Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Ember-állat kapcsolat

Az állat pszichológia kérdései

Igazán szoros ember-állat kapcsolat főként a társállatokkal alakul ki. Ők részeivé válnak mindennapjainknak. Az állattartás felelősséggel és sokféle jótékony hatással jár. Az emberek többsége napjainkra eltávolodott a természettől, többek között ennek is tulajdonítható, hogy az állatok nagyobb szerepet kapnak életünkben.

Mit kapunk mi az állatoktól?

Pozitív érzéseket és hatásokat, melyek érzelmi és fizikai tekintetben is jelentősek. A fizikai hatások kulcsa az érzékek ingerlése. A szőrös, meleg dolgokhoz az emberek és a főemlősök ösztönösen vonzódnak. Harlow majom kísérleteEzt igazolta Harry F. Harlow viselkedéskutató 1966-ban elvégzett majomkísérlete. Bébi rézusz majmot összezárt egy drótból készült majombábúval, melyen egy tejesüveg volt és egy szőrrel bevont bábúval, amelyen nem volt élelem. A bébi csak akkor ment a drótanya közelébe, ha éhes volt, egyébként a szőranyához bújt, azon pihent és aludt. A meleg, szőrös élőlény tapintása, simogatása vérnyomás és szívfrekvencia csökkenést idéz elő az emberi szervezetben, emellett normalizálja a légzésszámot, ami a pánik és a stressz legyőzésében hatékony.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Különböző vizsgálatok igazolják, hogy a stresszes állapoton már az állat jelenléte is nagymértékben javít. Általában csökken a fájdalomérzet is. Az állattartás teljesítménynövelő hatása gyakran megfigyelhető, nem csak gyerekeknél és sok esetben segít a tanulási zavarokon; azonban e tekintetben, az eredményesség nagyban függ a probléma eredetétől.

Az ember-állat kapcsolat érzelmi oldala

Az ember-állat kapcsolatot érzelmi oldalról tekintve sokat kap az ember. Az egyedfejlődés során három velünk született, örökölt alapérzelem jelenik meg már újszülött korban: a szeretet, majd a félelem és agresszió. (A szeretet szerepe eleinte leginkább a később jelentkező félelem és agresszió szociális szabályozása.)

Az állattól feltétlen szeretetet és elfogadást kapunk. Hiszen mindig örül, ha látja a szeretett embert, nem számít, hogy az jól vagy rosszul teljesített a munkahelyen/iskolában, ki tudta-e fizetni a számlákat, stb. Ennek a mai, erősen teljesítmény-centrikus világban komoly értéke van. Az állatok képesek felismerni az emberi érzelmeket és annak megfelelően viselkedni. Jelenlétük serkenti a spontán érzelemkifejezést és csökkenti a szorongás érzését.

A társas életet is pozitívan befolyásolja az állattartás. Az állattal együtt élő ember magányérzete nagymértékben csökken, ami önmagában is pozitív hatással van a személyiségére, nyitottabbá válik, kommunikációs készsége fejlődik. Az állat kapocs lehet az emberi kapcsolatokban, mint beszédtéma, új kapcsolatok születhetnek, csoportok alakulhatnak ki. Az állatról való gondoskodás biztonság-érzetünket is növeli. A kompetencia érzés hatékony ellenszere a depressziónak. A gyerekek számára az állattal való együttélés könnyebben átlátható társas szabályokat mutat meg, a kommunikációs jelzéseikre azonnali és könnyen érthető választ kapnak, valamint egyértelművé teszi számukra, hogy a cselekedetek mindig vonnak maguk után valamilyen következményt.

Tar Luca

Ember-állat kapcsolat

Négylábú barátaink

Állat pszichológia
Az állatok tekintetében ritkán használjuk a pszichológia fogalmát. Számtalan állatokkal foglalkozó tudományág létezik és fejlődik napjainkban, mely az egészségükkel, szaporodásukkal, tenyésztésükkel, küllemükkel foglalkozik, na de a lelkük?!

Állat pszichológia »


Ember-állat kapcsolat
Igazán szoros ember-állat kapcsolat főként a társállatokkal alakul ki. Ők részeivé válnak mindennapjainknak. Az állattartás felelősséggel és sokféle jótékony hatással jár. Az emberek többsége napjainkra eltávolodott a természettől, többek között ennek is tulajdonítható, hogy az állatok nagyobb szerepet kapnak életünkben.

Ember-állat kapcsolat »


Macskák kommunikációja
A cicák hangjelekkel, mimikával, testbeszéddel és szagjelekkel kommunikálnak. A mimika finomabb jelzésnek számít, ezzel szemben a testbeszéd, a testtartás már jóval nagyobb távolságból is látható.

Macskák kommunikációja »


Gyógylovaglás
Gyógylovaglás: A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, a mindennapi élet számos területén használtuk e tulajdonságit a történelem során elsősorban a közlekedésben és a harcászatban. Mára azonban a gépek vették át ezt a szerepet, a ló pedig inkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban kapott egyre nagyobb teret.

Gyógylovaglás »


Kutya terápia
Egy amerikai kutatás szerint a négylábú látogatók már rövid távon is jótékony hatással vannak a szívbetegekre.

A kutyák a szívbeteg emberek számára a legmegnyugtatóbb társaságot jelentik, nyugalmasabbat, mint saját embertársaik - mutatta ki egy tanulmány.

Kutya terápia »


Bach virágterápia kutyáknak
Az állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápialehetőség a Bach virágterápia.

Bach virágterápia kutyáknak »


Siratom a macskám
A borzasztó tudat, hogy „elhagytam” őt az utolsó óráiban. Soha-soha nem bocsátom meg önmagamnak. Erőszakosnak kellett volna lennem - mekkora mulasztás!

Cilike a kis társam volt, a szívem csücske, az önzetlen szeretet! Soha ilyen veszteséget még nem éreztem. Szerettem volna én is meghalni, vele menni! Évekig álltam esténként a balkonunkon, és halkan hívtam reménykedve, hátha kibukkan a bokorból, és a szeretet erejével hazahozom.

Cilike halála napján elkezdett szakadni a márciusi hó. Fehér lett az egész világ. Én bent ültem a meleg szobában, Cilikét kedvenc rózsaszín hálóingembe takarva ringattam, miközben István a garázsban neki állt egy koporsót csinálni. Döntenünk kellett, hová temessük el? - A kertünkbe nem lehetett, mert másokkal oszuk meg, s ők soha nem egyeztek volna bele. Erdőbe, idegenbe? - Nem bírtam volna ki a gondolatot …

Siratom a macskám »


Szivárvány híd
De jaj… Nem hallotta, hogy egy teherautó közeledik… A teherautó csikorgó fékekkel fékezett, de nem tudott már megállni… Mázlinak megijedni sem volt ideje. A teherautó elütötte. Mázli meghalt.

Szivárvány híd »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.