Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban?

Mi az a hipnózis?

Fogyás hipnózisban - Hogyan segít a hipnózis a fogyásban?A hipnózis a görög Hypnos szóból ered, Hypnos az alvás istene volt. A hipnózis tulajdonképpen egy módosult tudatállapot, az éberség és az öntudat módosult állapota. Az agyunk két féltekére van osztva, van a bal és van a jobb agyféltekénk. A bal agyfélteként felelős a viselkedésért: logika, írás, matematika, racionalitás, elemzés. A jobb agyfélteke az álmainkért, a megérzéseinkért, a képzeletünkért, itt található a kreativitásunk és az érzelmeink is. A két oldal kapcsolatban áll egymással. A jobb oldal emlékszik mindenre, a baloldal nem képes erre.

Sokan idegenkednek a hipnózistól, mert nem szeretik átadni a kontrollt senkinek, mindent a saját kezükben akarnak tartani. Mások attól félnek, hogy hipnotikus álomban elárulják a féltve őrzött titkainkat, vagy a hipnotizőr átalakítja a személyiségüket, esetleg ráveszik valamire, amit éber tudattal sosem tenne meg.

Pedig nincs mitől félni. Hipnotizálni csak azt lehet, aki engedi magát, és csak olyan változást lehet elérni, amit az illető maga is akar. A hipnotizőr csak beszűkíti a páciens tudatát, de nem kapcsolja ki, ennek az a célja, hogy a kliens ne gondolkodjon és ne analizáljon folyamatosan, hanem fogadja el bírálat nélkül azokat a képeket, amelyek a tudatalattijából jönnek.

Nagyon sok tévhit kapcsolódik a hipnózishoz, pedig mindenki élt már át hipnotikus állapotot. Amikor például belemerülünk egy nagyon jó könyvbe, és a környezetünk hiába szólongat, meg sem halljuk. Vagy amikor annyira elbambulunk, hogy valójában mély transzállapotba esünk, abban sincs semmi misztikus. Akik autót vezetnek, néha mondják, hogy „annyira elgondolkodtam, hogy egész útszakaszok kiestek az emlékezetemből.” Ez persze kerülendő állapot, de mutatja, hogy a hipnózis cselekvőképes állapot.

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban?

A hipnózis szavakat, kifejezéseket mozdít át a bal agyféltekéből a jobb oldalra, ahol a szavakat érzésekké formálja át. Tehát, ha eddig a diéta szó elhangzott, akkor beindult a lavina: a diétához ugyanis a sikertelenség, a csalódás, a rossz érzések, az éhség érzései kapcsolódnak. Ezek az érzések azonban megváltoztathatók.

Bizonyára nem először hallod már a nagy igazságot: „Minden a fejben dől el!” A fogyás is. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy akkor tudod tartósan, véglegesen leadni a fölösleges kilóidat, ha az elmédbe beprogramozod a saját karcsúságodat. Az agyunk, mint a legfelső irányító központunk a testünk minden sejtjére hatással van, így természetesen, a zsírsejtekre is.

A hipnózis segítségével adhatunk a zsírsejtjeinknek utasításokat: „teljetek meg, növekedjetek!” vagy „fogyjatok le, kisebbedjetek!” A hízás-fogyás folyamatába tudatosan beavatkozik a hipnotizőr. Az érzelmeink befolyásolják a hormontermelést, a pozitív érzések beindítják a „boldogsághormonok” termelődését. A szerotonin jókedvre derít, aktívvá tesz, és riadóztatja a zsírsejteket. A keletkező dopamin szinte kikapcsolja az éhségközpontot. A tesztoszteron energiája elégeti a zsírsejteket.

Az elménk a tudattalanunk (tudatalattink) és a tudatunk együttműködésére épül. Ha teljes az összhang, akkor boldognak és egészségesnek érezzük magunkat. Ha az egyensúly felborul, akkor különféle problémák, elváltozások, betegségek alakulnak ki. Így van ez a hízással is. A hízás következmény, olyan következmény, melynek oka az érzelmekben gyökerezik.

Túlsúly esetén a hipnózis célja, hogy a tudatalatti segítségével helyreállítsa a szervezet kibillent működését, megszűntesse a túlevés okát. A hízás kiváltó okát az önértékelési problémák csoportjában kell keresni. A hipnózis célja annak a problémás helyzetnek a megoldása, amelynek a tünete a hízás. A hipnózissal történő kezelésnek tehát az elsődleges célja, hogy megváltoztassuk azt az érzelmi vezérlést, mely a tudatalattiból irányítja ezt a folyamatot. A konfliktus megoldásával együtt megszűnik az az érzés is, amelyik arra ösztönzött, hogy evéssel kárpótoljuk magunkat.

Hogyan dolgozunk?

Minimum két találkozásra van szükség, az első találkozás kb. 55 percet vesz igénybe, a második, és minden további találkozás 2x55 percig tart. Az első találkozás a kapcsolat kialakítását szolgálja, megvizsgálja a kapcsolatodat az ételekkel, az adagokkal, megismeri az étkezési szokásaidat, s az evéssel kapcsolatos érzelmi állapotodat. Ezek után a hipnotizőr elkészíti a te saját, személyre szabott hipnózis szövegedet.

A következő találkozásnál megtörténik a hipnózisba vivés. A hipnotizőr meg fog kérni, hogy feküdj le, be fog takarni, és elindít egy kellemes zenét. A hangjára fogsz figyelni, és nagyon kellemesen érzed majd magad. Tudnod kell, hogy csak akkor történik meg a hipnózis, ha te is akarod. Nálunk az akaratod ellenére nem történik semmi. Hipnózisban lenni nem elvarázsolt állapot, és semmi ijesztő nincs benne. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire jól emlékszel mindenre, ami történt veled. A hipnózis nem fogja megszüntetni az ételek élvezetét, inkább csak a mohóságot, a túlevési kényszeredet csökkenti. Általában elmondható, hogy az étkezéshez rengeteg rossz szokásunk kapcsolódik, és ezeken a szokásainkon rendszerint nem tudunk egyedül változtatni.

A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.


Fogyás hipnózisban
Jelentkezz Fogyás hipnózisban Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot időpont egyeztetése érdekében!


Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.

Gyermekkoromtól kezdve érdeklődöm az emberi lélek és a sikeres emberi viselkedés rejtelmei iránt. Tanulmányaim folyamán megtanultam, a munkában töltött közel egy évtized alatt pedig tovább fejlesztettem azokat a módszereket, amelyek lehetővé tették, hogy eredményesen segítsek a nehézségeket okozó élethelyzetek megoldásában. Három fő területre specializálódtam a munkámban. Az önismeret-személyiségfejlesztésre, az asszertív kommunikációra, és a holisztikus szemléletű táplálkozási zavarokra.

Az ember bonyolult és törékeny lény. Önismeret nélkül más embereket sem tudunk jól megismerni, s ez sok-sok csalódást jelent az emberi kapcsolatokban. Személyiségünk fejlesztése nélkül pedig nehezen birkózunk meg az életünkben rendszeresen megjelenő akadályokkal. Az asszertív kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az életben érvényesülni tudjunk, s az elkerülhetetlen konfliktusainkat okosan és stressz-mentesen oldjuk meg.

Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.