Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Felelősek vagyunk életünkért és annak irányításáért.”

Dr. Edward Bach

Hogyan éljek stressz mentesen?

Stressz oldás tréning

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz oldás tréning55 éve tudjuk, hogy van pozitív stressz, az úgynevezett eustressz, ami serkentőleg hat a teljesítményünkre, az alkotókészségünkre, az önvédelmünkre.

A Stressz oldás tréningen a szervezetünkre ártalmas distresszel foglalkozunk. A stressz érkezhet a külvilágból, de keletkezhet saját, nyugtalanító érzésként is.

Stressz (Wikipédia cikk) »

A stressz elől nincs menekvés. Ha felismered, hogyan reagál a szervezeted a stresszre, és megfelelő technikákat tanulsz a stressz leküzdésére, megőrizheted a testi-lelki egészséged, sikeres munkavállaló lehetsz, és a magánéleted is boldogabb lesz. Vágyni a sikerre: izgató, bizsergető, pozitív érzés, félni a kudarctól: szorongató, negatív érzés. A kettő között szemléletbeli különbség van.

Mi az a stressz reakció?

stressz reakcióA stressz olyan idegállapot, amelyik viselkedésbeli változást kíván. Ha stressz ér, azonnal jelentkezik az ősi „üss vagy fuss” reakció, megnő az adrenalin szint, emelkedik a pulzus és a vérnyomás, a szív hevesebben ver, lelassul az anyagcsere, a vércukor és a koleszterinszint megnő, az izmok megfeszülnek, szaporává válik a légzés, a hormontermelés és az immunrendszer.

Modern társadalmunkban akkor is bekapcsol a stressz reakció, amikor nincs szükségünk rá. Amikor stresszt élünk át, de mi nem ütünk és nem futunk, a stressz hormonok a szervezetünk ellen fordulnak, és különféle betegségeket okoznak. A stressz csökkenthető, ha törődünk önmagunkkal.

A stressz tünetei

A stressz tüneteit négy csoportra osztjuk: fizikai, viselkedésbeli, érzelmi, és kognitív tünetekre.

 • 1. Fizikai tünetek:

  fejfájás, fáradékonyság, levertség, emésztési zavarok, izzadás, hőhullámok, gyomorbántalmak, derékfájás, merev nyak, hát- és vállfájás, szapora szívverés, csökkenő libidó, gátolt fogamzó képesség, alvás-zavarok, rém-álmok, magas vérnyomás, fülcsengés, reszketés, erősödő PMS, erekciós zavarok, egyes infarktusok.

 • 2. Viselkedésbeli tünetek:

  túlzott dohányzás, türelmetlen parancsolgatás, mások kritizálása, éjszakai fogcsikorgatás, túlzott alkoholfogyasztás, túlevés, játékgépezés, drogfogyasztás, kényszeres rágógumizás.

 • 3. Érzelmi tünetek:

  érzékenység, unatkozás, tehetetlenség érzés, sírás, idegesség, oktalan szomorúság, ingerlékenység, düh, cinizmus, kétségek között vergődés, mártíromság, szorongás, nyugtalanság, depresszió, félelmek, pánikreakció, nehezített légzés, sóhajtási kényszer, kedvetlenség, tanácstalanság, piszkálódás, görcsösség, elszigeteltség érzés.

 • 4. Kognitív tünetek:

  feledékenység, humorérzék elvesztése, szétszórtság, a koncentrálóképesség és a memória romlása, a világos gondolkodás nehézsége, a kreativitás hiánya, kábultság, emlékezetvesztés.

A stressz több módon is leküzdhető:

 • Cselekvéssel – megváltoztatjuk a stressz állapotot kiváltó tényezőket (munkahelyet, lakóhelyet, kapcsolatokat).

 • Érzelmi képességekkel – a világot nem tudjuk megváltoztatni, de a problémákhoz való hozzáállásunkat igen.

 • Elfogadással – amin semmiképpen nem tudunk változtatni, azt elfogadjuk és eltűrjük.

Önsegítő technikák a stressz enyhítésére

 • 1. Relaxáció

  A relaxációs válasz hatására visszaáll az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol szint, s más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, s a distressz ellenében beszabályozzák a szervezet működését.

 • 2. Ismételgetés

  Olyan cselekedetek, amelyek ugyanazokat a mozdulatokat ismétlik. Ilyenek a jógagyakorlatok, a kocogás, a taj-csi, de aki szeret kötni, horgolni, hímezni, ezeknek is stressz csökkentő hatásuk van. Ide tartozik bizonyos szavak, mantrák ismételgetése is.

 • 3. Változtatások a külső körülményekben

  Aki szenved a közlekedési dugóktól, és nehezen tud parkolni, az vizsgálja meg, kiváltható-e az autó tömegközlekedéssel.

 • 4. Egészséges táplálkozás

  Elegendő vitamin, ásványi ás rost anyag bevitele a szervezetbe, kevés zsír fogyasztása, sok friss zöldség, és megfelelő folyadék mennyiség. A drasztikus diéta fokozza a stresszt.

 • 5. Rendszeres szaunázás

  A forró gőz, majd utána a hirtelen hideg vizes hűtés serkenti az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, javítja a test vérellátását.

 • 6. Autogén tréning

  A kikapcsolódás egyik leghatékonyabb módja. Szakértő segítségével érdemes megtanulni, utána otthon egyedül is gyakorolható.

 • 7. Lazító légzés

  A fölzaklatott szervezetben helyreállítja a légzésszámot, megváltoztatja a test, az agy vérellátását, ezáltal megnyugtat. Egy idegesítő szituációt követően, amikor azt érezzük, hogy azonnal fölrobbanunk, próbáljuk ki.

 • 8. Ártalmas élvezeti cikkek kerülése

  Rendszerint felerősítik a stresszreakciókat, csak nagyon rövid időre hatnak nyugtatóan. Különösen igaz ez az alkoholra, cigarettára, kávéra.

 • 9. Testmozgás

  A fizikai aktivitás felszabadít a belső nyomás alól, boldogabbá, magabiztosabbá tesz. Jegyezzünk meg egy aranyszabályt: a pulzusszámunk sportolás közben ne haladja meg azt a számot, mint ha a 180-ból kivonjuk az életkorunkat.

 • 10. Önreflexiók

  Vizsgáljuk meg, hogy minden nap teszünk-e valamit önmagunkért, testünk, lelkünk egyensúlyáért.

Hogyan segít a stressz oldás tréning?

 • Megtanulod időben felismerni a saját stressz jeleid.
 • Sikeres idő menedzsmentet tanulsz, hogy a munkára és a magánéletre is jusson elegendő idő.
 • Begyakorolod, hogyan mondj „nem”-et a számodra elfogadhatatlan kérésekre.
 • Mintát kapsz a feladatlista készítésére, amit azután fontossági sorrendben el is tudsz végezni.
 • Leszoksz a halogatásról, amit elkezdesz, azt be is fejezed, nem hagyod félben a munkáid.
 • A stressz ellenszere a relaxáció. Többfajta relaxációs módszert tanulsz.
 • Megtanulod a düh, harag építő jellegű kifejezését, és átalakítani azt cselekvési energiává.
 • Szemléletedben pozitív hozzáállás alakul ki az NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) alapjainak megtanulásával.
 • Megtanulod stresszorok jelentős részét kikapcsolni.
 • Naponta 20 perc testedzés (gyaloglás, séta, kerékpározás stb.) beiktatásával.
 • Megtanulsz Stressz naplót vezetni.

A megoldás a viselkedésed megváltozása!

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz oldás tréning

Hogyan éljek stressz mentesen?

Stressz oldás tréning témakörei

Délelőtt
09.00. - 10.30.Bevezetés, ismerkedés egymással és a hozott problémákkal, mini stressz tudomány (mi a stressz, fajtái, tünetei, hatásmechanizmusa)Stressz teszt. Ütközési helyzetek, érzelmi töltöttség kezelése.
10.30. - 10.40.Kávészünet
10.40. - 12.15.Személyes stresszorok. Nemet mondani a megterhelő kérésekre és az ártó viselkedési szokásokra. Idő menedzsment. Időtorta. Feladatlista. Fontossági sorrend.
12.15. - 12.25.Kávészünet
12.25. - 13.00.A stressz egyik ellenszere a relaxáció. Relaxációs technikák tanulása.
Délután
13.30. - 14.15.Szokjunk le a halogatásról! Amit elkezdünk, ne hagyjuk félbe! A düh, harag építő jellegű kifejezése, átalakítása cselekvési energiává.
14.15. - 14.25.Kávészünet
14.25. - 15.50.Pozitív gondolkodás, pozitív hozzáállás NLP alapgyakorlatokkal. Stresszorok kikapcsolása. Video visszajelentés.
15.50. - 16.00.Kávészünet
16.00. - 18.00.Változások gyakorlása. Akcióterv. Tréning értékelés.
Stressz oldás tréning
Jelentkezz Stressz oldás tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

Adalékok a stressz és a stressz oldás témaköréhez

A stressz
Tipikusan új, úgynevezett „urbanizációs betegség” a stressz. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggőség, szélsőséges esetben az öngyilkosság.

A stressz »


Stressz számokban
A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Stressz számokban »


A munkával összefüggő stressz (Európai Munkavédelmi Ügynökség)
Az Európai Unióban a munkával összefüggő stressz (MÖS) jelenti - a hátfájás után - a munkával összefüggő második leggyakoribb egészségügyi problémát, amely az EU munkavállalóinak 28%-át érinti. A MÖS okai lehetnek pszichoszociális veszélyek, mint például a munka jellege, szervezése és irányítása, pl. magas elvárások a munkában és alacsony szintű ellenőrzés, valamint olyan tényezők, mint a megfélemlítés és az erőszakoskodás. Fizikai veszélyek, például a zaj és hőmérséklet, szintén okozhatnak MÖS-t. A MÖS megelőzése jelenti az egyik kitűzött célt az Európai Bizottság munkahelyi egészség és biztonság új stratégiájáról szóló közleményében.

A munkával összefüggő stressz (Európai Munkavédelmi Ügynökség) »


Stressz teszt
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a stressz, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Stressz teszt »


Gyors stressz teszt
Ahhoz, hogy az alábbi gyors teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a stressz, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj! 10 kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani.

Gyors stressz teszt »


Rövid stressz teszt
A teszt megoldásával kiderül, vajon a Te viselkedésed mennyiben járul hozzá a negatív stressz kialakulásához? Öt kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani.

Rövid stressz teszt »


A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

A könyvespolcra ajánljuk

Konrad Lorenz: Az agresszió

Konrad Lorenz: Az agresszió„Konrad Lorenz ezzel a könyvével robbant be a viselkedéstudományok harcias világába az ötvenes években. Témája az agresszió, az állatok legfontosabb viselkedés-szabályozó mechanizmusa, melynek működése révén az állatcsoportokban kialakul a rangsor, és lehetővé válik az erőforrások biológiailag optimális elosztását különösebb harcok nélkül. Ezt a biológusok számára könnyen érthető viselkedést járja körbe Lorenz a legkülönbözőbb fajok: halak, madarak, emlősök vizsgálatával, sőt az utolsó oldalakon szó esik arról az emberről, mint az állatfajok egyikéről, akiben szintén működik ez a szabályozó mechanizmus, bár a kultúra korlátai között. Ezt a felismerést nehezen emésztették meg a társadalomtudományok; Lorenz ironikusan meg is jegyezte, hogy a könyvével kapcsolatos reakciók is szépen bizonyítják az emberi agresszió létét és kíméletlenségét.”

(Csányi Vilmos)

Konrad Lorenz: Az agresszió »

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberrőlAz ismert pszichológus szerint az agresszivitás Isten adta tulajdonságunk, mint az étvágyunk vagy a vérmérsékletünk. Önmagában se nem jó, se nem rossz, attól függően, milyen motivációból, milyen céllal és milyen módon használjuk. Az életerő és az agresszió voltaképp ugyanaz: energia, véli a szerző - jól kellene használni ezt az energiakészletet. A könyv beszél az agressziót kiváltó okokról, hangsúlyozza az önismeretet, az önnevelést és öngyógyítást.

A könyv második része néhány ismert sikeremberről szól, Mike Tyson ökölvívóról, Lady Diana hercegnőről és Avilai Terézről, a szent apácáról.

Mohás Lívia: Az agresszióról és a sikerkereső emberről »

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás - Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?Unod már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen szakkifejezésekkel, és a gyakorlatban tulajdonképpen használhatatlanok? A Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismerned: Asszertivitás. Ez az érdekeid érvényesítését jelenti oly módon, hogy mások igényeit is figyelembe veszed. A több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező szerzőpáros nagy sikerű könyvében közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be, melyek segítségével Te is megtanulhatsz asszertív lenni önmagad, valamint családod, barátaid, szűkebb és tágabb környezeted érdekében.

Sue Hadfield - Gill Hasson: Asszertivitás »

Sue Bishop: Asszertivitás

Sue Bishop: Asszertivitás„Miért tesszük fel a kérdést annyiszor: hogyan kommunikáljunk? Miért szeretnénk rajta változtatni? Hiszen ha csendben maradunk, nem mondjuk ki a véleményünket, az kényelmes és mentes minden felelősségtől. Miért és hogyan legyünk asszertívek, ha többnyire agresszív viselkedéssel is elérhetjük, amit akarunk? A szerző, Sue Bishop választ ad a fenti kérdésekre. Egyben arra biztat bennünket, ismerjük meg önmagunkat: erősségeinket és gyengeségeinket. Egyszerű technikákat ajánl, hétköznapi helyzeteket ír le. A könyv gyakorlatait és feladatait elvégezve, a dialógusokat gyakorolva képesek leszünk elérni céljainkat, növelni önbecsülésünket. Ha szükségét érezzük, merjünk kérni, vagy nemet mondani. Így még a nehéz emberekkel is szót érhetünk, és a nehéz helyzetekben sem sérülünk, miközben javulnak az emberi kapcsolataink, és győztes - győztes helyzeteket hozhatunk létre.”

Miatovics Márta - coach, senior tréner

Sue Bishop: Asszertivitás »

A könyvespolcra ajánljuk

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.