Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„A megelőzés sokkal értékesebb, mint a gyógyítás,
mert megspórolja a betegség kínjait.”

Thomas Adam

Kamaszkori szexualitás

A kamasz pszichés és testi fejlődésének ellentmondásai

Kamaszkori szexualitásA kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel. Ez a kamaszok szexuális fejlődése velejárója.

A kamaszok szexuális szokásai

Sajnos, sok fiatal meggondolatlanul váltogatja alkalmi partnereit, eszébe sem jut, hogy baja is származhat ebből. A tizenévesek biológiai ismeretei rendkívül hiányosak, s az csak tetézi a gondot, hogy általában nem a szüleikhez, hanem a barátaikhoz fordulnak tanácsért. A szexuális élet kérdéseiről a legtöbb családban nem, vagy nem a megfelelő módon beszélnek, ezért a szülők sokszor nem is tudnak tinédzser korú gyermekük szexuális kapcsolatáról, a partnert sem ismerik.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Az első testi kapcsolat többnyire alkalomszerűen – hazánkban átlagosan 14-15 éves korban – jön létre. Ezt az adatot az is alátámasztja, hogy Magyarországon évente 11 ezer terhességmegszakítás történik 18 év alatti leányoknál. E számadat nem tartalmazza azoknak a lányoknak a számát, akiknél szerencsére nem következik be a nem kívánt terhesség, valamint azokét sem, akik megszülik a gyermeküket.

Mit tehetnek a kamasz szülei?

A legtöbb szülő a fenti adatokat hallva-olvasva megdöbben, ám mégis sokan úgy gondolják, hogy az ő gyermekük kivétel.

Nyáron, iskolai szünetben a tizenévesek is szabadabbak: táborba mennek, többször találkoznak a barátaikkal. Ilyenkor esetleg egy-egy üveg ital is előkerül. Az alkohol olyan reakciókat válthat ki, olyan cselekedetekre ösztönözhet, amit később, az alkohol hatásának megszüntével megbánnak. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők őszintén beszéljenek a gyerekeikkel, hívják fel a figyelmüket a veszélyekre.

A tiltás nem a leghatásosabb módszer, hiszen a „tiltott gyümölcs mindig édesebb”. Arra kell felhívni a lányok figyelmét, hogy szexuális életet csak biztos fogamzásgátlás mellett éljenek, és tudjanak arról a lehetőségről is, hogy ha mégis alkalomszerűen történik a testi kapcsolat, akkor, ha a következő néhány napban – tehát még időben – orvoshoz fordulnak, meg lehet még előzni a nem kívánt terhességet.

A fiús szülőknek is érdemes leülni gyermekükkel és elbeszélgetni arról, hogy milyen egészségkárosodásokat szerezhetnek, illetve okozhatnak egy leánynak a nem kívánt terhesség létrejöttével és annak megszakításával. A fiúknak is felelősséget kell érezniük a partnerük iránt!

Hová fordulhatnak a lányok és a fiúk fogamzásgátlási tanácsadásért?

A fővárosban és vidéken is több ún. Tinédzser nőgyógyőászati ambulancia működik, ahol felirathatnak fogamzásgátló tablettát. A ma forgalomban lévő fogamzásgátlóktól nem kell félni. Bár, ritkán ugyan, okozhatnak enyhébb mellékhatásokat, még mindig jóval kisebb az egészségromboló hatásuk, mint egy esetleges terhességmegszakításnak.

Mit és hogyan mondjunk el gyermekünknek a kényes témákról? Erről a Tudástárban olvashatsz összefoglalót. Nézz be a TUDÁSTÁRBA! »

Kamaszkori szexualitás

Kamasz önbizalom növelő tréning

A szexualitással a kamasz korban két alapvető baj szokott jelentkezni: vagy túl korán érdeklődik a kamasz a szexualitás iránt, vagy túl későn. A szex mindenképpen kényes téma. Az azonban biztos, hogy ha az ifjú bekerült a serdülő korba, akkor hamarosan itt az idő, amikor szexuális életet fog élni. Az egyik fiatal késleltetné ezt az időt, a másik siettetné. A kamaszok életében igen ellentmondásos kérdés, hogy mikor veszítsék el a szüzességüket.

A szex testi és lelki hatása, a biztonságos védekezés soha nem lerágott csont. Bármennyi is az információ, sosem elég, hiszen nap mint nap szembesülünk a tinédzser terhességekkel. Az önbizalommal teli élethez, a magabiztos viselkedéshez hozzátartozik az is, hogy az életünk „kényes” területeivel is tisztában legyünk. Tréningjeinken a kamaszok személyre szabott segítséget, tudást kapnak mindazokkal a témákkal kapcsolatban, amelyekről nem vagy ritkán szokás beszélni. A barátoktól, az Internetről szerzett tudásuk, információik a helyükre kerülnek, szükség szerint kiegészülnek, s a tudatosság az élet eme nehéz területén is segíti őket a helyes döntések meghozatalában.

Kamasz önbizalom növelő tréningA kamasz kor nehézségeinek leküzdésében segíted a gyermekedet, ha elhozod, vagy elküldöd a „Kamasz önbizalom növelő tréningre”.

A tréningen való részvétel előfeltétele egy rövid kérdőív kitöltése. A kérdőív két részből áll, az egyik részt a szülő tölti ki, a másik részt a fiatal.

A tréning 8 találkozásból áll, mely találkozások minden második szombaton történnek az alábbi indulási időpontok szerint.

Kamasz, kamaszkor: További információ a Kamasz önbizalom növelő tréningekről »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a Kérdőív kitöltés időpont egyeztetése érdekében!Kamasz és kamaszkor cikkgyűjtemény

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.