Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika42 éves nő, Erzsébet kért segítséget, mert rendszeres epegörcsöktől szenvedett. Előzetesen az epeköveit eltávolították, a rendszeres orvosi ellenőrzéseken nem találtak indokot a szabálytalan időközönként fellépő, tűrhetetlen fájdalommal járó epegörcsökre.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Anamnéziséből kiderült, hogy 16 éves korában férjhez ment. Származási családjában édesanyjával és három nővérével élt együtt, férfi nem volt a családban, édesapja tragikus körülmények között meghalt, amikor Erzsébet 6 éves volt. A kis faluban, ahol a család élt, az volt az alapelv: akkor kell a lányt adni, amikor kérik. Így az iskolapadból külön engedéllyel férjhez ment, fülig szerelmesen, minden tapasztalat nélkül.

Alig volt 17 éves, amikor megszülte első gyermekét. A következő 11 évben még 2 gyermeke született, gyermekei közül a középső gyermek meghalt.

Erzsébet férje szerette az alkoholt, s eleinte csak alkoholos állapotban, később folyamatosan rendkívül féltékeny volt. Az asszony pedig megpróbált mindenben megfelelni férje elvárásainak, kínosan ügyelve arra, hogy soha ne kerülhessen még csak félreérthető helyzetbe sem. Erzsébet eredetileg barátkozó, kifelé nyitott, extrovertált személyiség volt.

Az epekő keletkezésének pszichés alapja

Az epekő keletkezésének pszichés alapjaErzsébetnél ekkor diagnosztizálták az epeköveket, s meg is operálták őt. Tudjuk, hogy az epekő a férjes asszonyoknál fordul elő a leggyakrabban, nézzük hát az epekő képződés pszichés magyarázatát:

Az epehólyag gyűjti a máj által termelt epét. Az epenedvek agresszív jellegű nedvek, nyelvünk jelzi is ezt: epés megjegyzéseket teszünk, epés indulatokat élünk meg, a „kolerikus” típusú személyt is erről a felgyülemlett epés indulatról nevezték el.

Az epe, ha nem áramolhat szabadon, akkor nem jut el az emésztéshez. A mozgáshoz energiára van szükség, s az energia önmagában agresszió. (Az agresszió, mint kifejezés értendő, és értékítélet nélkül használatos kifejezés, agresszióra éppúgy szükségünk van, mint az epére, vagy a fogainkra, amelyekkel harapunk, s a harapás, rágás szintén az élethez szükséges agresszió.) Az epe mozgásának lassúsága az energia felhalmozódását, feltorlódását okozza, s ha az energia hosszabb időn át nem talál levezetést, akkor hajlamossá válik a megkeményedésre, megkövesedésre. A kőképződés mindig megalvadt energiát jelent.

Erzsébet esetében a családi élet olyan struktúrát jelentett, amely megakadályozta az asszony energiáinak áramlását. Mozgástere a munkahely és az otthona volt, kapcsolatai a rokoni kapcsolatokra korlátozódtak, barátokat, barátnőket, szomszédolást a férj nem tűrt el, ha Erzsébet mégis szót váltott a szomszédasszonnyal, férje sosem hagyta ezt szó nélkül. Erzsébet pedig a családi béke miatt inkább elnyomta a saját kapcsolódási igényeit, s mesterségesen féken tartott energiái megalvadtak, megkövesedtek.

A műtét megtörtént, Erzsébet egy rövid idő után azonban újra rosszullétekkel küzdött.

Ha nem értjük meg a testünk üzenetét

Epekő: Ha nem értjük meg a testünk üzenetétErzsébet férjének viselkedése egyre drasztikusabb lett, részeg állapotban gyakran k-nak nevezte, majd kiderült, hogy a férfinek egy titkolt kapcsolatából gyermeke is született. Erzsébet akkor alkut kötött a férjével: akkor nem válik el tőle, ha a férj beleegyezik, hogy Erzsébet édesanyja hozzájuk költözzön. Az asszony azt gondolta, hogy jobb lesz az élete, hiszen édesanyja és közte nagyon szeretetteljes volt a kapcsolat, a valóságban azonban komoly csapdát készített saját magának. Úgy vélte, hogy édesanyja jelenléte megvédi őt a férje durva veszekedéseitől, és édesanyja segítségével több szabadsága lesz, hiszen lesz aki vigyázzon a gyermekekre, ha ő maga kicsit távol marad egy munkahelyi rendezvényen, vagy egy barátnős beszélgetésen, esetleg egy kicsit szomszédol. Édesanyja partner is volt ebben, férje azonban basáskodni kezdett a mama felett is.

Erzsébet frusztráltabban és egyre több idegességgel élte az életét, epegörcsei egyre erősödtek, orvosa azt javasolta, hogy forduljon pszichológushoz, mert a testi egészségi állapota nem indokolja a tüneteit.

A pszichoszomatikus tünetek gyógymódja: az önismeret

A pszichoszomatikus tünetek gyógymódja: az önismeretAz önismereti folyamatban Erzsébet megismerte a saját személyiségét, megértette az összefüggéseket, megtanulta megfogalmazni az igényeit, tudatosította magában, hogy jó feleség, és jó anya akkor is, ha a saját igényeinek is teret ad.

Megtanulta, hogy mennyire fontos, hogy ne hagyja elnyomni a saját vágyait, hogy extrovertált személyisége akkor tud kiteljesedni, ha van lehetősége barátkozni, érdeklődése szabadon fordulhat a külvilág felé is. Aktivitása megnőtt, beiratkozott egy iskolába, képezte magát. Vezető beosztásba került, élete kiteljesedett.

Önbizalma és önbecsülése megnőtt, s Erzsébet, aki az első találkozáskor így jellemezte magát: „epebeteg”, gyakran görcsölő, szomorú, depresszív, tehetetlen, félős és boldogtalan nő, akit csak a gyermekei éltetnek, most magabiztos, megbecsült vezető, a gyermekei példaképüknek tekintik, kiegyensúlyozott, és szereti önmagát, szereti ezt az új életét. S szereti a férjét is, aki esetenként még megpróbál a régi módon viselkedni, de Erzsébet ebben már többé nem partner, már nem kiszolgáltatott bábu, akivel a férje azt tesz, amit akar.

Az önismereti folyamatban nemcsak önmagát tanulta meg, megtanulta az önérvényesítő kommunikációt is, és tanult mindehhez bátorságot, megküzdési módokat, pozitív életszemléletet. Megtanulta szinkronba hozni önmaga és a családja igényeit, ma már képes arra, hogy egyensúlyt tartson.

Mi történik a Epekő, epehólyag betegség önismereti tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel és a betegségeddel kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást. Az óra végén felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S természetesen folytatjuk az első alkalommal megkezdett ismerkedést.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig kemény munka következik mindkettőnk részére. Dolgozunk az önbizalmad növelésén, a szorongásaid csökkentésén.

A tizenötödik héten ismét felmérjük a tüneteidet, értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

  1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

  2. Csoportban. Mivel a Epekő, epehólyag betegség kezelése hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

  3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Epekő, epehólyag betegség tréningre!


Epekő, epehólyag betegség stresszoldás tréning
Jelentkezz epekő, epehólyag betegség elleni tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az első találkozó időpont egyeztetése érdekében!


Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.