Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Kamasz korban is hasznos az asszertivitás

Ha én ezt akkor tudtam volna…

Lelki Titkaink Hírlevelek

Kamasz korban is hasznos az asszertivitásSok felnőtt megfogalmazta már, hogy ha kamaszként ismerte volna az asszertiv kommunikáció módszerét, sokkal kevesebb konfliktussal kellett volna megküzdenie. A kamaszkor manapság egyre hosszabb ideig tart. Korábban kezdődik, és hosszasan kitolódik. Akár az is előfordulhat, hogy a szülő az életkorát tekintve felnőtt, lélektanilag pedig megrekedt a kamasz korban.

Szülői dilemmák kamasz gyerekeknél

Sok szülő nem is tudja magáról, hogy a kamasz gyermekével való kommunikációja figyelmetlen, provokatív, gyakran megalázó, és ez óriási mértékben befolyásolja a kamasz válaszaitSok szülő nem is tudja magáról, hogy a kamasz gyermekével való kommunikációja figyelmetlen, provokatív, gyakran megalázó, és ez óriási mértékben befolyásolja a kamasz válaszait. Ezek a szülők aztán többnyire agresszív módszerekkel akarják elérni, hogy a kamasz gyermekük a családon belül engedelmes, alkalmazkodó, ám a külvilágban önmagáért kiállni tudó, jó célokért együttműködő, sikeres kamasz legyen. A szülői módszerek káosza a gyermek lelkében egyébként is meglévő káoszt növeli. A szülők jót akarnak a kamasz gyermeküknek, és a saját agresszív fegyelmezési módszereiket csakis a gyermek érdekében történő racionális nevelésnek tartják. „Engem is így nevelt az apám/anyám, mégis felnőttem”, vagy „csak rendes embert akarok faragni belőle” – halljuk lépten-nyomon.

Azok a szülők, akik nem erőszakkal, hanem szeretettel, elfogadással fordulnak a kamasz gyermek felé, gyakran tanácstalanná válnak, nem tudják, hogyan őrizhetnék meg a jó viszonyt az egyre kritikusabbá, engedetlenebbé, idegesebbé váló gyermekükkel.

A szembefordulás és a lázadás kötelező

A szembefordulás és a lázadás kötelezőA legtöbb szülő szeretné elkerülni, hogy a kamasz gyermeke lázadjon, kritikussá, „utálatossá” váljon vele szemben. Azt gondolja, hogy a kamaszlázadást meg kell tudni úszni. Ez óriási tévedés, a kamaszkori krízis az élet része, melynek eredményeképpen küzdőképes, dönteni képes, sikeres új felnőtt születik. Senkinek ne legyen kétsége, hogy az a kamasz, aki a mama kedvenceként kedves és szófogadó gyermekként problémamentes kamaszkorral ajándékozza meg a szüleit, ebben a folyamatban jól megtanul hazudni – önmagának is. Bizonytalan önértékelésű felnőttként veszi majd észre, hogy valami fontos kimaradt az életéből, egy fejlődési szakaszt kihagyott.

Szembefordulni és lázadni a fejlődési szakasz velejárója, ám nem mindegy, hogy milyen formában és mennyi megoldatlan konfliktussal történik a változás.

A kamasznak is joga van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak vele

A kamasznak is joga van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veleAz asszertiv kommunikáció megtanítja a kamaszt arra, hogyan bánjon tisztelettel másokkal, és hogyan vívja ki a tiszteletet önmaga számára. A kamasznak joga van ahhoz, hogy kifejezhesse az érzéseit, hogy megváltoztathassa a véleményét, hogy meghallgassák és komolyan vegyék a szavait, érzéseit, cselekedeteit. Joga van kérni azt, amire szüksége van, joga van hibázni és vállalni ezért a felelősséget, joga van nemet mondani. És joga van megtanulni azt is, hogy ezekkel a jogokkal hogyan éljen. Az asszertiv kommunikáció azt tanítja meg a kamasz gyermeknek, hogy ezekkel a jogaival hogyan tud jól élni.

Szép számmal vannak gyerekek, akiknek a családi kommunikációja rendben van, a szülők meleg szeretettel, a kreatív gondolkodást elősegítő módon nevelik őket, ám ezek a kamaszok is találkoznak az iskolában a tanárok vagy a kortársak provokatív, megalázó, agresszív viselkedésével. Úgy tűnik, hogy a szülők védelmező attitűdje ellenére mindenki számára elkerülhetetlen, hogy kellemetlen, bántó emberekkel, élethelyzetekkel találkozzon. Ezek kezelését, a személyiség védelmét szolgálja az asszertiv kommunikáció alkalmazása.

Az asszertív kommunikáció

Az asszertív kommunikációBármerre fordulunk a világban, mindenütt agresszióval találkozunk. Akár híreket olvasunk, akár az iskolai történeteket hallgatjuk, azt tapasztaljuk, hogy mindenütt jelen van az agresszió. Manapság bármiből kialakulhat konfliktus. Tanári kérdésből, kölcsön adott leckéből, öltözködésből, posztokból, véleményekből, mozdulatokból, bármiből, ha a másik gyerek vagy a tanár konfliktust keres, és provokál.

Az asszertív kommunikáció segíti a kamaszt abban, hogy felismerje, milyen viselkedési típusba tartozik az, akivel éppen beszél. Ha már felismeri a viselkedési típust, könnyebben tudja eldönteni azt is, hogyan szóljon az illetőhöz úgy, hogy csökkentse a konfliktus kialakulását, a másik fél agresszióját.

Az asszertiv kommunikáció képessé teszi a kamaszt a szándékok határozott megfogalmazására, az érzések nyílt és jóindulatú kifejezésére, az egyenes, határozott, nyílt beszédre. Az asszertív kommunikáció használatával elkerülhető a célozgatás, a kertelés, a mellébeszélés. Az asszertiv kommunikációhoz hozzá tartozik az őszintén a másik szemébe nézés, a nyugodt testtartás, és a magabiztosságot sugalló testbeszéd.

Az asszertív kommunikációA kamasz gyereknek nagy szüksége van a megértésre. Arra, hogy megértsék őt, és arra is, hogy ő jól értse a környezetét. A pontos helyzetelemző kommunikáció befolyásolja az érzéseinket. Csökkenti a félelmet, a szorongást, a gátlásosságot, magabiztossá tesz, bátrabbá, határozottabbá.

Az asszertiv kamasz hamar megtalálja a helyét az osztályban, a családban, a változásokat természetesen fogadja, nyíltan kérdez és őszintén válaszol. Az asszertiv viselkedés jóindulatú, becsületes, odafigyel mások érdekeire, de szem előtt tartja és érvényt szerez a kamasz saját érdekeinek is. Az asszertiv kamasz úgy áll ki a saját jogaiért, hogy közben nem sérti mások jogait.

Ha szeretnél magabiztos lenni, eredményesen érvényesíteni a jogaidat, de közben nem bántani másokat, ha nyugodtabb, indulat mentesebb életet szeretnél magadnak, akkor itt a helyed köztünk. Gyere és tanuld meg kezelni azokat a családi és iskolai kommunikációs helyzeteket, amelyek eddig gondot okoztak neked. Segít a Kamasz Asszertív Kommunikációs Tréning!

Kamasz korban is hasznos az asszertivitás

Kamasz asszertív kommunikáció tréning és tanfolyam

Kamasz asszertív kommunikáció tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz asszertív kommunikáció tréningre. A tréning 10 éves kortól látogatható.

Az alapozó tréning 10 x 90 perces foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő asszertív tréningek követhetnek.

Biztosítunk, hogy az egyedi igényeidet - az adott lehetőségeken belül - messzemenően figyelembe vesszük.

Rendezvénynaptár:


Kamasz asszertív kommunikáció tréning
Jelentkezz Kamasz asszertivitás tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a részletek egyeztetése érdekében!


Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Kamasz asszertív kommunikáció tréning

Lelki Titkaink hírlevelek

Igazmondó álmaink » Ego building tréning » Önértékesítő tréningek » Megváltozott párkapcsolat »

Pánik és szorongás » Szerelem és szeretet » Házasság » Miért nehéz ma… » Ego bulding tréningek »

Adunk a véleményedre » A véletlen » Asszertivitás, asszertív viselkedés »

Az érzékelés és a mentális energia » Mentális erőszak » Kiégés » Tudatos önfejlesztés »

Önérvényesítés vagy önfeladás? » Kiégés a munkában – kiégés a magánéletben »

A párkapcsolat teljességéről és a túlzott kötődésről » Testbeszéd - Gesztus szótár »

Összeillőség vizsgálat » Hogyan tudhatod meg, hogy összeillesz-e pároddal? »

Hogyan kerüljem el, hogy legyőzzenek? » Hogyan legyél valódi nő? » Hogyan legyen sikeres? »

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket? » Hogyan legyen sikeres? »

Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? » Mi is az a pszichoszomatika? »

Hogyan kerüljük el a mobbing áldozatának szerepét? » Allergia tünetek elleni tréning »

Hogyan alakul ki kamaszkorban az önbizalomhiány? » Hogyan éljek stressz mentesen? »

Asszertív kommunikációs tréning szülinapi akcióval » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Kamaszok és vidéki tréningek » Mi is az kodependencia? A társfüggőségről » Társfüggőség teszt »

Hogyan takaríts meg 8 000 forintot? » Depresszió nélkül élni » Tudj nemet mondani! »

Érintés, simogatás, ölelés » Óév búcsúztató önismereti tréning » Lélekpillangó »

Lélekpillangó szavazás » Hogyan kerülheted el a kiégést? » Hogyan legyél sikeres? »

Párkapcsolati GPS » Hogyan segíti az asszertív viselkedés az egyenrangúságot? »

Hogyan készüljünk fel a Húsvétra? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Gyásztanácsadó képzés » Jó szex » A gyermeki agresszió » Ne pánikolj, gyógyulj meg! »

Mire vágynak a férfiak? » Mire vágynak a nők? » Asszertivitás a hosszú élet titka »

Az önérvényesítő, erőszakmentes kommunikáció » Feszültség és stressz-oldás mesterfokon »

Gondoltál már arra, hogy ez a munkahelyi kiégés, a burn out? » Kamasz asszertív kommunikáció »

Miben segíthetünk? » Különbözőség és egyenrangúság a férfi-nő kapcsolatban »

Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás » Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »

Önbizalom gyorssegély » A karácsony 2012-ben is szerethető » Szilveszteri babonák »

Hogyan legyél magabiztos? » Hogyan legyen kamasz gyermeked magabiztos? »

Ami mindenkinek jó » Küzdjünk együtt a depresszió ellen » Pedagógus burn out »

Hívásra házhoz megyünk » Tuti program az őszi szünetre » Minden elmúlik »

Megoldások stresszhelyzetben » Kerüld el a Nagy Karácsonyi Zabálás csapdáját! »

Kerüld el a kamaszkor csapdáit! » Kerüld el a kiégés csapdáit! »

Csak azt adhatjuk magunkból, ami bennünk van! » Az önálló felnőtt személyiség »

Ha „mélyen” érzed magad… » Vívjak vagy vívódjak? » Befektetett szeretet »

Mondd, te tudsz zsiráf nyelven beszélni? » Mondd, te ütésálló vagy? » Hiába beszélek? »

Hogyan kezeljük a párkapcsolati problémáinkat? » Az önelfogadás akadályai »

Akarsz professzionális segítő lenni? » Lehet-e barátság férfi és nő között? »

Önfeláldozás a kötelesség oltárán » Amikor nem működik a hűség fékje »

Hogyan küzdhetőek le a párkapcsolat nehézségei? » Ne legyél vendég a saját életedben! »

Viselkedési formák » Elégedett vagy a saját szexuális életeddel? »

Téged ért már szexuális zaklatás? » Szerelmi bánat feldolgozása » Miben segít a pszichológus? »

Beszéld sikeresre magad! » Kamasz önismereti tábor » Az asszertív kommunikáció akadálya »

Melyek voltak a legsikeresebb hírlevelek? » A nő aki nem kívánnak, a férfi akinek nem téma a szex »

A kamaszok szeretnek beszélgetni » Pánik - ésszerűtlen félelem »

Hogyan ne legyél a szóbeli bántalmazás áldozata? » Megcsaltak? Te csaltál? » Szakítás után »

Önsorsrontás tudománya » Asszertív, önérvényesítő viselkedés és kommunikáció »

Hogyan lehetsz gyásztanácsadó? » Kire üssön a gyerek, ha nem a szüleire? »

Hogyan szeresd önmagadat? » Hozzád érkezem » Bontakozz ki a múlt öleléséből »

Mikor kezdj gyanakodni, hogy a párod szakítani akar? » Stressz » Magány » Karácsony stressz nélkül»

Hogy ezek a mai kamaszok milyenek? » Néhány nap, és fellobban a gyertyák lángja »

Akarsz sikeres újévi fogadalmat tenni? » Párkapcsolati problémák - Párkapcsolat teszt »

Párkapcsolati problémák - Ezek a nők… » Neked is látszik már az arcodon? » Talpraesetten válaszolni »

Kamasz érzelmek » Lehet stressz nélkül élni? » Depi vagy depresszió? »

Bírálat helyett elismerést adjunk » Öngyilkosság helyett kérj segítséget! » Mit okoz a félelem? »

Anyává válni » Apává válni » Gyermek születeik » Bizalmatlan természetű vagy? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség » Ne égj ki, nem érdemes! »

A panaszkodás pszichológiája » A bocsánatkérés pszichológiája »

Amikor a férjem először megerőszakolt » Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »

Milyen férfira vágyik az erős nő? » Apának alkalmatlan? » Stressz cserebere »

A szülői örökségek (gyökerek) csapdája » A kötelesség csapdája » Legyél Te is magabiztos! »

Boldog párkapcsolatban élsz? » Gondoltad volna? » Narcisztikus pár » A boldog élet titka »

Az étkezés zavarai - elhízás » Párkapcsolati problémák » Párkapcsolati problémák 2. rész »

Gyászfolyamat válás alatt, válás után » Nehéz egyedül élni » Halál, gyász, gyászfeldolgozás »

Mit akarnak a nők » Mit akarnak a férfiak? » Hogyan reagálunk a különböző szituációkban? »

Vigyázat, válásveszély! » Félelem - pánikbetegség » Az ajándékozás művészete »

Stressz és a türelem » Közeledik a karácsony » Különben dühbe jövünk… »

Lebecsülés és megbecsülés a kapcsolatban » Önbecsülés » Változások a férfi, női szerepekben »

Egyedül is jó társaságban vagy? » Társfüggő tréning » A viccesen bántalmazó szülő »

Milyen ember vagy Te? » Elköteleződni képtelen férfiak » Elköteleződni képtelen nők »

Párkapcsolat - szakítás elfogadása » Ha elhagyott a szerelmed »

A kritika megfogalmazása és fogadása » A fogyókúra lelki okai » A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Kiégés (Burnout) fázisai » Miért nehéz pozitívan gondolkodni? »

Miért élsz párkapcsolatban? Hogy szeress, vagy, hogy szenvedj? » Miért nehéz túllépni a szakításon? »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival » Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 2. »

Párkapcsolat Asperger szindrómás férfival 3. » Asperger szindrómás nő » Pánikbetegség előzményei »

A hűség is változik » Asperger-szindrómás felnőtt a családban »

Azt csinálom, amit sokan mások is, hiába rossz nekem » Miért fontos a kamaszkorban az önismeret? »

Sikerült elrontanod egy házasságot! » Párkapcsolatod értékes » Önismeret, énkép »

Kamasz asszertív tréning » Lelki Titkaink Klub »

Százhalombatta, 2017. október 20.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka pszichológus

Csehák Hajnalka pszichológus

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.