Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Gyógylovaglás

Az ember-állat kapcsolat

Gyógylovaglás: A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, a mindennapi élet számos területén használtuk e tulajdonságit a történelem során elsősorban a közlekedésben és a harcászatban. Mára azonban a gépek vették át ezt a szerepet, a ló pedig inkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban kapott egyre nagyobb teret.

Mi is az a gyógylovaglás?

GyógylovaglásA lovaglásnak már önmagában kiváló pszichológiai és ortopédiai hatása van. A ló mozgásának hatásai kedvezően hatnak az egészséges gyermekek, felnőttek fejlődésére is, hiszen a természet tiszteletére, szeretetére nevel. Az emberi lélek mélyén él a vágy az állatok közelségére, és ez különösen igaz a gyermekek és az idősebbek esetében. Aki lovaglásra adja a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy a friss levegőn végzett mozgás után javul az általános közérzete, az étvágya, nőhet az önbizalma, hiszen a ló, ez a hatalmas állat arra megy, amerre ő akarja. Előbb-utóbb nyitottabb lesz a külvilágra, közlékenyebbé válik (az élményt meg kell osztani mással is), megismeri a kockázatvállalást és a felelősségérzetet is, és megtanulja összpontosítani a figyelmét.

Tehát a lovaglás már önmagában egy nagyszerű terápia lehet, de akkor mit jelent a szó: gyógylovaglás? Ez annyiban különbözik az általánosan emlegetett lovaglástól, hogy olyan speciális, lovastorna jellegű gyakorlatrendszerből áll, amit a ló sajátos mozgásának, tulajdonságainak és a beteg állapotának figyelembevételével szakemberek építenek fel. Hippoterápiaként is szokás emlegetni, amely kifejezés a görög hippo, azaz ló szóból ered. A görögök ugyanis már az ókorban használták a fogyatékkal élő személyek rehabilitására a lovakat. Angliában a XIX. század végén, az Egyesült Államokban az 1960-as években ismerték fel a lovaglás jótékony hatásait, és kezdték el a lovakat a nevelésben hatékonyan alkalmazni. Magyarországon 1989-ben indult az első - és a mai napig tartó - gyógylovagoltaltási program.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Mi mindenre lehet felhasználni a lónak és mozgásának kedvező hatását?

  • a testtartás korrekciójára
  • az izomtónus és az izomerő-egyensúly kialakítására
  • az egyensúlyfejlesztésre (agyi érési folyamatok)
  • a fizikai tréningre
  • a pszichés és a szociális fejlődésre

Kiváló módszer már megelőzésre is, különösen tanulási és viselkedési problémák terén. A hippoterápia gyógypedagógiai célú lovastorna, illetve fogyatékosok és sérültek sportlovagoltaltására is alkalmas. A biztonságos feltételek megteremtése érdekében egy sérülthöz két, vagy három fő szükséges: egyikük a lovat vezeti, egy a segítő és egy a terápia vezetője. Mindhármuknak tudni kell lovagolni, a terápia vezetőjének megfelelő egészségügyi és pedagógiai ismeretekkel kell rendelkeznie. A terápiás lovaglás felhasználja többek között a korszerű gyógytorna gyakorlatanyagát, a kineziológia szemléletét, a ló terápiás hatásait. Általában nem önálló gyógyítóeljárás, más terápiás ágakkal ötvözve viszont nagyon hatékony eszköz.

A gyógypedagógiai lovaglás

A gyógypedagógiai lovaglás során az ember és a ló együttműködésének eredményeképpen létrejövő pszichológiai értékek kerülnek előtérbe a fejlesztés érdekében. A terápia során fontos a lóval való közvetlen kontaktus. A ló közelségének pozitív hatása miatt a kezelések nemcsak lovaglásból, hanem a foglalkozások előtti, utáni simogatásokból, lóápolásból is állnak. Ez azért is fontos, mert eközben a gyerekek ráhangolódhatnak a rájuk váró feladatra. A gyermekek általában nem félnek a lótól, esetleg kezdetben a magasságától és a mozgásától, de ez gyorsan oldódik, és egyre magabiztosabbak, bátrabbak lesznek, határozottságuk, felelősségérzetük nő, csakúgy, mint egészséges társaiknak.

Vannak esetek, amikor mégsem ajánlott ez a fajta terápia, ilyen például az agyi eredetű bénulás, sclerosis multiplex, egyensúlyzavarok, végtagfejlődési rendellenességek.

Gyógylovaglás

Négylábú barátaink

Állat pszichológia
Az állatok tekintetében ritkán használjuk a pszichológia fogalmát. Számtalan állatokkal foglalkozó tudományág létezik és fejlődik napjainkban, mely az egészségükkel, szaporodásukkal, tenyésztésükkel, küllemükkel foglalkozik, na de a lelkük?!

Állat pszichológia »


Ember-állat kapcsolat
Igazán szoros ember-állat kapcsolat főként a társállatokkal alakul ki. Ők részeivé válnak mindennapjainknak. Az állattartás felelősséggel és sokféle jótékony hatással jár. Az emberek többsége napjainkra eltávolodott a természettől, többek között ennek is tulajdonítható, hogy az állatok nagyobb szerepet kapnak életünkben.

Ember-állat kapcsolat »


Macskák kommunikációja
A cicák hangjelekkel, mimikával, testbeszéddel és szagjelekkel kommunikálnak. A mimika finomabb jelzésnek számít, ezzel szemben a testbeszéd, a testtartás már jóval nagyobb távolságból is látható.

Macskák kommunikációja »


Gyógylovaglás
Gyógylovaglás: A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, a mindennapi élet számos területén használtuk e tulajdonságit a történelem során elsősorban a közlekedésben és a harcászatban. Mára azonban a gépek vették át ezt a szerepet, a ló pedig inkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban kapott egyre nagyobb teret.

Gyógylovaglás »


Kutya terápia
Egy amerikai kutatás szerint a négylábú látogatók már rövid távon is jótékony hatással vannak a szívbetegekre.

A kutyák a szívbeteg emberek számára a legmegnyugtatóbb társaságot jelentik, nyugalmasabbat, mint saját embertársaik - mutatta ki egy tanulmány.

Kutya terápia »


Bach virágterápia kutyáknak
Az állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápialehetőség a Bach virágterápia.

Bach virágterápia kutyáknak »


Siratom a macskám
A borzasztó tudat, hogy „elhagytam” őt az utolsó óráiban. Soha-soha nem bocsátom meg önmagamnak. Erőszakosnak kellett volna lennem - mekkora mulasztás!

Cilike a kis társam volt, a szívem csücske, az önzetlen szeretet! Soha ilyen veszteséget még nem éreztem. Szerettem volna én is meghalni, vele menni! Évekig álltam esténként a balkonunkon, és halkan hívtam reménykedve, hátha kibukkan a bokorból, és a szeretet erejével hazahozom.

Cilike halála napján elkezdett szakadni a márciusi hó. Fehér lett az egész világ. Én bent ültem a meleg szobában, Cilikét kedvenc rózsaszín hálóingembe takarva ringattam, miközben István a garázsban neki állt egy koporsót csinálni. Döntenünk kellett, hová temessük el? - A kertünkbe nem lehetett, mert másokkal oszuk meg, s ők soha nem egyeztek volna bele. Erdőbe, idegenbe? - Nem bírtam volna ki a gondolatot …

Siratom a macskám »


Szivárvány híd
De jaj… Nem hallotta, hogy egy teherautó közeledik… A teherautó csikorgó fékekkel fékezett, de nem tudott már megállni… Mázlinak megijedni sem volt ideje. A teherautó elütötte. Mázli meghalt.

Szivárvány híd »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.