Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Szivárvány Híd

gyászmese

Szivárvány HídEgy napsütéses napon Dorka a barátnőjével játszott az udvaron. Mázli, az egy éves kutyafiú nyugtalanul ugrált körülötte. Dorka tudta, hogy Csinikéhez, a szomszéd utcában lakó szép kutyalányhoz szeretne rohanni Mázli. Csinike megbetegedett, és anyu, apu és a szomszéd néni is azt mondták, hogy most két hétig nem találkozhat a két kutyus.

Dorka szófogadó és türelmes kislány volt. Újra és újra elmagyarázta Mázlinak, hogy ma nem mehetnek sétálni.

Este, amikor Dorka elaludt, Mázlinak eszébe jutott, hogy egyedül is elmehetne meglátogatni Csinikét. A gondolatot tett követte. Mázli felmérte a kerítés magasságát, aztán nekifutott, izmait megfeszítette, és mint egy igazi magasugró bajnok, már át is repült a kerítésen.

De jaj… Nem hallotta, hogy egy teherautó közeledik… A teherautó csikorgó fékekkel fékezett, de nem tudott már megállni… Mázlinak megijedni sem volt ideje. A teherautó elütötte. Mázli meghalt.

Reggel Dorka vidáman ébredt. Csodálkozva látta, hogy anyu és apu szomorúak, anyunak csupa piros volt a szeme a sírástól. Dorkát anyu ölbe vette, és elmondta, mi történt Mázlival.

Dorka haragosan kimászott édesanyja öleléséből, és nagyon mérgesen nézett anyura. Hogyan is mondhat ilyen szörnyűséget. Hiszen ez nem történhetett meg.

– Nem igaz! Mázli nem halt meg! Az egy másik kutya volt! Egy másik kutyát ütött el az autó!

Dorka nem hallgatott senkire, keresni kezdte Mázlit. Minden zugba benézett, minden sarkot felkutatott. Sehol sem volt Mázli. Dorka ekkor félni kezdett. Lehetséges, hogy mégis megtörtént? Hűséges kis társa, Mázli egyetlen pillanat alatt elhagyta őt?

Dorka beült Mázli kosarába, és szívet tépően zokogott.

– Biztosan azért történt, mert rossz voltam. Mázli ok nélkül nem hagyott volna itt engem…

A ház előtt teherautó ment el. Dorka egyszerre csak nagyon dühös lett.

– Gyűlölöm a teherautókat! – kiabálta. – Ők az oka mindennek! Ha teherautók nem lennének, akkor Mázli ma is élne!

Anyu és apu értően egymás szemébe néztek. Tudták: Dorka gyászol. Dühös mindenkire, szinte az egész világra. Annyira érthetetlen, hogy az egyik nap még ölelhette Mázlit, a másik napon, pedig nincs többé.

Dorka sokat sírt azokban a napokban. Ilyenkor anyu mindig ölbe vette, magához ölelte, vigasztalta.

Dorka egy napon azt mondta az anyukájának: Csak még egyszer láthatnám Mázlit. Tudni szeretném, hogy mi történt vele, miután meghalt.

Aznap délután Dorka éppen a hintában ült, amikor egy Jó Tündér jelent meg előtte és azt mondta:

– Nem tehetsz arról, ami történt. Jó kislány vagy, és én teljesítem a kívánságodat. Találkozhatsz Mázlival.

A varázspálcájával félkört írt le a levegőbe. Egy gyönyörűen ragyogó Szivárvány Hidat rajzolt.

– Most csukd be a szemed, és átkelünk a Szivárvány Hídon.

A kislány becsukta a szemét, és várt. Először csak halk muzsikát hallott, amely lágyan, szomorúan szólt. Azután kicsit hangosabb és vidámabb lett a zene. Ahogy lépkedett felfelé a Szivárvány Hídon, nem érzett fáradtságot. Minden lépése egyre könnyebb lett.

S egyszer csak megpillantotta ugrándozva közeledő kedvencét.

Mázli mosolyogva, farkát csóválva, vidáman közeledett. Dorka boldogan ölelte magához.

Mázli óvatosan a fogai közé vette Dorka szoknyácskáját, és húzni kezdte. Dorka szeme előtt feltárult Mázli új lakhelye. Gyönyörű zöld rétet látott, ahol sok-sok kutya ugrándozott. Önfeledten játszottak, vidám csaholásuk hallatszott. Dorka megnyugodott. Mázli gyönyörű helyen van, és boldogan telnek a napjai.

A jó tündér figyelmeztette Dorkát: indulniuk kell. Együtt indultak vissza a Szivárvány Hídon. Egy helyen Mázli megállt, és kettőt vakkantva elköszönt Dorkától.

– Gyere el hozzám máskor is. – hívta a kislányt. Dorka mosolyogva bólintott.

Tudta, hogy ha ezután együtt akar lenni Mázlival, nem kell mást tennie, mint erősen becsukni a szemét, és elindulni a Szivárvány Hídon. Képzelete odavezeti majd szeretett Mázlijához.

Szivárvány Híd

Ne vidd tovább egyedül a terhet, jelentkezz most a gyászfeldolgozó csoportunkba!

Gyász és veszteségfeldolgozó tréning: További információ és jelentkezés »

Együtt a gyászban
Jelentkezz gyászfeldolgozó tréningünkre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Halál, gyász, gyászfeldolgozás: További információ a gyászfeldolgozó levelező tréningekről »

Négylábú barátaink

Állat pszichológia
Az állatok tekintetében ritkán használjuk a pszichológia fogalmát. Számtalan állatokkal foglalkozó tudományág létezik és fejlődik napjainkban, mely az egészségükkel, szaporodásukkal, tenyésztésükkel, küllemükkel foglalkozik, na de a lelkük?!

Állat pszichológia »


Ember-állat kapcsolat
Igazán szoros ember-állat kapcsolat főként a társállatokkal alakul ki. Ők részeivé válnak mindennapjainknak. Az állattartás felelősséggel és sokféle jótékony hatással jár. Az emberek többsége napjainkra eltávolodott a természettől, többek között ennek is tulajdonítható, hogy az állatok nagyobb szerepet kapnak életünkben.

Ember-állat kapcsolat »


Macskák kommunikációja
A cicák hangjelekkel, mimikával, testbeszéddel és szagjelekkel kommunikálnak. A mimika finomabb jelzésnek számít, ezzel szemben a testbeszéd, a testtartás már jóval nagyobb távolságból is látható.

Macskák kommunikációja »


Gyógylovaglás
Gyógylovaglás: A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, a mindennapi élet számos területén használtuk e tulajdonságit a történelem során elsősorban a közlekedésben és a harcászatban. Mára azonban a gépek vették át ezt a szerepet, a ló pedig inkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban kapott egyre nagyobb teret.

Gyógylovaglás »


Kutya terápia
Egy amerikai kutatás szerint a négylábú látogatók már rövid távon is jótékony hatással vannak a szívbetegekre.

A kutyák a szívbeteg emberek számára a legmegnyugtatóbb társaságot jelentik, nyugalmasabbat, mint saját embertársaik - mutatta ki egy tanulmány.

Kutya terápia »


Bach virágterápia kutyáknak
Az állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápialehetőség a Bach virágterápia.

Bach virágterápia kutyáknak »


Siratom a macskám
A borzasztó tudat, hogy „elhagytam” őt az utolsó óráiban. Soha-soha nem bocsátom meg önmagamnak. Erőszakosnak kellett volna lennem - mekkora mulasztás!

Cilike a kis társam volt, a szívem csücske, az önzetlen szeretet! Soha ilyen veszteséget még nem éreztem. Szerettem volna én is meghalni, vele menni! Évekig álltam esténként a balkonunkon, és halkan hívtam reménykedve, hátha kibukkan a bokorból, és a szeretet erejével hazahozom.

Cilike halála napján elkezdett szakadni a márciusi hó. Fehér lett az egész világ. Én bent ültem a meleg szobában, Cilikét kedvenc rózsaszín hálóingembe takarva ringattam, miközben István a garázsban neki állt egy koporsót csinálni. Döntenünk kellett, hová temessük el? - A kertünkbe nem lehetett, mert másokkal oszuk meg, s ők soha nem egyeztek volna bele. Erdőbe, idegenbe? - Nem bírtam volna ki a gondolatot …

Siratom a macskám »


Szivárvány híd
De jaj… Nem hallotta, hogy egy teherautó közeledik… A teherautó csikorgó fékekkel fékezett, de nem tudott már megállni… Mázlinak megijedni sem volt ideje. A teherautó elütötte. Mázli meghalt.

Szivárvány híd »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.