Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Asperger-szindrómás felnőtt a családban

Akarom-e tudni, ha Asperger-szimdrómás a párom?

Asperger-szindrómás felnőtt a családbanNagyon sok családba hoz megnyugvást, és megértést, amikor rádöbbennek, hogy a „problémás” családtagjuk Asperger-szindrómás. Azt eddig is tudták, hogy Ő más, mint a többiek, másképpen viselkedik, másképpen gondolkodik és másképpen érez, mint ahogyan azt elvárnák tőle. Eddig nem volt neve annak, hogy miben más Ő. A legtöbb ember úgy érzi, hogy a bizonytalanságnál jobb a bizonyosság. Mások azonban félnek attól, hogy neve legyen az állapotuknak, mert úgy érzik, hogy megbélyegzik őket.

Azok a felnőttek, akiket most Asperger-szindrómával diagnosztizálnak, nem is tudhatták gyermekkorukban, hogy miért mások, mint a többiek. Hiszen az Asperger-szindrómát csak 1945-ben fedezte fel Hans Asperger. 1985-ben aztán róla nevezték el ezt az „autizmus előszobájának” tartott tünet együttest.

Sokkal több Asperger-szindrómás felnőtt él közöttünk, mint gondolnánk. Ők azok, akiknek az intelligenciaszintjük az átlagosnál magasabbak, a nyelvi fejlődésük normális ütemű, s emiatt nem feltételezik, hogy idegrendszeri elváltozás áll a különös, a szokásostól eltérő viselkedés hátterében.

Sok Asperger-szindrómás a magasabb IQ-jának köszönhetően észreveszi magán, hogy másképpen gondolkodik, és tudatosan megfigyeli és alkalmazza azokat a viselkedési mintákat, amelyeket másoktól el-les. Így a közösség furcsa, de hasznos tagjává tudnak válni.

Ha egy családban felmerül az Asperger-szindróma gyanúja, érdemes elmenni egy olyan pszichológushoz, aki a tünetegyüttes ismerője, s egyben párkapcsolati tanácsadással is foglalkozik. Lényegesen megkönnyíti az együttélést, ha az érintett és a párja együtt értik meg és együtt változtatnak a kialakult, ám az ismeretek hiánya miatt kezeletlenül maradt konfliktusokon.

Az Asperger-szindróma és az önismeret

Az Asperger-szindróma és az önismeretSok gondot és keserű érzéseket élnek meg párkapcsolatban az Asperger-szindrómás férfiak és nők párjai, szerettei. Az AS tünetek befolyásolják a családon belüli kapcsolatokat, zavarodott, fájdalmas, frusztráló és szégyent keltő érzelmekről számolnak be azok, akik AS felnőttel élnek együtt. Az AS férfire jellemző, hogy egyszer nagyon sokat ad, míg máskor teljesen közömbösen, vagy lelket pusztítóan bántón viselkedik. Mivel a férfiak négyszer többen élnek AS-val, a férfiakkal való együttélést fogom boncolgatni. Nagyjából ugyanezek a tünetek akkor is, ha AS nőről beszélünk, ám a tünetek lényegesen szelídebbek.

A kiindulási pont, hogy legyen neve annak az állapotnak, ami a házasságot oly nehézzé teszi azok számára, akik AS férfival élnek együtt. Pedig sohasem láttam olyan intelligens, becsületes, hűséges, szorgalmas, nagylelkű, gondoskodó, a saját igényeit háttérbe szorító férfiakat, mint akik Asperger-szindrómával élnek. Ugyanakkor, mivel az idegrendszerük működése bizonyos szempontból más, mint a neurotipikus felnőtteké, ennek az eltérő működésnek a másságával és a következményeivel érdemes tisztában lenni. Sokat segíthet az is, ha az AS partnerrel élők olyan csoportba járnak, ahol hasonló problémákkal küzdő társaikkal megoszthatják a tapasztalataikat.

Mindenkinél fontos a megfelelő önismeret, ám az Asperger-szindrómás férfival élők számára életmentő, ha magas fokú önismerettel rendelkeznek. Fontos tudni, hogy miért választott As partnert, hol vannak a gyökerei, mit tud adni és mit tud kapni ebben a nem egészen szokványosan működő kapcsolatban, s miért van erre szüksége. Fontos kérdés, hogy megmentőnek vagy vezetőnek tekinti-e saját magát valaki a párkapcsolatában.

Ha megértjük az Asperger-szindrómás gondolkodását, nem fog annyira fájni

Ha megértjük az Asperger-szindrómás gondolkodását, nem fog annyira fájniAz Asperger-szindróma egész életen át tart, és mivel idegrendszeri fejlődési zavar, nem fog „meggyógyulni”, ezért nagyon fontos megérteni és elkülöníteni, hogy a párkapcsolatban melyik probléma adódik az AS-ból, és melyik az együttélésből.

Tudni kell, hogy az AS emberek esetében szinte folyamatosan jelen van egy alapszorongás, és az átlagnál sokkal gyakoribbak a depressziós időszakok, valamint gyakrabban fordul elő a kényszeresség és a figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar. Ismeretes az a tény, hogy akik hosszú ideig együtt élnek, hasonlítani kezdenek egymásra, sok esetben a neurotipikus partnerek is észlelik magukon ezeket a tüneteket. Nagyon fontos felfedezés, hogy amint diagnózist kap az AS férfi, a házastárs tünetei megszűnnek, ugyanis tudatosul, hogy a férj viselkedése nem szeretetlenség, hanem egy állapot következménye.

Amikor a kapcsolat kezdetén van az Asperger-szindrómás férfi, akkor arra fókuszál, mondhatni az a „kedvenc tevékenysége”, hogy a kiszemelt, leendő párját megszerezze. Mivel elolvasta és megtanulta, hogy az udvarlás milyen tevékenységeket jelent, ezeket a tevékenységeket magas szinten begyakorolja. Sűrűn visz kirándulni, utazgatni, a helyszínekből alaposan felkészül, s mindenben a partner kívánságát teljesíti. Elbűvölő és magával ragadó, önzetlen és minden figyelmét egészen megható módon a partner szolgálatába állítja.

Amikor a kapcsolat stabilizálódik, megtörténik a házasságkötés, vagy az együttélés, akkor a neurotipikus partner döbbenten tapasztalja, hogy lényegesen csökken, vagy akár megszűnik az udvarlás során megtapasztalt csoda. Az AS férfi hetekre vagy akár hónapokra is elmerül a saját munkájába vagy az érdeklődési körébe tartozó tevékenységekbe. A neurotipikus partner pedig elhagyatottnak, magányosnak érzi magát, és értetlenül áll a változás előtt, el sem tudja képzelni, hogy miért feledkezik meg róla a párja akár hetekre is.

Néhány tanács a neurotipikusok számára

A kapcsolattartási naptár: hasznos, sőt, inkább elengedhetetlen eszköz, ha rendszeres kapcsolatra vágyódunk egy AS férfivel. Ez a naptár abban segít, hogy beszélgessenek egymással a párban élők. Hiszen az egyik fél szinte állandóan beszélgetne, keresi a másik közelségét és figyelmét, míg az AS egyedül szeretne végre maradni, és a saját gondolataival foglalkozni. Számára irritáló és megterhelő a sok beszéd, és csak azt várja, hogy legyen már vége. Ennek a kívánságának gyakran nyers modorban ad hangot.

Ha van naptár, akkor mindkét fél nyugodt lehet, hiszen mindkettőjük szükségletei kielégülnek. Az AS férfi „letudja a feladatát”, a neurotipikus nő pedig meghallgatásra és figyelemre talál. Ezzel a módszerrel közelíteni lehet az igényeket.

Ez vonatkozik a szexualitásra is. Az Asperger-szindrómás férfi vagy nagyon sok szexet akar, vagy nagyon keveset. Középút nincs. Minimum egy órán át tart a szex, vagy bele sem kezd. Az ágyban is feladatot hajt végre, alapos, gyakran érzelemmentes, és gépies. Mivel távol áll tőle a spontaneitás, összezavarodik, ha a párja valamit kér, vagy valami másra vágyik.

Komoly gondot okozhat az érzékszervi kiérzékenyültség is, mivel egészen hétköznapi illatok, ízek, hangok taszíthatják az Asperger-szindrómást. Többnyire az érintés, ölelés, simogatás valódi kínszenvedés, de mindenképpen idegesítő, kerülendő lehet a számukra. Vagy túl érzékenyek, és a simogató kéz szinte égeti a bőrüket, vagy teljesen érzéketlenek. Szeretnek a „lényegre térni”, és ez sok szexuális problémát okoz a kapcsolatban. A naptárnak, amiben jelölik a szex-napokat is, nagy a jelentősége, mert segíti a felkészülésben és a rákészülésben az AS férfit.

Az AS férfiak általában nem szándékosan csinálnak olyanokat, amivel megbántják a partnerüket, hanem azért, mert nem képesek a másik mentális állapotát felismerni. Ugyanígy nem nagyon tudják bejósolni, hogy a másik mit fog tenni, hogyan fog viselkedni egy adott szituációban. Lassú és türelmes tanulási folyamatban megtanulhatják a párjuk igényeit, és egyre kevesebb lesz a sértő megnyilvánulásuk. Megesik, hogy megtanulnak érzelmesebb gondolatokat kifejezni, és bókolni is. De mindig esetlenek maradnak ebben a műfajban.

A kölcsönösség megtanulása is nehéz feladat. A fejlődés gyakran lassú és fárasztó munka eredménye. De a kitartás és az elfogadás javulást hoz a kapcsolatban. Minél idősebb egy AS férfi, annál nehezebb a berögződött szokásain változtatni. A rengeteg türelem elvezethet oda, hogy az As egyre több szituációt értelmez helyesen.

Van segítség, nem szabad elkeseredni, és nem kell elválni. Érdemes befektetni sok-sok munkát az értékes kapcsolatokba.

Csehák Hajnalka pszichológus

Felnőttek Asperger szindrómával: Asperger-szindrómás felnőtt a családban

Hogyan segít a pszichológus?

Problémám van, segíts!
(Pszichológiai és életvezetési tanácsadás)

Egyéni tréning: alkalmanként 50 perc
Részvételi díj: 9 000 Ft + ÁFA = 11 430 Ft/alkalmanként
További információ: info@lelkititkaink.hu » Telefon: 06-20-353-7262 Skype: lelkititok »
KÓDHELYSZÍNIDŐPONT
V2451036 Budapest,
3. kerület, Szépvölgyi út 1/b. 4/15.
térkép »
Folyamatos, online jelentkezést követően telefonos időpont egyeztetés szerint.

Miben segít a pszichológus? »

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Nem egyedül vagyok, hanem páratlanul » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Miért élsz párkapcsolatban? Hogy szeress, vagy, hogy szenvedj? » Miért nehéz túllépni a szakításon? »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival » Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 2. »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 3. » Asperger szindrómás nő » Pánikbetegség előzményei »

A hűség is változik » Asperger-szindrómás felnőtt a családban »

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Miért élsz párkapcsolatban? Hogy szeress, vagy, hogy szenvedj? » Miért nehéz túllépni a szakításon? »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival » Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 2. »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 3. » Asperger szindrómás nő » Pánikbetegség előzményei »

A hűség is változik » Asperger-szindrómás felnőtt a családban »

Azt csinálom, amit sokan mások is, hiába rossz nekem » Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? »

Sikerült elrontanod egy házasságot! » Párkapcsolatod értékes » Önismeret, énkép »

Kamasz asszertív tréning » Lelki Titkaink Klub »

Százhalombatta, 2016. július 14.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.