Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Minden embernek előjoga, de egyben kötelessége, hogy fejlődjék, és megvalósítsa önmaga legjobb változatát. Helyesen értelmezve ez a siker.”

Herbert N. Casson

Kiégés (burnout) tréningek

Gyakorlati tudnivalók és jelentkezés

Kiégés (burn out) tréning

Az Kiégés (burnout) tréningek felépítése egy egynapi elfoglaltságot jelent számodra, összesen 10 órát.

Résztvevők száma: 6-10 fő.

A tréning főbb témakörei:

 • kiégés (burn out szindróma) jellemzői
 • kiégés okai
 • kiégés folyamat
 • stressz és stresszorok
 • kiégés megelőzése
 • önérvényesítés
 • energetizálás
 • kiégés folyamatának mérése tesztekkel

A Kiégés (burnout) tréning során csoportos helyzetgyakorlatok, videó és csoportos visszajelentés, megerősítés segíti az kiégés (burnout) megelőző készségek (stresszoldás, energetizálás) elsajátítását. A három tréning között lévő időszakra minden résztvevő személyre szabott házi feladatokat kap, melyek egy-egy új készség mindennapi életben való kipróbálását segítik, melynek tapasztalatait a következő találkozás alkalmával megbeszéljük.

Lehetőségekhez mérten törekszünk a résztvevők igényeinek figyelembevételére – ennek megfelelően egyes készségfejlesztő gyakorlat típusok hangsúlyosabbak lehetnek, míg mások esetleg érintőlegesebben kerülnek feldolgozásra. A gyakorlatok sorrendje felcserélődhet.

Délelőtt – Hegyek között, völgyek között - sikeres, és kudarcos periódusaink
 • Elvárások, igények, keretek tisztázása.
 • Burn out szindróma jelentése, szakaszai
 • Kit fenyeget a burn out?
 • Saját élmények
 • Burn outra hajlamosító tényezők
 • Pszichoszomatikus tünetek
 • Önreflexió – saját pszichoszomatikus tüneteink értelmezése.

Kávé szünet

 • Ha tükörbe nézel, önmagadat lásd!
 • Ki vagyok, hol tartok a kiégés folyamatában?
 • Az életem mely területén vagyok a legnagyobb veszélyben?
 • A kiégés nem szükségszerű, hanem lehetséges következmény
 • Hogyan ne legyek önmagam rabszolgája?
 • Hogyan ne legyek más rabszolgája?

Kávé szünet

 • Hogyan ismerjük fel magunkon a kiégés tüneteit?
 • A burn out pszichodinamikája
 • Hol tartok a kiégés folyamatában? - Tesztek önmagunk mérésére
Délután – Védd magad, ember!
 • Az énkép sérülése a szakmai szerepünkben – a munkahelyi terrorig vezető út
 • Az énképünk védelme
 • Az önérvényesítés, mint a burn out ellen védő vitamin

Kávé szünet

 • A kiégést gyorsító tényezők – hogyan hatnak ezek a saját életedben?
 • Védőfaktorok – hogyan alkalmazd a védőpajzsot?
 • Összegzés, zárás, reflexiók

Hogy neked is sikerüljön,

kattints ide, és jelentkezz most

Kiégés (burn out) tréningünkre!

Rendezvénynaptár:

Kiégés (burn out) tréning általános tájékoztató »

A Kiégés (burnout) tréning során megvalósított boldog és kiegyensúlyozott önmagad segítségével az élet élvezetnek, a megpróbáltatások és a tapasztalatok kalandoknak tűnnek majd neked, mivel csupán fel kell ismerned lelki erődet, hűnek kell lenned önmagadhoz, s minden megoldódik, ahogyan a köd is szertefoszlik, ha kisüt a nap.

Kiégés (burn out) tréning
Jelentkezz kiégés (burn out) megelőző tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Amennyiben esetleg még nem világos számodra mit is jelent a kiégés (burnout) szindróma, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne egy kiégés (burnout) megelőző tréning hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

Kiégés (burnout) megelőző

Adalékok az Kiégés (burnout) megelőző témaköréhez

A kiégés (burnout) kialakulása
Mindenki tapasztalta már, hogy egy-egy sikeres életszakasz után csökken a lelkesedése. Bekövetkezik egy kisebb-nagyobb hanyatlás. Ez természetesnek tekinthető, nem lehet egy életen át maximális erőbedobással küzdeni, azonban törekedni kell arra, hogy mielőbb visszajussunk a csúcsra.

A kiégés egy fáradt, hitevesztett állapot, amelyben az egyén feladja minden vágyát, elképzeléseit, úgy érzi nem képes a megvalósításra. Ennek veszélye napjainkra egyre nagyobb, figyelnünk kell azokra a tünetekre, amelyek a kiégésre utalnak.

A kiégés azonban nem egy villámcsapásszerűen fellépő jelenség, hanem egy hosszabb lelki folyamat. Hat markánsan elkülöníthető állomását különböztethetjük meg ennek a folyamatnak.

A kiégés (burnout) kialakulása »


Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit?
Sokan küszködünk nap, mint nap, hogy eleget tegyünk az elvárásoknak. Legyünk bármilyen jó szervezők is, néha patthelyzetbe kerülünk. A patthelyzet abból fakad, hogy túl sok a dolgunk, és többfélét akarunk egyszerre tenni. Ez megy is egy darabig, de végül azt eredményezi, hogy több dolog félben marad.

Kezdődik az elégedetlenség önmagunkkal, úgy érezzük, képesnek kellene lennünk a feladatainkra, meg kell oldani egyszerre az összes problémát, hiszen bizonyos szempontból minden fontos.

Az ember teljesítőképessége azonban véges. Amikor túl gyakran kerülünk szembe azzal a ténnyel, hogy nem tudjuk maradéktalanul elvégezni a feladatainkat, állandósul a stresszes állapot.

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »


A kiégés (burnout) fázisai
A kiégés (burnout) nemcsak a túlhajszolt menedzserek, a munkamániások betegsége, mindenkit fenyeget, aki munkáját és magánéletét huzamosan nem tudja összehangolni. A kiégést gyógyítani sokkal nehezebb, mint megelőzni. A tünetek kialakulásáért nemcsak a páciens, hanem az őt körülvevő kollektíva is felelős.

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »


Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen?
Már nem a régi kedvvel jársz dolgozni? Gyakran fáradt, fásult, ingerlékeny vagy? Már a hétvégékkel sem tudsz mit kezdeni? Ha igen, akkor a kiégés, angol szóval burnout ejtett rabságába, ahonnan némi segítséggel és lelki váltással ki lehet kerülni.

Ha úgy érzed, hogy veled minden rendben, akkor sem árt megtudni, mit érdemes elkerülni, vagy min kell egy-egy vészjósló jel után változtatni.

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »


A kiégés (burn out) az informatikus pályán
Az informatikai területen dolgozók az átlagosnál gyakrabban szenvednek különböző pszichoszomatikus betegségekben, így például krónikus fáradékonyságban, idegességben, alvászavarokban és a gyomorpanaszokban. A több héten keresztül tartó stresszfázisok krónikus kiégés-szindrómát okoznak. A megkérdezett informatikus szakemberek 40 százaléka észlelte magán a kiégés jeleit. A válaszadók 30 százaléka elismerte, miszerint fogalma nincsen, hogy miként tudná kipihenni a munkahelyi stressz okozta fáradalmait.

A kiégés (burn out) az informatikus pályán »


A kiégés (burn out) a párkapcsolatban
A kiégés (burn out) jelenségéről leginkább a munka világában hallunk. Aki magán- és szabadidejét sem kímélve éjt nappallá téve dolgozik, könnyen kellemetlen tünetek között vergődve találhatja magát. Ráadásul a burn out szindrómások jó részének bicskája éppen abba törik bele, hogy otthon is szeretnének megfelelni, ám egy idő után elszakad az érzelmi és pszichikai megterhelések kibírásáért felelős cérna.

A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »


Pedagógus sirató
Sajnos a kiégés tünetegyüttest még a közvetlen munkatársak is összemossák, egyenlőnek tartják a depresszióval, és a szerint viszonyulnak hozzá. Pedig ez teljesen más! Néha néhány nap környezetváltozás, egy kellemes – irányított - beszélgetés egy hozzáértő pszichológussal, de a „főnök” részéről egy biztató szóval is segítő „terápia” lehetne. Sajnos ezzel a mindennapi nagy rohanásban senki sem foglalkozik. Talán nem is kívülről kellene várni a segítséget. Mindenesetre meg kell találni a módot arra, hogy a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó felnőttek figyeljenek oda az intő jelekre. Hiszen csak kompetens felnőtt nevelhet kompetenssé gyereket.

Pedagógus sirató »


Burnout (kiégés) teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a burnout (kiégés) szindróma, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Burnout (kiégés) teszt »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.

Az útmutató tudástár