Gyakran Ismételt Kérdések E-mail
Keresés
„Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz.”

Selye János, a stressz elmélet megalkotója: 1966.

Stressz számokban

Mennyire érint a stressz?

StresszA stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Sok esemény okozhat stresszt. Néhány közülük nagyszámú embert érint – ilyenek a háborúk, a nukleáris balesetek és a földrengések, vagy akár a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi események (például tömegközlekedés, munkavégzés). Más típusúak az egyén életének nagyobb fordulatai: költözés, állásváltoztatás, házasság, (komoly) betegség.

A stresszkeltő események a következő kategóriák egyikébe tartoznak: az emberi tapasztalat szokásos határain kívül eső traumatikus események, befolyásolhatatlan események, bejósolhatatlan események, az események, amelyek kihívást jelentenek képességeinknek és énképünknek.

Stressz (Wikipédia cikk) »

Stressz számokban

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz menedzsment tréning - Csehák Hajnalka pszichológus

Önsegítő technikák a stressz enyhítésére

 • 1. Relaxáció

  A relaxációs válasz hatására visszaáll az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol szint, s más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, s a distressz ellenében beszabályozzák a szervezet működését.

 • 2. Ismételgetés

  Olyan cselekedetek, amelyek ugyanazokat a mozdulatokat ismétlik. Ilyenek a jógagyakorlatok, a kocogás, a taj-csi, de aki szeret kötni, horgolni, hímezni, ezeknek is stressz csökkentő hatásuk van. Ide tartozik bizonyos szavak, mantrák ismételgetése is.

 • 3. Változtatások a külső körülményekben

  Aki szenved a közlekedési dugóktól, és nehezen tud parkolni, az vizsgálja meg, kiváltható-e az autó tömegközlekedéssel.

 • 4. Egészséges táplálkozás

  Elegendő vitamin, ásványi ás rost anyag bevitele a szervezetbe, kevés zsír fogyasztása, sok friss zöldség, és megfelelő folyadék mennyiség. A drasztikus diéta fokozza a stresszt.

 • 5. Rendszeres szaunázás

  A forró gőz, majd utána a hirtelen hideg vizes hűtés serkenti az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, javítja a test vérellátását.

 • 6. Autogén tréning

  A kikapcsolódás egyik leghatékonyabb módja. Szakértő segítségével érdemes megtanulni, utána otthon egyedül is gyakorolható.

 • 7. Lazító légzés

  A fölzaklatott szervezetben helyreállítja a légzésszámot, megváltoztatja a test, az agy vérellátását, ezáltal megnyugtat. Egy idegesítő szituációt követően, amikor azt érezzük, hogy azonnal fölrobbanunk, próbáljuk ki.

 • 8. Ártalmas élvezeti cikkek kerülése

  Rendszerint felerősítik a stresszreakciókat, csak nagyon rövid időre hatnak nyugtatóan. Különösen igaz ez az alkoholra, cigarettára, kávéra.

 • 9. Testmozgás

  A fizikai aktivitás felszabadít a belső nyomás alól, boldogabbá, magabiztosabbá tesz. Jegyezzünk meg egy aranyszabályt: a pulzusszámunk sportolás közben ne haladja meg azt a számot, mint ha a 180-ból kivonjuk az életkorunkat.

 • 10. Önreflexiók

  Vizsgáljuk meg, hogy minden nap teszünk-e valamit önmagunkért, testünk, lelkünk egyensúlyáért.

Hogyan segít a stressz oldás tréning?

 • Megtanulod időben felismerni a saját stressz jeleid.
 • Sikeres idő menedzsmentet tanulsz, hogy a munkára és a magánéletre is jusson elegendő idő.
 • Begyakorolod, hogyan mondj „nem”-et a számodra elfogadhatatlan kérésekre.
 • Mintát kapsz a feladatlista készítésére, amit azután fontossági sorrendben el is tudsz végezni.
 • Leszoksz a halogatásról, amit elkezdesz, azt be is fejezed, nem hagyod félben a munkáid.
 • A stressz ellenszere a relaxáció. Többfajta relaxációs módszert tanulsz.
 • Megtanulod a düh, harag építő jellegű kifejezését, és átalakítani azt cselekvési energiává.
 • Szemléletedben pozitív hozzáállás alakul ki az NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) alapjainak megtanulásával.
 • Megtanulod stresszorok jelentős részét kikapcsolni.
 • Naponta 20 perc testedzés (gyaloglás, séta, kerékpározás stb.) beiktatásával.
 • Megtanulsz Stressz naplót vezetni.

A megoldás a viselkedésed megváltozása!

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz oldás tréning

Hogyan éljek stressz mentesen?

Stressz oldás tréning témakörei

Délelőtt
09.00. - 10.30.Bevezetés, ismerkedés egymással és a hozott problémákkal, mini stressz tudomány (mi a stressz, fajtái, tünetei, hatásmechanizmusa)Stressz teszt. Ütközési helyzetek, érzelmi töltöttség kezelése.
10.30. - 10.40.Kávészünet
10.40. - 12.15.Személyes stresszorok. Nemet mondani a megterhelő kérésekre és az ártó viselkedési szokásokra. Idő menedzsment. Időtorta. Feladatlista. Fontossági sorrend.
12.15. - 12.25.Kávészünet
12.25. - 13.00.A stressz egyik ellenszere a relaxáció. Relaxációs technikák tanulása.
Délután
13.30. - 14.15.Szokjunk le a halogatásról! Amit elkezdünk, ne hagyjuk félbe! A düh, harag építő jellegű kifejezése, átalakítása cselekvési energiává.
14.15. - 14.25.Kávészünet
14.25. - 15.50.Pozitív gondolkodás, pozitív hozzáállás NLP alapgyakorlatokkal. Stresszorok kikapcsolása. Video visszajelentés.
15.50. - 16.00.Kávészünet
16.00. - 18.00.Változások gyakorlása. Akcióterv. Tréning értékelés.
Stressz oldás tréning
Jelentkezz Stressz oldás tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Kihelyezett tréningek

Igény esetén kihelyezett (vállalati, zárt) tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek azonos tudást. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Javasolt témák:

Adalékok a stressz és a stressz oldás témaköréhez

A stressz
Tipikusan új, úgynevezett „urbanizációs betegség” a stressz. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggőség, szélsőséges esetben az öngyilkosság.

A stressz »


A munkával összefüggő stressz (Európai Munkavédelmi Ügynökség)
Az Európai Unióban a munkával összefüggő stressz (MÖS) jelenti - a hátfájás után - a munkával összefüggő második leggyakoribb egészségügyi problémát, amely az EU munkavállalóinak 28%-át érinti. A MÖS okai lehetnek pszichoszociális veszélyek, mint például a munka jellege, szervezése és irányítása, pl. magas elvárások a munkában és alacsony szintű ellenőrzés, valamint olyan tényezők, mint a megfélemlítés és az erőszakoskodás. Fizikai veszélyek, például a zaj és hőmérséklet, szintén okozhatnak MÖS-t. A MÖS megelőzése jelenti az egyik kitűzött célt az Európai Bizottság munkahelyi egészség és biztonság új stratégiájáról szóló közleményében.

A munkával összefüggő stressz (Európai Munkavédelmi Ügynökség) »


Stressz számokban
Ahhoz, hogy az alábbi rövid teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a stressz, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj!

Stressz számokban »


Gyors Stressz számokban
Ahhoz, hogy az alábbi gyors teszt segítségével reális képet kaphass arról, hogy milyen mértékben fenyeget a stressz, kérem, hogy jól átgondolt, őszinte válaszokat adj! 10 kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani.

Gyors Stressz számokban »


Rövid Stressz számokban
A teszt megoldásával kiderül, vajon a Te viselkedésed mennyiben járul hozzá a negatív stressz kialakulásához? Öt kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani.

Rövid Stressz számokban »


Stressz számokban

Szeretném figyelmedbe ajánlani a LELKI TITKAINK - hírlevelet is, amelyben folyamatosan tájékoztatunk új szolgáltatásainkról.

Ha esetleg még nem jelentkeztél volna, kérlek, kattints ide, és jelentkezz most!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.