Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Az ember nem az adott körülmények,
hanem az általa választott hozzáállás folytán boldog”

Hugh Downs

Lélektanilag kritikus

Krízisállapot – öngyilkossági veszély

Lélektanilag kritikus Krízisállapot – öngyilkossági veszélyNagyon szerencsés, akinek jó munkahelye van, és a magánélete is rendezett. Leírva ezt a mondatot, az jutott az eszembe, hogy ez tulajdonképpen milyen szomorú megállapítás, hiszen az kellene lenni a természetes állapotnak, hogy legyen egy jó munkahelyünk és rendezett magánéletünk. De a valóság az, hogy sokan annak is nagyon örülnének, ha legalább az egyik megvolna a kettő közül.

De… egyre több a párkapcsolati krízis, a munkahelyvesztés, a váratlanul kiderülő súlyos betegség, a traumatizáló esemény (pl.: baleset), vagy valamilyen erőszakos cselekmény. Gyakori az érzelmi zaklatottság állapota, és amikor torlódnak a nehezen elviselhető események, sok embernél sajnos gyakran az öngyilkosság tűnik az egyetlen „kilépési” lehetőségnek.

Magyarországon mindig is magas volt a befejezett öngyilkosságok, és az öngyilkossági kísérletek száma. Az elmúlt harminc évben sokat javult a helyzet, de 2011-ben a 128 795 haláleset közül 2422-en önkezükkel vetettek véget az életüknek. (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal) Nem tudni pontosan, hogy mennyi az öngyilkossági kísérletek száma, mert ebben a témában magas a látencia (lappangás, rejtettség).

A lélektani krízishez vezető út

A lélektani krízishez vezető útA krízisállapot külső körülmények, külső események hatására következik be, amikor olyan események történnek, amelyeket nem tudunk megoldani, de amelyekből kilépni sem tudunk, így az életünk központi kérdésévé válnak. Ilyen külső események, amelyek veszélyeztetik a megélhetésünket, az eddig működő emberi kapcsolatainkat, vagy amikor valamilyen veszteség bekövetkezett, esetleg veszélyhelyzet közelít.

Ilyen veszélyhelyzet lehet a munkahelyi mobbing. Mi is okozza a veszélyhelyzetet, ha ránk szállnak a munkahelyünkön? Veszélybe kerül a megélhetésünk, a főnök jóindulata, a munkatársakkal való kapcsolat, a közösséghez tartozás. Kiközösítve érzi magát a mobbing áldozata, próbál egyre többet dolgozni, egyre jobban teljesíteni, kedvesebben fordulni a munkatársakhoz, de nem működik, ami eddig működött. Elvész a biztonságérzet, bekövetkezik az elszigetelődés, és az ellenséges környezet felőrli a lelkierőt. Mert például mit tegyen az a 45 éves személy, akinek nincs nyelvvizsgája, 15 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik, és egyszer csak azt mondja neki a főnöke: nem kell nyelviskolába járnia (nem is támogatják, hogy nyelvet tanuljon), de holnaptól értse meg, amit idegen nyelven a telefonban mondanak neki. A péntek délutáni túlórákra „megkérik”, ő pedig nem mer nemet mondani. Hétvégente saját költségén nyelvórákat vesz, és tanul, hogy megfeleljen. Ettől egyre jobban megterhelődik, sem az otthonára, sem a magánéletére, sem a pihenésre nem marad ideje, figyelme, energiája. Aztán egy álmatlan éjszakán szakad a húr…

Komoly veszélyhelyzet, amikor van egy szép, elvileg jól működő, tartós párkapcsolat, ami kissé ellaposodott már, a lány tenne érte, de a fiú nem nyitott a helyrehozatalra. A lánynak a mindene volt a párja, feltétel nélkül szerette, és amikor a fiú elhagyta, úgy érezte, hogy soha többé nem tud senkit megszeretni, és nem látott semmilyen kiutat a tovább élésre.

Vagy amikor a több gyermeket nevelő, mások számára mintát jelentő családban a férfi megcsalta a feleségét, aki elvált és a gyerekeivel elköltözött, a férfi pedig nem bírta elviselni a családja elvesztését és felakasztotta magát.

Annyira magányos valaki, hogy azt érzi, senki sem szereti, senkinek sem fontos, és elkeseredésében önmaga ellen fordul.Olyan is előfordul, hogy annyira magányos valaki, hogy azt érzi, senki sem szereti, senkinek sem fontos, és elkeseredésében önmaga ellen fordul. Se szeri se száma az egyéni tragédiáknak, amikor a szociális tér, az emberi kapcsolatok megtartó ereje nem működik, s a személy önmagát ítéli halálra.

Gergely Mihály így ír erről:

„S mit tudhatnak az újságolvasók, rádióhallgatók, tévénézők az évente hazánkban lezajló húsz-huszonötezer «zártkörű tárgyalásról», amelyek mindegyikét egy-egy zátonyra futott embertársunk folytatja le önmagában, ahol ugyanannyi halálos ítéletet mérnek ki önmagukra az emberek, akik egy személyben játsszák el a vádló és vádlott, a bíró és a védő szerepét, s ahol húsz-huszonötezer halálos ítéletből évente háromezret irgalmatlanul végre is hajtanak!?”

Gergely Mihály: Röpirat az öngyilkosságról)

Lélektanilag veszélyeztetettek

Világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak az öngyilkosság megelőzésére, mert ijesztő mértékben nő az életüknek önkezükkel véget vetők száma. Amíg az ember szimbiózisban élt a természettel, az öngyilkosság ismeretlen cselekedet volt, de ahogy a társadalomban kialakultak az érdekellentétek és a hierarchiák, megjelent az önpusztítás is.

A tapasztalatok szerint a férfiakban erősebb az önpusztító hajlam, mindenütt több férfi lesz öngyilkos, mint amennyi nő.A tapasztalatok szerint a férfiakban erősebb az önpusztító hajlam, mindenütt több férfi lesz öngyilkos, mint amennyi nő. A férfiak drasztikusabb módszereket választanak, talán ezért is lényegesen több a befejezett öngyilkosságok száma a férfiak esetében. A családi állapotot tekintve a férfiak körében a házasok, míg a nők körében az özvegyek a veszélyeztetettebbek. Az öngyilkosság tekintetében a legkevésbé veszélyeztettek a nőtlenek és a hajadonok.

Folyamatosan emelkedő tendenciát mutat az öngyilkosságok száma a serdülők esetében. Ebben az életkorban a legmagasabb az öngyilkossági kísérletek száma. Ezekről tudható, hogy figyelemfelhívó, segélykérő kiáltások. A kamaszok rendkívül erős szorongásokkal küzdenek, és gyakoriak a depresszív hangulataik. Az indulataik erősek, a haragjuk pusztító lehet. Mindez párosul az alacsony önbecsüléssel, önbizalom hiánnyal, s a probléma megoldásaik gyakran destruktívak.

Felnőtt korban is gyakoribb az öngyilkosságok száma azoknál, akiknél az életvezetés úgynevezett maladaptív viselkedésmintát mutat: alkohol, drog jelenlétét, szexuális kicsapongásokat, s a megtartó, szeretetteljes, emberi kapcsolatok hiányát. A családi élet zavarai, az anyagi problémák, a munkanélküliség, a betegségek, mind-mind veszélyeztetik a hatékony problémamegoldást, s ezzel együtt az életminőséget, vagy akár az életet.

Krízisállapot – öngyilkossági veszély: Időskorban halmozódnak a veszélyeztető tényezők.Időskorban halmozódnak a veszélyeztető tényezők. Megnő a betegségek valószínűsége, ezzel együtt nő a félelem a szenvedéstől. A mentális betegségek közül a leggyakoribb a depresszió, mely gyakran testi tünetek formájában jelentkezik. Az idős emberek veszteségei halmozódnak, a feldolgozás torlódik, és egyre nehezebben birkóznak meg a mindennapi megpróbáltatásokkal. Megélik saját testük és mentális képességeik romlását. Miközben az új kapcsolatok kiépítése egyre nehezebben megy, a régi kapcsolatok fogynak, a rokonok, barátok, ismerősök közül egyre többen halnak meg, kialakul egyfajta időskori izoláció. Kritikus helyzetet teremt a házastárs halála, vagy a több évtizedes együttélés utáni válás, és időskorban gyakori az elhúzódó gyász.

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a legveszélyeztetettebb időszak az öngyilkosságok tekintetében a karácsony. Ez azonban nincs így, meglepő módon a befejezett öngyilkosságok száma tavasszal nő meg, nálunk a május a „fekete hónap”. Tavasszal, amikor hosszabbak a nappalok, mindenki több időt tölt az otthonán kívül, így több a konfliktusos helyzet is, több az összeütközés. Télen több az álmodozás, és amikor a megálmodott tervek nem sikerülnek, sokan úgy érzik, hogy az utolsó lehetőségük úszott el.

A lélektani krízis megelőzése

A lélektani krízis megelőzéseA személyiségünk lélektani krízisek során edződik, és egyikünk élete sem képzelhető el nehézségek, akadályok, krízisek nélkül. Öngyilkossági gondolatai mindenkinek vannak, de ez nem jelenti azt, hogy valóra is váltjuk a gondolatainkat. Az öngyilkosságnak nincs „génje”, nem örökölhető, de tanulható, mint családon belül jellemző probléma megoldási mód. Akinek a családjában volt öngyilkos, annál hamarabb jelenik meg a suicid gondolat, mint kilépési lehetőség a megterhelő problémából.

Az életünk egy valóságos folyamat, amely hol dráma, hol komédia, hol érdekes, hol szürke és unalmas. De bármilyen is, a miénk, formálható, alakítható, változtatható. Ha akadályokkal, megtorpanásokkal, visszafordulásokkal teli is van az életutunk, a céljainkon való munkálkodás védelmet jelenthet a problémák krízissé fejlődése ellen.

Ha képesek vagyunk figyelni másokra, és önmagunkra, ha képesek vagyunk a tapasztalatainkat megosztani másokkal, ha képesek vagyunk erősnek lenni, és ha kell, felvállalni a gyengeségeinket, akkor nagy baj nem lehet.

Az öngyilkosság végleges megoldás egy átmeneti problémára.

A lélektanilag kritikus helyzetben, krízishelyzetben lévő személyeknek támogatást tudnak nyújtani a családtagok, barátok, már azzal is, ha meghallgatják, a gondolatait komolyan veszik, támogatják, nem hagyják magára. Segítségért fordulhatnak az ingyenes telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz, mentálhigiénés szakemberhez, pszichológushoz, pszichiáterhez.

Vigyázzunk az életre, az életünkre!

Miben segít a pszichológus? »

Csehák Hajnalka pszichológus

A lélektanilag kritikus helyzetben, krízishelyzetben lévő személyek segítségért fordulhatnak az ingyenes telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz, mentálhigiénés szakemberhez, pszichológushoz,  pszichiáterhez.

Gondolkodjunk együtt az öngyilkosságról

Ha az önpusztító szándék titkát hordozod a szívedben és az elmédben, kérlek gondolkodjunk együtt. Együtt érzek veled, és érzem a mélységes bánatodat. De ha már találkoztunk, beszélgessünk. Van valami, ami összeköt minket: te is ember vagy és ember vagyok én is.

Azt mondod: Nincs értelme az életemnek!

Azt kérdezem: Van értelme a halálodnak?

Gondolkodj el:

  • ha most, amikor önkezeddel akarsz véget vetni az életednek, és utolsó sétádat teszed a tóparton, és meglátsz egy fuldokló gyermeket, nem ugranál utána?
  • ha most, amikor elindultál, hogy búcsút vegyél a számodra kedves helyektől, mielőtt megölöd magad, egy égő házat látnál az utcán, nem segítenél a tüzet oltani?
  • ha látnád, hogy baleset történt, nem törődnél a sebesült, vérző emberekkel?
Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Úgy gondolom, nincs olyan ember, aki ne mentené a bajba jutott másikat. A te életed is veszélyben van, neked nem a kezed, lábad, fejed vérzik, hanem a szíved. Veszélyben vagy. Saját szívedben támadt a vágy, saját elméd tervezte el, saját kezed készül végrehajtani, és te nem kiáltasz segítségért, vagy ha igen, mások nem hallják a segélykiáltásodat.

Gondolkodj tovább:

Nincs olyan ember a földön, aki még sosem érezte, hogy ne akarna álomba merülni a gondjai, kínzó érzései, anyagi szenvedése, félelmei, megalázottsága, kiúttalansága elől. Álomba, vagy örök álomba merülni? Ez a nagy kérdés. Ha az a válaszod, hogy örök álomba, akkor elgyöngült benned az életösztön.

Amikor billeg benned az igen és a nem, a döntésben legyen benne az egész személyiséged. Az az állapotod is, amely a kételyeket, a szomorúságot, a lemondást, a depressziót, az álmatlan éjszakákat okozza, és az az állapotod is, ami a szíved szeretetére, a boldogságban eltöltött, meghitt órákra, a sikereidre, a harmóniára, a nagy nevetésekre emlékeztet.

Minden élettörténet egy regény, és minden ember a saját történetének a hőse. Kérlek te se legyél áldozat, inkább legyél egy átmenetileg nehéz életszakasz igazi hőse.

Hogy neked is sikerüljön,

kattints ide, és jelentkezz most

önismereti, személyiségfejlesztő csoportunkba!


Belőlem csak egy van - További információ és jelentkezés »

Belőlem csak egy van
Jelentkezz önismereti, személyiségfejlesztő csoportba!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret - További információ a személyiségfejlesztő, önismereti levelező tréningekről »

Adalékok az önismeret és a személyiségfejlesztés témaköréhez

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem
Mindannyiunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi lehet az ok, amely egyes embereket akadályoz a kibontakozásban, az önmegvalósításban? Alapvető ellentmondásról van itt szó, amely az önmegvalósítási vágy és a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás között feszül.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem: avagy Önismeret nélkül nem megy »


Személyiségfejlesztés
Amikor a személyiségfejlesztés témaköréről gondolkodunk, természetes, hogy felmerül bennünk a kérdés, mi is az a személyiség? Hétköznapi beszélgetéseinkben természetes módon használjuk a személyiség kifejezést, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit is jelent a kifejezés: személyiség, vagy személyiségfejlesztés? Bizonyos tekintetben mindannyian kicsit pszichológusok (is) vagyunk, hiszen nagyon is érdekel bennünket, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, mi magunk - családunk, barátaink és munkatársaink - miért vagyunk olyanok, amilyenek, és hogyan változhatunk – remélhetőleg pozitív irányba.

Személyiségfejlesztés »


Önismereti csoport
A személyiségfejlesztő önismereti csoport nem csodaszer ugyan, nem képes a világ megváltására, de alkalmas arra, hogy - akár tömegesen is - örömet adjon az embereknek, megtanítsa őket autonóm lényekké válni. Speciális módszerekkel segíti őket, hogy megtalálják önmagukat és másokat az egyre jobban elidegenedett világunkban.

Önismereti csoport »


Önismeret és Énkép
A legtöbb ember a környezete, vagy a társadalmi elvárásoknak megfelelő célok szerint él. Abban a ritka esetben, ha ezek a célok találkoznak sajátjaival, vagy ambíció hiányában közömbös saját pozíciója iránt, akkor esetleg konfliktusmentesen élhet. Ellenkező esetben azonban az élet tele van konfliktusokkal, és eldöntendő kérdésekkel.

Önismeret és Énkép »


Önbecsülés
Nem is tudjuk, milyen fontos az önbecsülés, mennyire meghatározza életünk minden mozzanatát. Ki vagyok én, mi az önbecsülés, mit hisznek ehelyett tévesen az emberek: életünk jelentős kérdései.

Önbecsülés »


Önismeret: A panaszkodás pszichológiája
Ha a te környezetedben is élnek panaszkodók, esetleg te magad is panaszkodó vagy, ne felejtsd el, hogy a panaszkodás is egy emberi játszma, mert nem egy válós probléma feltárására és megoldására irányul, csak egy negatív érzelmi állapot konzerválására. Gyere, panaszkodd ki magad, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: A panaszkodás pszichológiája »


Önismeret: Hogyan legyél pozitív?
Pozitívan gondolkodni egészséges, sokat javít a testi, lelki, szellemi egészségünkön. Elgondolkodtató, hogy a pozitív gondolkodással foglalkozó könyvek túlnyomó többsége külföldi szerzőktől származik. Miért olyan nehéz a pozitív gondolkodás? Úgy tűnik, hogy több okból is.

Ha a te környezetedben is élnek negatívan gondolkodók, esetleg te magad is az vagy, gyere, válaszd a pozitív gondolkodást, és segítünk megváltoztatni a szemléletedet.

Önismeret: Hogyan legyél pozitív? »


Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció
Ne katasztrofizálj! Amikor túlgondolunk valamit, akkor többnyire felnagyítjuk a bajt, és folyamatosan kritizáljuk magunkat. Az agyunk ilyenkor rááll a vészgondolkodásra, a „mi lesz, ha” típusú fenyegető gondolatoknak se hossza, se vége. Amikor egy bizonytalan fenyegetéssel foglalkozunk, mondjuk inkább: „meglátjuk”. Gondoljuk át egyszer a lehetséges forgatókönyveket, azután, ha bekövetkezik, amitől félünk, majd megoldjuk a tények ismeretében.

Önismeret: Agyalás, túlgondolás, rumináció »


Önismeret: Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim?
Velem mindent megtehetnek? - Hol vannak az Én-határaim? Amikor egyensúlyban vagyunk, szeretnénk megtartani azt az állapotot. Többek között ezt szolgálják az Én-határaink.

Velem mindent megtehetnek? Hol vannak az Én-határaim? »


Belső gyermek
A belső gyermek két nagy ellensége a szégyen és a bűntudat: Bizonyára sokunknak volt része kiegyensúlyozatlan nevelésben. Mégsem hiszem, hogy bárkinek is negatív érzésekkel kellene gondolnia a szüleire. A szüleink szerettek minket, ahogy tudtak, neveltek úgy, ahogyan akkor a legjobb tudásukból telt.

Belső gyermek »


Körömrágás felnőttkorban
Milyen kérdések megválaszolására van szüksége annak, aki rágja a körmét? - Ha te is rágod a körmödet, gyere el az Ego building tréningünkre.

Körömrágás felnőttkorban »


Önismeret, önbizalom hiánya
Nagyon izgalmas korban élünk, ahol előtérbe került az önismeret. Szüleink, nagyszüleink megadott séma szerint éltek, a társadalom keskeny mezsgyébe szorította az elvárásokat, milyennek kell, illik lennie egy rendes férfinak, nőnek, férjnek, feleségnek, s milyen legyen az ő viszonyuk. Igen leegyszerűsített kapcsolatminta volt ez. Bizonyos szempontból ez nagyon kényelmes is volt, nem kellett filózni azon, hogy „ki is vagyok én valójában?”, hiszen meg volt adva, beléjük volt nevelve, hogy ilyennek kell lenni. Aki nem ezt követte, az deviáns volt, kívülálló, aki az egész társadalmi renddel szemben állt.

Mára ezek a férfi-, nő- és kapcsolatmodellek lejártak, széthullóban vannak. Ez a kor elhozta nekünk azokat a tudásokat, melyek segítenek felismerni nekünk, hogy kik is vagyunk valójában. Még nem is olyan régen, 150 éve ez csak a papoknak, és a legmagasabb szellemi szinten élőknek adatott meg.

Önismeret, önbizalom hiánya »


A magány - Krízisállapot – öngyilkossági veszély
Ünnepek és év vége közeledvén, amikor is az ország a Nagy Ünnepi Hajszoltság fáradalmait piheni ki, újra reflektorfénybe kerül a magány, a magányosság kérdése. Lesz két hét az év végén, amikor kizökkenünk a megszokott hétköznapokból, amikor lelassul a „ki tudja hova rohanó” világunk, hideg az idő, és barátságtalan hosszasan a természetben tartózkodni. Magunkra csukjuk az otthonunk ajtaját, és ilyenkor sokan élik meg a magányosság keserű heteit.

Ha a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el az önismereti, személyiségfejlesztő Ego building tréningünkre, mert ott megtanulod jól használni a kapcsolatteremtő képességedet.

A magány - Krízisállapot – öngyilkossági veszély »


Vitiligo
A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. A legtöbb betegnél súlyos önbizalomhiány lép fel a betegsége kapcsán. Vannak, akik megpróbálják elrejteni a betegségük jeleit, kendőzni, próbálják a bőr elváltozását, és igyekeznek eltakarni a fehér foltokat.

Miben segít az önismereti és személyiségfejlesztő tréning: Gyógyulás, tartós tünetmentesség. A foltok számának, kiterjedésének csökkenése. Oldódó szorongás, alvászavarok megszűnése, viselkedési zavarok megszűnése.

Vitiligo »


Mi is az a lelki egészség?
A lelki egészség vagy „ki a normális” kérdését alapvetően két szempontból lehet megközelíteni a pszichoanalitikában. Az egyik szemlélet a normális alatt átlagosat ért, vagyis olyan viselkedést, amely nem lóg ki a sorból, olyan személyiséget, amelynek semmilyen vonása sem eltúlzott a többiek átlagához képest. Másfelől tekinthetjük az egészséget emberi teljesítménynek, megközelítendő ideálnak, amely csak keveseknek adatik meg illetve amit csak keveseknek sikerül elérniük.

Mi is az a lelki egészség? »


Lelki terror
Különös, fojtogató atmoszférájú dráma szereplői azok az emberek, akik a lelki terror nevű játszmákban élik hétköznapjaikat. Óvatosan lehet csak közelíteni hozzá, mert időzített bombához hasonlóan sérülékeny a felülete és hatalmasat robbanhat a hozzá nem értők kezében. Kérdések garmadáját hozza felszínre: mi is az a lelki terror, mik a kritériumai, ki és hogyan döntheti el jogosultságát, hogyan és milyen alapon szankcionálható stb.? És kételyek garmadáját is: tetten érhető-e egyáltalán, nem válhat-e egy méltatlan és hazug eszközzé abban a lélektani hadviselésben, amiben az egyik fél a másikat igyekszik lehetetlenné tenni? S egyáltalán: hol van a határ az elviselhető és az elviselhetetlen, a „csak” fájdalmas és a sérülést okozó, a kellemetlen és kriminális között?

Lelki terror »


Családon belüli erőszak
A téma mindenkiben sok érzést, egyesekben indulatot kavar. Aki elszenvedi, aki végignézi, s aki csak hallomásból ismeri. S persze, aki elköveti.

Családon belüli erőszak »


Gyermek elleni erőszak a családban
Napjainkban fontos kérdéssé vált, hogy lehet-e a verés a gyermeknevelés eszköze? Akik erre igennel válaszolnak, egyre kevésbé vállalhatják nyíltan az igenlésüket, hiszen ma már törvény védi a gyermekeket a családon belüli bántalmazástól is.

Gyermek elleni erőszak a családban »


Munkamánia
A munkamánia definíciója: olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.

A munkamánia, vagy ahogy manapság divatosan nevezik: a munkaalkoholizmus komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka, ezért - miközben családjuk, társuk (egyelőre még) van - lelkileg elmagányosodnak.

Munkamánia »


Workalcoholism (munkamánia)
Temetkezz a munkába! – így hangzik a mindig okos barátnők legbölcsebbikének tartott tanácsa, ha felejteni szeretnénk, vagy ha valami lelki bajunk van. Olykor érdemes megfogadni. Ám sokszor éppen a túlzásba vitt munka, a nagy hajtás a súlyos problémák forrása.

Workalcoholism (munkamánia) »


Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget
Hogy van az, hogy folyton rohanok, és mégsem érek oda soha sehova? Aki gyakran kérdezi ezt magától, az kezdhet gyanakodni. Van ugyanis egy szenvedély, amely nemcsak hogy elfogadott, de még vállon is veregetnek érte a főnökök. Úgy hívják, munkamánia. Tönkreteheti az életet.

Az öngyilkosság egyetlen társadalmilag megengedett formája, hogy halálra dolgozod magad - tartja a mondás. Azt az állapotot, amikor valaki 12-16 órát robotol, s még hétvégére is visz haza néhány dossziét, az angol elnevezése után „munkaholizmusnak” hívják. Az áldozatok nem a söntés pultját támasztják, hanem kifogástalan öltönyben száguldoznak az irodák folyosóin vagy épp ellentmondást nem tűrő utasításokat adnak.

Szenvedélyek rabságában - Akiket a munkaláz eléget »


Nőnapi gondolatok 2005.
Nekünk, nőknek megadatott az intuíciók gazdag eszköztára, ne fosszuk hát meg magunkat a belső felismerések, a belső irányítás forrásaitól. Ne fogadjuk el azt a nézetet, hogy a fejünk uralkodik a szívünkön, inkább segítsük, hogy a fej és a szív harmonikusan együttműködjön. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy felismerjük, felvállaljuk, és tanuljuk meg célravezetően kifejezni az érzéseinket.

Mutassunk példát a gyermekeinknek, tanuljuk meg úgy élni az életünket, hogy elfogadjuk a saját érzéseinket, kicsinységünket és nagyságunkat, hogy felvállaljuk női mivoltunkat, erőnket és esendőségünket!

Nőnapi gondolatok 2005. »


Változó korban
Mindannyian álltunk már embert próbáló élethelyzetek előtt, mindannyian tudjuk, milyen a csalódottság, a veszteség, a megtorpanás. És amint felnőttünk hozzá, túléltük, megértettük, megoldottuk; erősebbé, értőbbé váltunk. Fejlődés egyenlő tanulási folyamat egyenlő problémamegoldás.

Változó korban »


Öregember nem vénember
Az öregember az vénember? Az öregség, az öregedés, viszonylagos fogalom, hibásan azonosítják a kronológiai, a naptári életkorral. Sok ember 50 évesen öreg, mások hetvenes éveik elején is fiatalok.

Öregember nem vénember »


Lélektanilag kritikus
Nincs olyan ember a földön, aki még sosem érezte, hogy ne akarna álomba merülni a gondjai, kínzó érzései, anyagi szenvedése, félelmei, megalázottsága, kiúttalansága elől. Álomba, vagy örök álomba merülni? Ez a nagy kérdés. Ha az a válaszod, hogy örök álomba, akkor elgyöngült benned az életösztön.

Amikor billeg benned az igen és a nem, a döntésben legyen benne az egész személyiséged. Az az állapotod is, amely a kételyeket, a szomorúságot, a lemondást, a depressziót, az álmatlan éjszakákat okozza, és az az állapotod is, ami a szíved szeretetére, a boldogságban eltöltött, meghitt órákra, a sikereidre, a harmóniára, a nagy nevetésekre emlékeztet.

Minden élettörténet egy regény, és minden ember a saját történetének a hőse. Kérlek te se legyél áldozat, inkább legyél egy átmenetileg nehéz életszakasz igazi hőse.

Lélektanilag kritikus »


Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete
Néhány hónappal ezelőtt leakasztottam a nagyszülői ház faláról egy festményt. Magamhoz vettem a képet, amely gyerekkorom helyszínén, a családi házban – ahol velem együtt a másfél szobában nyolc ember élt – díszítette a konyha, szoba, étkező (mikor minek használtuk) falát. Nagybátyám halála után néhány héttel hónom alá csaptam a Jézus az Olajfák hegyén-t. Hogy maradjon legalább egyetlen jel, híradás, örömhír, seb, akármi a család sokadik eredeti idejéből. A festményről azt lehet tudni, hogy úgy hatvan esztendővel ezelőtt apai nagyanyám egy gyékénypapucsot kötött a vászonra festett munkáért cserébe. De még azt a szerény lábbelit sem akarta elfogadni érte a festő, mert mikor hóna alatt a képpel elsétált a friss házaspárhoz, és a maga kezével a ház falára akasztotta legújabb munkáját, megfertőzte lelkét a magát selymesnek mutató kételkedés. Belevágta az ecsetet a nemes munkába. Hogy ez valóban így történt-e vagy sem, sejtelmem sincs, de az biztos, hogy így található a történet a családi legendáriumban, és többé-kevésbé ezekkel a szavakkal emlékeztem meg róla én is az Ahogy Csikivel mi ketten című elbeszélésemben…

Grecsó Krisztián: Önmagunk eredete »


Hamvas Béla: Virágszedés lélektana
Ahol az élet kitágul és átlép a merő földi jellegen, ott mindig virágossá válik. Így válik virágossá a természet tavasszal, amikor túllép a határon, amelyet az anyag tele vont neki. Így a halott és a menyasszony. A mezőn virágot szedni túlvilági foglalkozás, realitásfölötti és veszélyesen nyugtalan. A lélek önmagát szakítja le és megnyílik a világ felé, ahol nincs határ. Önmagát fonja koszorúba. A koszorú, a csokor pedig a korona, az aura, a nap, a megdicsőülés, a lélek visszaérkezése az elíziumi boldog mezőkre, a paradicsomba, ahol újra virággá válik.

Hamvas Béla: Virágszedés lélektana »


Burnout (kiégés) teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a burnout (kiégés) szindróma, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Burnout (kiégés) teszt »


Önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Önismereti teszt »


Sikeres vagy-e?
Tudni szeretnél valamit arról, hogy vajon sikeres vagy-e? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Kilenc kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Sikeres vagy-e? »


Humoros önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi humoros önismereti teszt. Két kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy két kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert a humoros önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Humoros önismereti teszt »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.