Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag elfogadott formája az, ha halálra dolgozod magad.”

Graffity

Workalcoholism (munkamánia)

A munka, mint addiktív tevékenység

Munkamánia (workalcoholism) vagy ahogy manapság divatosan nevezik a munkaalkoholizmus komoly betegség.Temetkezz a munkába! – így hangzik a mindig okos barátnők legbölcsebbikének tartott tanácsa, ha felejteni szeretnénk, vagy ha valami lelki bajunk van. Olykor érdemes megfogadni. Ám sokszor éppen a túlzásba vitt munka, a nagy hajtás a súlyos problémák forrása.

A munkamánia, vagy ahogy manapság divatosan nevezik: a munkaalkoholizmus komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka, ezért – miközben családjuk, társuk (egyelőre még) van – lelkileg elmagányosodnak.

A munkamánia következményei

A következmények rendkívül súlyosak: túlzott italozás, stressz, gyomorfekély, szív- és érrendszeri megbetegedések.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Amikor a munka már túlzottan uralja valakinek az életét, amikor élete csupán a munkája körül forog – már késő, a szerencsétlen ott vergődik a csapdában. Más pedig nemcsak az eredményért dolgozik, hanem a családi élet, baráti kapcsolatok ápolása helyett is a munka áll a fő helyen – az érzelmi elsivárosodás és teljes összeroppanás lehet az út végén.

A nők között is szép számmal akadnak munkamániások, ez a betegség mégis inkább a férfiakat fenyegeti. Ugyanis hagyományos szerepük szerint az ő dolguk eltartani a családot. Ez a nyomás pedig olykor annyira erős, az elvárás maga oly mértékben egyoldalú, hogy egyes férfiak elérve a megfelelő teljesítményt, úgy gondolják, ezenkívül semmi más dolguk nincs a világon: sem mással, sem magukkal szemben. Eszükbe sem jut, hogy az emberi kapcsolatokba is energiát és időt kell belefektetni.

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag elismert formája a munka – tartják, s bár ez enyhe túlzás, a kijelentés maga mégis elgondolkodtató. Ha valaki szereti a munkáját, még nem feltétlenül válik munkaalkoholistává. De vannak időszakok, amikor minden normális felnőtt közel kerül ehhez az állapothoz. Csak tudni kell észrevenni, hol a határ.

Munkamánia teszt

Nézz szembe az igazsággal. Válaszolj őszintén a kérdésekre. Ne félj az eredmény végén kimondani esetleg azt: nekem annyi. Mert csak a teljes őszinteség vezethet az orvoshoz, a gyógyuláshoz.

Tizenkilenc kérdés következik, válaszolj rájuk igennel vagy nemmel. Számold össze az igen válaszokat!

 1. Úgy érzed, soha nincs elég idő befejezni a dolgaidat?
 2. Türelmetlenné válsz, ha úgy gondolod, rabolják az idődet?
 3. Leplezed az érzelmeidet?
 4. Nagyon vágysz arra, hogy teljesítményedett, eredményeidet elismerjék?
 5. Általában versengsz másokkal, a győzelemért játszol?
 6. Annyira gyorsan beszélsz, hogy kollégáid, ismerőseid gyakran kérnek, ismételd meg, amit mondtál?
 7. Rendszeresen a szavába vágsz beszélgetőpartnerednek?
 8. Idegesít a semmittevés?
 9. Gyakran csinálsz egyszerre több dolgot?
 10. Mielőtt befejezed az egyik munkát, már a másikra, a következőre gondolsz?
 11. Vezetéskor őrülten és görcsösen nyomod a gázpedált, türelmetlen vagy más autósokkal szemben?
 12. Mindig sietsz valahová, és úgy érzed, az utcán járó emberek csak akadályt jelentenek a haladásban?
 13. Elsőnek szoktál végezni az étkezéssel?
 14. Rendszeresen munka közben, az íróasztalnál tízóraizol?
 15. Korán kezded, későn fejezed be a munkanapot?
 16. Rosszul alszol, ha munkahelyi problémákon töröd a fejed?
 17. Gyakran túlórázol?
 18. Nyugtalanít, ha munkatársaidra kell bíznod egy fontos feladatot?
 19. Minden más mellékes dolognak számít a munkádon kívül?

Vészjelzés: munkamánia veszély

Sötét fellegek gyülekeznek feletted, ha 12 vagy több kérdésre igen volt a válaszod. Közel állsz ahhoz, hogy a munka megszállottja legyél. Talán már érzed is a lelked mélyén, hogy a munka rátelepszik életedre. De sohasem késő változtatni.

Elsősegély a munkamánia ellen

Figyelj jobban arra, hogy egy-egy határidős munkától eltekintve, az év legnagyobb részében képes legyél megálljt parancsolni magadnak. Ha csak múlnak az évszakok, és nem tudsz másra visszaemlékezni, mint hogy éppen melyik projektet kellett határidőre tető alá hozni, akkor lehet – mit lehet! –, biztos, hogy gond van.

A munkamánia kezelése

Az sem mindegy, hogy milyen érzések fűznek a saját munkádhoz, munkahelyedhez, mennyire stresszes vagy bizonytalan ez a kötődés. Adj több szabadnapot magadnak, amit csak a saját és a családod kedvére való tevékenységekkel töltesz el. Ne enged, hogy a munkához való viszonyod szétzilálja kapcsolataidat.

Munkamánia

Kiégés (burnout) megelőzése: További információ a professzionális segítők részére szervezett tréning lehetőségeinkről »

Csapatépítés, csapatépítő tréningek: További információ a csapatépítő tréning lehetőségeinkről »

Kiégés (burnout) teszt: Teszteld magad, mennyire veszélyeztett a kiégés (burnout) szindróma »


Belőlem csak egy van - További információ és jelentkezés »

Belőlem csak egy van
Jelentkezz önismereti, személyiségfejlesztő csoportba!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a személyiségfejlesztő, önismereti levelező tréningekről »

Munkamánia (workalcoholism) cikkgyűjtenény

Munkamánia
A munkamánia definíciója: olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.

A munkamánia, vagy ahogy manapság divatosan nevezik: a munkaalkoholizmus komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka, ezért - miközben családjuk, társuk (egyelőre még) van - lelkileg elmagányosodnak.

Munkamánia »


Workalcoholism (munkamánia)
Temetkezz a munkába! – így hangzik a mindig okos barátnők legbölcsebbikének tartott tanácsa, ha felejteni szeretnénk, vagy ha valami lelki bajunk van. Olykor érdemes megfogadni. Ám sokszor éppen a túlzásba vitt munka, a nagy hajtás a súlyos problémák forrása.

Workalcoholism (munkamánia) »


Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget
Hogy van az, hogy folyton rohanok, és mégsem érek oda soha sehova? Aki gyakran kérdezi ezt magától, az kezdhet gyanakodni. Van ugyanis egy szenvedély, amely nemcsak hogy elfogadott, de még vállon is veregetnek érte a főnökök. Úgy hívják, munkamánia. Tönkreteheti az életet.

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag megengedett formája, hogy halálra dolgozod magad - tartja a mondás. Azt az állapotot, amikor valaki 12-16 órát robotol, s még hétvégére is visz haza néhány dossziét, az angol elnevezése után „munkaholizmusnak” hívják. Az áldozatok nem a söntés pultját támasztják, hanem kifogástalan öltönyben száguldoznak az irodák folyosóin vagy épp ellentmondást nem tűrő utasításokat adnak.

Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.