Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lelki terror

A lelki terror lélektana

Lelki terrorKülönös, fojtogató atmoszférájú dráma szereplői azok az emberek, akik a lelki terror nevű játszmákban élik hétköznapjaikat. Óvatosan lehet csak közelíteni hozzá, mert időzített bombához hasonlóan sérülékeny a felülete és hatalmasat robbanhat a hozzá nem értők kezében. Kérdések garmadáját hozza felszínre: mi is az a lelki terror, mik a kritériumai, ki és hogyan döntheti el jogosultságát, hogyan és milyen alapon szankcionálható stb.? És kételyek garmadáját is: tetten érhető-e egyáltalán, nem válhat-e egy méltatlan és hazug eszközzé abban a lélektani hadviselésben, amiben az egyik fél a másikat igyekszik lehetetlenné tenni? S egyáltalán: hol van a határ az elviselhető és az elviselhetetlen, a „csak” fájdalmas és a sérülést okozó, a kellemetlen és kriminális között?

A lelki terror anatómiája

A lelki terror anatómiájaA látszat és a valóság talán sehol sem annyira különböző, mint ezen a területen. Nyilvánvalóan számtalan megnyilvánulása van, a szerepeknek és kapcsolatrendszereknek sokféle változata, de az átlag törvényszerűségének megfelelően mégiscsak felállítható egy modell. Egy tipikus helyzet. Ami nagyjából jellemzi a szóban forgó szituációkat. S noha, tudjuk, vannak férfi elszenvedői is ezeknek a rémtörténeteknek, azért százalékosan nagyobb arányban képviseltetik magukat a nők.

A lelki sanyargatás egy különleges kategória, hiszen nem mérhető objektív, empirikus eszközökkel. Nem használható hozzá szögmérő vagy vonalzó, nem lehet lefényképezni, nem rakható mérlegre. Mindennek a tetejébe még külsérelmi nyomok sincsenek, egy csepp vér sem folyik, egyetlen kék-zöld folt sem csúfítja ábrázatát. Sokkal álnokabb, képmutatóbb fenevad ez. A másikat uraló ember általában teljesen normális életet él: kifelé. Sőt, még tiszteletreméltóbb is lehet az átlagnál. Fontos számára a látszat, mert ez jelenti az alibit abban a merényletben, amit egyébként folyamatosan, és kitartóan követ el hozzátartozója ellen. Ezzel takarózik, ennek oltalmában tökéletesítheti szégyenletes eszközeinek repertoárját: „én tisztességes ember vagyok, felelősségteljes munkával, a családomnak élek, lehet rám számítani - bárki tanúsíthatja. A munkahelyem, a rokonságom, az utca, egyáltalán az egész mikrokörnyezetem koronatanú lehet az ellenem indított rágalomhadjáratban.” Egy jól szervezett (vagy jól manipulált?) organizmus áll szemben a váddal: az otthonra korlátozódó vérszívóval. Ugyan, ki hinné el egy ilyen tisztességesen élő és dolgozó, makulátlannak mutatkozó emberről, hogy ugyanakkor egy házi szörnyeteg is? Azt hiszem, ez az egyik fő jellemzője a lelki terrornak. Az elkövető kétszínű, csalóka skizofrenítása. A kívül áldás, belül átok álszentsége. A kinti világ hűvös diplomatája forró fejű őrjöngővé válhat benti világában. Az „otthon melegében.”

A lelki terror áldozata

A lelki terror áldozataDe vessünk egy pillantást az elszenvedőre is! Ő valószínűleg félelmekkel, gátlásokkal telelyuggatott lelkével takarózik, ezt az agyonszaggatott matériát használja az elkendőzésre, beburkolódzásra. Nem mer, nem tud lépni. Hallgat, elhallgat, titkol, reméli, hogy rossz álom az egész, hogy ez nem is vele történik meg. Keresi istenét, felszabadítóját, megváltóját, hisz a csodákban - mert sokkal többet nem tehet. Lebénítja a reménytelenség. Úgy érzi, nincs kiút helyzetéből, nincs ereje, támasza, lelki és anyagi lehetősége a változtatásra. Úgy érzi, bolondnak tartaná a világ, ha kiteregetné családi szennyesét. A valóság pehelysúlya az övé, szemben a látszat nehézsúlyával. Ezzel a silányka adománnyal nem indulhat ringbe.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

S ott vannak a gyerek résztvevők. Aligha hárul bárkire is olyan hálátlan szerep, mint rájuk. Ők bebújnak tarka szobájuk oltalmába, játékokkal bástyázzák körül magukat és kacagnak, hogy elűzzék a szorongásuk lidércét. Csak este, amikor minden csendes és korom sötét, jönnek elő a félelem fojtogató szellemei. Fülükre húzzák paplanukat, azon keresztül hallgatóznak: az elfojtott sziszegések vagy a tomboló üvöltések aznap esti meséjét. Ők csupán békét akarnak, jogos gyermeki jussukat. Ők nem döntenek és nem ítélkeznek. Szeretik a darab mindkét szereplőjét, és csak arra vágynak: hagyják, hogy ne szűnjön meg bennük ez az érzés. Hogy ne kelljen utálniuk egyik felet sem.

A lelki terror mélyebb okai

Ez egy a klasszikus felállás. Jónak, sőt, akár irigylésre méltónak látszó családi élet a külvilág szórakoztatására és egy félelmetes, szorongóvá zsugorodott élet belső használatra. A házi pokol karmesterei általában olyan férfiak, akik komoly önértékelési gondokkal küzdenek. Mindenképpen látványos és egyre mélyülő szakadék van az önmaguk elé felállított és a ténylegesen teljesített kép között. Ez okozza frusztráltságukat, se ennek manifesztálódása a másik folyamatos bántása. Vagy azért, mert nem tud mit kezdeni a bensejét feszítő elégedetlenségekkel, és lelke tűzhányójából egyszerűen muszáj kiokádnia hiányérzetei láváját a legközelebb állóra, vagy azért, mert téves oknyomozásának eredményeképp tényleg a feleséget tekinti hivatalos bűnbaknak.

Az önmagával elégedetlenkedő és ezt a dilemmát megoldani nem tudó személyiség csak egyik fajtája az „otthonszörnynek”. Súlyosbíthatja a helyzetet, ha valamilyen pszichés problémával társulva jelenik meg a színen. A pszichológia számos idevágó vizsgálata foglalkozik az ügy lélektani hátterével. „Az önmagukat nehezen kontrolláló, ingerlékeny emberek gyakran követnek el erőszakos tetteket. - A paranoid személyiségzavarosak gyanakvóak, tartózkodóak és gyakran kijönnek a sodrukból, főként valós vagy képzelt megaláztatásuk folytán. - Akik nem érzik magukat biztonságban, kisebbrendűségi komplexusban szenvednek, többnyire csak otthon erőszakoskodnak, nem hidegvérrel, hanem dühből, féltékenységből cselekednek, és általában nagyon megbánják tetteiket.”

Kiút a lelki terrorból - az okok megszüntetése

Lelki terrorAmi fontos momentum. Oda kell figyelni rá. Azok a férfiak, akik lehetetlenné teszik a családon belüli "békés egymás mellett élést", nem minden esetben elvetemült, terrorista lelkű egyedek, akik élvezetüket lelik a pusztításban. Gyakran személyiségzavaros, lelkileg sérült emberek, akik támogatásra, kezelésre, tanácsadásra szorulnak. Ez a tény azonban nem könnyíti meg a velük élők életét. Ha a hozzájuk rendelt nők nem tudják elviselni e gyötrődések bénító kitöréseit, ha félelmet vált ki bennük társuk lelki vívódása, ha a mindennapok megszokott folyását lehetetlenítik el a romboló hullámok - akkor lehessen számukra is választható alternatíva megbontani ezt az életközösséget.

Olyan társadalmi egységekre, helyi szervezetekre, hivatalos és civil fórumokra van szükség, ami a szűkös lehetőségeken belül kínálja a legoptimálisabb megoldást mindkét fél számára. A lehető legkevesebb erőszakkal és a lehető legtöbb empátiával kell megkeresni a megoldáshoz vezető eszközöket.

Hogy neked is sikerüljön kitörni ebből az ördögi körből,

jelentkezz most

önismereti, személyiségfejlesztő csoportunkba!


Belőlem csak egy van - További információ és jelentkezés »

Belőlem csak egy van
Jelentkezz önismereti, személyiségfejlesztő csoportba!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a személyiségfejlesztő, önismereti levelező tréningekről »

Adalékok a lelki terror jelenségéhez

Munkahelyi terror
Nagyon sok munkahelyen tapasztalható, hogy rossz a munkahelyi légkör. Sokan betegállományba menekülnek, és nagy a munkahelyi fluktuáció. Gyakran a munkahelyi vezetők nem is gondolnak arra, hogy mennyibe is kerül mindez a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt.

Munkahelyi terror »


Családon belüli erőszak
A téma mindenkiben sok érzést, egyesekben indulatot kavar. Aki elszenvedi, aki végignézi, s aki csak hallomásból ismeri. S persze, aki elköveti.

Családon belüli erőszak »


A szóbeli erőszak
A szóbeli erőszak definiciója:

Gyakran, amikor az erőszakra gondolunk, a fizikai erőszak jut csak eszünkbe. A szóbeli erőszak esetében az elkövető nem ütésekkel félemlíti meg a partnerét, hanem szavakkal alázza meg, rombolja le önértékelését, manipulálja, zavarja össze, kényszeríti, és így hajtja őt uralma alá. Szemben a vitával, ahol mindkét fél szabadon kifejti véleményét, és egyenlő mértékben törekszik a másik fél álláspontjának megismerésére, a szóbeli erőszak folyamán a bántalmazót nem érdekli a másik véleménye, csak a saját fölénye érvényesítése. A vitában közeledhet a felek álláspontja, vagy ha ez nem történik meg, akkor sem lehet előre tudni, kinek az akarata fog érvényesülni.

A szóbeli erőszak »


Miért bántasz? A szóbeli bántalmazás
Az emberi kapcsolatok torzulásának egyik legfájdalmasabb formája a szóbeli bántalmazó magatartás. A szóbeli bántalmazás sokkal alattomosabb bántási forma, mint a fizikai bántalmazás.

Miért bántasz? A szóbeli bántalmazás »


A szóbeli bántalmazás – Az áldozattá válás útján
Kérlek, vizsgáld meg az alábbi állításokat, hogy meg tudd határozni, előfordul-e a párkapcsolatodban a szóbeli erőszak. Jelöld meg azokat az állításokat, amelyek igazak a Te esetedben!

Ha a válaszaid arra döbbentenek rá, hogy szóbeli erőszak áldozata vagy, keress segítséget, mert a maradék önbecsülésed is felőrlődik a párkapcsolatodban!

A szóbeli bántalmazás – Az áldozattá válás útján »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.