Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A ciszta

A ciszta pszichoszomatikája

A ciszta pszichoszomatikájaA betegségek legtöbbje lelki eredetű. Tóth Gabi, a népszerű énekesnő önmagáról ezt nyilatkozta, amikor Koronczay Lilla egy ciszta miatti nőgyógyászati műtétjéről kérdezte:

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

Mi a ciszta?

Mi a ciszta?A ciszta egy zsákszerű, kötőszövetes tokkal körülvett, erős fallal rendelkező, jól körülhatárolt tömlő, amely különféle folyadékkal telve jelenik meg. Megtelhet vízzel, vérrel, pangó váladékkal, nyákkal, savóval, gennyel, vagy keletkezhetnek benne szilárd képletek, daganatos sejtek. Nevét a görög kystis szóról kapta, melynek jelentése: hólyag, tömlő. A ciszták daganatra hasonlító elváltozások, amelyek a legtöbb esetben jóindulatúak. Nagyon sok típusuk van, szinte minden szervünkön megjelenhetnek. Igen gyakran felszívódnak anélkül, hogy észrevennénk a meglétüket, ám az is előfordul, hogy megnőnek, esetenként megrepedhetnek, panaszokat okoznak, ilyenkor műtétre van szükség az eltávolításukhoz. Ha a ciszta megnő, nyomhatja a közelében lévő szerveket, és bár a cisztáknak nincsenek jellegzetes saját tüneteik, de kihatással lehetnek a körülvevő szervekre. Leggyakrabban a bőrön és a nemi szerveken találkozunk velük. Ritkán rosszindulatúvá válnak.

A ciszta kialakulásának lelki okai

A ciszta kialakulásának lelki okaiA ciszták akkor alakulnak ki, amikor bűntudatunk, lelkiismeret furdalásunk van valami miatt, amit nem tudunk kibeszélni, kiadni magunkból. Így csak forgatjuk magunkban, és időről időre szorongásokat okoz, a „rossz vagyok” érzése nem múlik, csak növekszik bennünk. Ha rossz vagyok, és bűntudatom van, akkor félnem kell a büntetéstől, így rettegek, hogy valaki megtudja a titkomat. Bizony, mindenkivel előfordul, hogy rosszat tesz, helytelenül viselkedik, de ezek a ciszták olyankor is kialakulhatnak, amikor „csak rossznak hisszük magunkat”. Objektíven tekintve a történtekre, nem a mi hibánk, ami történt, ám mi vagyunk azok, akik elfojtjuk és nem dolgozzuk fel a fájdalmas eseményeket.

A ciszta zsák alakú képződmény, amibe bele tudjuk rejteni a negatív érzéseinket, történéseinket. A legtöbb ciszta a női szaporítószervekben, vagy azokhoz kapcsolódóan fejlődik ki a leggyakrabban, a petefészek és a mell környékén. A petefészekciszta a nőiességgel és az anyasággal kapcsolatos problémák gyűjtőhelye, kapcsolatos lehet az anyasággal, és olyan negatív szexuális tapasztalásokkal, amelyeket a külvilág elől mélyen magába zárva hordoz az érintett személy.

A mellben kialakult ciszta a női-férfi szerepekből kialakuló konfliktusok következménye, a párkapcsolati harmónia felborulásának kivetülése.

A méhben kialakuló ciszta lelki okait a méh funkciójában találjuk meg.A méhben kialakuló ciszta lelki okait a méh funkciójában találjuk meg. A méh a női testnek az a helye, ahol a fogantatás után kifejlődik a magzat, s innen indul a világra jövetele, a méhben fejlődő magzat teszi anyává a nőt. Amikor itt keletkezik ciszta, gyakran megakadályozza a magzat kifejlődését. Manapság egyre gyakoribb a petefészkeken kialakuló sötét folyadékkal telt ciszta, az úgynevezett csokoládéciszta, mely az endometriózis állapotáért felel. Az endometriózis meddőséget is okozhat, ilyenkor gyanakodni kell az anyaságtól való tudattalan félelem jelenlétére.

Előfordul, hogy valamiben megrekedünk, „eldugulunk”. Van egy vagy több olyan vágyunk, tervünk, amit nem teljesítettünk, amit nem vittünk véghez, pedig összegyűjtöttünk minden olyan információt, adatot, hogy elérjük, amire vágyódunk, hogy megvalósítsuk a tervünket. Aztán mégsem tudtuk megvalósítani, bennünk rekedt a sok felhalmozott tudás, információ, energia.

A ciszták lehetnek a régen berögzült gondolataink, érzéseink „megkövült”, megszilárdult megjelenési formái, amelyek életünk egy-egy nehéz szakaszában halmozódtak fel bennünk. Ez az elváltozás a megbocsátás elutasítását, illetve a megbocsátásra való képtelenséget is jelentheti. Ha nem tudok megbocsátani, akkor ez lehet védőburok is a számomra, ami megvéd attól, hogy szembe nézzek élethelyzetekkel, emberekkel, esetleg önmagammal.

Mindezek fékek a személy fejlődését, előre haladását tekintve, mivel mások véleménye, vagy gondolkodásmódja elől elzárkózik, nem enged be új szempontokat, elképzeléseket, veszít rugalmasságából, bizonyos életterületeken megreked. Cisztákat fejleszt a szervezet, mivel az egyén nem képes feldolgozni, megérteni az élet dolgait.

A ciszta elmúlik

A ciszta elmúlikA cisztákat azért „hozzuk létre”, mert könnyebb hagyni, szőnyeg alá söpörni az életünk fájdalmas eseményeit, mint szembenézni, megérteni és feldolgozni azokat.

Amikor mégis segítséget kérünk, akkor fontos, hogy félelem helyett a vágyat tartsuk ébren magunkban, a vágyat, hogy rendet tegyünk a múltunkban, a szorongást keltő, elfojtott emlékeink között. Nehéz a szembesülés, nehéz szembenézni az életünk fájdalmas eseményeivel, ezért gyakran keressük a kibúvókat. „Már olyan régen volt, minek ezeket bolygatni?” „Másokkal még rosszabb dolgok történtek, mégis megvannak.” „Aki elkövette, azzal úgysem lehet megbeszélni, sosem ismerné el, amit tett.” „Biztosan nem tudta, mit okoz bennem.” A kifogások gyártásában tehetségesek vagyunk, mert bármelyik kifogás alkalmazása könnyebb, mint leásni a mélybe, felidézni és újra átélni a fájdalmat, amit a jótékony feledés homálya takar. Ha családtagokkal próbáljuk gyógyíttatni a lelki sebeinket, gyakran kapjuk azt a tanácsot: „Ne bolygasd, nincs értelme, lépj túl rajta.” Tudnunk kell, hogy vannak lelki sebek, amelyek önmaguktól nem gyógyulnak, és túllépni sem lehet rajtuk.

Ilyenkor a professzionális segítő beszélgetések hatnak, a fájdalom megosztása, az életesemények feldolgozása, a bűntudat oldódása, a szorongás elmúlása. A gondolataink teremtő ereje, az érzelmeink megnyugvása, a belső egyensúlyunk megteremtése, a lelki békénk megszerzése. Sajnos senki nem képes minden bajt orvosolni, de a pszichológia sok módszert ismer a lelki eredetű betegségek gyógyítására, megszüntetésére.

Esetleírás

Megdolgozta, feldolgozta a gyermekkora legnagyobb traumáját, félelmét. A cisztái azóta nem jelentkeztek. Most várandós.40 éves nő, akinek szinte állandóan vannak női nemi szervi cisztái, előjönnek, eltűnnek, de folyamatosan jelen vannak az életében. Későn ment férjhez, gyermeke nincs, bár nagyon szeretne. Orvosa nem bíztatja, ő pedig ellenáll a műtéti javaslatnak. Az első interjún felmerült a kérdés, történt-e szexuális zaklatás az élete során. Határozott nemmel válaszolt. Később, a gyermekkorát felidézve kiderült, hogy az apja egy éjszaka részegen befeküdt mellé az ágyba, és ő arra ébredt fel, hogy az apja félreérthetetlenül szexuális aktusra akarja kényszeríteni. Kiabálni kezdett, kiszabadult, de az apja elindult utána, ezért kirohant a lakásból. Másnap délutánig, míg az anyja haza nem érkezett, a házuk pincéjében húzta meg magát, nem mert a házba bemenni. Azonnal elmondta az anyjának, hogy mi történt. Rövid választ kapott: „Nem hiszem el, apád ilyent nem tesz, és ilyeneket soha nem beszélhetsz senkinek.” El is temette magában a történteket 26 évig. Szülői parancsra elfojtotta, tudatosan elnyomta magában (szupresszió) a történteket, mert feldolgozás híján így tudott megküzdeni a szorongásával. Azzal a szorongással, amit az apai és az anyai viselkedés keltett benne. Ezt a folyamatot a pszichológia elhárító mechanizmusnak hívja, sokféle elhárító mechanizmust ismerünk, mind arra szolgál, hogy elkerüljük a szorongást, ami nagyon kellemetlen belső állapot, és bár mindig van oka, pontosan azért olyan nehéz megtalálni, mert az ok a tudattalanunkban rejtőzködik. A kliensem gyermekkorában óriási veszteséget élt meg, mindkét szülőjében elveszítette a bizalmát. A bizalom elvesztése együtt járt a biztonságérzet elvesztésével is, de ettől a két embertől függött, a léte, az élete, így nem volt más választása, mint engedve a „szülői parancsnak”, a tudattalanjába száműzte az addigi élete legnagyobb traumáját.

Amint a kliensem rátalált a saját tudattalanjában a történetre, azonnal nevet kapott benne a fájdalom, a harag a csalódottság, a bűntudat, a szégyen, az érzései, amit a saját nőiségével, anyaságával kapcsolatban érzett, gondolt. Megdolgozta, feldolgozta a gyermekkora legnagyobb traumáját, félelmét. A cisztái azóta nem jelentkeztek. Most várandós.

Csehák Hajnalka pszichológus

A ciszta pszichoszomatikája

A ciszta lelki okai


Pszichoszomatikus betegségek elleni tréning
Jelentkezz Pszichoszomatika tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.