Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A szívinfarktus stressz-betegség

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség - A szívinfarktus pszichoszomatikájaHa a szimpatikus idegrendszer vagy a hormonháztartás hosszabb ideig izgalmi állapotban van, akkor az immunrendszer képtelen megküzdeni a betegségekkel. A krónikus stressz által kiváltott túlzott izgalom könnyen szívkoszorúér-betegséghez vezethet. Az izgalom hatására beszűkülnek vagy elzáródnak azok az erek, amelyek a szívizmokat látják el oxigénnel és tápanyagokkal. Ha az ellátás akadályozott, akkor a mellkasra és a bal felkarra kisugárzó fájdalom figyelmeztet. Ha az oxigénellátás teljesen leáll, bekövetkezik a szívinfarktus.

Azok a munkák, amelyek nagy követelményeket támasztanak egy munkavállaló elé, - ahol nagy a terhelés,a felelősség, ahol sok a szerepkonfliktus, és kevés a lehetőség a munka sebességének, jellegének, feltételeinek a befolyásolására -, azokban a munkakörökben az erős stressz hajlamossá tesz a koszorúér-betegségre.

A szív az érzelmek és a szeretet központjaHa a stresszes munka mellett a családi követelmények is nagyok, akkor megnő a szív-koszorúér megbetegedés kockázata. Haynes és Feinleib 1980-as kutatásai azt mutatták, hogy a dolgozó nők és a háziasszonyok között nincs különbség a szív-koszorúér megbetegedés kockázata között, ám a dolgozó anyák esetében a kockázat jelentősen megnő. Minél több gyermeke van a dolgozó anyának, annál nagyobb a szívkoszorúér megbetegedés veszélye. A kutatók nem vizsgálták a gyermekszám hatását a férfiak esetében.

A szív az érzelmek és a szeretet központja

A szív az érzelmek és a szeretet központjaA szív a vérkeringés központi szerve, kúp, vagy csepp alakú izmos falú tömlő, amely a mellkas bal oldalán foglal helyet, ide lépnek be és innen erednek a nagy erek. Két pitvar és a két kamra alkotja, kívül, a pitvarok és a kamrák határán a koszorúbarázda fut körbe, benne a saját koszorúérrendszer sok-sok leágazással.

A szív az érzelmek és a szeretet központja, az életörömöt, az érzelmeket szimbolizálja. Megbetegedései akkor lépnek fel, amikor az életünkben szeretethiány, szomorúság, évek során elfojtott érzelmek vannak, vagy a személy nem tudja a kapott szeretetet hasznosítani, és szeretetteljes érzelmeit kinyilvánítani. Hajlamosak vagyunk egy-egy jól látható okot kiemelni, ám ez nem helyes, mert a szívproblémával küszködő ember az élete összes területéhez hasonlóképpen viszonyul. Az érzelmek elfojtása először történhet tudatosan, aztán az elfojtott érzelem lekerül a tudattalanba, és ott „bebetonozódik”, kővé dermed. Így lesz valakiből kőszívű ember, aki nem képes kifejezni az érzelmeit, nem ad szeretetet, és nem képes a szeretet fogadására sem.

Az ilyen személy zárkózottá válik, mert fájdalmasan csalódott, mert túlzott elvárásai voltak valamivel vagy valakivel kapcsolatban. Ezért a szeretetét nem nyilvánítja ki mások felé, önmaga felé meg pláne nem, a megnyílás helyett a magába fordulást választja, mintegy feleslegessé téve a szeretetet. Előfordul, hogy az egyén kiválaszt egyetlen dolgot vagy személyt, és végletesen rajong iránta. Ennek egyenes következménye lesz a kifáradás, majd a „kiégés”, ellobban a láng.

A szívinfarktus lelki okaiNem fogadja el a felé áradó szeretetet, gondoskodást, mert más fogalmai, más elképzelései vannak a szeretetről. Gyakran kevésnek vagy érdemtelennek tartja a saját személyét arra, hogy szeretve legyen. Vágyik a szeretetre, de nem tudja elfogadni, mert nem szereti saját magát, és így az a meggyőződése, hogy más sem szeretheti őt.

A szívinfarktus lelki okai

A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre. A személy fél a veszteségtől, hogy elveszíthet valamit vagy valakit, ami vagy aki nagyon fontos a számára. Retteg attól, hogy szeretetet adjon, vagy kapjon. Megbomlott a harmónia, amely az adás és kapás egyensúlyát tartja fenn.

A szeretett tárgyat vagy embert birtokolni akarja, és az elvesztésének a gondolata annyira nyomasztja, hogy a szíve összeszorul a veszteség gondolatára. Az összeszorult szív nem képes engedni a szeretet áramlását, hiszen be van oda szorulva. A személy fél a veszteségtől, és ez a félelem érzés bénulttá teszi a jellemzően inkább anyagi javakra koncentráló embert, aki nem nagyon figyel a szíve igazi hangjára. A gyógyulás akkor következhet be, ha az illető nyitottabbá válik a szeretet, az elfogadás, a befogadás iránt.

A szívinfarktus lelki okaiVan, amikor az érzéseink nem találnak megfelelő partnerre, amikor nem kapjuk meg azt a gondoskodást, amire annyira vágyunk. Annyira tud fájni a reménytelenség, hogy majd megszakad a szívünk. Hosszú távon a reménység lángolása (megtaláltam az igazit), és a szorongás (mégsem találtam meg) előidézik a görcsösséget. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy kezdjük elveszíteni a türelmünket, a célunkat egyre akaratosabban, egyre görcsösebben igyekszünk elérni, és annyira tud fájni a reménytelenség, hogy a szívünk oly hevesen ver, hogy majd kiugrik a helyéről.

Remények és kudarcok között ugrálva a szívizom könnyen begörcsöl, és hogy a szélsőséges érzelmeket elkerülje, a személy inkább szívtelenné, vagy kőszívűvé válik, vagy legalábbis annak mutatkozik mások előtt, így védve magát a csalódásoktól.

Ezt az állapotot meg lehet előzni, mert ha a szívünkben csendes, békés szeretet van, akkor ezek az ellentétes érzelmek nem jelentkeznek. Ha kellemes, meleg érzéseket táplálunk magunkban, az segít helyrehozni, amit elrontottunk, tehát gyógyító hatása van. Ehhez tisztán kell látnunk, hogy aki infarktust kap, az az ember is a lelke mélyén tele van tiszta, önzetlen szeretettel, csak nem találta meg a helyes viszonyulást a dolgaihoz. Rengeteg jó tulajdonsága van, de ezeket úgy titkolja, mintha szégyellnie kellene a saját jóságát.

  • Ha az infarktus a bal kamra oldalfalát érinti

    A szívinfarktus pszichoszomatikája: Ha az infarktus a bal kamra oldalfalát érintiA diszharmónia a párral, a párkapcsolattal megélt rendszeres érzelmi konfliktus következménye. A fő konfliktus: nem érti, miért viselkedik így vele a számára fontos személy. A beteg azt érzi, hogy nem kapja meg azt a szeretetet, figyelmet, amit megérdemelne. Úgy érzi, hogy neki sokkal többet kell tennie, harcolnia, szinte ki kell erőszakolnia a tiszteletet, az odafigyelést. Ezek berögzült érzések, és szorongató, görcsös fájdalmat váltanak ki. Szeretne szeretni, gondoskodást és figyelmet adni a másiknak, de felépült benne egy gát: minek adjak, ha nem kapok cserébe semmit. Kettős érzések között őrlődik, görcsössé, „halottá” válnak az érzései. Tudattalanul bár, de éppen azt tartja távol magától, amit a legjobban szeretne elérni.

  • Ha az infarktus a jobb kamra falát érinti

    A szívinfarktus pszichoszomatikája: Ha az infarktus a jobb kamra falát érintiAnyagi természetű konfliktusokra, vagy férfire vonatkozó meg nem értettségre vezethető vissza a betegség. Akinek a jobboldali szívizma károsodik, az teljesítményorientált, aki az anyagi javak megteremtését „hajtja”. A konfliktus abban rejlik, hogy amikor megteremti a saját magától elvárt anyagi színvonalat, akkor nem találja benne a maradéktalan örömét. Az vezet görcshöz és a szívizom elhalásához, hogy minden, amiért nagyon keményen küzdött, értelmetlenné, feleslegessé vált.

Tudjuk, hogy amit érzünk, amit gondolunk, amit képzelünk, az ugyanolyan hatással van a szervezetünk működésére, mint a valóság. Tehát a tudat a testnek kiadja a megfelelő utasítást: a test váljon hasonlóvá a lélek görcsös, vagy elhalt állapotához.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

Csehák Hajnalka pszichológus

A szívinfarktus stressz-betegség - A szívinfarktus pszichoszomatikája

Szív problémák lelki okai


Pszichoszomatikus betegségek elleni tréning
Jelentkezz Pszichoszomatika tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.