Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret?

Mi is az a kamasz önismeret?

„Az önismeret azt jelenti, hogy tisztában vagyok önmagammal, ismerem a jó és rossz tulajdonságaimat, tudom, hogy mivel lehet felvidítani és feldühíteni, ha akarok, tudok viselkedni. A kamasz önismeret sokkal bonyolultabb ennél. Mert változásban vagyok. Most kell megismerkednem azzal az érzéssel, hogy nem minden nap ugyanaz az arc néz vissza rám a tükörből. No és a testem. Gyakran szembesülök azzal, hogy megnőtt a lábam és persze a kezem is, én magam is megnőttem pár hét alatt. Hogy a kedvenc pólómat vagy farmeromat egy hónapig hordhatom csak, mert szűk lett és rövid a szára. No és a gondolataim, az érzéseim… „ - kezdte egy kamasz az ismerkedő beszélgetést.

Meglepett a tájékozottsága, a tudatossága.

Mire jó az önbizalom?

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? Mi is az a kamasz önismeret?Az életben nagyon sok a kihívás. Az, hogy mennyire sikerül ezeknek a kihívásoknak „válaszolni”, megfelelni, nagyban függ az önbizalom mértékétől és minőségétől. Vannak félénk, visszahúzódó kamaszok, és vannak nagyszájú, nagyhangú, agresszív kamaszok is. A megfelelő minőségű önbizalom segít a serdülőnek legyőzni a gátlásait és megbirkózni az új, ismeretlen helyzetekkel.

Az a kamasz, akinek kevés az önbizalma, többnyire magányos is. Van egy vagy két barátja, akik élik az életüket, és ha elmennek nyaralni vagy éppen nincsenek jelen az iskolában, akkor az önbizalom hiányos kamasz elárvultnak, magányosnak érzi magát. Mennyivel könnyebb annak a gyermeknek az élete, akinek nem csak barátai, hanem haverjai, csevegős kapcsolatai is vannak. A barát ritka kincs az életben, de a sok kellemes ismerős megkönnyíti az iskolai és a magánéletet.

Tartozni valahová: növeli az önbizalmat

Tartozni valahová: növeli az önbizalmatFormálisan minden kamasz tartozik valahová. Elsősorban a családjába, aztán az iskolájába, az osztályába, a sport csapatba, a lakókörnyezetbe. Tartozni valahová önmagában is önbizalom növelő érzés, ám ha a környezet nagyon beszabályozza a gyermeket, vagy túlzottan megengedő, akkor az önbizalom sérül.

Ha a család és a mindennapi környezet túl szigorú, vagy teljesítmény centrikus, akkor a felnövekvő gyermek ritkán éli meg az elfogadottság érzését, hiszen amint „megugrotta a lécet”, máris újabb magasságokat kell megcéloznia, és az állandó teljesítménykényszer miatt sosem érzi elég jónak magát.

Ha a család és a mindennapi környezet túlzottan megengedő, akkor a gyermek korlátok nélkül éli az életét, ami nem engedi az egészséges önbizalom kialakulását. A gyermek bizonytalanná válik, ugyanis nem ismeri a lehetősége korlátait. Az egészséges önbizalommal rendelkező gyerekek szülei ésszerű korlátokat állítanak, mert pontosan tudják, hogy a korlátok nem csak akadályozzák a gyermeket, hanem kapaszkodóul is szolgálnak a részükre.

Ha a család tekintélyelvű és bármelyik szülő elnyomó, akkor szintén alacsony önbizalom alakul ki a gyermeknél, hiszen állandóan azzal szembesül, hogy nála „mindenki jobb, ügyesebb, okosabb, erősebb”.

Tartozni valahová: növeli az önbizalmatA valahová tartozás azt is jelenti, hogy akik összetartoznak, mindannyian egy „értékrendszer” szerint élnek. Ha ez az értékrendszer a támogató szereteten alapul, ha a megértés és az egymás elfogadása az alapelv, akkor ez nagyban növeli a gyermek önbizalmát. Ha a kamasz megtapasztalta, hogy neki is lehet igaza, hogy a korlátok ésszerűek, mert minden együtt élőt védenek, akkor képes tiszteletben tartani a szülők kívánságait. Ha a kamasz tudja, hogy a szabályok megszegése nem büntetést, hanem következményeket von maga után, akkor nagyobb valószínűséggel fogja betartani a szabályokat.

A kamasz magabiztossága nagyban függ a szülők magabiztosságától. De nem csak attól függ. A magabiztos, önbizalommal teli szülő lehet minta is a kamasz számára, példakép, hogy ő maga is olyanná szeretne válni. De kiválthatja az ellenkező hatást is, és ilyen esetekben a kamasz kisebbrendűnek fogja érezni magát. A szülők mindig önmagukban keresik a „hibát”, akár ilyen a gyermekük, akár olyan, ám ez nem csak rajtuk múlik. Kamasz korban a gyermek már a legtöbbször maga dönti el, hogy milyen tanácsokat, korlátokat és lehetőségeket fogad el. A szülő fokozatosan elveszíti az irányító, nevelő szerepét és a tanácsadó szerepébe „öltözik át”.

A kamasz személyisége

A kamasz személyiségeA kamaszkor a változások kora. A változás élménye állandó feszültséggel jár. A kamasz saját életet akar, s ez úgy értendő, hogy maga akar határozni a dolgairól, és a saját felelősségére dönteni arról, hogy hova megy, mikor jön haza, mire költi a zsebpénzét, és kivel „lóg” a szabad idejében. Nincs is ezzel más gond (hiszen efelé tart a fejlődése), csak annyi, hogy ez az igény irreális, ugyanis a vágyak nincsenek összhangban a kamasz lehetőségeivel és képességeivel.

Érdemes megkülönböztetni a 11-13 éves kor önállósági konfliktusát a 16 éves serdülőkori önállósodási törekvésektől. A 11 éves még nem felnőtt akar lenni, hanem kamasz. Ő a gyermekkor végét várja. A „nagyokhoz” akar hasonlítani, öltözködésében, frizurájában, beszédfordulataiban, gesztusaiban, viselkedésében.

A serdülő felnőtt akar lenni. A serdülőkor régebben egy rövid átmeneti időszak volt a gyermek és a felnőtt kor között. 18-20 éves korukban házasodtak a fiatalok, és megkezdték a felnőtt életüket. Ma a serdülőkor egy hosszú ideig tartó, korlátolt felelősséggel megélt időszak. A kamaszkor ma egy sajátos életmód, ami tele van csoportos utazásokkal, táborozással sátorozással, jellemzője a barátságok és a szerelmek komolyra fordulása, a külsőségekben megnő az öltözködés és hajviselet jelentősége, fő tevékenység a fényképezés, filmezés, facebookozás, zene, zene, zene, tanulás, sport, ismeretszerzés, lelkizés.

Természetes, hogy ebben a sok változást hozó korban megnő a nehézségek, sőt a veszélyek száma is. Nehézségek jelentkeznek az emberi kapcsolatokban. A kamaszban kialakul egy kép arról, hogy milyenek a jó emberi kapcsolatok. Milyen a barátság, milyen a szerelem, milyen az egyenrangúság. Rengeteg csalódás éri, mert a megálmodott kapcsolatok többnyire nem olyanok a valóságban, mint az álmaiban. Csalódik a szerelmében, elárulják egyes barátok, kiközösítik az osztálytársak, és a felnőttekkel, sőt a szüleivel sem működik az egyenrangúság.

A kamasz személyiségeA kamaszkor mindenkinek fokozott pszichés terheket jelent. Nehezíti a kamaszok lelki egyensúlyának kialakulását és megtartását, hogy a személyiségük rugalmatlan, a környezetükben általában a negatív életszemlélet jellemző, s a felnőttektől is a könnyen elszabaduló indulatokat tapasztalják mintaként. Ezzel a háttérrel nehéz megélni a jó hangulatot, és nehéz belső békét, lelki egyensúlyt teremteni.

Aki tudatosan dolgozik önmagán, akinek megfelelő önismerete van, abban a kamaszban megnő a rugalmasság. Milyen is a rugalmas kamasz? Vannak érzelmei és véleménye, és ezeket nem értékeli át újra és újra, egy-egy apró látszat alapján. Például, ha a barátja egy másik fiúval vagy lánnyal beszélget, nem lesz féltékeny, és nem gondolja azt, hogy elárulták, vagy azt, hogy róla pletykálnak.

Akinek rugalmas a személyisége, az megbízik másokban. Van benne bátorság ahhoz, hogy szembeszálljon a saját félelmeivel, kudarcaival, gyengeségeivel, tévedéseivel. A rugalmas kamasz tud alkalmazkodni és tud kompromisszumokat kötni. Tud lemondani a barátja, a testvére, a szülei kedvéért, ám ezt nem viszi túlzásba, tehát nem válik önfeladóvá.

A gyermek jó minőségű önbizalmához nem elegendő, ha beszélünk róla, és ötletekkel buzdítjuk az önbecsülésre, az önmagáért való kiállásra. Ezt a viselkedést gyakorolni kell egy védett környezetben, ahol a kamasz a visszautasítás és a kritika veszélye nélkül kipróbálhatja magát az önbizalomtól duzzadó szerepben. Amit meg tud tenni egyszer, azt meg tudja tenni kétszer is, és amit meg tud tenni kétszer, azt meg tudja tenni többször is. És ha meg tudja tenni többször is, akkor az önbizalom a személyisége részévé tud válni.

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? Mi is az a kamasz önismeret?

Kamasz önismereti és önbizalom növelő tábort indítunk!

A Kamasz önismereti tábor felöleli a Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning teljes anyagát 5 egymást követő napon. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Kamasz önismereti tábor - Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak

A részvételi díj tartalmazza a 3 fogásos ebéd díját is, melyet a Teletál ételfutár szállít. Tartalmazza ezen kívül a korlátlan ásványvíz, illetve tea fogyasztását, valamint folyamatosan gyümölcs és aprósütemény áll a gyermekek rendelkezésére.

Kérjük, hogy a szülő a jelentkezéskor jelezze, ha gyermeke valamilyen diétát tart, allergiás bármilyen ételre, vagy egyéb különleges bánásmódra van szüksége.

További információ a Kamasz önismereti táborról »

Kamasz önbizalom növelő tábor
Jelentkezz Kamasz önbizalom növelő táborba!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Miért élsz párkapcsolatban? Hogy szeress, vagy, hogy szenvedj? » Miért nehéz túllépni a szakításon? »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival » Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 2. »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 3. » Asperger szindrómás nő » Pánikbetegség előzményei »

A hűség is változik » Asperger-szindrómás felnőtt a családban »

Azt csinálom, amit sokan mások is, hiába rossz nekem » Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? »

Sikerült elrontanod egy házasságot! » Párkapcsolatod értékes » Önismeret, énkép »

Kamasz asszertív tréning » Lelki Titkaink Klub »

Százhalombatta, 2016. július 27.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

és a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió csapata

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.


Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? - Lelki Titkaink Hírlevél
Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret?

Mi is az a kamasz önismeret?

„Az önismeret azt jelenti, hogy tisztában vagyok önmagammal, ismerem a jó és rossz tulajdonságaimat, tudom, hogy mivel lehet felvidítani és feldühíteni, ha akarok, tudok viselkedni. A kamasz önismeret sokkal bonyolultabb ennél. Mert változásban vagyok. Most kell megismerkednem azzal az érzéssel, hogy nem minden nap ugyanaz az arc néz vissza rám a tükörből. No és a testem. Gyakran szembesülök azzal, hogy megnőtt a lábam és persze a kezem is, én magam is megnőttem pár hét alatt. Hogy a kedvenc pólómat vagy farmeromat egy hónapig hordhatom csak, mert szűk lett és rövid a szára. No és a gondolataim, az érzéseim… „ - kezdte egy kamasz az ismerkedő beszélgetést.

Meglepett a tájékozottsága, a tudatossága.

Mire jó az önbizalom?

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? Mi is az a kamasz önismeret?Az életben nagyon sok a kihívás. Az, hogy mennyire sikerül ezeknek a kihívásoknak „válaszolni”, megfelelni, nagyban függ az önbizalom mértékétől és minőségétől. Vannak félénk, visszahúzódó kamaszok, és vannak nagyszájú, nagyhangú, agresszív kamaszok is. A megfelelő minőségű önbizalom segít a serdülőnek legyőzni a gátlásait és megbirkózni az új, ismeretlen helyzetekkel.

Az a kamasz, akinek kevés az önbizalma, többnyire magányos is. Van egy vagy két barátja, akik élik az életüket, és ha elmennek nyaralni vagy éppen nincsenek jelen az iskolában, akkor az önbizalom hiányos kamasz elárvultnak, magányosnak érzi magát. Mennyivel könnyebb annak a gyermeknek az élete, akinek nem csak barátai, hanem haverjai, csevegős kapcsolatai is vannak. A barát ritka kincs az életben, de a sok kellemes ismerős megkönnyíti az iskolai és a magánéletet.

Tartozni valahová: növeli az önbizalmat

Tartozni valahová: növeli az önbizalmatFormálisan minden kamasz tartozik valahová. Elsősorban a családjába, aztán az iskolájába, az osztályába, a sport csapatba, a lakókörnyezetbe. Tartozni valahová önmagában is önbizalom növelő érzés, ám ha a környezet nagyon beszabályozza a gyermeket, vagy túlzottan megengedő, akkor az önbizalom sérül.

Ha a család és a mindennapi környezet túl szigorú, vagy teljesítmény centrikus, akkor a felnövekvő gyermek ritkán éli meg az elfogadottság érzését, hiszen amint „megugrotta a lécet”, máris újabb magasságokat kell megcéloznia, és az állandó teljesítménykényszer miatt sosem érzi elég jónak magát.

Ha a család és a mindennapi környezet túlzottan megengedő, akkor a gyermek korlátok nélkül éli az életét, ami nem engedi az egészséges önbizalom kialakulását. A gyermek bizonytalanná válik, ugyanis nem ismeri a lehetősége korlátait. Az egészséges önbizalommal rendelkező gyerekek szülei ésszerű korlátokat állítanak, mert pontosan tudják, hogy a korlátok nem csak akadályozzák a gyermeket, hanem kapaszkodóul is szolgálnak a részükre.

Ha a család tekintélyelvű és bármelyik szülő elnyomó, akkor szintén alacsony önbizalom alakul ki a gyermeknél, hiszen állandóan azzal szembesül, hogy nála „mindenki jobb, ügyesebb, okosabb, erősebb”.

Tartozni valahová: növeli az önbizalmatA valahová tartozás azt is jelenti, hogy akik összetartoznak, mindannyian egy „értékrendszer” szerint élnek. Ha ez az értékrendszer a támogató szereteten alapul, ha a megértés és az egymás elfogadása az alapelv, akkor ez nagyban növeli a gyermek önbizalmát. Ha a kamasz megtapasztalta, hogy neki is lehet igaza, hogy a korlátok ésszerűek, mert minden együtt élőt védenek, akkor képes tiszteletben tartani a szülők kívánságait. Ha a kamasz tudja, hogy a szabályok megszegése nem büntetést, hanem következményeket von maga után, akkor nagyobb valószínűséggel fogja betartani a szabályokat.

A kamasz magabiztossága nagyban függ a szülők magabiztosságától. De nem csak attól függ. A magabiztos, önbizalommal teli szülő lehet minta is a kamasz számára, példakép, hogy ő maga is olyanná szeretne válni. De kiválthatja az ellenkező hatást is, és ilyen esetekben a kamasz kisebbrendűnek fogja érezni magát. A szülők mindig önmagukban keresik a „hibát”, akár ilyen a gyermekük, akár olyan, ám ez nem csak rajtuk múlik. Kamasz korban a gyermek már a legtöbbször maga dönti el, hogy milyen tanácsokat, korlátokat és lehetőségeket fogad el. A szülő fokozatosan elveszíti az irányító, nevelő szerepét és a tanácsadó szerepébe „öltözik át”.

A kamasz személyisége

A kamasz személyiségeA kamaszkor a változások kora. A változás élménye állandó feszültséggel jár. A kamasz saját életet akar, s ez úgy értendő, hogy maga akar határozni a dolgairól, és a saját felelősségére dönteni arról, hogy hova megy, mikor jön haza, mire költi a zsebpénzét, és kivel „lóg” a szabad idejében. Nincs is ezzel más gond (hiszen efelé tart a fejlődése), csak annyi, hogy ez az igény irreális, ugyanis a vágyak nincsenek összhangban a kamasz lehetőségeivel és képességeivel.

Érdemes megkülönböztetni a 11-13 éves kor önállósági konfliktusát a 16 éves serdülőkori önállósodási törekvésektől. A 11 éves még nem felnőtt akar lenni, hanem kamasz. Ő a gyermekkor végét várja. A „nagyokhoz” akar hasonlítani, öltözködésében, frizurájában, beszédfordulataiban, gesztusaiban, viselkedésében.

A serdülő felnőtt akar lenni. A serdülőkor régebben egy rövid átmeneti időszak volt a gyermek és a felnőtt kor között. 18-20 éves korukban házasodtak a fiatalok, és megkezdték a felnőtt életüket. Ma a serdülőkor egy hosszú ideig tartó, korlátolt felelősséggel megélt időszak. A kamaszkor ma egy sajátos életmód, ami tele van csoportos utazásokkal, táborozással sátorozással, jellemzője a barátságok és a szerelmek komolyra fordulása, a külsőségekben megnő az öltözködés és hajviselet jelentősége, fő tevékenység a fényképezés, filmezés, facebookozás, zene, zene, zene, tanulás, sport, ismeretszerzés, lelkizés.

Természetes, hogy ebben a sok változást hozó korban megnő a nehézségek, sőt a veszélyek száma is. Nehézségek jelentkeznek az emberi kapcsolatokban. A kamaszban kialakul egy kép arról, hogy milyenek a jó emberi kapcsolatok. Milyen a barátság, milyen a szerelem, milyen az egyenrangúság. Rengeteg csalódás éri, mert a megálmodott kapcsolatok többnyire nem olyanok a valóságban, mint az álmaiban. Csalódik a szerelmében, elárulják egyes barátok, kiközösítik az osztálytársak, és a felnőttekkel, sőt a szüleivel sem működik az egyenrangúság.

A kamasz személyiségeA kamaszkor mindenkinek fokozott pszichés terheket jelent. Nehezíti a kamaszok lelki egyensúlyának kialakulását és megtartását, hogy a személyiségük rugalmatlan, a környezetükben általában a negatív életszemlélet jellemző, s a felnőttektől is a könnyen elszabaduló indulatokat tapasztalják mintaként. Ezzel a háttérrel nehéz megélni a jó hangulatot, és nehéz belső békét, lelki egyensúlyt teremteni.

Aki tudatosan dolgozik önmagán, akinek megfelelő önismerete van, abban a kamaszban megnő a rugalmasság. Milyen is a rugalmas kamasz? Vannak érzelmei és véleménye, és ezeket nem értékeli át újra és újra, egy-egy apró látszat alapján. Például, ha a barátja egy másik fiúval vagy lánnyal beszélget, nem lesz féltékeny, és nem gondolja azt, hogy elárulták, vagy azt, hogy róla pletykálnak.

Akinek rugalmas a személyisége, az megbízik másokban. Van benne bátorság ahhoz, hogy szembeszálljon a saját félelmeivel, kudarcaival, gyengeségeivel, tévedéseivel. A rugalmas kamasz tud alkalmazkodni és tud kompromisszumokat kötni. Tud lemondani a barátja, a testvére, a szülei kedvéért, ám ezt nem viszi túlzásba, tehát nem válik önfeladóvá.

A gyermek jó minőségű önbizalmához nem elegendő, ha beszélünk róla, és ötletekkel buzdítjuk az önbecsülésre, az önmagáért való kiállásra. Ezt a viselkedést gyakorolni kell egy védett környezetben, ahol a kamasz a visszautasítás és a kritika veszélye nélkül kipróbálhatja magát az önbizalomtól duzzadó szerepben. Amit meg tud tenni egyszer, azt meg tudja tenni kétszer is, és amit meg tud tenni kétszer, azt meg tudja tenni többször is. És ha meg tudja tenni többször is, akkor az önbizalom a személyisége részévé tud válni.

Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? Mi is az a kamasz önismeret?

Kamasz önismereti és önbizalom növelő tábort indítunk!

A Kamasz önismereti tábor felöleli a Kamasz önismereti és önbizalom növelő tréning teljes anyagát 5 egymást követő napon. Játékos formában növeli a kamasz gyermek önismeretét, önbizalmát, és helyes mederbe tereli a kamasz viselkedését. Közelebb hozza egymáshoz a szülő és a kamasz látásmódját, érzésvilágát.

IdőTematika
1. napA kamasz, és a fontos mások
2. napÉrzelmek a kamasz korban
3. napA kreatív kamasz
4. napA kamasz egyénisége és felelősségvállalása
5. napKamasz szerelem, döntések, átalakulás

Kamasz önismereti tábor - Önismeret és önbizalom növelés kamaszoknak

A részvételi díj tartalmazza a 3 fogásos ebéd díját is, melyet a Teletál ételfutár szállít. Tartalmazza ezen kívül a korlátlan ásványvíz, illetve tea fogyasztását, valamint folyamatosan gyümölcs és aprósütemény áll a gyermekek rendelkezésére.

Kérjük, hogy a szülő a jelentkezéskor jelezze, ha gyermeke valamilyen diétát tart, allergiás bármilyen ételre, vagy egyéb különleges bánásmódra van szüksége.

További információ a Kamasz önismereti táborról »

Kamasz önbizalom növelő tábor
Jelentkezz Kamasz önbizalom növelő táborba!

Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk megerősítő emailt küld!

Lelki titkaink Mentálhigiénés Stúdió Hírlevelek

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »