Gyakran Ismételt Kérdések E-mail
Keresés
„Csukódna, nyílna,
bolondozik a széllel
a kamasz nyírfa.”

Bertók László: Csukódna, nyílna - Haikuk

Pubertáskor (serdülőkor) változásai

Testi és lelki változások a serdülőkor (pubertáskor) folyamán

A serdülőkor (pubertáskor) testi és lelki változásaiA serdülés, a serdülőkor olyan fejlődési szakasz, amikor a gyermek szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai változások mennek végbe.

A serdülőkor folyamán mind a fiúk, mind a lányok testsúlya és magassága is erőteljesen növekszik, és verejtékmirigyeik is ebben az életkorban válnak aktívvá.

A lányok szervezetének serdülőkori változásai a másodlagos nemi jellegek, azaz az emlők, valamint a szemérem- és hónaljszőrzet kialakulását és a menstruáció beindulását is magukban foglalják.

A serdülőkor folyamán a fiúk arca és teste láthatóan szőrösödni kezd, hangjuk mélyül, és nemi szerveik is növekednek.

A serdülőkor változásainak időbeli lefolyása

A nemi érés időpontja egyénenként különbözik, és elsősorban öröklött tényezők határozzák meg; az a lány, akinek édesanyja későn kezdett menstruálni, valószínűleg szintén későn fog serdülni, vagy az a fiú, aki gyermekkorában mindig magasabb volt, mint a többiek, feltehetőleg előbb válik nemileg éretté, mint alacsonyabb, kisebb testsúlyú kortársai.

Az alábbi táblázatokban megtalálható, hogy a jellegzetes serdülőkori testi változások általában hány éves korban mennek végbe. Az átlagosnál később kezdődő serdülés az esetek túlnyomó többségében nem jelent gondot egészségügyi szempontból, néha azonban a serdülés késlekedésének hátterében valamilyen betegség húzódhat meg.

Serdülőkori testi változások nemek szerinti összefoglalása

Pubertáskori (serdülőkori) testi változások a lányok életében

 Nemi érés kezdete

(8-11 éves kor)
Menstruáció jelentkezése

(11-16 éves kor)
Nemi érés ideje

(16-17 éves kor)
Másodlagos nemi jellegekAz emlőbimbó és a szeméremszőrzet fejlődésnek indulAz emlők és a szőrzet fejlődése intenzívvé válikAz emlő és a szőrzet fejlődése befejeződik
Nemi szervekA nemi szervek növekedése megindul A nemi szervek növekedése befejeződikA nemi szervek kifejlett állapotban
Nemi szervek működéseNincsMegjelenik a menstruáció
(a ciklus rendszertelenül, de elkezd működni)
A menstruáció ciklikussága szabályossá válik

Alkat
A nőiesedés megindul, a testsúly gyarapodikA nőies alkat kifejezetté válik: kerekded formák, csípő, mellekKialakulnak az érett nőre jellemző testarányok
Testhossz változásaiA testmagasság változása fokozottA testmagasság változása maximálisA testmagasság növekedése lelassul

Serdülőkor (pubertáskor) testi változásai

Pubertáskori (serdülőkori) testi változások a fiúk életében

 Nemi érés kezdete


(10-12 éves kor)
Pollúció (éjszakai magömlés) megjelenése

(13-16 éves kor)
Nemi érés ideje


(16-20 éves kor)
Nemi szervek állapotaA külső nemi szervek növekedése megindulA nemi szervek növekedése erőteljes A nemi szervek fejlődése befejeződik
Másodlagos nemi jellegekMegjelenik a szeméremszőrzetMegjelenik a hónaljszőrzetMegjelenik a testszőrzet, a bajusz
Alkati változásokElkezdődik a férfias alkat kialakulásaSzembetűnő az ádámcsutka megjelenése, a hang mutálása, az izomzat erősödik (széles váll)A végleges férfias alkat kialakul, az izomzat elnyeri végső formáját
Nemi szervek működéseValójában még csak a dülmirigy működikMerevedés (erekció) éjszakai magömlés időszakaSzabályos, érett ondósejtek az ondófolyadékban (ejakulátumban)
Testhossz növekedéseA test csontjai fokozott növekedésnek indulnakMaximális a növekedés, főleg a csöves csontokbanLassan leáll a csontok növekedése, és kialakul a végleges testnagyság

Serdülőkor érzelmi fejlődése

A serdülőkori fizikai átalakulásokat érzelmi változások kísérik, amelyeket szintén a nemi hormonok termelődése indít be. Ezek a hormonok a fiúkban és a lányokban is felkeltik a nemiség iránti érdeklődést. A hím nemi hormonnak, tesztoszteronnak a vérben való emelkedéséről azt tartják, hogy szerepet játszik a tizenéves fiúk jellegzetes agresszivitásában és vakmerőségében. A mellékvese hormonjainak fokozott termelődése is kihat a viselkedésre, erősíti az önbizonyítást, s talán ez részben megmagyarázza, hogy a tizenévesek miért olyan lázadók és vitatkozók.

A késői fizikai fejlődéshez gyakran az érzelmi érés késése társul. Ez komoly szociális és pszichológiai problémákat okoz az olyan gyerek számára, aki a serdülőkor küszöbén kisebb, fizikailag kevésbé fejlett és kevésbé magabiztos, mint kortársai.

Serdülőkor (pubertáskor) testi változásai

Kamasz önbizalom növelő tréning

A belénk nevelt szemérem érzet gyakran nehézzé teszi, hogy a gyermekünket a megfelelő időben, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben avassuk be a testi változások rejtelmeibe. De egyre sűrűbben fordul elő az is, hogy a szülő jól kezeli a testiségről való beszélgetéseket, de a kamasz elzárkózik, zavarba jön, hárítja az ilyen témájú beszélgetést. Jobban szereti, ha a barátokkal, barátnőkkel beszélhet ilyen kérdésekről, ezért kibújik a téma megtárgyalása alól.

Kamasz önbizalom növelő tréningA „Kamasz önbizalom növelő tréning” segít azoknak a fiúknak és lányoknak, akiknek nem tetszik a saját testük, csúnyának, formátlannak, túl kövérnek, túl soványnak, stb., látják magukat. Megtanulják, mi a test-kép, s hogyan viszonyuljanak hozzá. Hogyan legyenek önmaguk, mi az, amiben érdemes hasonlítani másokra, s mely különbségek azok, amire büszkék lehetnek a saját testükkel, lelkükkel, gondolkodásukkal kapcsolatban. Aki nem érzi magát elég szépnek, elég „trendinak”, az gátlásokkal küzd. Ezek a gátlások azonban feloldhatók, és megteremthető a testi-lelki egyensúly.

Ha úgy érzed, hogy a Te gyermeked is sokat kritizálja a saját testét, gátlásos, és nem tudja jól képviselni saját magát az iskolában, vagy a baráti körben, akkor hozd vagy küldd el a „Kamasz öbizalom növelő tréningre”.

Kamasz, kamaszkor: További információ a Kamasz önbizalom növelő tréningekről »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a Kérdőív kitöltés időpont egyeztetése érdekében!Kamasz és kamaszkor cikkgyűjtemény

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.