Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. Rómában vagy az Északi Sarkon járni nem olyan érdekes, mint megtudni valami valóságosat jellemünkről, tehát hajlamaink igazi természetéről, a világhoz, a jóhoz és rosszhoz, az emberekhez, a szenvedélyekhez való viszonyunkról. Mikor értelmem eléggé megérett erre, már csak ezt az élményt kerestem az életben.”

Márai Sándor: Füves könyv

Személyiségfejlesztő, önismereti csoport

Segít-e a személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning?

Személyiségfejlesztő, önismereti csoportA személyiségfejlesztő célú önismereti csoport az 1950-es évek második felében jelent meg Magyarországon, de a személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning igazán csak a hetvenes években terjed el. A nyolcvanas évekre a különféle módszerek és iskolák meglehetős sokasága alakult ki. Ma már - legalábbis bizonyos közép- és felsőfokon iskolázott társadalmi rétegekben - a személyiségfejlesztő önismereti csoport ismert és kedvelt módszerré vált.

Több tízezren vannak már országunkban, akik legalább egyszer részt vettek már személyiségfejlesztő önismereti csoport téningeken.

Mindössze néhány százra tehető azoknak a szakembereknek a száma, akik rendszeresen vezetnek csoportokat.

A személyiségfejlesztő önismereti csoport nem csodaszer ugyan, nem képes a világ megváltására, de alkalmas arra, hogy - akár tömegesen is - örömet adjon az embereknek, megtanítsa őket autonóm lényekké válni. Speciális módszerekkel segíti őket, hogy megtalálják önmagukat és másokat az egyre jobban elidegenedett világunkban.

Mi a személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning haszna?

Azoknak ajánljuk a személyiségfejlesztő, önismereti csoport munkát, akik fejleszteni szeretnék az önismeretüket, a társas készségeiket, akik kapcsolati nehézségekkel küzdenek. Akár munkahelyi, társkapcsolati, gyermek-kapcsolati, vagy intimitással, önbizalommal, önbecsüléssel kapcsolatos társas nehézségekről van szó, a résztvevők sokat profitálhatnak a csoportmunkából.

Jellemzője: A csoporton belül zajló munka nagyon hasonlít a való élethez. A csoport tagjai megosztják a többiekkel a személyes problémáikat. Az „itt és most” érzéseivel dolgozunk, védett környezetben történik a változások inspirációja. Alapszabály, hogy a csoporton belül elhangzott információkat csoporttitokként kell kezelni. Létezik a passzolás joga, ami annyit jelent, hogy azt az intim élményedet, amit nem szeretnél másokkal megosztani, nem kell felfedned. Megoszthatod a csoporttársaiddal, hogy két találkozás között mi történt az életedben, milyen eseményeket éltél át, hogyan oldottad meg a felmerülő problémákat. A többi résztvevő reagál, visszajelzést ad, támogat, segít. A csoport támogatás, és erő, olyan, mint egy laboratórium, ahol védett környezetben kipróbálhatod az újonnan tanult viselkedésformákat.

A személyiségfejlesztő önismereti csoport jellemzője, hogy úgynevezett szemtől szembe (face-to-face) csoport. Az önismereti csoport tagjai kiscsoportban, közvetlenül dolgoznak, meghatározott ideig rendszeres kapcsolatban vannak egymással.

A kiscsoport célja a tagjainak a fejlesztése, a személyiségfejlesztés, önismeret fejlesztés, a tágabb értelemben vett tanulás, társaskészség-fejlesztés.

A munka előreláthatóan, megtervezetten magába sűríti az emberi élet változásának fő fázisait: a keletkezést, a növekedést, a leépülést és az elmúlást.

A személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning munkájában részt vevő személy hatékonyabb munkavégzésre válik képessé, javulnak a problémamegoldó stratégiái, alkalmassá válik a sikeres team munkára, megnövelheti az egyéni boldogulásának esélyeit.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Miért mennek az önismereti csoportba az emberek?

Egyrészt azért, mert olyan igények (az önismeret fejlesztése, belső harmónia megteremtése, a személyek közötti kapcsolatok javítása, stb.) fogalmazódnak meg a személyekben, amelyek kielégítését éppen egy csoporttól várják. Vagy megtapasztalták már a csoportmunka hatékonyságát, vagy valakitől hallották, hogy mennyire hasznos, megnyugtató, építő lehet egy csoportban való részvétel.

Persze, lehet, hogy azért mennek önismereti csoportba az emberek, mert küldik őket. Előfordul, hogy elrendelik bizonyos munkakörökben a foglalkoztatottaknak a részvételt. Néha a küldés és az önkéntesség keveredhet.

A fenti esetekben az önismereti csoport célja lehet például a közérzetjavítás, vezetői ismeretszerzés, kommunikációfejlesztés, feszültségoldás, társas kapcsolatok teremtése, kreativitásfejlesztés, szervezeti probléma megoldás, én-analízis, ügyfelekkel való bánásmód, tárgyalási készségek fejlesztése, és így tovább, szinte vég nélkül bővíthető a repertoár.

Ki választja az önismereti csoport tréninget?

A válasz az elnevezésből következik: aki meg akarja ismerni önmagát. Önmagunk megismerésének igénye valahol talán a fejlett élőlények keresési-kutatási ösztönében, a megismerésre hajtó kíváncsiságban gyökerezik. A keresés-kutatás tárgya nemcsak a körülöttünk lévő világ, hanem önmagunk, saját lényünk is. A kisgyermek kezdetben a saját testét vizsgálja, később a saját lelki-szellemi tulajdonságai is egyre jobban érdeklik.

A felserdülő, majd felnőtté váló embernél a tudatosság igénye kerül előtérbe. Tudni szeretné a cselekedetek, a viselkedés, a lelki történések okát és szabályszerűségeit.

Hányan szenvedünk szeretethiányban a magányosság, a túl kevés emberi kapcsolat vagy a túl sok felületes kapcsolat miatt? Hányan párosítjuk a közéleti sikereket a magánéleti kudarcokkal? Mit teszünk rosszul, mi az a bennünk rejlő ok, amely a szenvedéseinkhez, a kudarcokhoz vezet?

Minden vezető beosztású ember, aki irányítja a hozzá beosztott dolgozókat, a személyiségével is dolgozik. Nem elég a szakszerű döntések meghozatala, munkájának nem kevésbé fontos része az emberek irányítása, befolyásolása, „kézben tartása”. Alig van olyan szakma vagy munkakör, ahol nincs szükség arra, hogy valaki a személyiségét „vesse be”, mint eszközt, a feladatai elvégzésére.

És akkor még nem is beszéltünk a társas szerepeinkről - szülő, gyermek, testvér, házastárs, szerető, rokon, barát, szomszéd, munkatárs -, amelyek kiépítéséhez és fenntartásához szintén saját magunkat, mint eszközt használjuk.

Tehát aki bármelyik szerepében hiányosságot érez, a személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning során segítséget kap, ott továbbfejlődhet.

Hogyan működik a személyiségfejlesztő önismereti csoport?

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió személyiségfejlesztő önismereti csoport tréningjeinél kettő vagy több képzett tréner segít a feladatok során. Általában szimulációs játékok segítségével állítjuk elő azokat a helyzeteket, melyek kihívást jelenthetnek számodra.

Melyek azok a helyzetek, amelyekben az életben helyt kell állnod? Ilyen például egy felvételi elbeszélgetés, egy képzeletbeli prezentáció készítése, tárgyalás lebonyolítása. Olyan helyzeteket ismerhetsz meg játék keretében, melyekhez még nem volt szerencséd, de a való életben, a napi munkád során gyakran előfordulhatnak.

Önismereti csoport munkában

A feladatok megoldását könnyíti, hogy nem pusztán egyedül kell megoldanod azokat, hanem csapatok felállítása után csoportokban dolgozhatsz. Ezeken az önismereti csoport tréningeken rendkívül fontos a jó hangulat, melynek megteremtéséről a tapasztalt tréning vezetőink gondoskodnak. Különböző pszichológiában is ismeretes „trükköket” bevetve garantálják a családias hangulat kialakulását. A feladatok megoldása, kivitelezése során a csapattagok megismerik egymást, hibáikkal, erényeikkel együtt. A résztvevők gyakran itt szembesülnek addig nem ismert hiányosságaikkal, s tanácsot kapnak arra nézvést is, hogy hogyan tudnak ezen segíteni, bizonyos képességeiket fejleszteni. Az személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning segít azoknak is, akik még nem döntötték el, mihez is lenne igazán kedvük. Kiderül, hogy utálod a monoton, egyhelyben történő időtöltést, vagy éppen ellenkezőleg: nem tudsz hirtelen alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez? Ezeket figyelembe kell venned életed további alakításánál, mert különben könnyen megcsömörlesz.

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió által nem üzleti érdekből javasolt hosszúságú - többnapos tréning folyamán összekovácsolódik a csapat, megismeritek egymás problémáit, s a végén meglátod már egymásnak is hasznos tanácsot tudtok adni, természetesen a tréner is véleményezi a megoldást.

Önismereti csoport munkában

Nem ritka, hogy tartós barátságok is születnek ilyenkor, melyek sokszor még jól jöhetnek, hiszen egy jóindulatú kívülálló mindig objektívebben ítéli meg hibáinkat, reagálásunkat, mint önmagunk. Hajlamosak lehetünk másokban keresni a hibát, netán minden „sarat” magunkra vállalni altruista módon.

Milyen szabályokat kell betartani az önismereti csoport munkában?

Annak érdekében, hogy a személyiségfejlesztő, önismereti csoportmunka eredményes legyen az első alkalommal egy belső csoport szerződés jön létre, amely rögzíti a csoport tagjai részére a munkavégzés feltételeit.

A csoportszerződés minimum követelményeiaz alábbiakban foglalhatóak össze:

Technikai szabályok:

 • állandó helyszín (csendes, zavartalan)
 • állandó kezdési időpontok
 • csoportülések állandó hosszúságúak
 • elhelyezkedés (ülésrend) sorrendje változatlan
 • anyagi kérdések előre rendezettek
 • csoportfolyamat kezdete és vége tisztázott
 • első interjú: mindenkinél megelőzi a csoport indulását
 • hiányzások esetére szabályok felállítása
 • késések esetére szabályok felállítása
 • egyéni kérések esetében a csoport közösen állítja fel a szabályokat

Érdemi szabályok:

 • „itt és most”-ban dolgozunk
 • érzésekkel dolgozunk, érzéseket használunk
 • diszkréció
 • csoporttitok fogalmának tisztázása
 • passzolás joga
 • nem ítélkezünk
 • nem minősítünk
 • én-üzeneteket használunk, a te-üzeneteket mellőzzük
 • az érzések és a vélemény közötti különbség tisztázása

Milyen eredménye van a személyiségfejlesztő csoport tréningnek?

A személyiségfejlesztő önismereti csoport tréning végeztével pedig immár gyakorlati ismeretekkel is felvértezve bátran neki vághatsz egy felvételi állás interjúnak, tudod hogyan fogsz reagálni a váratlan helyzetekre, magabiztosabban láthatsz neki mindennapi feladataidnak.

Mindenütt, ahol emberekkel találkozol, a személyiségedet eszközként kell használnod. Tanuld meg alaposan a saját személyiséged eszköztárát, hogy a lehetséges legjobbat tudd kihozni Önmagadból! Lehet, hogy a Te számodra is ez a megfelelő alkalom, hogy elindulj az önismeret, a tudatos személyiségfejlesztés felé.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

kattints ide, és jelentkezz most

személyiségfejlesztő önismereti csoportunkba!

Belőlem csak egy van: További információ, jelentkezés »

Belőlem csak egy van
Jelentkezz önismereti, személyiségfejlesztő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!Személyiségfejlesztés, önismeret növelés: További információ a levelező rendszerű személyiségfejlesztő tréningekről »

Önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Önismereti teszt »


Humoros önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi humoros önismereti teszt. Két kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy két kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert a humoros önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Humoros önismereti teszt »


A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Adalékok az önismeret és személyiségfejlesztés témaköréhez

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem
Mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi lehet az ok, amely egyes embereket akadályoz a kibontakozásban, az önmegvalósításban? Alapvető ellentmondásról van itt szó, amely az önmegvalósítási vágy és a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás között feszül.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem: avagy Önismeret nélkül nem megy »


Személyiségfejlesztés
Amikor a személyiségfejlesztés témaköréről gondolkodunk, természetes, hogy felmerül bennünk a kérdés, mi is az a személyiség? Hétköznapi beszélgetéseinkben természetes módon használjuk a személyiség kifejezést, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit is jelent a kifejezés: személyiség, vagy személyiségfejlesztés? Bizonyos tekintetben mindannyian kicsit pszichológusok (is) vagyunk, hiszen nagyon is érdekel bennünket, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, mi magunk - családunk, barátaink és munkatársaink - miért vagyunk olyanok, amilyenek, és hogyan változhatunk – remélhetőleg pozitív irányba.

Személyiségfejlesztés »


Önismereti csoport
A személyiségfejlesztő önismereti csoport nem csodaszer ugyan, nem képes a világ megváltására, de alkalmas arra, hogy - akár tömegesen is - örömet adjon az embereknek, megtanítsa őket autonóm lényekké válni. Speciális módszerekkel segíti őket, hogy megtalálják önmagukat és másokat az egyre jobban elidegenedett világunkban.

Önismereti csoport »


Önismeret és Énkép
A legtöbb ember a környezete, vagy a társadalmi elvárásoknak megfelelő célok szerint él. Abban a ritka esetben, ha ezek a célok találkoznak sajátjaival, vagy ambíció hiányában közömbös saját pozíciója iránt, akkor esetleg konfliktusmentesen élhet. Ellenkező esetben azonban az élet tele van konfliktusokkal, és eldöntendő kérdésekkel.

Önismeret és Énkép »


Önbecsülés
Nem is tudjuk, milyen fontos az önbecsülés, mennyire meghatározza életünk minden mozzanatát. Ki vagyok én, mi az önbecsülés, mit hisznek ehelyett tévesen az emberek: életünk jelentős kérdései.

Önbecsülés »


Önismeret: A panaszkodás pszichológiája
Ha a te környezetedben is élnek panaszkodók, esetleg te magad is panaszkodó vagy, ne felejtsd el, hogy a panaszkodás is egy emberi játszma, mert nem egy válós probléma feltárására és megoldására irányul, csak egy negatív érzelmi állapot konzerválására. Gyere, panaszkodd ki magad, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: A panaszkodás pszichológiája »


Önismeret: Hogyan legyél pozitív?
Pozitívan gondolkodni egészséges, sokat javít a testi, lelki, szellemi egészségünkön. Elgondolkodtató, hogy a pozitív gondolkodással foglalkozó könyvek túlnyomó többsége külföldi szerzőktől származik. Miért olyan nehéz a pozitív gondolkodás? Úgy tűnik, hogy több okból is.

Ha a te környezetedben is élnek negatívan gondolkodók, esetleg te magad is az vagy, gyere, válaszd a pozitív gondolkodást, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: Hogyan legyél pozitív? »


Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció
Ne katasztrofizálj! Amikor túlgondolunk valamit, akkor többnyire felnagyítjuk a bajt, és folyamatosan kritizáljuk magunkat. Az agyunk ilyenkor rááll a vészgondolkodásra, a „mi lesz, ha” típusú fenyegető gondolatoknak se hossza, se vége. Amikor egy bizonytalan fenyegetéssel foglalkozunk, mondjuk inkább: „meglátjuk”. Gondoljuk át egyszer a lehetséges forgatókönyveket, azután, ha bekövetkezik, amitől félünk, majd megoldjuk a tények ismeretében.

Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció »


Önismeret: Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim?
Velem mindent megtehetnek? - Hol vannak az Én-határaim? Amikor egyensúlyban vagyunk, szeretnénk megtartani azt az állapotot. Többek között ezt szolgálják az Én-határaink.

Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim? »


Belső gyermek
A belső gyermek két nagy ellensége a szégyen és a bűntudat: Bizonyára sokunknak volt része kiegyensúlyozatlan nevelésben. Mégsem hiszem, hogy bárkinek is negatív érzésekkel kellene gondolnia a szüleire. A szüleink szerettek minket, ahogy tudtak, neveltek úgy, ahogyan akkor a legjobb tudásukból telt.

Belső gyermek »


Körömrágás felnőttkorban
Milyen kérdések megválaszolására van szüksége annak, aki rágja a körmét? - Ha te is rágod a körmödet, gyere el az Ego building tréningünkre.

Körömrágás felnőttkorban »


Önismeret, önbizalom hiánya
Nagyon izgalmas korban élünk, ahol előtérbe került az önismeret. Szüleink, nagyszüleink megadott séma szerint éltek, a társadalom keskeny mezsgyébe szorította az elvárásokat, milyennek kell, illik lennie egy rendes férfinak, nőnek, férjnek, feleségnek, s milyen legyen az ő viszonyuk. Igen leegyszerűsített kapcsolatminta volt ez. Bizonyos szempontból ez nagyon kényelmes is volt, nem kellett filózni azon, hogy „ki is vagyok én valójában?”, hiszen meg volt adva, beléjük volt nevelve, hogy ilyennek kell lenni. Aki nem ezt követte, az deviáns volt, kívülálló, aki az egész társadalmi renddel szemben állt.

Mára ezek a férfi-, nő- és kapcsolatmodellek lejártak, széthullóban vannak. Ez a kor elhozta nekünk azokat a tudásokat, melyek segítenek felismerni nekünk, hogy kik is vagyunk valójában. Még nem is olyan régen, 150 éve ez csak a papoknak, és a legmagasabb szellemi szinten élőknek adatott meg.

Önismeret, önbizalom hiánya »


A magány - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy
Ünnepek és év vége közeledvén, amikor is az ország a Nagy Ünnepi Hajszoltság fáradalmait piheni ki, újra reflektorfénybe kerül a magány, a magányosság kérdése. Lesz két hét az év végén, amikor kizökkenünk a megszokott hétköznapokból, amikor lelassul a „ki tudja hova rohanó” világunk, hideg az idő, és barátságtalan hosszasan a természetben tartózkodni. Magunkra csukjuk az otthonunk ajtaját, és ilyenkor sokan élik meg a magányosság keserű heteit.

Ha a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

A magány - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »


Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy
Általánosságban azonban mindenkire igaz, hogy szenvedünk, ha elhagy bennünket az, akit szeretünk. Évekkel később is képesek vagyunk felidézni a szakítás részleteit, akkor is, ha azóta már boldog párkapcsolatban élünk.

Ha rugalmasabb, erősebb, magabiztosabb személyiséget szeretnél, az Ego building segít neked.

Ha elhagyott a szerlemed, a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »


Vitiligo
A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. A legtöbb betegnél súlyos önbizalomhiány lép fel a betegsége kapcsán. Vannak, akik megpróbálják elrejteni a betegségük jeleit, kendőzni, próbálják a bőr elváltozását, és igyekeznek eltakarni a fehér foltokat.

Miben segít az önismereti és személyiségfejlesztő tréning: Gyógyulás, tartós tünetmentesség. A foltok számának, kiterjedésének csökkenése. Oldódó szorongás, alvászavarok megszűnése, viselkedési zavarok megszűnése.

Vitiligo »


Mi is az a lelki egészség?
A lelki egészség vagy „ki a normális” kérdését alapvetően két szempontból lehet megközelíteni a pszichoanalitikában. Az egyik szemlélet a normális alatt átlagosat ért, vagyis olyan viselkedést, amely nem lóg ki a sorból, olyan személyiséget, amelynek semmilyen vonása sem eltúlzott a többiek átlagához képest. Másfelől tekinthetjük az egészséget emberi teljesítménynek, megközelítendő ideálnak, amely csak keveseknek adatik meg illetve amit csak keveseknek sikerül elérniük.

Mi is az a lelki egészség? »


Lelki terror
Különös, fojtogató atmoszférájú dráma szereplői azok az emberek, akik a lelki terror nevű játszmákban élik hétköznapjaikat. Óvatosan lehet csak közelíteni hozzá, mert időzített bombához hasonlóan sérülékeny a felülete és hatalmasat robbanhat a hozzá nem értők kezében. Kérdések garmadáját hozza felszínre: mi is az a lelki terror, mik a kritériumai, ki és hogyan döntheti el jogosultságát, hogyan és milyen alapon szankcionálható stb.? És kételyek garmadáját is: tetten érhető-e egyáltalán, nem válhat-e egy méltatlan és hazug eszközzé abban a lélektani hadviselésben, amiben az egyik fél a másikat igyekszik lehetetlenné tenni? S egyáltalán: hol van a határ az elviselhető és az elviselhetetlen, a „csak” fájdalmas és a sérülést okozó, a kellemetlen és kriminális között?

Lelki terror »


Családon belüli erőszak
A téma mindenkiben sok érzést, egyesekben indulatot kavar. Aki elszenvedi, aki végignézi, s aki csak hallomásból ismeri. S persze, aki elköveti.

Családon belüli erőszak »


Gyermek elleni erőszak a családban
Napjainkban fontos kérdéssé vált, hogy lehet-e a verés a gyermeknevelés eszköze? Akik erre igennel válaszolnak, egyre kevésbé vállalhatják nyíltan az igenlésüket, hiszen ma már törvény védi a gyermekeket a családon belüli bántalmazástól is.

Gyermek elleni erőszak a családban »


Munkamánia
A munkamánia definíciója: olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.

A munkamánia, vagy ahogy manapság divatosan nevezik: a munkaalkoholizmus komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka, ezért - miközben családjuk, társuk (egyelőre még) van - lelkileg elmagányosodnak.

Munkamánia »


Workalcoholism (munkamánia)
Temetkezz a munkába! – így hangzik a mindig okos barátnők legbölcsebbikének tartott tanácsa, ha felejteni szeretnénk, vagy ha valami lelki bajunk van. Olykor érdemes megfogadni. Ám sokszor éppen a túlzásba vitt munka, a nagy hajtás a súlyos problémák forrása.

Workalcoholism (munkamánia) »


Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget
Hogy van az, hogy folyton rohanok, és mégsem érek oda soha sehova? Aki gyakran kérdezi ezt magától, az kezdhet gyanakodni. Van ugyanis egy szenvedély, amely nemcsak hogy elfogadott, de még vállon is veregetnek érte a főnökök. Úgy hívják, munkamánia. Tönkreteheti az életet.

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag megengedett formája, hogy halálra dolgozod magad - tartja a mondás. Azt az állapotot, amikor valaki 12-16 órát robotol, s még hétvégére is visz haza néhány dossziét, az angol elnevezése után „munkaholizmusnak” hívják. Az áldozatok nem a söntés pultját támasztják, hanem kifogástalan öltönyben száguldoznak az irodák folyosóin vagy épp ellentmondást nem tűrő utasításokat adnak.

Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget »


Nőnapi gondolatok 2005.
Nekünk, nőknek megadatott az intuíciók gazdag eszköztára, ne fosszuk hát meg magunkat a belső felismerések, a belső irányítás forrásaitól. Ne fogadjuk el azt a nézetet, hogy a fejünk uralkodik a szívünkön, inkább segítsük, hogy a fej és a szív harmonikusan együttműködjön. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy felismerjük, felvállaljuk, és tanuljuk meg célravezetően kifejezni az érzéseinket.

Mutassunk példát a gyermekeinknek, tanuljuk meg úgy élni az életünket, hogy elfogadjuk a saját érzéseinket, kicsinységünket és nagyságunkat, hogy felvállaljuk női mivoltunkat, erőnket és esendőségünket!

Nőnapi gondolatok 2005. »


Változó korban
Mindannyian álltunk már embert próbáló élethelyzetek előtt, mindannyian tudjuk, milyen a csalódottság, a veszteség, a megtorpanás. És amint felnőttünk hozzá, túléltük, megértettük, megoldottuk; erősebbé, értőbbé váltunk. Fejlődés egyenlő tanulási folyamat egyenlő problémamegoldás.

Változó korban »


Öregember nem vénember
Az öregember az vénember? Az öregség, az öregedés, viszonylagos fogalom, hibásan azonosítják a kronológiai, a naptári életkorral. Sok ember 50 évesen öreg, mások hetvenes éveik elején is fiatalok.

Öregember nem vénember »


Öngyilkosság helyett válaszd az életet!
Nincs olyan ember a földön, aki még sosem érezte, hogy ne akarna álomba merülni a gondjai, kínzó érzései, anyagi szenvedése, félelmei, megalázottsága, kiúttalansága elől. Álomba, vagy örök álomba merülni? Ez a nagy kérdés. Ha az a válaszod, hogy örök álomba, akkor elgyöngült benned az életösztön.

Amikor billeg benned az igen és a nem, a döntésben legyen benne az egész személyiséged. Az az állapotod is, amely a kételyeket, a szomorúságot, a lemondást, a depressziót, az álmatlan éjszakákat okozza, és az az állapotod is, ami a szíved szeretetére, a boldogságban eltöltött, meghitt órákra, a sikereidre, a harmóniára, a nagy nevetésekre emlékeztet.

Minden élettörténet egy regény, és minden ember a saját történetének a hőse. Kérlek te se legyél áldozat, inkább legyél egy átmenetileg nehéz életszakasz igazi hőse.

Öngyilkosság helyett válaszd az életet! »


Krízisállapot – öngyilkossági veszély
Az öngyilkosság végleges megoldás egy átmeneti problémára.

A lélektanilag kritikus helyzetben, krízishelyzetben lévő személyeknek támogatást tudnak nyújtani a családtagok, barátok, már azzal is, ha meghallgatják, a gondolatait komolyan veszik, támogatják, nem hagyják magára. Segítségért fordulhatnak az ingyenes telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz, mentálhigiénés szakemberhez, pszichológushoz, pszichiáterhez.

Vigyázzunk az életre, az életünkre!

Krízisállapot – öngyilkossági veszély »


Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete
Néhány hónappal ezelőtt leakasztottam a nagyszülői ház faláról egy festményt. Magamhoz vettem a képet, amely gyerekkorom helyszínén, a családi házban – ahol velem együtt a másfél szobában nyolc ember élt – díszítette a konyha, szoba, étkező (mikor minek használtuk) falát. Nagybátyám halála után néhány héttel hónom alá csaptam a Jézus az Olajfák hegyén-t. Hogy maradjon legalább egyetlen jel, híradás, örömhír, seb, akármi a család sokadik eredeti idejéből. A festményről azt lehet tudni, hogy úgy hatvan esztendővel ezelőtt apai nagyanyám egy gyékénypapucsot kötött a vászonra festett munkáért cserébe. De még azt a szerény lábbelit sem akarta elfogadni érte a festő, mert mikor hóna alatt a képpel elsétált a friss házaspárhoz, és a maga kezével a ház falára akasztotta legújabb munkáját, megfertőzte lelkét a magát selymesnek mutató kételkedés. Belevágta az ecsetet a nemes munkába. Hogy ez valóban így történt-e vagy sem, sejtelmem sincs, de az biztos, hogy így található a történet a családi legendáriumban, és többé-kevésbé ezekkel a szavakkal emlékeztem meg róla én is az Ahogy Csikivel mi ketten című elbeszélésemben…

Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete »


Hamvas Béla: Virágszedés lélektana
Ahol az élet kitágul és átlép a merő földi jellegen, ott mindig virágossá válik. Így válik virágossá a természet tavasszal, amikor túllép a határon, amelyet az anyag tele vont neki. Így a halott és a menyasszony. A mezőn virágot szedni túlvilági foglalkozás, realitásfölötti és veszélyesen nyugtalan. A lélek önmagát szakítja le és megnyílik a világ felé, ahol nincs határ. Önmagát fonja koszorúba. A koszorú, a csokor pedig a korona, az aura, a nap, a megdicsőülés, a lélek visszaérkezése az elíziumi boldog mezőkre, a paradicsomba, ahol újra virággá válik.

Hamvas Béla: Virágszedés lélektana »


Burnout (kiégés) teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a burnout (kiégés) szindróma, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Burnout (kiégés) teszt »


Önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Önismereti teszt »


Sikeres vagy-e?
Tudni szeretnél valamit arról, hogy vajon sikeres vagy-e? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Kilenc kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Sikeres vagy-e? »


Humoros önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi humoros önismereti teszt. Két kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy két kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert a humoros önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Humoros önismereti teszt »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.