Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A migrén

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

A migrén - Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlanA migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

Migrén (Wikipédia cikk) »

Katalin több mint tíz éve szenvedett migrénes fejfájástól. 22 éves korától törtek rá a rohamok, amelyek az utóbbi időben gyakoribbá váltak. Katalin 21 éves korában ment férjhez, az eltelt évek alatt három gyermekük született. Elmondta, hogy a terhességei és a szülések utáni időszakban nem volt migrénes fejfájása, azóta azonban csak egyre romlik a helyzet.

Párkapcsolatát elégedetlenség jellemezte, a férjétől „kicsit eltávolodott” az évek során, de úgy vélte, ez több mint tízévi együttélés után természetes. Úgy ítélte meg, hogy a párja nem eléggé törekvő, „tipikus” férfi, akit munka után egy sör és a távirányító köt le elsősorban, és aki akkor veszi ki a részét a gyermekek körüli tennivalókból, ha erre külön megkéri. Szexuális életüket akadozónak jellemezte, a három gyermek nevelése, a háztartás gondjai, a munka Katalint elfárasztották. Elmondta, hogy néha vágyakozva gondol arra az érzésre, amely „ragyogóvá” tette őt a szerelmük kezdetén, de ma már házastársi feladattá szürkült az egykor örömöt, boldogságot, ragyogó érzéseket hozó szexuális együttlét. Ráadásul ezek a migrénes fejfájások is gyakran akkor jelentkeznek, amikor egy kis nyugalom van otthon, é jobban tudnának egymásra figyelni.

Mi az a migrén?

Mi az a migrén?A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén során a bevezető görcsök után az agyi véredények, artériák jelentősen kitágulnak, a véreloszlás megváltozik.

A migrén kezdeti szakaszát fáradtság, ingerlékenység, levertség, vagy indokolatlan jókedv jellemzi. Ezt követően a szem látóterében vakító fények, cikk-cakk vonalak, szikrák, vagy részleges látótérkiesés érzékelhető. Ezt követi a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fejfájás, ami elsötétített szobába, ágynyugalomba kényszeríti a szenvedő beteget. A fejfájás elmúltával erős fáradtságérzést, kimerültséget tapasztal a migrénes beteg, majd hamarosan visszatér a megszokott állapot.

A migrén pszichés háttere

A migrén pszichés háttereA migrén görög neve: Hemi kraine, amely szó szerint félfejűséget jelent, ez a kifejezés utal arra az egyoldalú gondolkodásra, amely a migrénben szenvedőkre jellemző.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A migrénben szenvedő embernek a fő problémája a szexualitás. A migrén mindig a fejbe áttolt szexualitás. A fej és a genitáliák analóg módon viszonyulnak egymáshoz. Ezen a két testrészen lakozik az összes testnyílásunk. A testnyílások a szexualitásban kiemelkedő szerepet játszanak, hiszen befogadás vagy behatolás csak ott történhet meg, ahol a test meg tud nyílni.

A magyar nyelvről mindig is tudtuk, hogy rendkívül gazdag és kifejező nyelv. Nyelvünk ősidők óta összefüggésbe hozza a női szájat a női hüvellyel, akár annak anatómiájával, akár annak működésével (kisajkak, nagyajkak, száraz ajkak). A népnyelv a férfi orrból a férfi nemi szerv nagyságára következtet: nagyorrú legénynek csekély a fustélya.

Az orális szeretkezésben teljesen világosan megmutatkozik a fej és az altest „kicserélhetősége”.

A fej és az altest polaritások, ahol az ellentétesség mögött bizonyos közösség is meghúzódik.

  • Ellentétesség:

    A fej a táplálkozás szempontjából a befogadás, a bevitel szerve, az altest a kibocsátás, ürítés szerve.

  • Közösség:

    Az elpirulás, amikor kínos helyzetekben (amelyek gyakran szexuális jellegűek), elpirulunk, a fejünkbe tolul a vér, és ekkor fenn, a fejünkben valósul meg az, aminek lent kellene megtörténnie, hiszen a szexuális izgalomtól a vér a genitáliákba tódul, a nemi szervek duzzadttá válnak, kivörösödnek.

A migrénroham fejben megélt orgazmus

A helyszín feljebb van, de a lefolyása azonos. A szexuális aktusnál és a migrénnél is a vér a megfelelő szervbe tolul (genitáliákba, vagy az agyba), s a görcsösség, a feszültség és a csúcspont után a nyomás enyhül, átcsap nyugalomba. Az orgazmus után és a migrén után is jön az elernyedtség állapota, s mindkettő után egy ideig kifejezetten jól érzi magát az ember. Mindkettő után jól esik sötétben lenni, és jól esik az ágynyugalom, csak a migrén után ez egyedül történik.

Ameddig nem értjük meg a testünk üzenetét…

A migrénroham fejben megélt orgazmus: Ameddig nem értjük meg a testünk üzenetét…Katalin úgy vélte, hogy a migrénes fejfájást édesanyjától örökölte, hiszen édesanyjának is voltak migrénes rohamai. Anya és lánya nagyon sok mindenben hasonlóan gondolkodtak, Katalin szigorúan vallásos nevelést kapott, a családban a női lét, mint érték külön sosem került szóba. A feltáró beszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy a női szerepek közül a családban az értéket elsősorban az anyaság, azután pedig a háziasszonyi teendők jó színvonalú ellátása jelentik. Ezt követi a munkahelyen való helytállás, az önképzés, önfejlesztés (igény az olvasásra, kultúrára), de szinte sosem került szóba a házastársak közötti intimitás, a szexualitás.

Hosszasan dolgoztunk azon, hogy Katalin legyőzze a gátlásait, és a házasságában, a szexualitásában jelen levő gondjairól őszintén tudjon beszélni, és így adekvát módon fel tudja dolgozni a problémát.

Katalin esetében kísérő tünetek voltak az emésztési zavarok, és a székrekedés. Ez természetes velejárója volt az eredeti problémának, hiszen Katalin „lent bezárkózott”. Mivel a tudattalan tartalmakról (ürülékek) nem akart tudni, mind a házaséletét, mind az egyéb emésztési és ürítési funkcióit ritkította.

Viccek ezrei szólnak arról, hogy a nők hogyan használják a migrénjüket a házasélet elkerülésére.

Hogyan segített az önismeret?

Migrén: Hogyan segített az önismeret?Katalin a közös munka során megtalálta a saját konfliktusát az ösztönei és a gondolkodása között. Sikerült meglátnia, hogy azokat a gondjait, amelyek testi szinten keletkeztek, ő a gondolkodási szinten akarta megoldani. A gondolkodás azonban nem helyettesítheti a cselekvést, a kettőnek ki kell egészítenie egymást.

Szexuális aktivitása a gondolkodásában blokkolódott, és ez vezetett a fejfájásaihoz. Bármilyen aktivitás, így a szerelmi aktus is egy gondolattal, egy elképzeléssel indul, gondolatban előkészítjük a szeretkezést. Ezt követi a test vegetatív előkészülete: az aktivitáshoz szükséges szervek bővebb vérellátása, emelkedő pulzusszám, emelkedő vérnyomás, stb. Végül az elképzelést az idegrendszer aktív segítségével az izomzat valósítja meg.

Katalin a migrénes fejfájásait mindaddig kénytelen volt elszenvedni, amíg fel nem ismerte, hogy ő már az elképzelés szintjén blokkolja a saját szexualitását. A probléma a saját gondolkodásában volt, mert ezt a gondolkodásmódot sajátította el az édesanyjától.

Katalin elég bátor volt ahhoz, hogy megismerje önmagát, megismerje a saját vágyait, s ennél is tovább ment: megtanulta felvállalni azokat. Máig sem tudom, hosszú távon ki a boldogabb, Katalin, vagy a férje. Azt azonban tudom, hogy a migrénes fejfájások nem tértek vissza, s a távirányító is gyakrabban pihen elárvultan.

Mi történik a Migrén Nélkül Tréningen?

Az első alkalommal megismerkedünk, és nagyon sok kérdést teszek fel az élettörténeteddel, a kapcsolataiddal és a szokásaiddal kapcsolatban. Megkezdjük az együtt gondolkodást.

Hetente egy alkalommal szükséges találkoznunk, a második alkalommal egy teszt segítségével belenézünk a te saját, külön Világodba. S mélyítjük az önismeretedet.

A harmadik héttől a tizennegyedik hétig átdolgozzuk az élethez való viszonyodat, csökkentjük a kapcsolati problémáidat.

A tizenötödik héten értékeljük az eddig eltelt idő változásait. Ez alkalommal megbeszéljük, hogy meddig jutottunk és mire van szükséged a továbbiakban.

A lehetőségek:

  1. Egyedül. Ha úgy érzed, hogy egyedül is tudsz haladni a megkezdett úton, akkor elbúcsúzunk egymástól.

  2. Csoportban. Mivel a megfelelő Énkép kialakítása hosszadalmas folyamat, előre láthatóan az várható, hogy a koncentrált egyéni munka után egy olyan csoportba foglak javasolni, ahol hozzád hasonló ütemben fejlődő társak között más módszerek újabb változásokat hoznak neked, új kapcsolati formákat tanulhatsz, tapasztalhatsz meg.

  3. Egyéniben. Ha 15 alkalom után mégis úgy érzed, hogy inkább egyéni támogatásra van szükséged, akkor természetesen a továbbiakban is készséggel állok a rendelkezésedre.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

jelentkezz most

a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Migrén Nélkül Tréningre!


Migrén Nélkül Tréning
Jelentkezz Migrén Nélkül Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichoszomatika cikkgyűjtemény

Mi is az a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Mi is az a pszichoszomatika? »

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség

Pszichológusként segítek a klienseimnek, hogy közösen feltárjuk a testi és a lelki jelentés tartalmakat, s az adott betegség szimbolikáját értelmezve a klienseim egészségét visszaállítjuk. Nem vagyok mindenható, és a módszer sem az, de közösen nagyon sokat tehetünk a megbomlott egészség visszaállításáért. Az egészség visszaállítása mindig együtt jár a kliens személyiségének, viselkedésének, gondolkodás módjának a változásával.

A pszichoszomatika és az árnyékszemélyiség »

A ciszta pszichoszomatikája

K. Lilla: Mi volt az oka annak a cisztának?

T. Gabi: Lelki eredetű volt, ahogy a többi is, amit a testemben felfedeztek. Ahogy erre ráébredtem, dolgozni kezdtem magamon, és mire rendbe tettem a viszonyomat a nőiségemmel, és átgondoltam a szüleimmel, főleg az édesanyámmal való kapcsolatomat, nyomtalanul el is tűntek.

(Nők Lapja 2019. 11. 20. 10. oldal)

A ciszta pszichoszomatikája »

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány - szerint bőrünk, mint érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában.

A bőr határterületet képez belsőnk és a rajtunk kívülálló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Pszichoszomatika és a bőrbetegségek »

Pikkelysömör (psoriasis)

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a Pikkelysömör (psoriasis). Élesen körülhatárolt, foltszerű gyulladásos gócokban jelentkezik, a bőrt ezüstfehér pikkelyek takarják. A bőr mértéktelen szaruképzése okozza a Pikkelysömört. Egyes bőrterületek elsebesednek, berepednek, véres var keletkezik rajtuk. Ezzel azonban nő a bőrön keresztüli infekciós veszély.

Pikkelysömör (psoriasis) »

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)?

A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek, és ez nemcsak a betegek önértékelésére hat rendkívül negatívan, de a párkapcsolatukra, sőt a munkavállalási lehetőségeikre is.

Mi is az a Pikkelysömör (psoriasis)? »

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. Aki ebben a betegségben szenved, meg van győződve róla, hogy nem képes az életét irányítani. Akármilyen sikeres is, a sikereit nem veszi tudomásul, saját értékeit alábecsüli. Értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, és emiatt folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani. Feladatai ott jönnek ki, ahol a Pikkelysömör (psoriasis): a könyökén. Túlreagálja az őt ért ingereket, és a feltöltődés hiánya miatt mindenbe belefárad.

Pikkelysömör (psoriasis) és a pszichoszomatika »

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete

A Pikkelysömör (psoriasis) a külvilághoz való viszony diszharmóniáját jelzi. A beteg értéktelennek, szerencsétlennek tartja magát, folyton feszült, ideges és rossz a közérzete. Ellenséges a külvilággal szemben, nem tud önmagára elegendő figyelmet fordítani.

Ezért meg kell tanulni harcolni a saját érdekeinkért. Meg kell engedni magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek nekünk fontosak. Ezt az változást vagy valami külső ok hozza meg, vagy pszichoterápia során jön létre.

Pikkelysömör (psoriasis): bőrünk üzenete »

Vitiligo

A Vitiligo egyes betegeknél komoly lelki, hangulati problémákat okozhat. Szakemberek ajánlása szerint Vitiligo esetén is segíthet az önismereti, személyiségfejlesztő, stresszoldás tréning.

Vitiligo »

Mi is az a Vitiligo?

A Vitiligo egy szerzett idiopatikus rendellenesség, melyben a szokásos pigmentációval született emberek részlegesen elveszítik a bőrük színanyagát. Az embereknek mintegy 2%-a érintett a vitiligós pigmenthiányban, Magyarországon ez körülbelül 200 000 ember.

Mi is az a Vitiligo? »

Vitiligo és a pszichoszomatika

A Vitiligo bőrbetegség, s mint ilyen, a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Megsérült, elvékonyodott a védőpajzs, a szigetelőréteg. Az elszigetelődés következtében a lélek számára börtönné válhat. A pigmenthiányos bőr érzékenyebb, ezért az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Vitiligo és a pszichoszomatika »

Vitiligo: bőrünk üzenete

Vitiligo: bőrünk üzenete. A Vitiligo a határvédelem sérülését, a bőrkontaktus és a gyengédség hiányát, a határok megerősítésének szükségességét szimbolizálja. Az érintés, az érzékelés a tapintás szorongást kelthet, mert könnyen fájdalmat okozhat. Ezért az emberi kapcsolatok, az egymásra odafigyelés, a melegség két ember között gátolt lehet.

Ha elfogadjuk, hogy a Vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a Vitiligo kezelésében.

Vitiligo: bőrünk üzenete »

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

Pszichoszomatika és a fogak »

Pszichoszomatika és a prosztata

Mivel a prosztata egyértelműen a férfiasság szerve, a férfiassággal kapcsolatban megélt frusztrációk egyenes összefüggésbe hozhatók a prosztata problémákkal. A 21. századi férfikép a sikeres, magas jövedelmű, kitartó munkaerő, a házias férj, a jó szerető, a biztos támaszt nyújtó apa képe. De a legtöbb férfi – legalábbis az élete egyes szakaszaiban - munkahelyi gondokkal küzd, magas stressz szintnek van kitéve, a családon belül elfoglalt szerepe alkalmazkodást kíván, így sok külső körülmény befolyásolja, hogy a férfi mennyire érzi magát férfinak.

Pszichoszomatika és a prosztata »

A szívinfarktus pszichoszomatikája

A szívinfarktus stressz-betegség. A szívinfarktus fizikai oka a szívizom görcse, illetve az izom elhalása. A lelki oka: a visszatartott szeretetenergia hirtelen görcsös állapotot hoz létre.

A szívproblémák gyógyulásának első lépcsőfoka az, ha megtanulunk az érzelmekkel bánni, azokat megélni és kimondani.

A szívinfarktus pszichoszomatikája »

Az étkezés zavarai: az elhízás

Az evési szokásokban az ember lelkiállapota és az affektív (érzelmi, indulati) szükségletei tükröződnek. Sok mindent elárul egy emberről az, hogy mit eszik, milyen ételeket kedvel és mi az, amit elutasít.

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására a kövér embernek már nem szükséglete a túlsúly. A gyakorlatban azért eredménytelenek a fogyókúrák, mert tüneteket kezelnek, de nem veszik figyelembe, az okokat és az érzelmi egyensúly megteremtését elhanyagolják.

Az étkezés zavarai: az elhízás »

A hatékony fogyókúra pszichológiája

Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás plató szintjét, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik.

A hatékony fogyókúra pszichológiája »

A fogyókúra lelki okai

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának,az biztosan kudarcra van ítélve.

Egyéni személyiségfejlesztő, vagy csoportos támogatással hihetetlen sikereket érhetünk el, rejtett belső erőforrásaink mozgósításával megtanuljuk magunkról, hogy igenis képesek vagyunk elérni céljainkat.

A fogyókúra lelki okai »

Fogyás hipnózisban

Hogyan segít a hipnózis a fogyásban? A hipnózisban a hipnotizőr javaslatot tesz az agyadnak. Például olyan javaslatot, hogy a csoki, a pizza, a kenyér vagy a csülkös pacal helyett a salátákat, gyümölcsöket fogyasztod majd nagy-nagy élvezettel. Ennek a javaslatnak a megfogalmazása azonban szakértelmet igényel, mert nem mindegy, hogy mit fogad be a jobb agyféltekéd.

Fogyás hipnózisban »

A migrén

A migrén heves fejfájás, mely rohamokban támad, vissza-visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom jelentkezik a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, hányás, látás- vagy hallászavar. Nők esetében háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfiaknál.

A migrén »

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika

Epekő, epehólyag betegség: felmérjük az epekő, epehólyag betegséged tüneteid. Szeretném, ha minél hatékonyabb és pontosan dokumentálható lenne a folyamat, hogy a epekő, epehólyag rendellenesség viselkedését pontosan nyomon követhessük.

Epekő, epehólyag betegség és a pszichoszomatika »

Allergia és a pszichoszomatika

Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.

Allergia és a pszichoszomatika »

Allergia naptár

Pollen naptár (február - október): Az allergia naptár a szezonális allergia megjelenéséről, intenzitásáról közöl információkat. Az allergia naptár nem más, mint egy pollennaptár, melynek segítségével nyomon követheti a beteg a magyarországi allergén növények virágzási periódusait.

Allergia naptár - Pollen naptár (február - október) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.