Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hogyan óvjam meg?

Kamasz önbizalom növelő tréning

Hogyan óvjam meg? Kamasz önbizalom növelő tréningHidd el, a kamaszkor ép ésszel és ép lélekkel túlélhető. Sőt, tovább megyek: a kamaszkor élvezhető. Tudom hogy, mit beszélek, mert három gyermekem már szerencsésen túl van a kamaszkoron, kis jóindulattal felnőtteknek nevezhetők, a negyedik gyermekem most kamaszodik.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Mi a helyzet Veled? Vajon Te felismerted-e már a kamaszkor törvényszerűségeit? Vajon sikerült-e szétválasztanod a valódi problémákat az álproblémáktól? Gondolom, Téged is aggodalommal tölt el, ha a dohányzás, az alkohol, a drog káros hatásaira gondolsz. Vajon elegendő eszközöd van-e már ahhoz, hogy megvédd a kamasz gyermekedet a saját ballépéseitől?

Bizonyára Te is félted a kamasz gyermekedet az első szerelemtől, az első szexuális élménytől, a következményekről nem is beszélve. Lehet, hogy ismered a kamasz gyermeked barátait, és elégedett vagy velük. De mit tehetsz, ha nem így van?

Tudom, hogy Te nagyon gondos szülő vagy, odafigyelsz a kamasz gyermekedre, és szeretnéd a legtöbb segítséget adni a számára. Valószínű, hogy szeretettel és megértő támogatással veszed körül, és szeretnéd Őt megóvni az élet nehézségeitől, buktatóitól. Vajon sikerülhet-e?

A legtöbb kamasznak nagyon alacsony az önértékelése. Vajon a Te kamasz gyermeked tisztában van-e a saját értékeivel? A csoportjaimban a legtöbb szülő arra panaszkodik, hogy a kamasz gyermeke sokkal többre lenne képes, mint amit kihoz magából.

Kamasz önbizalom növelő tréningNem ismerek családot, ahol problémák nélkül telne el a kamasz kor. Kamaszokkal együtt élni egyszer könnyű feladat, hiszen a „gyermek” okos, felnőttes viselkedése megnyugtat, és örömmel tölti el a szülőt. Más alkalmakkor nehéz az együttélés, mert a serdülők kíméletlenül megkritizálják, amivel nem értenek egyet, néha csúfolódnak a szülők véleményén, megrekedt szokásain. A kamasz kor talán legnehezebb kérdése a kontroll kérdés. A szülő számára félelmetes veszteség a gyermeke feletti kontroll elvesztése, mert úgy érzi, ha nem ellenőrizheti és nem szabályozhatja a gyermeke életét, akkor a kontroll elvesztésével a gyermekét is elveszíti.

Minden szülőnek van elképzelése arról, hogy milyen gyermeket szeretne nevelni, és arról is, hogy milyen felnőttnek szeretné látni a gyermekét. Minden szülő tudja a saját példájából, hogy az életben való érvényesüléshez önbizalomra, bátorságra, szabálykövetésre, magabiztosságra, kiegyensúlyozottságra, teljesítőképességre, rugalmasságra nagy szükség van.

A kamasz korban felbomlik a gyermekkori egyensúly, és hosszú éveken át alakul ki az új egyensúlyi állapot, amely a felnőttkor egyensúlya lesz már. Mint minden változás, ez hozhat kritikus időszakokat.

Ha a kamasz elveszti az önbizalmát

Vannak gyerekek, akik mindig is félénkek voltak, más gyermekek pedig bátrak, önbizalommal teltek. Amikor azonban beköszönt a kamasz kor, mindkét típusú gyermeknél megjelenhet a gátlásosság, a szülők és a gyerekek lelkét egyaránt nyomja az önbizalomhiány terhe.

Hogyan mutatkozik ez meg az önbizalomhiány a kamaszok esetében?

 • nem mer benevezni különféle tanulmányi versenyekre, mert kevésnek érzi a tudását
 • iskolaváltáskor nehezen találja meg a helyét az új közösségben
 • otthon sokat tartózkodik a szobájában, szeret egyedül lenni
 • úgy érzi, hogy más, mint a többi gyerek, és ezért elhúzódik, vagy a többiek nem fogadják be
 • kerüli a beszélgetéseket, nagyobb családi körben, felnőttek között szótlanná válik
 • komoly és fontos barátságok rövid idő alatt ok nélkül tönkre mennek
 • többnyire saját magát okolja, ha valami nem sikerül
 • aki eddig barátként viselkedett, bántóan viselkedő ellenséggé vált
 • klikkesedés történik az osztályban, a klikkek élesen elhatárolódnak egymástól, és a kamasz semelyik klikkel sem tud teljesen azonosulni, így mindenhonnan kizárják
 • a kamasz gyermek úgy gondolja, hogy kevesebbet ér másoknál, ezért neki sem fut bizonyos feladatoknak
 • nem mer új barátokat keresni, mert önmagát elfogadhatatlannak érzi
 • tétován keresgéli az új barátokat, de nem sikerülnek ezek az új kapcsolatok
 • gyakran szomorú, és értéktelennek érzi magát
 • nincs kibékülve a világgal, inkább csak otthon érzi magát biztonságban
 • nem érdeklődik a másik nem iránt, mert fél a kudarctól
 • a szabályokra fittyet hányó, ellenséges magatartást vesz fel
 • szélsőséges esetben kábítószerhez, alkoholhoz nyúl
 • vegetatív tünetei jelentkezhetnek, ismeretlen eredetű fájdalmak, gyomor problémák, emésztési gondok
 • néha neurotikus tünetek is jelentkezhetnek, kiborulások, nehezen szűnő sírógörcsök, ajtóba, falba ütés formájában
Kamasz önbizalom hiányKamaszkor önbizalom hiányKamaszkori önbizalom hiányKamasz (serdülő) önbizalom hiány

A szülői háttér

Kamasz és a szülői háttérEgyes szülők aggódni kezdenek, elbizonytalanodnak, mások zaklatottá vagy haragossá válnak, ismét mások tehetetlennek érzik magukat, amikor a gyermekük megváltozását látják. A serdülőkor hasonló ahhoz, mint amikor egy szobát átrendezünk. A gyermeki személyiség is egy átrendeződésen megy keresztül, csak sokkal-sokkal hosszabb ideig tart, s közben „felújítás” is történik. Az átrendezett szobában nem találjuk a megszokott helyükön a dolgokat, s így van ez a gyermek esetében is: mintha hirtelen kicserélték volna. Nem tudjuk követni a változásait, s szülő legyen a talpán, aki megpróbál alkalmazkodni a kamasz gyermek hangulatváltásaihoz. A kamasz lelkiállapota hullámzik, s még a rugalmas, alkalmazkodni akaró szülő is tehetetlenül pörög a gyermeke folyton változó lelkiállapota szerint.

A serdülőkor a szélsőségek korszaka. A kamasz gyereknek mindennél nagyobb szüksége van a család biztonságára, mint háttérre, a szülők szeretetére. Ugyanakkor óriásira nő a függetlenség igénye, távolodik a szüleitől, nagyobb személyes teret igényel, ahol önálló tapasztalatokat szerezhet. Eközben alakul, nő az önbizalma, a felelősségérzete, meggyőződik a saját életrevalóságáról.

A kamasz gyereknek meg kell tanulnia az önálló életvitelt, a megfelelő pályaválasztást, a saját, sőt a mások sorsáért felvállalt felelősséget.A serdülők gyakran kíméletlenül kritizálják a szüleiket, s ezzel rá is veszik őket a változásokra. A serdülők mindent megkérdőjeleznek, a család szabályait, kapcsolatrendszerét, értékeit, szokásait, de a legtöbbször csak átmenetileg tagadják azt, amiben felnőttek.

A szülőnek igen nehéz úgy tekinteni az ő „kicsi gyermekére”, mint önálló életre készülő emberre. Nehéz elfogadni, hogy a gyermeke a testi kielégülés forrásának nem az anyu finom főztjét és ölelését, hanem az ellenkező nemű partnerrel történő nemi együttlétet tekinti. Idegen helyzet a szülő számára, amikor gyermeke a családon kívül keres társat, mert ez előre vetíti azt a helyzetet, amikor a gyermek kiválik a családból, és a származási családja elsődlegességét felváltja a választott partner elsődlegessé válása.

A kamasz gyereknek meg kell tanulnia az önálló életvitelt, a megfelelő pályaválasztást, a saját, sőt a mások sorsáért felvállalt felelősséget. Összefoglalóan ezt úgy mondjuk, hogy el kell vállalnia a felnőtt ember társadalmi szerepét. Ezekben az években a serdülőnek ki kell szakadnia a gyermekkor függéséből, amit a szülők gyakran erős aggódással és félelemmel élnek meg. Féltik a gyermeküket, ezért gyakran akadályozzák is ezt a folyamatot.

Kamasz önbizalom növelő tréning

Kamasz önbizalom növelő tréning

Ha szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Mi történik a kamasz önbizalom növelő tréningen?

A kamaszok egy része nyíltan, más részük rejtetten önbizalom hiányos. Nyíltan, mindenki számára első pillantásra is észrevehetően önbizalom hiányos az a kamasz, aki a szűk családi körön kívül elpirul, ha megszólítják, kicsit akadozva válaszol, keresi a szavakat, vagy szívesebben hallgat a társaságban.

Rejtetten önbizalom hiányos az a kamasz, aki nyitottan beszélget, alkalmazkodó, szeretne megfelelni a környezete elvárásainak, de gyakran él meg indokolatlan elbizonytalanodást, szégyen érzetet, és/vagy bűntudatot. Aki ismeri a saját képességeit, de mindig elégedetlen önmagával, és nem tudja elfogadni, hogy néha bizony hibázik, mint mindenki más. (Ezt jól tudják növelni a pedagógus olyan mondatai: Tőled többet vártam…)

Milyen változások várhatók?

A kamasz megismeri a saját, eddig rejtve maradt értékeit. A legtöbb esetben e szülő hiába mondja a kamasz gyermekének, hogy szép, csinos, okos, a gyermek azt gondolja, hogy a szülő elfogult, ezért nem hiszi el a szülői véleményt. No de egészen más, ha idegenektől hallja ugyanezt. Megváltozik az Én-képe, amikor egy kisebb csoportban megtapasztalja, hogy ő maga elfogadható, szerethető, tisztelhető személy.

A tréningen a kamaszok ahhoz kapnak segítséget, hogyan boldoguljanak az iskolával, a tanulással, a társakkal, a felnőttekkel. A közös munka során a kamasz gyermek gyakorolja azt a helyzetet, amikor a csoport rá figyel, és mindenki kíváncsi a véleményére. Gyakorolja a „fontos vagyok” élményét, a dicséret elfogadását. Csoportjainkban nem bírálunk, nem kritizálunk, mindenkit elfogadunk és mindenki véleményét tiszteletben tartjuk. A tréningen nincsenek rossz válaszok, és az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés.

Tréningterv - Kamasz Önbizalom növelő tréning

A Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning 5 napon, naponta 7 tréningóra időtartamban rendezzük meg. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Kamasz, kamaszkor: További információ a kamaszkori konfliktuskezelő csoportokról »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a kérdőív kitöltési időpont egyeztetése érdekében!Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Adalékok a kamaszkori konfliktusok témaköréhez

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.