Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Vitiligo

Vitiligo ellen az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning?

Vitiligo: Segít-e az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning?A Vitiligo egy ismeretlen eredetű (idiopatikus) bőr rendellenesség, ahol a működő melanociták hiányoznak. Leggyakrabban húsz éves kor körül jön elő, de gyakori az idősebb korban való megjelenése is. A betegség látható jele: az érintett bőr tejfehérré válik, a foltoknak határozott körvonalai vannak, s a foltok változó számban és változó kiterjedésben jelennek meg. A leggyakrabban érintett testrészek: az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és a genitáliák környéke, az alsó végtagok.

A Vitiligo kezelése hosszadalmas, sok esetben eredménytelen, és a sikeres gyógykezelés után is gyakran visszatér a betegség.

A Vitiligo hatása a személyiségfejlődésére

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Vannak, akik arról számoltak be, hogy a munkahely keresésénél hátrányos megkülönböztetés érte őket, persze nem nyílt diszkrimináció formájában, mégis egyértelműen.

A Vitiligo hatása a személyiségfejlődéséreMások a társkeresésben érezték súlyos hátrányát a Vitiligo betegségüknek. Sokan beszámoltak arról, hogy a mindennapi életükben közlekedéskor, strandon, iskolában, munkahelyen érte őket olyan negatív élmény, amit nem, vagy csak nagyon nehezen tudtak feldolgozni. Azt szinte mindenki megfogalmazta, hogy a betegsége nagyon zavarja a mindennapok lelki egyensúlyának megteremtésében.

Vannak, akik elfogadják a Vitiligo betegségüket, s vannak, akik egész életükben küzdenek a Vitiligo ellen, és folyamatosan keresik a gyógyulás lehetőségét.

A tehetetlenség érzése azonban mindenkinél jelen van. Azoknál is, akik elfogadják, és azoknál is, akik küzdenek ellene. Mindenkiben ott a kérdés: van-e arra remény, hogy valaha meggyógyul?

S nincs biztos válasz, amiben bízni lehetne, amiben meg lehetne kapaszkodni. Hiszen ez a betegség arról szól: lehet, hogy meggyógyulok, talán megtalálják a gyógyszerét, esetleg eltűnnek a foltjaim, valószínűleg lehet segíteni rajtam, van akinél sikerül eredményt elérni, de nem mindenkinél, s akkor vajon nálam mi a helyzet?

Óriási lelki teher a bizonytalanság, s a személyiséget megviseli a tehetetlenség.

A legtöbb Vitiligo betegnél súlyos önbizalomhiány lép fel a betegsége kapcsán. Vannak, akik megpróbálják elrejteni a betegségük jeleit, kendőzni, próbálják a bőr elváltozását, és igyekeznek eltakarni a fehér foltokat.

A vitiligo és a stressz kezelése

A pozitív önértékelés és az optimista életszemlélet segíthetnek minimalizálni a stressz immunrendszerre gyakorolt negatív hatásait és ennek eredményeképpen, nagy szerepük van a vitiligo megfékezésében. A megfelelő stressz-levezetés általában is nagy jelentőséggel bír, de a Vitiligo esetében különös figyelmet érdemel. Hogy a stresszel eredményesen szállhass szembe, kövessd az alábbi „haditervet”:

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

 • Tudatosítsd magadban azokat a tényezőket, melyek stresszt idéznek elő érzelmi és fizikai reakcióidban. Ne hagyd figyelmen kívül az aggodalmaidat.
 • Határozd meg, mely események, vagy tényezők aggasztanak.
 • Ha a stresszt bizonyos események okozzák, kérdezd meg önmagadtól, hogy milyen jelentést tulajdonítasz ezeknek a történéseknek.
 • Ismerd fel azokat a dolgokat, amelyeket megváltoztathatsz, vagy módosíthatsz. Ez egyaránt jelenthet bizonyos eseményeket és tényezőket, melyek növelik a stresszhatást.
 • Meg tudod-e változtatni a stressz okait, azáltal, hogy maradéktalanul felszámolod, illetve elkerülöd őket? Le tudod-e csökkenteni ezek intenzitását?
 • Mérsékeld a stresszre válaszoló érzelmi reakcióidat! Vajon nem látod-e a Te számodra stresszt előidéző tényezőket eltúlozva és/vagy irreálisan bonyolult szituációként, katasztófaként?
 • Szabályozd a stresszre adott fizikai reakcióidat. A lassú, mély lélegzetvétel normalizálja szívverésed és lélegzésed. A relaxációs technikák redukálják a stresszt.

A szükség esetén szakember által előírt gyógyszeres kezelés rövidtávon segíthet Neked reakcióid kontrollálásában. A hosszú távú megoldás tehát e reakciók kordában tartásának megtanulásában rejlik.

 • Alakítsd ki fizikai tartalékaidat!
 • Végezz gyakorlatokat a szív- és érrendszer egészsége érdekében!
 • Fogyassz jól kiegyensúlyozott, tápláló ételeket!
 • Súlyod tartsd elfogadható határok között!
 • Kerüld a nikotint, a koffeint és más stimulánsokat és nyugtatókat!
 • A pihenést hangold össze a munkával!
 • Eleget aludj!
 • Tartsd karban érzelmi tartalékaidat!
 • Alakíts ki kölcsönösen támogató kapcsolatokat, barátságokat!
 • Tűzz ki magad elé reális célokat!
 • Igyekezz meglelni életed célját és valódi jelentését!
 • Tegyél szert önbecsülésre!
 • Légy kedves és gyengéd önmagadhoz!
 • Légy önmagad ”legjobb barátja”!
 • Kritikus belső éned által tanulj többet magadról, de ne hagyjad, hogy az, az ellenségeddé váljon!
 • Úgy gondolj az életben felmerülő csalódásokra, kudarcokra, mint életünk részeire: tanulj belőlük!

Ha kétséged merülne fel azzal kapcsolatban, hogy vajon képes vagy-e a stresszel való együttműködésre, ne habozz szakember segítségét kérni!

Önismeret, személyiségfejlesztés, stresszoldás a Vitiligo tüneteivel szemben

Vitiligo: Segít-e az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning?Valamilyen szempontból mindenki más, mint a többiek. Vannak a társadalom által elfogadott normák, a divatos trendek, s a legtöbb ember ezeket követi. S aki valamilyen oknál fogva nem felel meg az aktuális trendnek, „kilóg a sorból”, az könnyen kirekesztetté válhat, vagy annak érezheti magát.

A világ olyan, amilyen, a világ működését nem tudjuk megváltoztatni. A magunk kicsiny világában létre hozhatunk bizonyos változásokat, de alapvetően csak a saját hozzáállásunkat változtathatjuk meg egy problémához.

Ebből a gondolatból kiindulva az egyik legnagyobb felelősségünk, hogy hogyan nyújtunk lelki támaszt másoknak és saját magunknak. Felismerjük-e, hogy melyek az egyedi képességeink, hogy miben rejlik az erkölcsi erőnk, az egyenes gerincünk, a tartásunk. Bármit teszünk vagy mondunk, az befolyásolja a környezetünket, és befolyásol minket magunkat is.

Az egyik ember alacsony, a másik magas, az egyik kövér, a másik sovány, az egyik szemüveges, a másik kopasz, van, aki műtéti hegeket visel, van, aki fehér Vitiligo foltokat.

Fontos kérdés, hogy mennyire hiszünk saját magunkban, a képességeinkben, hogy mennyire engedjük, hogy a külsőségek eltakarják a belső értékeinket. Vajon mennyire vagyunk bátrak felvállalni a saját csöppet sem tökéletes, de tökéletlenségében is emberi mivoltunkat.

Mennyit várunk el másoktól, és mennyit várunk el magunktól? Az elvárásaink teljesíthetők-e? Sokan úgy gondolkodnak, hogy nekik tökéletesnek kell lenni ahhoz, hogy mások elfogadják őket. Pedig nem kell.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a lényeges véleményeket szétválogatjuk-e a lényegtelenektől? Túl tudjuk-e tenni magunkat a lényegtelen, bántó véleményeken? A valódi életfeladatunkkal törődünk-e, vagy megrekedtünk a részletekben?

Önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning Vitiligo betegeknek

Vitiligo tréningSenki nem tudja megmondani a másik embernek, hogy mit tegyen. De feltehetünk egymásnak jó kérdéseket, amelyek megválaszolása megmutatja a járható utakat. Egy jó kérdés kapcsán az ember végig gondolja a dolgokat, és megtalálja a saját maga számára legmegfelelőbb válaszokat.

Bármilyen okból kirekesztettnek lenni nagyon fájdalmas érzés. Különösen fájdalmas, ha nem is tehetünk arról, ami miatt megéljük a kirekesztettséget. Sajnos, azok, akik kirekesztők, gyakran észre sem veszik mit tesznek a másik emberrel, és eszükbe sem jut, hogy egy-egy pillantásuk, mondatuk, elfordulásuk mennyi szenvedést okozhat.

A Vitiligo és más bőrbetegség azonnal látható, nehezen titkolható baj. A betegséghez kapcsolódó negatív tapasztalatok, rossz hangulatok, aggodalmak életvezetési zavarokhoz vezethetnek.

A bőr és a lélek kapcsolata már molekuláris szinten is bizonyítást nyert. A neuropeptidek biztosítják az oda-vissza kapcsolatot az idegsejtek és a bőr között. Sok beteg beszámolt arról, hogy a betegsége az életének egy különösen stresszes időszakában alakult ki.

A rossz pszichés állapot megjelenik a kiváltó okok között is, de maga a Vitiligo és más bőrbetegség is okozhat olyan mértékű szorongást és pszichés terhet a betegnek, amely lelki támogatást igényel.

A bőrbetegségek gyógyítása több irányból is megközelíthető. A hagyományos orvoslás mellett egyre nagyobb teret kapnak az alternatív módszerek, és kiegészítő kezelésként megjelentek az önismereti és személyiségfejlesztő tréningek. Az önismereti és személyiségfejlesztő tréning, mint lehetőség, még nem eléggé ismert, de eredményességét számos kontrollált vizsgálat igazolta.

Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az alábbi esetekben az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning:

 • Akik megfigyelték, hogy betegségükre hatással vannak a lelki tényezők.
 • Akiknek a betegsége nem reagál a bőrgyógyászati kezelésekre.
 • Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy hasznos lehet a számára, és szeretné megpróbálni.

Miben segít Vitiligo esetén az önismereti és személyiségfejlesztő tréning:

 • Gyógyulás, tartós tünetmentesség.
 • A foltok számának, kiterjedésének csökkenése.
 • Oldódó szorongás, alvászavarok megszűnése, viselkedési zavarok megszűnése.

Külföldön hagyománya van az egészségügyben a mentálhigiénés osztályoknak, s nagy szerepet kapnak az önsegítő csoportok is.

A betegségek, így a Vitiligo kezelésében új szemlélet, hogy a beteget mind a testi, mind a lelki, mind a szociális működésében meg kell segíteni, hiszen tartós eredmény csak így érhető el az egészsége megszerzésében és megtartásában.

Vitiligo nem kíméli a sztárokat sem: Michael Jackson

Mi történik a Vitiligo Stresszoldás Tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel és a betegségeddel kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén megmérjük és lefotózom azokat a foltjaidat, amelyeket látni engedsz nekem. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a bőrödön lévő rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S természetesen folytatjuk az első alkalommal megkezdett ismerkedést.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig kemény munka következik mindkettőnk részére. Dolgozunk az önbizalmad növelésén, a szorongásaid csökkentésén, a fehér foltok „beszínezésén”.

A tizenötödik héten ismét megmérjük és lefotózzuk a foltjaidat, értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

 1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

 2. Csoportban. Mivel a vitiligo kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

 3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió vitiligo tréningre!


Vitiligó stresszoldás tréning
Jelentkezz Vitiligo tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Vitiligo: Segít-e az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning?

Vitiligo a Wikipédia oldalain »

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.