Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Felelősek vagyunk életünkért és annak irányításáért.”

Dr. Edward Bach

Kiégés (burn out) tréning

Én-erő növelés, energetizáló tréning

Kiégés (burnout) tréningA tréning célja: A kiégés (burnout szindróma) » - stádiumainak, figyelmeztető tüneteinek felismerése, az érzelmi reakciók kezelése, az Én-erő növelése, energetizálás az új kihívásokkal szemben. A saját mentálhigiéné ápolása, a feszültség csökkentése, a munkatársi csoport, közösség ventillációjának lehetővé tétele, a kockázati tényezők csökkentése.

A tréning tartalma: A mind több embert érintő pszichoszomatikus megbetegedés a kiégési vagy burnout szindróma.

Burnout (kiégés) szindrómaA burnout szindróma a krónikus emocionális megterhelések, a folyamatos stressz helyzetek nyomán jön létre. Súlyosabb formájában elvesznek a célok és ideák, az ember saját személyére, munkájára és a másokra vonatkozó pozitív attitűdök. Teret nyer a reménytelenség és az inkompetencia érzése.

Az ember életében megjelenik a magányosság érzése, s gyakori, hogy a jól képzett szakember pályaelhagyóvá válik. Gyakori a depresszió, az addikció, magas az öngyilkossági kísérletek száma.

Mint minden problémára, a burnout szindrómára is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni.

A tréning alkalmával játékosan komoly formában végig játsszuk a kiégés tüneteit a kezdeti stádiumtól – melyre a fokozott erőbedobás a jellemző -, a hárító érzelmi reakciókon át – a leépülésig.

Minden résztvevő képet kap arról, hol tart a kiégés folyamatában. Eszközöket gyűjthet a saját igényei szerint a burnout szindróma megállításához, a mentális egészsége megőrzéséhez, javításához.

A tréning során kapott energetizálás folyamatában a résztvevők segítséget kapnak az aktuális problémák megoldásához, a leendő kihívásoknak való megfelelésekhez.

Kinek ajánlott a kiégés (burnout) tréning?

Mindazon személyek részére, aki munkája, életvitele során fokozott stressznek van kitéve, érintett vagy érintett lehet a kiégés (burn out) folyamatában.

A Kiégés (burnout) tréning során megvalósított boldog és kiegyensúlyozott önmagad segítségével az élet élvezetnek, a megpróbáltatások és a tapasztalatok kalandoknak tűnnek majd neked, mivel csupán fel kell ismerned lelki erődet, hűnek kell lenned önmagadhoz, s minden megoldódik, ahogyan a köd is szertefoszlik, ha kisüt a nap.

Kiégés (burnout) tréning

Teszteld magad mennyire vagy érintett a kiégés (burn out) folyamatában! »

Hogy neked is sikerüljön,

kattints ide, és jelentkezz most

Kiégés (burn out) tréningünkre!

Rendezvénynaptár:

Kiégés (burn out) tréning: További információ és jelentkezés »

Kiégés (burn out) tréning
Jelentkezz kiégés (burn out) megelőző tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

  • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
  • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

Adalékok a kiégés (burn out) témaköréhez

A kiégés (burnout) kialakulása
Mindenki tapasztalta már, hogy egy-egy sikeres életszakasz után csökken a lelkesedése. Bekövetkezik egy kisebb-nagyobb hanyatlás. Ez természetesnek tekinthető, nem lehet egy életen át maximális erőbedobással küzdeni, azonban törekedni kell arra, hogy mielőbb visszajussunk a csúcsra.

A kiégés egy fáradt, hitevesztett állapot, amelyben az egyén feladja minden vágyát, elképzeléseit, úgy érzi nem képes a megvalósításra. Ennek veszélye napjainkra egyre nagyobb, figyelnünk kell azokra a tünetekre, amelyek a kiégésre utalnak.

A kiégés azonban nem egy villámcsapásszerűen fellépő jelenség, hanem egy hosszabb lelki folyamat. Hat markánsan elkülöníthető állomását különböztethetjük meg ennek a folyamatnak.

A kiégés (burnout) kialakulása »


Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit?
Sokan küszködünk nap, mint nap, hogy eleget tegyünk az elvárásoknak. Legyünk bármilyen jó szervezők is, néha patthelyzetbe kerülünk. A patthelyzet abból fakad, hogy túl sok a dolgunk, és többfélét akarunk egyszerre tenni. Ez megy is egy darabig, de végül azt eredményezi, hogy több dolog félben marad.

Kezdődik az elégedetlenség önmagunkkal, úgy érezzük, képesnek kellene lennünk a feladatainkra, meg kell oldani egyszerre az összes problémát, hiszen bizonyos szempontból minden fontos.

Az ember teljesítőképessége azonban véges. Amikor túl gyakran kerülünk szembe azzal a ténnyel, hogy nem tudjuk maradéktalanul elvégezni a feladatainkat, állandósul a stresszes állapot.

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »


A kiégés (burnout) fázisai
A kiégés (burnout) nemcsak a túlhajszolt menedzserek, a munkamániások betegsége, mindenkit fenyeget, aki munkáját és magánéletét huzamosan nem tudja összehangolni. A kiégést gyógyítani sokkal nehezebb, mint megelőzni. A tünetek kialakulásáért nemcsak a páciens, hanem az őt körülvevő kollektíva is felelős.

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »


Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen?
Már nem a régi kedvvel jársz dolgozni? Gyakran fáradt, fásult, ingerlékeny vagy? Már a hétvégékkel sem tudsz mit kezdeni? Ha igen, akkor a kiégés, angol szóval burnout ejtett rabságába, ahonnan némi segítséggel és lelki váltással ki lehet kerülni.

Ha úgy érzed, hogy veled minden rendben, akkor sem árt megtudni, mit érdemes elkerülni, vagy min kell egy-egy vészjósló jel után változtatni.

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »


A kiégés (burn out) az informatikus pályán
Az informatikai területen dolgozók az átlagosnál gyakrabban szenvednek különböző pszichoszomatikus betegségekben, így például krónikus fáradékonyságban, idegességben, alvászavarokban és a gyomorpanaszokban. A több héten keresztül tartó stresszfázisok krónikus kiégés-szindrómát okoznak. A megkérdezett informatikus szakemberek 40 százaléka észlelte magán a kiégés jeleit. A válaszadók 30 százaléka elismerte, miszerint fogalma nincsen, hogy miként tudná kipihenni a munkahelyi stressz okozta fáradalmait.

A kiégés (burn out) az informatikus pályán »


A kiégés (burn out) a párkapcsolatban
A kiégés (burn out) jelenségéről leginkább a munka világában hallunk. Aki magán- és szabadidejét sem kímélve éjt nappallá téve dolgozik, könnyen kellemetlen tünetek között vergődve találhatja magát. Ráadásul a burn out szindrómások jó részének bicskája éppen abba törik bele, hogy otthon is szeretnének megfelelni, ám egy idő után elszakad az érzelmi és pszichikai megterhelések kibírásáért felelős cérna.

A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »


Pedagógus sirató
Sajnos a kiégés tünetegyüttest még a közvetlen munkatársak is összemossák, egyenlőnek tartják a depresszióval, és a szerint viszonyulnak hozzá. Pedig ez teljesen más! Néha néhány nap környezetváltozás, egy kellemes – irányított - beszélgetés egy hozzáértő pszichológussal, de a „főnök” részéről egy biztató szóval is segítő „terápia” lehetne. Sajnos ezzel a mindennapi nagy rohanásban senki sem foglalkozik. Talán nem is kívülről kellene várni a segítséget. Mindenesetre meg kell találni a módot arra, hogy a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó felnőttek figyeljenek oda az intő jelekre. Hiszen csak kompetens felnőtt nevelhet kompetenssé gyereket.

Pedagógus sirató »


Burnout (kiégés) teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a burnout (kiégés) szindróma, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Burnout (kiégés) teszt »


A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.