Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Az ember nem az adott körülmények,
hanem az általa választott hozzáállás folytán boldog”

Hugh Downs

Ha elhagyott a szerelmed

Önismeret és önbizalom nélkül nem megy

Elveszett szerelem = elutasítottság, kétségbe esés, harag

Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megyA szerelem az evolúciós pszichológia szerint a párválasztást és a szaporodást irányító három ősi agyi folyamatunk egyike. A nemi vágy a szexuális kielégülés keresésére ösztönzi az embert tulajdonképpen bármilyen partnerrel. A szerelem eufóriája arra teszi képessé az embert, hogy egyszerre egy személyre összpontosítson. A kötődés, s az ehhez kapcsolódó biztonság érzés, béke és nyugalom állapota azért alakult ki, hogy a partnert legalább addig szeretni tudjuk, amíg közösen felneveljük az utódokat.

A szerelmi bánat

A Case Western Reserve egyetem kutatási eredménye szerint az emberek 93 százalékával előfordult már, hogy valaki, akit szenvedélyesen szerettek, visszautasította, 90 százalék pedig elismerte, hogy visszautasított valakit, aki őt szerette szenvedéllyel. Az elutasítottak túlnyomó többsége nem képes megőrizni a józan gondolkodását, a kínzó fájdalomtól „eszét veszti”.

A szerelmi bánatA szerelmi bánatnak univerzális megélési formái vannak, bárhol a világon ugyanazt éli át az elhagyott szerelmes. Indiában megalapították az Összetört Szívek Tanulmányozása Klubot. Minden év május 3-án megünnepeljük az Összetört Szívek Nemzetközi Napját.

A szerelmünk visszautasítása elviselhetetlennek érzett mély és keserű fájdalmat okoz, a negatív érzések elképesztő energiával dolgoznak az agyunkban.

 • Eltűnik a kíváncsiság, az élet elviselhetetlenül érdektelenné válik.
 • Szomorúság, sírás.
 • Depresszió, reménytelenség érzés.
 • Étvágytalanság, látványos fogyás.
 • Falási rohamok, hízás.
 • A szerelmi bánatÁlmatlanság.
 • Remegés.
 • Gyakori mély levegővétel, sóhajtozás.
 • Magányosság érzés.
 • Képtelen a munkára figyelni, összpontosítani.
 • Elemi düh.
 • Kétségbe esés.
 • Paranoid gondolatok.
 • Betegségek: gyomorfekély, infarktus, stroke.
 • Gyilkos, vagy öngyilkossági késztetés.

Az elutasítottság első fázisa: a tiltakozás

Az elutasítottság első fázisa: a tiltakozásAmikor a szerelmes gyanút fog, hogy a másik a kapcsolat felbontásán töri a fejét, nyugtalanná válik, erősödik benne a vágy, és nosztalgiát érez a szerelem kezdeti időszaka iránt. Megnő a beszédkényszer, az emlékek felidézésének igénye, a magyarázat keresése arra, hogy vajon mit rontott el. A szerelmes azon töri a fejét, hogyan lehetne helyre hozni a kapcsolatot, feléleszteni az érzelmeket, miközben búcsúzó társa lélekben már messze jár. Az eldobott szerelmes kétségbe esetten keresi a kapcsolatot az ex-szel, telefonálgat, e-mailezik, leveleket ír, felkeresi a lakásán, váratlanul megjelenik volt kedvese lakásán vagy munkahelyén. Előfordul, hogy szülőket vagy barátokat nyaggat válaszokért, amelyeket persze nem kap meg tőlük.

Az elutasított ember sóvárog a kibékülésre. Tiltakozik az elválás ellen, és fáradhatatlanul kutatja a remény leghalványabb jelét is. A szerelem különös szabálya: ahogy távolodik az egyik, úgy erősödik a másik ember szerelme. Erre a jelenségre Helen Fisher alkotott egy kifejezést: a „frusztrációs vonzalom” fogalmát.

Hogyan működik a frusztrációs vonzalom?

Hogyan működik a frusztrációs vonzalom?Számtalan történetet hallottam már arról, hogy amikor egyik partner ki akar lépni, akkor a másik számára felértékelődik a kapcsolat. Mi történik ilyenkor az emberi agyban? A dopamin az agyban termelődik, ahol az elérhető jutalmak elnyerésére motivációt generál. Ha a várt jutalom késik, akkor a dopamintermelő neuronok prolongálják (meghosszabbítják) a „tevékenységüket”. A magas dopaminszint erős motivációt, célorientált magatartást okoz, de magas lesz a szorongás és a félelmi szint is. Ez okozza, hogy amikor a szerelem felbomlással fenyeget, akkor a tiltakozó reakció aktiválódik. Az agy megemelkedett dopamin és norepinefrin szintje fokozza az éberséget, és arra ösztönzi a magára maradott személyt, hogy segítséget találjon, hiszen az ember társas lény.

Gyakran működik is – legalábbis ideiglenesen – a frusztrációs vonzalom. Az elhagyó fél gyakran bűntudatot érez, amiért kínzó érzéseket, és szemmel láthatóan alig túlélhető fájdalmat okoz a másiknak, ezért inkább vele marad. Még egy kicsit, legalább. Minél erősebb a jajveszékelés, és a bűntudat nyomása, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a távozni készülő fél meggondolja magát, és marad.

A szeparációs szorongás

A szeparációs szorongásA szeparációs szorongás a gyermek életében először 8 hónapos kora körül jelenik meg, majd egyeseknél a pánikszerű érzés ismétlődik, valahányszor elhagyatva érzik magukat. Jaak Panksepp idegkutató szerint a szeparációs szorongást egy primitív agyi terület, a „pánikközpont” váltja ki, ami miatt szapora szívverésünk lesz, elakad a lélegzetünk, egy pillanat alatt elhagy az erőnk.

Ilyenkor működésbe lép a stressz központ is. A stressz a hipotalamuszból indul, ahol kiválasztódik és rövid úton eljut a hipofízisbe a CRH (kortikotrop-felszabadító) hormon. Itt kezdődik meg az ACTH (adrenokortikotrop) hormon felszabadítása, ami a véráramon keresztül a mellékvesébe kerül, és a stresszhormon kibocsátására készteti a vesekérget. A kortizol aztán egész test rendszerét aktiválja, hogy legyőzze a stresszt. Fokozódik az immunrendszer működése, hogy legyőzze a betegségeket. Megfigyelhető, hogy az elhagyott szerelmesek gyakran küzdenek torokfájással, rekedtséggel, köhögéssel, megfázással.

Az elhagyottság dühe

Az elhagyottság düheVannak emberek, akik az elutasítás hatására erős dühöt éreznek. A visszautasítás hatására a személy az erős fájdalom és a mélységes harag, vagy akár a gyűlölet között ingadozik. A szerelem és a gyűlölet bonyolult kapcsolatrendszeren belül szoros összefüggésben áll egymással az emberi agyban. Amikor az ember rájön, hogy a kapcsolata, s ezzel együtt a szerelmi érzése veszélybe került, elhagyták, akkor a prefrontális kéregben található központok jeleznek az amygdalának és dühöt váltanak ki (Hull, West kísérletei).

A düh a legtöbbször nem az elhagyó kedvesre irányul, hanem az emberek nagy része egy-egy tárgyat összetör, beleüt valamibe, vagy rákiabál egy barátra, munkatársra vagy családtagra, minthogy a dühét a kilépő szerelmére öntse. Persze akadnak szélsőséges reakciók is, amikor a csalódást okozó ex-kedves ellen különböző bosszúhadjáratok indulnak, s a legszélsőségesebb bosszú, a szerelemféltésből történő emberölés.

Hogyan vagyunk képesek gyűlölni azt, akit szeretünk?

Hogyan vagyunk képesek gyűlölni azt, akit szeretünk?„A szerelem ideje a küzdelem ideje.” – állította Darvin. Arra gondolt, hogy a legtöbb állat két dolgot csinál a párzás idején: udvarol a nősténynek és megküzd a többi hímmel.

Másképpen van ez az ember esetében. Az agy lehetővé teszi az elhagyott ember számára, hogy meggyűlölje azt, akit szeretett. A gyűlölet érzése lehetővé teszi a csalódott szerelmes számára, hogy kiszabaduljon a „vesztes játszmából”, begyógyítsa a sebeit, és egy újabb szerelmi lehetőséget keressen magának.

Az elhagyottság dühe sajnos időnként erőszakba torkollik. Az elhagyott ember gyakran irtózatosan mérges, hogy az idejét és az energiáit olyan partnerre pazarolta, aki csalódást okozott és végül magára hagyta őt. Újra kell kezdeni a társkeresést, rosszabb kondíciókkal, idősebben, esetleg egy-két, vagy több gyermekkel. Ha gyermeket is nevel az elhagyott szerelmes, akkor a gyermekelhelyezés, valamint az anyagi javak megszerzése egészen vad történeteket eredményezhet. Az elhagyott fél léte veszélybe kerülhet, önbecsülése súlyos csorbát szenved.

A gyűlölet, a harag arra készteti a személyt, hogy elengedje az elutasító partnert, és folytatni tudja az életét. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a harag nem törli szükségszerűen az elvesztett partner iránt érzett szerelmet, szexuális vágyat, sóvárgást. A szerelem és a harag párhuzamosan is működhet bennünk. Így fordulhat elő, hogy bár nagyon haragszunk és csalódottak vagyunk, mégis szeretjük azt, aki galádul elhagyott minket.

Az elutasítottság második fázisa: a rezignáció

Az elutasítottság második fázisa: a rezignációŐseink jó tanácsa: „Ne fuss olyan szekér után, amelyik nem vesz fel.” Egy idő után a csalódott szerelmes feladja a küzdelmet. Ül magába roskadva, célját vesztetten, szinte magatehetetlenül, étvágytalan, az éjszakáinak nagy részét álmatlanul forgolódva tölti. Néha munkaképtelenné válik, és az elutasítottság első időszakában a vesztesek 40 százaléka él át klinikailag mérhető depressziót. Sajnos az ember képes belehalni is a viszonzatlan szerelembe, sokan kapnak infarktust, vagy stroke-t.

Másképpen reagálják le az elutasítottságot a férfiak és a nők. A férfiak gyakran száguldoznak autóval, motorral, leisszák magukat, vagy drogokhoz nyúlnak, kevéssé mutatják ki a fájdalmukat, lehet, hogy eszeveszett „csajozásba” menekülnek. A munkateljesítményük romlik, és négyszer gyakrabban követnek el öngyilkosságot szerelmi csalódás miatt. (Bell 1995-ös vizsgálati eredménye)

A nőknek dupla esélyük van arra, hogy súlyos depresszióba, és reménytelenség érzésbe esnek a szerelmi csalódás következményeként. Sokat sírnak, lefogynak, túl sokat, vagy túl keveset alszanak, feledékennyé válnak, elveszítik érdeklődésüket a szexualitás iránt, nem képesek koncentrálni, magukba zárkóznak, és az öngyilkosságot fontolgatják. Sokan naplót írnak, hogy kiírják magukból a fájdalmat, vagy véget nem érő telefonálás útján mindent újra meg újra végigmesélnek.

Amikor az elhagyott partnerben tudatosul, hogy hiába reménykedik, nincs folytatás, a dopamint termelő sejtek csökkentik az aktivitásukat a középagyban. A süllyedő dopaminszint letargiát, depressziót, reménytelenséget okoz.

A depresszió, mint alkalmazkodás

A depresszió, mint alkalmazkodásSok tudós állítja, hogy a depresszió a túlélés érdekében fejlődött ki, képessé tette a magukra hagyott emlősöket arra, hogy ne pazarolják az energiájukat, ne kóboroljanak el, és maradjanak csendben, amíg az anyjuk visszatér hozzájuk.

A reaktív depresszió az embert arra készteti, hogy felhagyjon a reménytelen küzdelemmel, és engedje elmenni, aki menni akar. A kétségbeesés annyira legyengíti az embert, hogy egyértelműen jelzi a külvilágnak: itt valami baj van. A depresszió jelzi a környezetnek, hogy segítségre, szociális támogatásra van szükség, akkor is, ha az elhagyott képtelen ezt kérni.

A depressziósok köré gyűlnek az együttérző, támogató rokonok, barátok, és a történtek átbeszélése segít abban, hogy tisztábban lássák a párkapcsolat hibáit, s ebben akár a saját szerepüket.

A depresszió, mint alkalmazkodásMegerősödve új célokat tűzzenek ki maguk elé, újra szerencsét próbáljanak, és a jövőben jobban tudjanak választani, ne kövessenek el hasonló hibákat.

Az, hogy miképpen reagálunk az elhagyásra, elsősorban a neveltetésünktől függ. Aki szeretet nélkül, kaotikus kapcsolati mintákkal, feszültségekkel és elutasításokkal teli otthonban nő fel, védtelen, esetleg másokra akaszkodó felnőtté válik. Más biztonságos kötődéseket tudott kialakítani, olyan erős önbecsüléssel és rugalmassággal rendelkezik, hogy gyorsabban túlteszi magát a szakítás okozta csalódáson.

Általánosságban azonban mindenkire igaz, hogy szenvedünk, ha elhagy bennünket az, akit szeretünk. Évekkel később is képesek vagyunk felidézni a szakítás részleteit, akkor is, ha azóta már boldog párkapcsolatban élünk.

Ha rugalmasabb, erősebb, magabiztosabb személyiséget szeretnél, az Ego building segít neked.

Csehák Hajnalka pszichológus

Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy

Ha elhagyott a szerelmed, ennek negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolájaAz Ego building 150 órás önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolája, hiszen a tegnapi megoldások egyre kevésbé alkalmazhatók a mai helyzetekben.

Bármilyen munkát végzünk is, legyen az értékesítés, ügyfélszolgálat, közszereplés, oktatás, vagy bármi más, a sikeres munkavégzés elképzelhetetlen a mondanivalónk és a személyünk elfogadtatása nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy senki nem születik optimális kommunikátornak. A kommunikáció ugyanis olyan készség, amely ugyan rendkívül szorosan kapcsolódik a személyiségünkhöz, temperamentumunkhoz, pszichés tempónkhoz, mégis bizonyos gyakorlatokkal igen hatékonyan fejleszthető. Ezért az Ego-building tréning fontos alkotóeleme az önérvényesítő (asszertív) kommunikáció.

A közös munka során a résztvevők megtanulják, hogyan korrigálhatják a rossz hangulataikat, téves hiedelmeiket, gondolataikat. Alapfeltevés, hogy a gondolat megelőzi az érzelmet, ezért a tréning során megtanuljuk, hogyan helyettesíthetők a negatív gondolatok egészséges gondolatokkal. A lelki egészség megszerzése és megtartása azt eredményezi, hogy a hangulatunk, a viselkedésünk, a fizikai állapotunk (az immunrendszerünk), az önértékelésünk javul, sikerességünk az élet minden területén nő.

A 15 alkalmas csoportfoglalkozások során megtanuljuk, hogyan kell azonosítani a diszfunkcionális gondolatokat, érvényességüket tesztelni, majd olyan új készségeket elsajátítani, amelyek oldják a szorongásainkat, kordában tartják az indulatainkat, oldják az érzelmi elakadásainkat, lelki konfliktusainkat.

Ego building témakörök

AlkalomTémakörökTesztek
1.Első benyomás, bemutatkozás, testbeszéd alapelemei 
2.Gyermekkorunk, szülői hátterünkFa teszt
3.Serdülőkorunk, belépés a felnőtt világba 
4.Párkapcsolataink, önbecsülésünk 
5.Döntéseink, döntési mechanizmusaink Metamorfózis teszt
6.Szeretetnyelvek – kommunikációnk a kapcsolatainkbanSzemélyiség teszt
7.Szükséges veszteségeinkSzemélyiség teszt
8.A személyiségünk rugalmasabbá tételeSzemélyiség teszt
9.Megküzdési mechanizmusaink Személyiség teszt
10.Életszakaszaink krízisei – felkészülés a krízisek elkerüléséreSzemélyiség teszt
11.Konfliktusaink sikeres kezelése, konfliktusok megelőzése, elkerüléseSzemélyiség teszt
12.Önmarketing, öneladás, karrierSzemélyiség teszt
13.Kapcsolati hálónk megerősítése, az „Én és a fontos mások” tükrébenSzemélyiség teszt
14.Életút tervezés 
15.Személyiségtérkép, zárás, búcsú 

Ego building
Jelentkezz 150 órás önismereti csoportba!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a kezdő személyiségfejlesztő, önismereti tréningekről »

Adalékok az önismeret és a személyiségfejlesztés témaköréhez

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem
Mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi lehet az ok, amely egyes embereket akadályoz a kibontakozásban, az önmegvalósításban? Alapvető ellentmondásról van itt szó, amely az önmegvalósítási vágy és a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás között feszül.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem: avagy Önismeret nélkül nem megy »


Személyiségfejlesztés
Amikor a személyiségfejlesztés témaköréről gondolkodunk, természetes, hogy felmerül bennünk a kérdés, mi is az a személyiség? Hétköznapi beszélgetéseinkben természetes módon használjuk a személyiség kifejezést, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit is jelent a kifejezés: személyiség, vagy személyiségfejlesztés? Bizonyos tekintetben mindannyian kicsit pszichológusok (is) vagyunk, hiszen nagyon is érdekel bennünket, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, mi magunk - családunk, barátaink és munkatársaink - miért vagyunk olyanok, amilyenek, és hogyan változhatunk – remélhetőleg pozitív irányba.

Személyiségfejlesztés »


Önismereti csoport
A személyiségfejlesztő önismereti csoport nem csodaszer ugyan, nem képes a világ megváltására, de alkalmas arra, hogy - akár tömegesen is - örömet adjon az embereknek, megtanítsa őket autonóm lényekké válni. Speciális módszerekkel segíti őket, hogy megtalálják önmagukat és másokat az egyre jobban elidegenedett világunkban.

Önismereti csoport »


Önismeret és Énkép
A legtöbb ember a környezete, vagy a társadalmi elvárásoknak megfelelő célok szerint él. Abban a ritka esetben, ha ezek a célok találkoznak sajátjaival, vagy ambíció hiányában közömbös saját pozíciója iránt, akkor esetleg konfliktusmentesen élhet. Ellenkező esetben azonban az élet tele van konfliktusokkal, és eldöntendő kérdésekkel.

Önismeret és Énkép »


Önbecsülés
Nem is tudjuk, milyen fontos az önbecsülés, mennyire meghatározza életünk minden mozzanatát. Ki vagyok én, mi az önbecsülés, mit hisznek ehelyett tévesen az emberek: életünk jelentős kérdései.

Önbecsülés »


Önismeret: A panaszkodás pszichológiája
Ha a te környezetedben is élnek panaszkodók, esetleg te magad is panaszkodó vagy, ne felejtsd el, hogy a panaszkodás is egy emberi játszma, mert nem egy válós probléma feltárására és megoldására irányul, csak egy negatív érzelmi állapot konzerválására. Gyere, panaszkodd ki magad, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: A panaszkodás pszichológiája »


Önismeret: Hogyan legyél pozitív?
Pozitívan gondolkodni egészséges, sokat javít a testi, lelki, szellemi egészségünkön. Elgondolkodtató, hogy a pozitív gondolkodással foglalkozó könyvek túlnyomó többsége külföldi szerzőktől származik. Miért olyan nehéz a pozitív gondolkodás? Úgy tűnik, hogy több okból is.

Ha a te környezetedben is élnek negatívan gondolkodók, esetleg te magad is az vagy, gyere, válaszd a pozitív gondolkodást, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: Hogyan legyél pozitív? »


Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció
Ne katasztrofizálj! Amikor túlgondolunk valamit, akkor többnyire felnagyítjuk a bajt, és folyamatosan kritizáljuk magunkat. Az agyunk ilyenkor rááll a vészgondolkodásra, a „mi lesz, ha” típusú fenyegető gondolatoknak se hossza, se vége. Amikor egy bizonytalan fenyegetéssel foglalkozunk, mondjuk inkább: „meglátjuk”. Gondoljuk át egyszer a lehetséges forgatókönyveket, azután, ha bekövetkezik, amitől félünk, majd megoldjuk a tények ismeretében.

Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció »


Önismeret: Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim?
Velem mindent megtehetnek? - Hol vannak az Én-határaim? Amikor egyensúlyban vagyunk, szeretnénk megtartani azt az állapotot. Többek között ezt szolgálják az Én-határaink.

Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim? »


Belső gyermek
A belső gyermek két nagy ellensége a szégyen és a bűntudat: Bizonyára sokunknak volt része kiegyensúlyozatlan nevelésben. Mégsem hiszem, hogy bárkinek is negatív érzésekkel kellene gondolnia a szüleire. A szüleink szerettek minket, ahogy tudtak, neveltek úgy, ahogyan akkor a legjobb tudásukból telt.

Belső gyermek »


Körömrágás felnőttkorban
Milyen kérdések megválaszolására van szüksége annak, aki rágja a körmét? - Ha te is rágod a körmödet, gyere el az Ego building tréningünkre.

Körömrágás felnőttkorban »


Önismeret, önbizalom hiánya
Nagyon izgalmas korban élünk, ahol előtérbe került az önismeret. Szüleink, nagyszüleink megadott séma szerint éltek, a társadalom keskeny mezsgyébe szorította az elvárásokat, milyennek kell, illik lennie egy rendes férfinak, nőnek, férjnek, feleségnek, s milyen legyen az ő viszonyuk. Igen leegyszerűsített kapcsolatminta volt ez. Bizonyos szempontból ez nagyon kényelmes is volt, nem kellett filózni azon, hogy „ki is vagyok én valójában?”, hiszen meg volt adva, beléjük volt nevelve, hogy ilyennek kell lenni. Aki nem ezt követte, az deviáns volt, kívülálló, aki az egész társadalmi renddel szemben állt.

Mára ezek a férfi-, nő- és kapcsolatmodellek lejártak, széthullóban vannak. Ez a kor elhozta nekünk azokat a tudásokat, melyek segítenek felismerni nekünk, hogy kik is vagyunk valójában. Még nem is olyan régen, 150 éve ez csak a papoknak, és a legmagasabb szellemi szinten élőknek adatott meg.

Önismeret, önbizalom hiánya »


A magány - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy
Ünnepek és év vége közeledvén, amikor is az ország a Nagy Ünnepi Hajszoltság fáradalmait piheni ki, újra reflektorfénybe kerül a magány, a magányosság kérdése. Lesz két hét az év végén, amikor kizökkenünk a megszokott hétköznapokból, amikor lelassul a „ki tudja hova rohanó” világunk, hideg az idő, és barátságtalan hosszasan a természetben tartózkodni. Magunkra csukjuk az otthonunk ajtaját, és ilyenkor sokan élik meg a magányosság keserű heteit.

Ha a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

A magány - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »


Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy
Általánosságban azonban mindenkire igaz, hogy szenvedünk, ha elhagy bennünket az, akit szeretünk. Évekkel később is képesek vagyunk felidézni a szakítás részleteit, akkor is, ha azóta már boldog párkapcsolatban élünk.

Ha rugalmasabb, erősebb, magabiztosabb személyiséget szeretnél, az Ego building segít neked.

Ha elhagyott a szerlemed, a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

Ha elhagyott a szerelmed - Önismeret és önbizalom nélkül nem megy »


Vitiligo
A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. A legtöbb betegnél súlyos önbizalomhiány lép fel a betegsége kapcsán. Vannak, akik megpróbálják elrejteni a betegségük jeleit, kendőzni, próbálják a bőr elváltozását, és igyekeznek eltakarni a fehér foltokat.

Miben segít az önismereti és személyiségfejlesztő tréning: Gyógyulás, tartós tünetmentesség. A foltok számának, kiterjedésének csökkenése. Oldódó szorongás, alvászavarok megszűnése, viselkedési zavarok megszűnése.

Vitiligo »


Mi is az a lelki egészség?
A lelki egészség vagy „ki a normális” kérdését alapvetően két szempontból lehet megközelíteni a pszichoanalitikában. Az egyik szemlélet a normális alatt átlagosat ért, vagyis olyan viselkedést, amely nem lóg ki a sorból, olyan személyiséget, amelynek semmilyen vonása sem eltúlzott a többiek átlagához képest. Másfelől tekinthetjük az egészséget emberi teljesítménynek, megközelítendő ideálnak, amely csak keveseknek adatik meg illetve amit csak keveseknek sikerül elérniük.

Mi is az a lelki egészség? »


Lelki terror
Különös, fojtogató atmoszférájú dráma szereplői azok az emberek, akik a lelki terror nevű játszmákban élik hétköznapjaikat. Óvatosan lehet csak közelíteni hozzá, mert időzített bombához hasonlóan sérülékeny a felülete és hatalmasat robbanhat a hozzá nem értők kezében. Kérdések garmadáját hozza felszínre: mi is az a lelki terror, mik a kritériumai, ki és hogyan döntheti el jogosultságát, hogyan és milyen alapon szankcionálható stb.? És kételyek garmadáját is: tetten érhető-e egyáltalán, nem válhat-e egy méltatlan és hazug eszközzé abban a lélektani hadviselésben, amiben az egyik fél a másikat igyekszik lehetetlenné tenni? S egyáltalán: hol van a határ az elviselhető és az elviselhetetlen, a „csak” fájdalmas és a sérülést okozó, a kellemetlen és kriminális között?

Lelki terror »


Családon belüli erőszak
A téma mindenkiben sok érzést, egyesekben indulatot kavar. Aki elszenvedi, aki végignézi, s aki csak hallomásból ismeri. S persze, aki elköveti.

Családon belüli erőszak »


Gyermek elleni erőszak a családban
Napjainkban fontos kérdéssé vált, hogy lehet-e a verés a gyermeknevelés eszköze? Akik erre igennel válaszolnak, egyre kevésbé vállalhatják nyíltan az igenlésüket, hiszen ma már törvény védi a gyermekeket a családon belüli bántalmazástól is.

Gyermek elleni erőszak a családban »


Munkamánia
A munkamánia definíciója: olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.

A munkamánia, vagy ahogy manapság divatosan nevezik: a munkaalkoholizmus komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka, ezért - miközben családjuk, társuk (egyelőre még) van - lelkileg elmagányosodnak.

Munkamánia »


Workalcoholism (munkamánia)
Temetkezz a munkába! – így hangzik a mindig okos barátnők legbölcsebbikének tartott tanácsa, ha felejteni szeretnénk, vagy ha valami lelki bajunk van. Olykor érdemes megfogadni. Ám sokszor éppen a túlzásba vitt munka, a nagy hajtás a súlyos problémák forrása.

Workalcoholism (munkamánia) »


Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget
Hogy van az, hogy folyton rohanok, és mégsem érek oda soha sehova? Aki gyakran kérdezi ezt magától, az kezdhet gyanakodni. Van ugyanis egy szenvedély, amely nemcsak hogy elfogadott, de még vállon is veregetnek érte a főnökök. Úgy hívják, munkamánia. Tönkreteheti az életet.

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag megengedett formája, hogy halálra dolgozod magad - tartja a mondás. Azt az állapotot, amikor valaki 12-16 órát robotol, s még hétvégére is visz haza néhány dossziét, az angol elnevezése után „munkaholizmusnak” hívják. Az áldozatok nem a söntés pultját támasztják, hanem kifogástalan öltönyben száguldoznak az irodák folyosóin vagy épp ellentmondást nem tűrő utasításokat adnak.

Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget »


Nőnapi gondolatok 2005.
Nekünk, nőknek megadatott az intuíciók gazdag eszköztára, ne fosszuk hát meg magunkat a belső felismerések, a belső irányítás forrásaitól. Ne fogadjuk el azt a nézetet, hogy a fejünk uralkodik a szívünkön, inkább segítsük, hogy a fej és a szív harmonikusan együttműködjön. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy felismerjük, felvállaljuk, és tanuljuk meg célravezetően kifejezni az érzéseinket.

Mutassunk példát a gyermekeinknek, tanuljuk meg úgy élni az életünket, hogy elfogadjuk a saját érzéseinket, kicsinységünket és nagyságunkat, hogy felvállaljuk női mivoltunkat, erőnket és esendőségünket!

Nőnapi gondolatok 2005. »


Változó korban
Mindannyian álltunk már embert próbáló élethelyzetek előtt, mindannyian tudjuk, milyen a csalódottság, a veszteség, a megtorpanás. És amint felnőttünk hozzá, túléltük, megértettük, megoldottuk; erősebbé, értőbbé váltunk. Fejlődés egyenlő tanulási folyamat egyenlő problémamegoldás.

Változó korban »


Öregember nem vénember
Az öregember az vénember? Az öregség, az öregedés, viszonylagos fogalom, hibásan azonosítják a kronológiai, a naptári életkorral. Sok ember 50 évesen öreg, mások hetvenes éveik elején is fiatalok.

Öregember nem vénember »


A magány
Nincs olyan ember a földön, aki még sosem érezte, hogy ne akarna álomba merülni a gondjai, kínzó érzései, anyagi szenvedése, félelmei, megalázottsága, kiúttalansága elől. Álomba, vagy örök álomba merülni? Ez a nagy kérdés. Ha az a válaszod, hogy örök álomba, akkor elgyöngült benned az életösztön.

Amikor billeg benned az igen és a nem, a döntésben legyen benne az egész személyiséged. Az az állapotod is, amely a kételyeket, a szomorúságot, a lemondást, a depressziót, az álmatlan éjszakákat okozza, és az az állapotod is, ami a szíved szeretetére, a boldogságban eltöltött, meghitt órákra, a sikereidre, a harmóniára, a nagy nevetésekre emlékeztet.

Minden élettörténet egy regény, és minden ember a saját történetének a hőse. Kérlek te se legyél áldozat, inkább legyél egy átmenetileg nehéz életszakasz igazi hőse.

A magány »


Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete
Néhány hónappal ezelőtt leakasztottam a nagyszülői ház faláról egy festményt. Magamhoz vettem a képet, amely gyerekkorom helyszínén, a családi házban – ahol velem együtt a másfél szobában nyolc ember élt – díszítette a konyha, szoba, étkező (mikor minek használtuk) falát. Nagybátyám halála után néhány héttel hónom alá csaptam a Jézus az Olajfák hegyén-t. Hogy maradjon legalább egyetlen jel, híradás, örömhír, seb, akármi a család sokadik eredeti idejéből. A festményről azt lehet tudni, hogy úgy hatvan esztendővel ezelőtt apai nagyanyám egy gyékénypapucsot kötött a vászonra festett munkáért cserébe. De még azt a szerény lábbelit sem akarta elfogadni érte a festő, mert mikor hóna alatt a képpel elsétált a friss házaspárhoz, és a maga kezével a ház falára akasztotta legújabb munkáját, megfertőzte lelkét a magát selymesnek mutató kételkedés. Belevágta az ecsetet a nemes munkába. Hogy ez valóban így történt-e vagy sem, sejtelmem sincs, de az biztos, hogy így található a történet a családi legendáriumban, és többé-kevésbé ezekkel a szavakkal emlékeztem meg róla én is az Ahogy Csikivel mi ketten című elbeszélésemben…

Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete »


Hamvas Béla: Virágszedés lélektana
Ahol az élet kitágul és átlép a merő földi jellegen, ott mindig virágossá válik. Így válik virágossá a természet tavasszal, amikor túllép a határon, amelyet az anyag tele vont neki. Így a halott és a menyasszony. A mezőn virágot szedni túlvilági foglalkozás, realitásfölötti és veszélyesen nyugtalan. A lélek önmagát szakítja le és megnyílik a világ felé, ahol nincs határ. Önmagát fonja koszorúba. A koszorú, a csokor pedig a korona, az aura, a nap, a megdicsőülés, a lélek visszaérkezése az elíziumi boldog mezőkre, a paradicsomba, ahol újra virággá válik.

Hamvas Béla: Virágszedés lélektana »


Burnout (kiégés) teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a burnout (kiégés) szindróma, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Burnout (kiégés) teszt »


Önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Önismereti teszt »


Sikeres vagy-e?
Tudni szeretnél valamit arról, hogy vajon sikeres vagy-e? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Kilenc kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Sikeres vagy-e? »


Humoros önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi humoros önismereti teszt. Két kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy két kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert a humoros önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Humoros önismereti teszt »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.