Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A kamaszkor testi változásai

A kamaszkor testi változásainak hatása a kamasz lelkivilágára

Kamasz és kamaszkorA testi változások a legszembetűnőbbek a kamaszkorban. A változások történhetnek gyorsan vagy lassan, lehetnek zavaróak, esetenként ijesztőek, de lehetnek izgalmasak, sőt diadalmasak is. Óriási testi és lelki kavarodással jár, míg a gyermeki test felnőtt testté érik.

Mi felnőttek mindannyian átestünk a kamaszkor testi változásain, néhányan emlékszünk is - ma már nevetve mesélt történetekre, amelyeket akkor egyáltalán nem tartottunk humorosnak, inkább tragédiaként éltük át. Ki ne emlékezne az „Ez is csak velem történhet meg” érzésre?

Az alább következő információk mindenki számára ismerősnek tűnhetnek. Talán mégsem feleslegesek, hiszen találkoztam olyan felvilágosodott szülővel, aki a témáról beszélgetve értette meg, hogy miért aggódik a kamasz gyermeke annak ellenére, hogy ő kellőképpen felvilágosította.

A kamaszkor kezdetei és tünetei

A kamaszkor kezdetei és tüneteiA serdülést gyakran egy eseménnyel azonosítják - a lány első menstruációjával, a fiú hangjának mutálásával, vagy első éjszakai magömlésével.

Valójában a serdülés több évig tartó folyamat, és igaz az is, hogy az összes változásra nem készülhet fel előre sem a szülő, sem a gyermek.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A serdülőkor kezdetén mindkét nemnél jelentős lehet a magasság növekedése. Lányoknál ezt követi a mellek fejlődése, míg fiúknál a „megnyúlás” időszakát általában megelőzi a szeméremszőrzet növekedése.

A hirtelen növés hatására nagyon esetlenné válnak. A kéz és a láb néhány héttel előtte még rövidebb volt, és az agynak még nem volt ideje megtanulni a megváltozott méreteket. Ezért nem szabad dühöngenünk, hogy gyermekünk mindennek nekimegy, s összetöri a nagymamától örökölt, féltve őrzött ünnepi porcelánunkat. Az előrelátó szülő ebben az időszakban egyedül vásárol a porcelán boltban.

Serdülő gyermekünk gátlásait csak fokozza, hogy állandóan figyelnie kell a mozgása összehangolására, ami egyáltalán nem könnyű feladat megváltozott méretű és egyensúlyú testével. Tovább rontja a helyzetet az a tény, hogy kínos érzés később érő kortársai fölé tornyosulni, emiatt aztán gyermekünk rendszerint meggörbülve jár. A lányok gyakran melleiket igyekeznek elrejteni a görnyedéssel. Mi pedig jó szülők módjára büszkén nézzük mekkorát nőtt a gyermekünk, és aggódunk a gerincferdülés miatt, ezért folyton figyelmeztetjük „húzd ki magad”. Gyermekünk részéről ideges vállrándítás lesz a felelet, mert azt érzi, nem értjük meg őt.

Fiaink nem udvariatlanságból, vagy nyegleségből tarják kezüket folyton a nadrágzsebben, hanem így igyekeznek helyet keresni gorillakarjaiknak. Csoszognak rendes járás helyett, nehogy megbotoljanak. Minél többször hallják tőlünk: „ne csoszogj”, „hol a kezed”, annál inkább úgy érzik, hogy mindenki őket figyeli és kritizálja. Ettől még szerencsétlenebbnek érzik magukat, és még sutábbá válnak. A kritika csak erősíti bennük azt az érzést, hogy valami nincs rendben a testükkel, és megakadályozza, hogy felszabadultabban mozogjanak.

Ha a csecsemő tehetetlensége meghatottságot vált ki belőlünk, ha aranyosnak tartjuk a kölökkutyák botladozását, akkor több elnéző megértés jár tőlünk kamasz gyermekünk esetlenségének is. Hiszen nem szándékosan engedetlenek, nyugtalanok, vagy éretlenek - csak kamaszok.

A serdülés másik jele a súlygyarapodás, amely mindkét nemre jellemző. Ez helyes étrend és elegendő mozgás mellett hamar a helyére kerül.

A kamaszkor testi változásai

A lányok csípője kiszélesedik, combjuk is kigömbölyödik. Arcuk kerekebb, hangjuk mélyebb lesz. A fiúknál a váll szélesedik ki, és testük összes izma megvastagodik. A hangjuk kicsit később mélyül, amikor az ádámcsutka megnő. Amikor a fiúk testszőrzete megerősödik, a hangjuk gyakran „mutál”. Ez különösen kellemetlenül érinti őket, mert a hangjuk akaratlanul ugrálni kezd a gyermekkori magas és a későbbi mély között, különösen, ha haragosak, izgulnak vagy félnek.

A mellbimbók körüli bimbóudvar mindkét nemnél megnő és megsötétedik. A lányoknál meg is duzzad, majd kifejlődnek a mellek. Minden második fiú döbbenten tapasztalja, hogy szintén jelentkezik náluk a bimbók duzzadása. Szó sincs rendellenességről, ez teljesen normális, átmeneti állapot, néhány hónap múlva megszűnik.

A női mell fejlődése

A fejlődő mell

A fejlődő női mellA női kebel az esztendők során folyamatosan változik. Más az alakja és felépítése a nemi érés idején, más húsz, majd harminc év körül, illetve a klimax után.

A gyermekkorban még mindkét nemnél azonos bimbóudvar és emlőbimbó. A kislányoknál a 10–11 év táján kezd változni, fejlődni. Először a bimbóudvar emelkedik elő a bimbóval együtt, majd a mell is nagyobbodni kezd. Idővel a bimbóudvar belesimul a mell szintjébe. A felnőttkorra jellemző forma két-három év alatt alakul ki. A mellek fejlődése gyakorta nem egyidejűleg történik, sőt fájdalommal is járhat. A bimbóudvar alatt növekedő mirigyek feszülése okozhat fájdalmat. Ez főleg akkor szokta megijeszteni a kislányt és a szülőt, ha csak az egyik oldalon látható-érezhető a növekedés. Az aszimmetriának jelentősége nincs, néhány hónap késéssel a másik oldal fejlődése is megkezdődik. A mell egy-két évvel előbb kezd fejlődni, mint a szeméremszőrzet. Az első vérzés csak újabb egy-két év múlva – a hónaljszőrzet megjelenésével azonos időben – várható.

Az érett mell

Az érett női mellA bimbó feletti rész laposabb, a bimbó alatti gömbölydedebb. A mellkas domborúságától függően, a két mell tengelye többé-kevésbé széttér. Senki sem tudja, mekkora az ideálisnak tekinthető mell nagysága, súlya. Szakértők 150–250 grammról beszélnek. Fontosabbnak tűnik a középkorból származó vélemény: tökéletes az a női kebel, amely pontosan beleillik a széptevő lovag tenyerébe. Akár kisebb, akár nagyobb, a bimbó tetején mindig található tizenöt-húsz pontszerű nyílás (a tejmirigy kivezetőcsöveinek nyílásai). A bimbóudvar szélén látható apró kiemelkedések voltaképpen nem működő, kicsiny tejmirigyecskék. A bimbóudvar alatt húzódik az igazi tejmirigy, amely körkörösen elhelyezkedő lebenykékből áll. A lebenykékből – akár a fák gyökerei – vékony, majd egyre nagyobb csövecskék vezetnek a mellbimbó felé. A tejjáratokat hámsejtek bélelik. A mirigyek és a tejjáratok zsírba vannak ágyazva. Az itt lévő zsír mennyisége ugyanúgy változhat, mint a test bármely pontján. Közvetlenül a bőr alatt szívós, szalagszerűen lefutó, teherbíró kötőszövet található, amolyan természetadta melltartó. A mellben kizárólag a bimbó körül vannak piciny izomrostocskák, ezek hidegben, érintésre, szoptatáskor stb. akarattól függetlenül összehúzódnak, és kiemelik a megkeményedő bimbót. Olyan izmok azonban, sajnos, nincsenek, amelyek meggátolhatnák a keblek megereszkedését. Tornával egyedül az emlő alatti izmok fejleszthetők. A bőr és a kötőszövetes szalagok megnyúlását egyedül melltartó viselésével lehet lassítani.

A változó mell

A menstruációs ciklus második felében a mell teltebb, feszesebb, mirigyesebb tapintatú, gyakran érzékenyebb is. A változás azért következik be, mert ilyenkor bővebb a mell vérellátás, megnagyobbodnak a tejmirigy sejtjei, kitágulnak a tejjáratok, folyadék halmozódik fel a kötőszövetben. A periódus első hete után legkisebb és legpuhább a mell, ezért a havonkénti emlőönvizsgálatot mindig ilyenkor érdemes elvégezni.

A változó női mellTerhesség alatt egyre kifejezettebbé válnak a menstruációs ciklus második felére jellemző elváltozások – a mell felkészül a tejtermelésre.

Szülés után még nagyobbak lesznek a mirigyek, hogy a képződő tej kielégíthesse a csecsemő igényeit. A szoptatást a mell hámsejtjei sohasem felejtik el: mellrák még a változó kor bekövetkezte után is jóval ritkább azoknál, akik szoptatták is gyerekeiket. A nemi hormonok kiesése okozza a mell mirigyeinek és zsírszövetének sorvadását a klimaktérium után. Az egyre terjedő hormonkezelés nemcsak a csontritkulást akadályozza, hanem a mell szerkezetére, alakjára – szépségére – is jó hatással van.

Általános javaslatok a mellápoláshoz

 • Mindig hordj melltartót, főleg ha tornázol, mert az ütemes ugrálás lazítja a mell izomzatát. Fontos a megfelelő táplálkozás, a sok nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint naponta legalább kétliternyi szénsavmentes folyadék - gyümölcslé, gyógytea vagy ásványvíz - bevitele.
 • Ha teheted, ússz rendszeresen! A mellúszás a mellizmok legjobb karbantartója. Soha ne szorítsd össze melleid, mindig óvatosan bánj velük, a masszázs is gyengéd simogatás legyen.
 • Nagy testsúlycsökkenés, fogyókúra következtében meggyengül a mell támasztó kötőszövete és elveszíti eredeti formáját, ezért csak fokozatos fogyást eredményező diétát szabad tartani, és tornáztatni kell a mellizmokat.
  (Tipp egy gyakorlatra: 5-10 másodpercig jó szorosan préseld össze két tenyered a mellkasod előtt, ez erősíti a mellizmokat.)
 • Az általános testmasszázs fokozza a vérkeringést, eltávolítja a pangó salakanyagokat, így a melleket duzzasztó fölösleges testnedveket is, amelyektől az emlők elpuhulnak. A masszázsok hatására a mellek rugalmasságán és a bőrön komoly változások tapasztalhatók. Ajánlott masszázstípusok: nyirokmasszázs, szauna, aromaterápia, mellmasszázs, sós-olajos, Freya alakformáló, testformáló masszázs.

Infók, de nem mellesleg!

 • A női mell nagyságáért a zsírszövet rendszerint öröklött elhelyezkedése felelős,
 • a női mellet éri az eltelt évek alatt a legtöbb változás, havonta és minden évtizedben változik a mérete és az alakja a hormonális egyensúlytól vagy éppen az egyensúlyhiánytól függően,
 • rendkívüli fizikai és biológiai változásokon esik át a serdülőkorban, a menstruációs ciklus alatt, a terhesség idején és a változás korában,
 • 20 éves korban a legrugalmasabb a mell és a bőr, a pórusok finomak, alig láthatók,
 • a mell 30 éves korig is növekedhet, ám meg is ereszkedhet,
 • 40 éven túl mindenképpen ajánlatos melltartót viselni,
 • divat változásai minden testrésznél jobban érintik mellünket,
 • a szövetek, az izmok rugalmasságát ma már nem annyira az életkor, mint inkább az életforma határozza meg.

A lányokat különösen kétségbe ejthetik a gyarapodó zsírpárnák. A mai divat szerint a „szép” egyben „karcsút” is jelent. Hiába vigasztaljuk, hogy ez el fog múlni, a gyermekünk most akar megfelelni a divat elvárásainak, nem holnapután. Haragos, mert csúnyának és ormótlannak érzi magát, éppen most amikor arra vágyik, hogy legalábbis elfogadható legyen.

Magyarázzuk meg neki, hogy miért változik meg az alakja. A felnőtt nők bőre alatt több elraktározott zsír található, mint a férfiaknál, vagy a gyermekeknél. Ez a természet bölcsessége, mert a női testet olyan tartalékkal látja el, amelyből táplálékhiány esetén is képes táplálni csecsemőjét. Emiatt nagyobb a nők állóképessége is.

A férfiak nagyobb pillanatnyi erőkifejtésre és nagyobb sebesség elérésére képesek, de a nők sokkal kitartóbbak. Ha ezt lányunk megérti, talán nagyobb türelemmel viseli testének változásait.

A testszőrzet megjelenése további undok gondot jelent mindkét nembeli gyermeknek. Ma többnyire a csupasz, szőrtelen testet fogadják el divatosnak. Emiatt a lányok szinte kötelezően szőrtelenítik kezüket, lábukat, hónaljukat, és a mellbimbók körül, vagy a hason, esetleg az arcon megjelenő szőrszálakat sorscsapásnak tekintik.

Ma már a fiúk is egyre nagyobb számban szabadulnak meg legalább hónaljszőrzetüktől "hónaljkutyájuktól".

A pattanások a kamaszok réme

A pattanások megjelenése a kamaszok réme. Ennek oka a serdülőkori fokozott faggyúmirigy működés. A faggyú természet adta nedvesítőszer, amely óvja a bőrt a kiszáradástól, ráncosodástól, rugalmassá, egészségessé teszi. Normális esetben a faggyú a bőr apró pórusain keresztül kiürül és szétoszlik a felszínen. A fokozott működés hatására gyakran megjelenik a kamaszok réme: az akne. Ettől lesz az arc grízes. Ha az akne a felszínre kerül és megfeketedik, mitesszer lesz belőle. Ha fertőzés következik be, pattanásos lesz az arc.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás
Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »


A pattanások a kamaszok rémeA pattanások sok kamaszt annyira zavarnak, hogy csak ezzel tudnak foglalkozni, és észre sem veszik, hogy 10 sorstársuk közül kilencet sújt ez a gond. A fiúk többnyire pattanásosabbak, mint a lányok, és jobban is zavarja őket. Érdemes elmagyarázni fiunknak, hogy a pattanásokért a férfi nemi hormonok a felelősek, és minél pattanásosabb, annál szexisebb.

A kamaszkori pattanások megelőzése és kezelése nem könnyű, tévhit az, hogy gyermekünk megszabadulhat tőle, amikor csak akar. Az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás, a csokoládé vagy a zsíros ételek mellőzése, a hideg zuhany vagy a hajnali futás nem mulasztja el a pattanásokat, de kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, boldogabb kamaszkort segít elő. Viszont remek arcbőrápoló szerek kaphatók, amelyek segítenek abban, hogy a pattanások hamar leszáradjanak, és kevésbé legyen gyulladt a bőr.

A kamaszkor és a nemi érés

Az a két esemény, melyeket a serdülés első jelének tartunk - a lányok első menstruációja és a fiúk első éjszakai magömlése.

Az agyalapi mirigyből származó utasítás hatására minden hónapban 10-20 petesejt indul érésnek. A petefészek megérleli a sejteket, és kémiai jeleket küld a méhbe. Ennek hatására a méh felkészül a megtermékenyített petesejt fogadására. Ha nem történik megtermékenyítés, a méhnyálkahártya leválik, és vér, víz és szövetdarabok formájában kiürül. Ez a menstruáció.

A kamaszkor és a nemi érés: Női nemi szervekA legtöbb lány első menstruációját figyelmeztető görcsök, vagy apró rosszullétek jelzik. Az első két évben jelentkezhet szabálytalan időközökben is, majd beáll 26-30 nap közötti ciklusokba. Általában 4-5 napig tart, melynek során körülbelül félcsészényi vér távozik, bár ez többnek tűnik.

A lányokat gyakran teljesen lefoglalja a menstruáció eltitkolása. Az intim betétet használó lányok gyakran „szagosnak” érzik magukat, amely komoly szorongást okozhat. Vonzónak tűnik a tampon használata, de sok téves hiedelem kapcsolódhat ehhez is. Félelmet okoz az a gondolat, hogy a tampon valamilyen sérülést okozhat, bennszorulhat, vagy elveszhet benne. Attól is tartanak sokan, hogy a tampon használata együtt jár a szüzesség elvesztésével. Érdemes erről nyíltan beszélni, hiszen a mini tampon kisujjnyi méretű, nem okoz sérülést, de használata kényelmes.

A fiúk ivaréretté fejlődése néhány évvel később kezdődik. A változások itt is az agyalapi mirigyből indulnak ki. A fiúkban a hormonok a herékre hatnak, ezek a test külsején, a hímvessző alatt lógó mirigyek. A női petesejtekkel ellentétben a hímivarsejtek száma nem adott már a születéskor, hanem napról napra újra termelődnek.

A kamaszkor és a nemi érés: Férfi nemi szervekA fiúknak már születésüktől kezdve lehet merevedésük. A fiúk egyik üldözője az akaratlan merevedés. A serdülő fiúk gyakran izgalmi állapotban találják magukat a legalkalmatlanabb helyeken és pillanatokban, anélkül, hogy akarnák, vagy gondolnának rá. A serdülő fiúk úgy érzik, mindenki látja "szégyenüket" és nevet rajtuk. Gyakran hordanak bő ruhákat, vagy tárgyakat visznek magukkal, hogy eltakarhassák, mi történik velük.

A fiatal nő számára a melle rendkívül fontos. Társadalmunk több figyelmet fordít a mellekre, mint eddig bármikor. Napilapok, magazinok nap, mint nap közölnek képeket csupasz keblekről, a lányok, pedig a saját mellüket a képek alapján ítélik meg. Nem tudják, hogy az aktképeken különféle trükköket alkalmaznak, hogy a testet ideálissá tegyék. Mikor a lányok azt látják, hogy testük nem felel meg az aktképeken látottaknak, alacsonyabb rendűnek érzik magukat, és attól félnek, hogy a fiúk majd észre sem veszik, vagy elutasítják őket.

A fiúk esetében a hímvessző mérete okozhat nyugtalanságot, kisebbségi érzést. A későn érő fiúk úgy érezhetik, hogy a férfiasságuk veszélyben van. Kevesen tudják, hogy a kisebb nyugalmi méretű pénisz a merevedéskor jobban megnő, így a zuhanyozóban irigyelt fiú tényleges szeretkezéskor hátrányba kerülhet. Természetesen a méret nem minden, de valószínűleg ez volt és ez is lesz a kamasz fiúk legnagyobb problémája… de néha még a felnőtt férfiaké is. Ezért fontos megmagyarázni, hogy a boldog nemi élethez sokkal kevésbé fontos a méretes hímvessző, mint a szerelem, megértés, gondoskodás, egymásra figyelés.

A hímvessző mérete

Mikor tartjuk kicsinek a hímvesszőt?

A hímvessző méretének jelentőségével kapcsolatban számos tévhit él, amit a kamaszkori mendemondák mellett elsősorban a messze nem átlagos szereplőket felvonultató erotikus kiadványok és filmek táplálnak.

Mikor megvizsgáltak több száz férfit, kiderült, hogy tízből egy férfinak a hímvesszője merev állapotban kisebb 12 cm-nél, egynek pedig nagyobb 15 cm-nél, a többinek - a többségnek - 12-15 cm közötti.

Ugyanakkor tudományosan bizonyított, hogy a nők szexuális kielégülésében a hímvessző mérete sokkal kisebb szerepet játszik, mint ahogyan az a köztudatban él. Ennek ellenére a férfiak jelentős része elégedetlen a hímvessző méretével. Orvosi szempontból a 10-12 cm közötti nagyságot tartjuk határértéknek, a 10-11 cm-nél kisebbet kórosnak, mivel ez már valóban zavarhatja a nemi életet.

A pénisz nyugalmi álapotban még nagyobb variációkat mutat. Amellett hogy a nyugalmi méret erősen függ az idegállapottól és más tényezőktől (pl.külső hőmérséklet), a nyugalmi és a merevedéskori méret között nincsen semmilyen összefüggés. Ennek ellenére elég egy tréfás csúfolódás egy kamaszkori közös zuhanyozás során az osztálytársak részéről, hogy örök életre ok nélkül kisebbségi érzésekkel küzdjön valaki.

A hímvessző mérete

Mi a teendő ha valaki elégedetlen a hímvessző méreteivel?

Mi a teendő ha valaki elégedetlen a hímvessző méreteivel?Az orvosi gyakorlatban 10-12 cm nagyságnál elsősorban az átlagos mérettel kapcsolatos tévhiteket próbáljuk meg eloszlatni és a pácienst meggyőzni arról, hogy egy megfelelő és érzelmileg is ragaszkodó partnerrel harmonikus nemi életet tud élni.

Sok esetben a hölgypatner nem képes orgazmust elérni (ez a nőknél elég gyakori, a partner péniszméretétől teljesen független probléma) és ilyenkor „ráfogják” az orgazmus elmaradását a hímvessző méretére.

Összehasonlításként: egy férfi sem tenné szóvá és hagyná el a hölgypartnerét azért, mert a melle kisebb az átlagnál - ha egyébként szereti és vonzódik hozzá.

Amennyiben nem kisebbségi érzésről van szó, hanem a penis mérete miatt valóban nehezen tud közösülni, akkor lehet a penis nagyobbítását mérlegelni.

Gyógyszerekkel, hormonokkal a tévhitekkel ellentétben nem növelhető a hímvessző mérete. Műtéti módszerrel legfeljebb 1-3 cm-es hossznövekedés érhető el, de ez sem garantáltható, mivel a műtét utáni hegesedés, az egyéni anatómiai adottságok is befolyásolhatják az eredményt. A műtétet csak anatómiai eltérések, görbülés stb. esetén tériti az egészségbiztosító, más esetekben esztétikai műtétnek minősül.

Speciális vákuumharang több hónapos, rendszeres alkalmazásával a barlangostesteket borító inhártya tágulása és ezáltal bizonyos hossz és vastagságnövekedés érhető el, de ez sem mindenkinél egyformán hatékony.

Segítsünk megérteni a kamasz testének változását!

Minél jobban megértik a kamaszok saját testüket, annak változásait és reakcióit, annál kiegyensúlyozottabbak lesznek. Mivel többségünket úgy neveltek, hogy zavarba jöjjünk ezektől a témáktól, a gyermekeink, látva zavarunkat, inkább nem kérdeznek tőlünk. Nem azért, mert nem lenne mit kérdezni, hanem azért mert látják, hogy nehézséget okoz felszabadultan beszélgetnünk A legfontosabb, hogy meg tudjuk érteni gyermekeink aggodalmait, megértsük, mi megy végbe bennük, és merjük azt mondani, ha valamire nem tudunk azonnal válaszolni: „gyere, nézzünk utána együtt”.

A kamaszkor testi változásai összefoglaló áttekintő táblázata »

Kamaszok

Kamasz önbizalom növelő tréning

A „Kamasz önbizalom növelő tréning” segít azoknak a fiúknak és lányoknak, akiknek nem tetszik a saját testük, csúnyának, formátlannak, túl kövérnek, túl soványnak, stb., látják magukat. Megtanulják, mi a test-kép, s hogyan viszonyuljanak hozzá. Hogyan legyenek önmaguk, mi az, amiben érdemes hasonlítani másokra, s mely különbségek azok, amire büszkék lehetnek a saját testükkel, lelkükkel, gondolkodásukkal kapcsolatban. Aki nem érzi magát elég szépnek, elég „trendinak”, az gátlásokkal küzd. Ezek a gátlások azonban feloldhatók, és megteremthető a testi-lelki egyensúly.

Ha Te is úgy látod, hogy a gyermeked nehezen birkózik a serdülőkor változásaival, akkor segíts neki azzal, hogy lehetővé teszed a magabiztosságának a növelését. A kamasz gyakran azért szemtelen, mert nem tudja a megfelelő módon kifejezni azokat a szokatlan érzéseket, amelyek elárasztják. Ha a gyereked kritizál téged, esetleg hazudik ebben-abban a kérdésben, magába fordul és csak a barátai érdeklik, vagy ha pont azzal küzd, hogy magányos az osztályban, akkor tudd, hogy kapaszkodókra van szüksége.

Kamasz önbizalom növelő tréningA „Kamasz önbizalom növelő tréning” segít abban, hogy a kamaszok jobban megértsék a szüleiket, a barátaikat, de leginkább önmagukat. A megfelelő viselkedési szabályok elsajátítását gyakran indulatos veszekedések nehezítik. Ha hasonló gondokkal küzdötök, akkor hozd vagy küldd el a gyermekedet a Kamasz önbizalom növelő tréningre.

A tréningen való részvétel előfeltétele egy rövid kérdőív kitöltése. A kérdőív két részből áll, az egyik részt a szülő tölti ki, a másik részt a fiatal.

A tréning 8 találkozásból áll, mely találkozások minden második szombaton történnek az alábbi indulási időpontok szerint.

Kamasz, kamaszkor: További információ a Kamasz önbizalom növelő tréningekről »

Kamasz önbizalom növelő tréning
Jelentkezz Önbizalom növelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a Kérdőív kitöltés időpont egyeztetése érdekében!Kamasz és kamaszkor cikkgyűjtemény

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról

A legtöbb szülő szorongással vegyes kíváncsiságot érez, amikor rádöbben, hogy gyermeke életébe is beköszöntött a klasszikusan nehéz időszak: a kamaszkor. Mire egy gyermek serdülővé válik, a szülei már szereztek némi tapasztalatot a környezetükben élő, kamasz gyermeket nevelő családok konfliktusaiból. A látottak alapján rendszerint nem repesnek az örömtől, amikor a gyermekük kamaszodni kezd. Sok gyermek gond és különösebb bajok nélkül felnőtté érik, némelyik családban viszont meglehetősen nagy viharokat kavarnak a kamaszévek. Mindannyiunk számára nagy kihívás a serdülőkor.

Ép ésszel, ép lélekkel: a kamaszkori válságokról »

Pubertáskori (serdülőkori) változások

Serdülőkori (pubertás) testi változások nemek szerinti áttekintő, táblázatos összefoglalása.

Pubertáskori (serdülőkori) változások »

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése

A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatosan nő. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel.

Kamaszkori szexualitás - A kamasz pszichés és testi fejlődése »

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai

A gyerekek és a serdülők életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelmek ideje van itt, és a komoly csalódásoké. Csupán a szeretkezéssel kapcsolatos tudnivalók átadása talán káros is lehet.

A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek, és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat. A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folyamatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

Kamaszkori szexualitás fejlődési szakaszai »

Kamaszkori szexualitás útjai

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Kamaszkori szexualitás útjai »

Lelki változások a kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindenkit meg nem értéssel, kritizálással, beleszólással vádoljanak. Gyakran begubóznak saját érzéseikbe, és közömbössé válhatnak másokkal szemben. A szülők gyakran értetlenül, esetleg haragosan állnak a megátalkodott kamasz magatartása előtt.

Lelki változások a kamaszkorban »

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára

A legelső megrázkódtatás, amely éri gyermekeinket az, amikor észreveszik, hogy kicsi, csinos gyermeki testük gömbölyödni, verejtékezni kezd, és mindenhol zavaró kiütések jelennek meg. Úgy érzik, nem urai többé testüknek, ez félelemmel tölti el őket, és befelé fordítja a kamaszokat. Órákat töltenek a fürdőszobában, ahol zárt ajtó mögött nézegetik magukat, vizsgálják a foltokat a bőrükön, akaratuk ellenére növő szőrszálaikat számolják, vagy csak a levegőbe bámulnak.

A kamaszkor testi változásai és hatása a kamasz lelkivilágára »

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Akne, mitesszer, serdülőkori pattanás »

Akne kislexikon

Az akne, mitesszer és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a pattanás. Az Akne kislexikon-ban a témakör legfontosabb információit foglaltuk össze.

Akne kislexikon »

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja)

„Pocsék vagyok, fantasztikusan pocsék. Hiába bámulom magam a tükörben, ez napról napra csak rosszabb lesz. A legfantasztikusabb az, hogy észre sem vettem, mikor lettem ilyen pocsék. Mert tavaly még egész normális srác voltam, az tuti, arra még emlékszem. Nem is néztem én akkor sose tükörbe, csak ha véletlenül nekimentem.”

Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.