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy az allergia viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S természetesen folytatjuk az első alkalommal megkezdett ismerkedést.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig kemény munka következik mindkettőnk részére. Dolgozunk az önbizalmad növelésén, a szorongásaid csökkentésén.

A tizenötödik héten ismét felmérjük a tüneteidet, értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

 1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

 2. Csoportban. Mivel az allergia kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

 3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Allergia tréningre!


Allergia stresszoldás tréning
Jelentkezz Allergia elleni tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az első találkozó időpont egyeztetése érdekében!


Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.