Gyakran Ismételt Kérdések E-mail
Keresés
„Elég pattanásos voltam. Egyszer elaludtam a könyvtárban és arra ébredtem, hogy egy vak ember olvassa az arcomat.”

Graffity

Akne kislexikon

Amit az akne, mitesszer, pattanás témában tudni érdemes

Akne kislexikon: hasznos ismeretek az akne, mitesszer, pattanás témakörébenAz akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit és kifejezéseit foglaltuk össze.

Akne kislexikon: Amit az akne, mitesszer, pattanás témában tudni érdemes

Acne conglobata
Nagyon súlyos akne, melyben a csomók összeköttetésben vannak a bőr alatt egymással és az aknés léziókkal.
Akne fulminans
A pattanásos bőr olykor nagy felületen gyulladásos. Elsősorban a fiúknál a pattanásosság lázzal is járhat.
Akné
más néven pattanás. A felnőtt nők kb. 30 százalékának megkeseríti az életét. Akné akkor keletkezik, amikor a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium felszaporodik, és elindul a gyulladásos folyamat.
Androgének
Serkentik a faggyúmirigyeket és egyéb hatásaik is vannak a testben. Nőkben és férfiakban is jelen vannak, férfiakon a testi érésért felelősek és sokkal nagyobb mennyiségben találhatók, mint nőkben. Férfiakon az akne általában súlyosabb, mint nőkön. A férfiak nemi jellegének kialakításáért felelős hormon.
Atrófia
Sorvadás, szövetpusztulás. A gyulladásos pattanások gyógyulásakor jelentkező hegképződési rendellenesség. A follikuláris atrófiás makulák - foltok - kicsi, lágy, néha ráncos, kékes színű hegek. Idővel színük elhalványul, így kevésbé láthatók.

Az akne, mitesszer, serdülőkori pattanás kialakulása

Baktérium
a pattanás kialakulásának egyik, de nem egyetlen oka. Ezért lehetnek hatásosak az antibakteriális lemosók, ecsetelők.
Comedo
A szaruréteg által fedett, ezért zárt fehér mitesszereket nevezik comedonak, hajlamosabbak a begyulladásra, mint a nyíltak. Nem mindig láthatóak szabad szemmel, mert a fedő bőrréteg takarhatja őket.
Cysta
Gyulladásos hólyag, a legkiterjedtebb gyulladásos pattanásokat nevezzük így.
Csokoládé
Nincs rá bizonyíték, hogy bizonyos ételek, így a csokoládé vagy a dió kihoznák a pattanásokat, hacsak nem valamilyen ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó.
Dekorkozmetikumok
Bizonyos dekorkozmetikumok irritálhatják a pattanásos bőrt, ezért érdemes megnézni, milyen korrektort vásárolunk. A szépséghibákat elfedő korrektor ne legyen túl sokáig a bőrön.
Dermabrázió
Bőrcsiszolás, a bőrbe, annak felhámjába hatoló szemcsés anyaggal való dörzsölés, mely segít eltávolítani a felső elszarusodott réteget, a bőrt regenerálódásra készteti. A hegek, maculák eltávolításának módszere.
Étrend
A megfelelő étrenddel segíthet, hiszen a sok zöldség, gyümölcs erősíti az immunrendszert, így hatásosabban védekezhet a gyulladás ellen.
Exfoliálás
a bőr hámlasztása. Megelőzheti a pattanások kialakulását, mert segít az eltömődött tüszők kitisztításában.
Faggyú
A faggyúmirigyek által termelt olajos anyag.
Faggyúmirigyek
A bőrben található mirigyek, melyek egy olajos anyagot, faggyút termelnek, ezek az aknés léziók helyei. A faggyúmirigyek a szőrszálakhoz kapcsolódnak és főleg az arcon, nyakon, háton és a mellkason találhatók.
Fehérvérsejtek
A vérben találhatók, feladtuk a fertőzések elleni védekezés.
Fisztula
Általános jelentése sipoly. A gennyes pattanásos tályogok tartalma a fisztulákon keresztül tör a felszínre.
Folliculus
Elsődleges jelentése tüsző, szőrtüsző (folliculus pili). Egy apró nyél a bőrben, melyen keresztül egy szőrszál nő, és faggyú választódik ki a bőr felszínére.
Gliceridek
A glicerin szerves savakkal alkotott észterei. A természetes gliceridek közül a legfontosabbak a glicerinnek a zsírsavakkal alkotott észterei, melyek a zsírok, olajok alkotórészei.
Gyengéd tisztítás
elengedhetetlen a pattanásos bőrnek, mert érzékenyebb, mint a normál bőr. Nem az a lényeg, hogy kiszárítsuk a bőrt, mert ezzel nem csökkentjük a faggyútermelést.
Gyulladásos akne
Aknéban a gyulladásos szó azt jelenti, hogy a lézió begyulladt, kémiai reakciók vagy baktériumok miatt, melyek az eltömődött folliculusban vannak.
Hegesedés
A pattanások szakszerűtlen nyomkodása hegesedéshez vezethet.
Hely
Főleg a homlokon, az orron, az állon, de sokszor a háton, a dekoltázsnál is megjelenhetnek a pattanások.
Hipertrófiás heg
A hipertrófia túlnövekedést, burjánzást jelent. Hipertrófiás heg képződik a gyulladásos pattanás gyógyulása nyomán, ha a folyamat fokozott szövetképződéssel jár.
Hormonok
Pubertáskorban a szervezet nagyobb mennyiségben termel tesztoszteront (férfihormont), amely serkenti a faggyúmirigyek működését. A kiegyensúlyozatlan hormonszint miatt zsírosabb lesz a bőr, melynek szőrtüszői eltömődnek az elhalt hámsejtektől, krémtől. Később, húsz-harminc éves korban is érzékenyebben reagálnak a faggyúmirigyek a hormonális változásokra.
Infantilis akne
A pattanásosság ezen formája kisgyermekeken jelenik meg, és 5 éves korra rendszerint megszűnik.
Jód
az ételekben előforduló jód kapcsolatba hozható a pattanások kialakulásával. A pattanásos bőr állapotát javíthatja, ha kerüljük a jódozott só fogyasztását.
Kamaszok
A kamaszok inkább hajlamosak a pattanásokra, ennek oka, hogy ilyenkor a hormontermelés nagymértékben fokozódik.
Keloidok
Szövetszaporulat. A gyulladásos pattanások gyógyulásakor jelentkező, valószínűleg a kollagénanyagcsere zavara miatt kialakuló sebgyógyulási rendellenesség, szövetburjánzás miatt létrejövő heg.
Keratin
A szaruanyag fibrilláris szerkezetű fehérjéje. Nagy mennyiségben képződik a bőr hámsejtjeinek elszarusodásakor.
Kollagén rost
A bőr kötőszövetének rostos állományában található. A kollagén a kötő és támasztószövetek legfőbb fehérje.
Kozmetikus
A pattanás helytelen kezelése egy életen át nyomot hagy az arcon. A kozmetikus nemcsak kitisztítja a bőrt, hanem hűsítő, regeneráló pakolásokkal, krémekkel meggyorsítja a gyógyulást.
Levegő
A levegő szennyezettsége, a kosz hatására eltömődnek a pórusok, kialakul a pattanás, de a friss levegő kedvezőleg hat a gyógyulásra.
Lipidek
Olajos anyagok, melyek közé olyan anyagok tartoznak mint a zsírok, olajok és viaszok. A faggyú lipidekből áll. Bizonyos lipidek, a szabad zsírsavak irritálják a bőrt.
Macula
A macula foltot jelent. A bőrgyógyászok a felszíntől eltérő színezettségű hámterületeket nevezik így. A pattanásos bőrön található pirosas foltok a pattanások gyógyulása után maradnak, nem valódi hegek, mintegy fél év elteltével teljesen eltűnnek.
Majorca akne
A napfény hatására megjelenő pattanás.
Melanin
A bőr barna színű, napfény hatására képződő festékanyaga, pigmentje.
Mikroba
Apró élőlény, mikroorganizmus, mely lehet egysejtű, alga, baktérium, valamilyen kórokozó stb.
Mikrocomedo
Mitesszer. A comedo képződés első állomása; a comedo olyan kicsi, hogy csak mikroszkóppal látható.
Mitesszer
Akne, (akné), mitesszer vagy közönséges nevén pattanás.
Napfény
baktériumölő és hámlasztó hatású, ezért segít a gyógyulásban, de az erős UV-sugarak irritálják a bőrt, amely még több faggyútermeléssel fog védekezni ellene.
Nem-gyulladásos akne
Aknéban azok a comedok, melyek nem járnak bőrvörösséggel.
Nodula: (nodus = csomó)
Az aknés lézió legsúlyosabb formája, a nodula egy nagy, mélyen ülő, gennyel telt, fájdalmas púp. A nodulás akne gyakran okoz tartós hegesedést és orvosi kezelést igényel. Néha aknés cystának nevezik.
Nyílt comedo
Feketefejű, nem gyulladásos comedo fekete csúccsal és szilárd tartalommal.
Olaj
a pattanások kialakulásának egyik oka. Ezért célszerű víz alapanyagú (nem olajos) termékeket használni.
Papula
Gyulladásos comedo. Általában mustármagnyi vagy lencsényi vöröses színű kerek göb, púp a bőrön.
Papulopustulás
Az akne egyik típusa, melyre jellemző a papulák és pustulák jelenléte.
Pattanás
Akne, (akné), mitesszer közönséges neve.
Pattanás kezelése
Enyhe pattanásossággal sem szégyen orvoshoz fordulni, bár ilyenkor az ember megpróbál először házilag segíteni. Ha a bőr állapota két hónap elteltével sem javul, ha a pattanások fájdalmasak vagy hegesedésre hajlamosak, orvoshoz kell fordulni.
Pigmentfolt
A pattanások gyógyulásakor visszamaradhatnak olyan foltok a bőrön, amelyek a hámsejtek nagyobb melanintartalmának köszönhetően sötétebbek az eredeti bőrszínnél. A pigment foltos gyógyulásra elsősorban a sötétbőrűek hajlamosak.
Pizza
A zsíros, fűszeres ételek, a pizza nem okoznak pattanást.
Propionibacterium acnes
P.acnes. Normálisan jelen van a bőrön,de gyorsan szaporodik az eltömődött folliculusokban, melyekbe faggyú van bezárva.
Pubertás
Az a folyamat, melyben a gyermek fizikai érése megkezdődik a felnőttkor felé. A korai tinédzserkorban kezdődik és a hormontermelés nagymértékben fokozódik.
Pustula
Gyulladásos, gennyes pattanás. Kinézetre fehér közepű, piros gyűrűvel körülvett hólyagocska.
Seborrhea
A bőr faggyúmirigyeinek működése kórosan fokozódik, illetve az általuk termelt faggyú összetétele megváltozik. A bőr emiatt gyulladásos, olajosan fénylő vagy korpásan hámló lesz.
Stressz
A feszültség, az izgalmak befolyásolják a hormontermelést, ezért a stressz valóban okozhat pattanást.
Száraz bőr
ez is lehet pattanásos, bár ritkább esetben jelennek meg rajta, mint a zsíros bőrön.
Tisztítás
Tartsa tisztán a bőrét enyhe gyógyszappannal vagy bőrtisztítóval.
X-kromoszóma
Tinédzserként a fiúk, felnőttként a nők hajlamosabbak a pattanásodásra.

Pattanás: A szőrtüsző szerkezete

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás
Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »


Kamasz önbizalom növelő tréning

Kamasz önbizalom növelő tréningHa szeretnéd, hogy a gyermekednek könnyebb kamaszkora legyen, ha szeretnéd, hogy magabiztosan teljesítsen a megnövekedett követelmények között is, ha támogatod abban, hogy harmonikusabbá váljanak a kapcsolatai, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

Kamasz, kamaszkor: További információ a Kamasz önbizalom növelő tréningekről »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a Kérdőív kitöltés időpont egyeztetése érdekében!Kamasz és kamaszkor cikkgyűjtemény

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

Szeretném figyelmedbe ajánlani a LELKI TITKAINK - hírlevelet is, amelyben folyamatosan tájékoztatunk új szolgáltatásainkról.

Ha esetleg még nem jelentkeztél volna, kérlek, kattints ide, és jelentkezz most!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.