Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszkori lelki változások hatása a kamasz és családja életére

Lelki változások kamaszkorbanA kisgyermekeket elnéző jóindulattal támogatjuk, amikor esetlen próbálkozásokat tesznek a fejlődés útján. A kamaszokkal gyakran ingerülten, kurtán bánunk el, amikor a felnőtté válás útján csetlenek-botlanak. A kamasz látható testi változásainál is nehezebb felfogni, hogy belső lényük is nagy mértékű átalakuláson megy át. Felkészültebbé válnak bizonyos dolgokra, megerősödnek, megügyesednek, eddig elképzelhetetlen teljesítményekre képesek. És természetesen a kamasz lány teherbe tud esni, vagy a kamasz fiú teherbe tud ejteni valakit.

Kamaszkor megváltoztatja a gondolkodást

A kamaszkorban megjelenik az absztrakt gondolkodás, a fantáziájukban a „mi lenne, ha” szituációk előkelő helyet kapnak. Elképzelik, hogyan cselekednének adott helyzetekben. Egyre kevésbé fogadják el a készen kapott magyarázatokat, önálló megoldásokat keresnek. Egyre jobban vágynak arra, hogy kipróbálják problémamegoldó képességüket, a saját fejük után szeretnének menni. A serdülőkorban az egyik legfontosabb kérdés a „Ki vagyok én?” kérdése. A kamasz már nem a „Szüleim gyermeke”, hanem „Önmaga” szeretne lenni. Olyan személy, aki keresi, megtalálja, és irányítja önmagát.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A kamaszkor nagy kérdése, hogyan tudnak Önök egyezségre jutni abban, hogy a kamasz milyen mértékig vonja ki magát az Ön irányítása alól. Gyermeke ki akar lépni a családból, hogy példaképeket és olyan embereket keressen, akik elfogadják őt. Kortársaik és más felnőttek véleménye ugyanolyan fontos lesz, mint az Öné. Lehet, hogy trónfosztottnak fogja érezni magát. A kamaszok gyakran lázadnak, és ilyenkor a legkevésbé szüleikre szeretnének hasonlítani. Ne gondolja azonban azt, hogy ez örökre így marad. Az Ön befolyása egy időre meggyengül, de ha kitart a gyermeke mellett, megérti és elfogadja ezt a helyzetet, hamarosan újra az egyik legfontosabb személy lesz gyermeke életében. Ön bízzon magában, és abban, hogy a megfelelő értékeket adta át gyermekének, és jó esélye van arra, hogy az átmeneti időszak után ő is ezeket a normákat fogja követni.

A serdülők egyre jobban szeretnek egyedül lenni, és gyakran látjuk őket a végletes elkeseredés és boldogság egymást váltó állapotában. A hormonrendszer és az érzelmi élet bonyolult kölcsönhatásban van egymással. Természetesen a kamaszok érzelmi viharait nem tekinthetjük pusztán hormonális eredetűnek. A fiataloknak számtalan oka lehet arra, hogy idegesek, zavartak vagy rosszkedvűek legyenek. Gyakran belátjuk, hogy jogosan tiltakoznak a rájuk rakott terhek ellen. Testük és gondolkodásuk azt mutatja, hogy nagyon megváltoztak önmagukhoz képest. Ugyanakkor környezetük nem hajlandó ezt észrevenni és nem akar lehetőséget adni ahhoz, hogy kipróbálják új képességeiket. Ezért a kamaszok állandóan küzdenek szüleikkel, más felnőttekkel és kortársaikkal, hogy megtalálják a helyüket. Ez úgy tűnhet, mintha nagyon önzők és követelőzők lennének.

A kamasz jellemzője az erős kritika

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

A kamaszok gyakran vizsgálják önmagukat. Az önvizsgálatnak két végeredménye lehet. Vagy arról bizonyosodik meg a gyermek, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell, és ő normálisan éli a hétköznapjait, vagy arról, hogy ő abnormális és kiállhatatlan. Az önbizalom és az önbecsülés hiánya gyakran átcsap öngyűlöletbe.

A kamasz igényli a szülői támogatást

A kamasznak nagy szüksége van arra, hogy Ön beszélgetéseket kezdeményezzen vele, akár egy könyv, tévéműsor vagy film kapcsán. Önnek ebben az időszakban nagy feladata van: meg kell adnia a kellő tiszteletet és az elegendő önállóságot gyermekének, de ugyanakkor elegendő útmutatást és segítséget is elvár a gyermek. Megérzéseire hallgatva, a gyermek igényeire figyelve meg kell találnia az egyensúlyt a "húzd meg - ereszd meg" játékban. Akár négy-öt évbe is beletelhet, míg sikerül tisztázni, mi a különbség a magánélet tiszteletben tartása és a titkolózás között, vagy a nyílt beszéd és a kíváncsiskodás között.

A szülők a megelőző időszakban hozzászoktak ahhoz, hogy gyermekük élete nyitott könyv előttük. Kellemetlenül érintheti őket, amikor a kamasz kizárja őket a fürdőszobából, a szobájából, nem osztja már meg a gondolatatit, és nem magyarázza meg a tetteit. A szülők aggódnak: mi lehet a baj? Mit csinálhat gyermekük a zárt ajtó mögött? Milyen gondolatokat rejt a zárkózott, mosolytalan arc? Sok szülő érzi azt ebben a korban, hogy képtelen bizalmas dolgokról beszélni gyermekével, mert fél a kritikától és a visszautasítástól.

Jó módszer a kínos kérdések „megbeszélésére” az írásbeliség. Nagyon sok tinédzser ír naplót. Óriási megkönnyebbülést okoz a kamasznak, hogy részletesen leírhatja vágyait, reményeit, gondolatait, félelmeit. Gyakran elmosódik az álmok és a valóság közötti határ. Azt láthatjuk, hogy gyermekünk levelet ír barátainak, akkor is, ha nap mint nap találkoznak, és személyesen is beszélnek egymással. Talán mindannyian tapasztaltunk már ilyent: gyermekünk napközben az iskolában találkozott a barátaival, délután telefonon beszéltek egymással, este levelet írt ugyanannak a barátnak. Ebből is látszik, hogy ha megértő fülekre talál a kamasz, a közlési vágya határtalan és kielégíthetetlen.

Érdemes figyelnie a szülőnek a „véletlenül” előhagyott levélre, nyitva felejtett könyvre, elejtett megjegyzésre. Ha Ön észrevette ezeket a jelzéseket, érdemes azonnal reagálni rájuk, mivel nem biztos, hogy a kamasz még egyszer összeszedi a bátorságát, ha egyszer úgy érzi, hogy visszautasították.

A kamasz barátokat akar

A serdülőkorban a barátság rendkívüli fontossággal bír. Még akkor is, ha Ön nem tud egyetérteni a barát személyével, vagy azzal, hogy mennyire mély és bizalmas kapcsolatot alakít ki gyermeke egyes kortársaival. A kamasz időnként tudatosan választ olyan társaságot, amelyről tudja, hogy önnek nem fog tetszeni. Ez arra jó neki, hogy megmutassa, képes szembeszállni az Ön hatalmával. Deklarálni akarja, hogy képes önállóan dönteni.

A kamaszkorban különösen igaz a barátságokra a mondás: „A barát olyasvalaki, aki ugyanazok iránt érez ellenszenvet, mint te”.

A kamasz új értékrendet akar

Ön, mint szülő, az évek során kialakított egy értékrendet, és szabályokat, amelyekkel elégedett. A kamasz ragaszkodik ahhoz, hogy ezt felülvizsgálja, kicsit átalakítsa. Végül majd nagyjából elfogadja ezeket a szabályokat és értékeket, de szüksége van arra az érzésre, hogy ezeket nem készen kapta, hanem ő választotta.

Ennek érdekében új viselkedésmintákat, öltözködési stílusokat, emberi kapcsolatokat próbál ki. A serdülő ebben az időszakban érti meg, hogy a barátkozás és a beszélgetés művészete nem velünk született tulajdonság, hanem meg kell tanulni.

Minden kamasznak vannak időszakai, amikor szeretne egyedül lenni. Ha csak gubbaszt és „nem csinál semmit”, ne szidjuk lustaságáért, tartsuk tiszteletben a döntését.

Kamaszkor - megjelenik az érdeklődés a másik nem iránt

A kamasz a kapcsolatteremtéskor gyakran példaképet keres. Lehet, hogy sportolók vagy filmsztárok lesznek a példaképek. Ezek álombeli példaképek, akik mellé gyakran csatlakoznak az álombeli szerelmesek is.

Mindkét neműek titokban nézegetik egymás testét, tevékenységét, ha alkalom adódik, megérintik egymást. A kamaszok fantáziálása, vágyakozása lehet romantikus, vagy pusztán testi érdeklődésű is. Ezek a gondolatok segítenek abban, hogy saját érzéseiket felfedezzék és megértsék, mielőtt cselekednének.

A kamaszok nagyon érzékenyek, ha ideáljukat nem fogadja Ön kellő lelkesedéssel. Megeshet, hogy Ön a gyermeke által magasztalt személyt ellenszenvesnek, nevetségesnek tarja. Ha ezt tudatja a gyermekével, akkor ez nem azt fogja jelenteni a kamasznak, hogy Önöknek különböző az ízlése, hanem azt, hogy az övé borzalmas és elfogadhatatlan. Az Ön helyeslése fontos a gyermeke számára. Ha ön ellentmond, a gyermeke elhúzódik Öntől, és mire Ön hozzászokna az egyik őrültséghez, gyermeke máris újat eszel ki.

Nem szabad megfeledkezni a külsőségek fontosságáról sem. Ezzel a kamaszok az összetartozásukat, és a másoktól való elkülönülésüket fejezik ki. A hajviselet, a hajfestés, az arckikészítés, az ékszerek, és legfőképpen a ruházat stílusa arra szolgál, hogy magukat más csoportoktól elhatárolják. Meg kell értenünk, hogy a kamasz számára a legvadabb, legfelháborítóbb stílus is csak csoportjának jelvénye. Szerelésük annál sikeresebb, minél nagyobb döbbenetet vagy megbotránkozást sikerült vele kiváltani. A kamaszok az Ön aggodalmait külsejükkel szemben nevetségesnek és túlzónak gondolják.

A kamaszkori szexualitás útjai
Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

A kamaszkori szexualitás útjai »


Mit tehetnek a kamasz szülei?

A szülők gyakran azt érzik, hogy a kamasz gyerekeik kicsúsztak a kezükből, amikor visszaemlékeznek korábbi békés, nyugodt életükre. Gyakran azt hiszik, hogy a barát vagy a szomszéd kamasz gyermeke sosem tenne olyant, mint a sajátja. Gondoljon arra, hogy ez valószínűleg csak a látszat. Az Ön gyermeke semmivel sem rosszabb vagy kiállhatatlanabb a többinél.

Gondoljon vissza néha a saját kamaszkorára. Ha kellő humorérzékkel fogadja gyermeke dolgait, könnyebben keresztül viheti az akaratát. Mindenki azt gondolja, hogy a mostani kamaszok fedezték fel a túl korai nemi életet, az őrült frizurákat vagy a botrányos öltözködést, pedig már a mi generációnkat is ezzel vádolták, és mi akkor is tudtuk, hogy alaptalanul. Gondoljon erre, amikor gyermekét kritizálja, és a saját képére szeretné formálni. Jusson eszébe: mindenkinek joga van elkövetni a saját tévedéseit, Önnek csak arra kell ügyelnie, hogy ezeket a tévedéseket bizonyos határokon belül tartsa.

Kamaszkor problémái - Szűcs Édua rajza

Mit és hogyan mondjunk el gyermekünknek a kényes témákról? Erről a Tudástár » rovatunkban olvashatsz összefoglalót.

Kamasz önbizalom növelő tréning

Ha Te is úgy látod, hogy a gyermeked nehezen birkózik a serdülőkor változásaival, akkor segíts neki azzal, hogy lehetővé teszed a magabiztosságának a növelését. A kamasz gyakran azért szemtelen, mert nem tudja a megfelelő módon kifejezni azokat a szokatlan érzéseket, amelyek elárasztják. Ha a gyereked kritizál téged, esetleg hazudik ebben-abban a kérdésben, magába fordul és csak a barátai érdeklik, vagy ha pont azzal küzd, hogy magányos az osztályban, akkor tudd, hogy kapaszkodókra van szüksége.

Kamasz önbizalom hiányKamaszkor önbizalom hiányKamaszkori önbizalom hiányKamasz (serdülő) önbizalom hiány

Ha a kamasz gyakran rosszkedvű, szótlan, „befordult”, ingerült és türelmetlen, akkor biztosan inog a lelki egyensúlya. A kamasz kor a próbálgatások kora. Azonban nem mindegy, hogy mit, mikor, kivel és hogyan próbálgat.

Kamasz önbizalom növelő tréningA „Kamasz önbizalom növelő tréning” segít abban, hogy a kamaszok jobban megértsék a szüleiket, a barátaikat, de leginkább önmagukat. A megfelelő viselkedési szabályok elsajátítását gyakran indulatos veszekedések nehezítik. Ha hasonló gondokkal küzdötök, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

A tréningen való részvétel előfeltétele egy rövid kérdőív kitöltése. A kérdőív két részből áll, az egyik részt a szülő tölti ki, a másik részt a fiatal.

Az alapozó tréning 1 x 7 órás foglalkozásból áll, amelyet igény szerint további fejlesztő tréningek követhetnek.

Kamasz, kamaszkor: További információ a Kamasz önbizalom növelő tréningekről »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a Kérdőív kitöltés időpont egyeztetése érdekében!Kamasz és kamaszkor cikkgyűjtemény

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

Szeretném figyelmedbe ajánlani a LELKI TITKAINK - hírlevelet is, amelyben folyamatosan tájékoztatunk új szolgáltatásainkról.

Ha esetleg még nem jelentkeztél volna, kérlek, kattints ide, és jelentkezz most!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.