Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az étkezés zavarai: az elhízás

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

Az étkezés zavarai: az elhízásAz evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A táplálkozásnak is van szimbolikája. Ha valakinek egy bizonyos ételre van gusztusa, az sok mindent elárul az illető aktuális lelkiállapotáról, más szóval az ételválasztásunk mesél rólunk.

Az éhség a kapni akarás, a birtokolni vágyás szimbóluma, egyfajta vágyódás kifejezése. Az evés ennek a vágynak, akarásnak a kielégítése, a magunkba vételen, magunkba integráláson, a jóllakáson keresztül.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Ha valaki szeretetre éhes, és a szeretetéhségét nem csillapítja senki adekvát módon, annál testi szinten erőteljesen megjelenik az édességek utáni vágy. Az édességekre és a nassolnivalókra irányuló csillapíthatatlan vágy mindig a kielégítetlen szeretetéhség jele, a szeretet és az édesség szorosan összetartozik. Aki nassol, szeretetre és elismerésre vágyik.

A sokat gondolkodó, intellektuális munkát végző emberek a sós, kiadós ételeket kedvelik. Az erősen konzervatív beállítottságú emberek kedvelik a konzerveket, a füstölt ételeket, szeretik az erős teát, kávét, amelyet keserűen fogyasztanak. Akik szívesen veszik az új ingereket, keresik a mindig új benyomásokat, azok általában az erősen fűszerezett, vagy erős ételeket kedvelik.

Azok az emberek, akik kímélő étrenden élnek, se sót, se fűszereket nem esznek, erősen óvják magukat minden új benyomástól. Félelemmel kerülik az élet kihívásait, minden konfrontációt kerülnek. Ez a félelem elvezethet a gyomorbetegek pépes étkezéséhez. A gyomorbeteg személyisége a gyermekkorba regrediál (visszaesik, visszafelé halad, visszanyúl régebbi megoldásokhoz), ahol az embernek nem kell különbséget tennie, vagy választania, s lemondhat az ételbe való beleharapásról (agresszióról) is. Aki kerüli a kemény ételeket, rendszerint kerüli a kemény élethelyzeteket is.

A halszálkától való különös félelem az agressziótól való félelmet szimbolizálja.

A magvaktól való félelem - félelem a problémáktól, az ilyen ember nem akar a dolgok lényegéig (magváig) hatolni.

Az étkezés szimbolikája

Az étkezés szimbolikájaÉletünk első időszakában a táplálékfelvétel az egyik legfontosabb életfunkciónk. Az éhségérzet enyhítése jó közérzetet, és az elfogadottság érzését váltja ki. A szopás alkalmával a gyermek a testi nyugtalanságára vigasztalást kap. A meleg, puha, tej illatú anyai testtel való érintkezés a csecsemőnek azt jelenti: szeretik. Később az ujjszopásnál ezt a kellemes érzést akarja a gyermek újra teremteni. A jóllakottság, az elfogadottság, és a szeretetben levés érzései a csecsemőben elválaszthatatlanul összekötődnek. Ezen az elven alapul a free-demand, az igény szerinti táplálás, amikor a gyermekre bízzák, hogy mikor és mennyit szeretne enni. A csecsemőnek sem az evését sem az alvását nem szabad megszakítani. Ha a csecsemő az anyai gondoskodásban frusztrálódik, maradandó fejlődési zavarok alakulnak ki. Az ilyen gyermek kapkodja az ételt, gyakran habzsol, sokat és gyorsan akar enni. Ezzel a viselkedéssel válaszol a bizonytalan, megzavart anya-gyermek kapcsolatra.

Ha az anya nem tudja eléggé szeretni a gyermekét, ha a szoptatáskor gondolatilag nincs jelen, ha gyakran siet vagy rohan, esetleg másra figyel (Tv-t néz, a család többi tagjával beszélget) akkor a csecsemőben agresszív indulatok fejlődhetnek ki, amelyeket sem legyőzni, sem kiélni nem tud, inkább csak elfojtani képes azokat. Ezek az indulatok megalapozzák a különböző vegetatív reakciókat is. Mivel a szerető gondoskodás és a táplálkozás összekapcsolódik a tudattalanban, azért a szeretetlen „megetetés” csalódást okoz, és ha ez gyakran ismétlődik, egészségkárosodáshoz is vezethet.

Kaufmann azt mondja, hogy a különféle táplálékok megkívánása vagy elutasítása különböző emocionális szükségletekre utalnak. Az ételeket pszichológiai hátterük alapján osztályozta.

Biztonságot sugárzó például a tej, amely az elfogadottság érzését váltja ki, mágikus hatású az erőt adó marhasült, a társadalmi helyzetet hangsúlyozza a kaviár vagy más ritkaságok. Vannak gyermekek számára tiltott, a felnőttséget szimbolizáló ételek, mint a bor, sör, kávé. Köszönetet vagy dicséretet jelentenek az édességek, ennek megfelelően az édesség utáni vágyódás a szeretethiány talaján az önvigasztalást jelenti. Müller-Eckhard 1970-es vizsgálatában találóan jegyzi meg, hogy milyen sok szeretetet nélkülöző asszony keresi fel a cukrászdákat az édesség kedvéért.

Az elhízás pszichoszomatikája

Az elhízás pszichoszomatikájaAz elhízás fizikailag zsírszövet-feleslegben megnyilvánuló kórkép. Lehet a túlzott kalória bevitel következménye, de kialakulásában és fennmaradásában közrejátszanak genetikai és hormonális okok, valamint anyagcserezavarok is. Gyakran kíséri az elhízást magas vérnyomás, cukorbaj, szívkoszorúér-megbetegedések, izületi fájdalmak.

A kövérség alapját a pozitív energia-egyensúly képezi. A kövéreknél általában jellemző a lassult alapanyagcsere, ami azt jelenti, hogy a normális súlyúakhoz képest a csekélyebb táplálékbevitel is állandósítani tudja a megnövekedett testsúlyt. A kövérséghez tehát paraszimpatikus túlsúly társul és az anyagcsere folyamatok következményes csökkenése.

Bruch kimutatta, hogy miként tudja a szülő kiváltani a kövérséget azzal, hogy a gyermek szükségleteire sematikusan táplálék kínálattal válaszol, s a gyermekéhez való őszinte odafordulás attól függ, hogy a gyermek eszik-e. Az ilyen típusú anya-gyermek struktúra a gyermek én-erejét gyengíti. A gyermek a frusztrációkat sem feldolgozni, sem elviselni nem lesz képes, helyette ön-növeléssel védekezik. Az elhízott betegeknél gyakran található igen szoros anyai kötődés, és erős anyai dominancia. Az apa a családban alárendelt szerepet játszik. Az anya a túlhajtott gondoskodásával akadályozza a gyermek motorikus fejlődését és a szociális kapcsolatteremtő készségét, és így a gyermeket passzív-receptív (passzívan befogadó) tartásban rögzíti.

Pósa Ferenc szerint pszichésen az elhízás abból ered, hogy a kövér emberek gyűjtögető életmódot folytatnak, már ami a szeretetet, a gondoskodást, a szellemi táplálékot illeti. Az elhízásnál nem egyszerű szeretetéhségről van szó. Nagyon sok mindentől eltávolodott az, aki az elhízás problémájával küszködik. „Küszködik, mert belül nem érzi helyesnek, amit tesz, ahogy él, de tovább megyek – ez még önmagában nem jelentene konfliktust -, tudja a helyes utat is. Tudja, érzi mit kellene tennie ahhoz, hogy megtalálja az annyira óhajtott boldogságot.” (Pósa: A betegség, mint pótcselekvés)

A kövér betegek nem tudják, mikor éhesek, mert az étvágyukat nem a belső szabályozó rendszerük, hanem a külső ingerek és a nyugtalanságuk váltja ki. A tartós evési szükséglet vagy a hirtelen támadó farkasétvágy nem a szervezet táplálékigényének a következménye, hanem a konfliktusok, a személyes problémák hatására a beteg regrediál, és a nyugtalanság, kedvetlenség, oldásának kora gyermekkori eszközéhez nyúl vissza. Számára az evés pótlékká, a meg nem kapott, nem teljesített szeretet szükséglet kielégítésének eszközévé válik.

A kövérség és a soványság oly módon tartoznak össze, hogy mindkét esetben fennáll az orális fixálódás. Az orális szükséglet kielégítésének kényszere az evésszenvedély, mint pozitív függőség, és a táplálékmegvonás, mint negatív függőség.

A kövér ember azt a szellemi táplálékot, amit a vágyaiból, gondolataiból, céljaiból, a tiszta, kiteljesítő érzéseiből meríthetne, a fizikai táplálékkal pótolja.

Az elhízás pszichoszomatikájaAz elhízáshoz gyakran társul evéskényszer. A kövér ember túlzott megértési vágyat érez az egész világgal szemben. Mindent és mindenkit meg kíván érteni, nem törődik a saját érzéseivel, igényeivel. Gyakran mást érez, mint amit cselekszik, így fokozott feszültségben él. Rengeteg megértés és együttérzés van benne, de az elismerést másoktól várja, olyanoktól, akiktől nem kapja meg. Meg kell tanulnia, hogy az elismerést önmagának adja meg.

Fokozott érzelmi sérülékenység jellemzi, a jó tapasztalatok hiányában elhiszi saját magáról, hogy értéktelen, nem bízik saját belső értékei meglétében. Saját értéktelenségét véve alapul elfordul önmagától, egy idő után meg sem próbálja megérteni és elfogadni önmagát. Kialakul benne egy kettősség, mert egyrészt teljesíteni akar, másrészt fél a teljesítéstől, hiszen annyi megélt rossz tapasztalata van már. Tökéletlennek, sebezhetőnek és elégtelennek érzi magát, bánatában eszik, hogy az önmagáról alkotott kép okozta szorongásait csökkentse. A „kevés vagyok” érzés igen mélyen begyökerezett a kövér emberben, gyakran jellemzi őket az apatikus-borús rezignáció, és a magányosságba menekülés.

Összességében elmondható, hogy a kövér ember üresnek érzi magát, hiányzik az az érzelmi táplálék, amiből építhetné azt az életét, amelyet élhetne és amire vágyik. Kétségbeesetten keresi azt, ami kielégítheti az érzelmi éhségérzetét. Lázad az érzései, a kialakult élethelyzete ellen, miközben átmeneti megoldásként evéssel oldja a kedvetlenség érzését.

A kövérség kezelése

A kövérség kezeléseA fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat: miért van szüksége a betegnek a „bánathájra”, és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják. Persze nem mindenki szeretne szembesülni a problémáival, sok embernek kellemesebb és elviselhetőbb tudomásul venni és elfogadni a túlsúlyt. Ráadásul a fogyasztó diéták nagy részénél mellékhatásként idegesség, ingerlékenység, levertség, és szélesebb értelemben vett depressziós tünetek, esetleg diffúz szorongás jelentkezik.

A kövér embert gyakran emocionálisan elutasítják, amitől még kövérebbre eszi magát.

Nagyon fontos, hogy a kövér ember tudja valamilyen számára megfelelő módon pótolni az evés, mint örömnyereség elvesztését.

Nehezíti a kövérségtől való szabadulást a mindenhonnan támadó, fogyasztásra felhívó csábítás, mely a félreterelt figyelmet állandóan visszaviszi az ételekhez, mint örömszerző ingerekhez.

A kövérség kezelésében kiemelkedő jelentőségűek a kapcsolati hidak. Ezek arra szolgálnak, hogy eleinte nagy mértékben, később, az én-erő növekedésével arányosan csökkenő mértékben segítsenek a kövér embernek a konfliktusait legyőzni, illetve az örömérzéseket beszerezni. Akik lefogytak, azok közül az erős kapcsolati hidakkal rendelkezők tudták megtartani a súlyukat.

Evésviselkedési kategóriák

Freyberger és Struwe az elhízottakat evésviselkedésük alapján a következő fő csoportokba sorolta:

 • Elkábuló evő

  az étágy megrohanja, szinte extatikusan eszik. Rettenetes mennyiséget kebelez be, mert csak ekkor érzi magát kielégítettnek. Nála szinte „orális orgazmusról” beszélhetünk.

 • Tartós evő

  A felébredéskor érkezik meg az étvágya, és a lefekvéssel múlik el. Ő az, aki egész nap tud és akar is enni, képtelen magát a fő étkezésekre korlátozni. Nem szenved az evési kényszere miatt, inkább jól érzi magát.

 • Kielégítetlen evő

  Őt nem az éhség, hanem a megszokás ülteti le az étkező asztalhoz, azonban ha egyszer enni kezd, elképesztő mennyiséget képes megenni. Ő az a típus, akiről a közmondást alkották: „evés közben jön meg az étvágy”.

 • Éjszakai evő

  Ez a típus elsősorban az USA-ban alakult ki, ő az, aki nappal étvágytalan, és akire este vagy éjszaka tör rá az éhség. Akármennyit eszik, nem érez jóllakottságot. Nehezen alszik el és/vagy gyakran felébred, és két alvás között újra és újra eszik, anélkül, hogy jóllakottság érzést érezne. Feltételezhető, de nem bizonyított az éhség és a jóllakottság agyi központjának a defektusa.

Mi történik a Karcsúbb Leszek Tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel, a kapcsolataiddal és a szokásaiddal kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén megmérjük a súlyodat, és beírjuk egy táblázatba.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S mélyítjük az önismeretedet.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig átdolgozzuk az ételhez való viszonyodat, kialakítjuk az evést helyettesítő örömforrásaidat, csökkentjük a kapcsolati problémáidat.

A tizenötödik héten értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

 1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

 2. Csoportban. Mivel a túlsúly kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

 3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Karcsúbb Leszek Tréningre!


Karcsúbb Leszek Tréning
Jelentkezz Karcsúbb Leszek Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.

Gyermekkoromtól kezdve érdeklődöm az emberi lélek és a sikeres emberi viselkedés rejtelmei iránt. Tanulmányaim folyamán megtanultam, a munkában töltött közel egy évtized alatt pedig tovább fejlesztettem azokat a módszereket, amelyek lehetővé tették, hogy eredményesen segítsek a nehézségeket okozó élethelyzetek megoldásában. Három fő területre specializálódtam a munkámban. Az önismeret-személyiségfejlesztésre, az asszertív kommunikációra, és a holisztikus szemléletű táplálkozási zavarokra.

Az ember bonyolult és törékeny lény. Önismeret nélkül más embereket sem tudunk jól megismerni, s ez sok-sok csalódást jelent az emberi kapcsolatokban. Személyiségünk fejlesztése nélkül pedig nehezen birkózunk meg az életünkben rendszeresen megjelenő akadályokkal. Az asszertív kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az életben érvényesülni tudjunk, s az elkerülhetetlen konfliktusainkat okosan és stressz-mentesen oldjuk meg.

Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.