Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pszichés eredetű szexuális problémák

Tévhitek a szexben

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexbenA szexualitás körül nagyon sok vélemény, tanítás, és információ kering. Ha valamit gyakran hallunk, vagy sokfelől halljuk ugyanazt az információt, akkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül elhinni. A szexuális életünkre is igaz, hogy jobbá tehetjük, ha megértjük az ágyban történő viselkedésünk mozgatórugóit, és ugyanennyi figyelmet szentelünk a párunk viselkedésének megértő elfogadására is. A teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg néhány tévhitet.

Tények és tévhitek a szexben

 • Ha tényleg kívánsz, és ha tényleg engem kívánsz, akkor kőkemény a merevedésed

  Ha tényleg kívánsz, és ha tényleg engem kívánsz, akkor kőkemény a merevedésedA legtöbb nő a saját kudarcaként éli meg az átmeneti merevedési zavart. Ha pedig a férfi is a saját kudarcaként éli meg, akkor így lesz mindkettőjük számára a frusztráció melegágya a szex. Pedig mindenki tudja, hogy bármilyen külső zaj, a postás csengetése, a telefon megszólalása, a csecsemő felsírása megzavarhatja a szexuális ingert. Ilyen tapasztalata szinte minden párosnak van, de a legtöbben egy ilyen malőr után folytatni tudják a vágyott együttlétet, elég hozzá néhány maszturbáló mozdulat, és ismét teljes készültségben van a férfi.

 • Kezeket a paplan fölé!

  Kezeket a paplan fölé!Kisgyermek korban mindenki felfedezi a nemi szerveit, és mivel a gyermek ösztönszerűen a jó érzések felé törekszik, a gyermekek szeretnek játszani önmagukkal. A szülők azonban rájuk szólnak, gyakran megszégyenítik őket, és tiltásokkal leszoktatják arról, hogy tovább ismerkedjenek a „csúnyájukkal”. „Viszed onnan a kezed? Nem szégyelled magad?” Pedig a szülő feladata nem a megszégyenítés, az undor és a bűntudat keltése, hanem annak a megtanítása, hogy az önmagunk simogatása, az autoerotika az életünk úgynevezett intimitás területéhez tartozik.

  Az autoerotika mindig megmarad az életünkben. Ezért senkinek nem kell összeomlani, ha a párját önkielégítésen kapja. Sokkal jobb módszer, ha ilyenkor inkább „beszáll a játékba”, mintha drámaként éli meg a helyzetet, és arról kezd vitát, hogy „annyira nem vagyok jó neked, hogy inkább egyedül csinálod?”

 • Neked is annyi időd volt rá, mint nekem!

  Neked is annyi időd volt rá, mint nekem!Valljuk be, ez azért egy bántó, rossz, viccesnek egyáltalán nem nevezhető, ámde gyakran elhangzó mondat, amikor egy nő az orgazmus elmaradását, vagy az aktus rövidségét reklamálja.

  Lássuk a gyökereket. A gyökerek itt is a gyermekkorból indulnak. A genitáliák (nemi szervek) idegszálakkal vastagon behálózott területek, ezért rendkívül finom mozdulatokra is érzékenyen reagálnak. Az egészséges, örömteli felnőtt szexualitás alapja a gyermeki önszeretgetés.

  Különbség van a fiúk és a lányok önszeretgetési lehetőségei között. A nemek anatómiai különbségéből adódik, hogy a fiúk wc-zés alkalmával mindig megfogják a nemi szervüket, tehát a pénisz-kéz kapcsolat természetes a számukra. Ráadásul, a fiúk a „megigazítom” magyarázattal bármikor legálisan birizgálhatják magukat.

  Ha egy lány a nemi szervéhez nyúl, azonnal életbe lép a kéztiltás, és valamiféle óvó szándékú lebeszélés. „Nem véletlen van úgy eldugva, könnyen fertőzést kapsz (ami egyébként igaz), sérülékeny, ráadásul a szüzességed is veszélybe kerülhet, ha azon a helyen matatsz.”

  Érdemes azt is végig gondolni, hogy mikortól is számít a nemi érés. A fiúknál az első magömléstől, a lányoknál az első menstruációtól. A fiúkat a természet megajándékozza az első magömlés – és ezzel együtt az első orgazmus élményével, de a lányok első menstruációja a lehető legtávolabb van az orgazmus élménytől, így bátran kijelenthetjük, hogy a természet spontán ajándéka a lányok számára elmaradt.

  Láthatóan már a startvonalnál óriási a különbség, ráadásul a lányoknak a tiltások és a szégyenérzet ellenében kell megtanulniuk a szexuális örömérzést. És akkor még nem is beszéltünk a nem kívánt terhességtől való szorongás leküzdéséről.

 • Ráérünk még beszélni róla!

  Ráérünk még beszélni róla!A szexualitásunk alapösztönünk, s mint ilyen, előre programozottam működik, még akkor is, ha mi nem ismerjük fel, mi történik velünk, bennünk. Ki ne látott volna olyan kislányt, aki az édesapját egyetlen tekintettel rávette egy sétára plusz fagyira a meccs helyett , miközben az anyuka órák óta „fűzte már az apát.”

  Mindannyiunkban önkéntelenül beindul a „pávaeffektus”, amint más neműek társaságába kerülünk. Felnőttek az elnőiesedett munkahelyi környezetben rendkívül örömmel veszik egy férfi megjelenését, mert már egy férfi jelenléte is sokat javít a negatív, pletykás közösség viselkedésén. Ugyanígy egy nő megjelenése a férfiak körében visszafogja a durvaságot, és erősíti a versenyszellemet.

  Tehát a szexuális nő és a szexuális férfi a születéstől alakul, bontakozik, ne várjunk hát a „felvilágosítással”, amíg végletesen késő lesz. Már az első pillanattól kezdve elraktározzuk azokat a szavakat, viselkedési mintákat, amelyeket látunk, hallunk, tapasztalunk. S ezekből építjük fel a saját „szexuális énsémánkat”.

 • A bűnös férfi és szent asszonya

  A bűnös férfi és szent asszonyaA mai napig leküzdhetetlen ellentét: a fehér és a fekete, a bűnös férfi, aki buja és mocskos vágyai közt vergődik és a piedesztálra emelt, megbecsült, tisztelt anya, akinek nincsenek parázna szükségletei. S a Fekete Madonna (manapság szeretőnek hívják), aki alattomosan csábít, izgató és sejtelmes és a „sötét vágyak” (Hevesi Krisztina) kiélésének megtestesítője.

  Egyre gyakoribb jelenség, hogy a gyermek születése után a férfi hosszú időre vagy örökre elveszíti a felesége iránt a szexuális vágyat. Mammaeffektus – így nevezik ezt a mediterrán országokban. Az anyakategóriába áthelyezett feleség nem lehet „alantas vágyak” kielégítője. A tilalom eredete a gyermekkorhoz, az édesanyához kötődik. A „szerelmetes kisfiam” típusú kapcsolatok következménye, hogy a felnőtt férfi nem tud szexuális kapcsolatot teremteni az anyává vált feleségével, mivel az aktus tudattalan tilalom alá kerül, úgy, ahogyan az anyával kapcsolatban sem jöhet létre szexuális kapcsolat az incesztus tabu miatt.

  A szex, mint bűn - szemben a tisztasággal – hasítás, a hideg és elutasító anyai viselkedés következménye. Gyakori élethelyzet: a feleség a gyermekek születés után egyre gyérebben, később egyáltalán nem él szexuális életet a férjével, a férj pedig külső kapcsolatot keres. A külső kapcsolatban létrejön a szexuális aktus, majd közvetlenül utána a férfi ingerült, szorongó, depresszív tüneteket mutat, és a lehető leggyorsabban elhagyja az aktus helyszínét. Ez éppen ellentétes az aktust követő ellazultsággal, oldottsággal, és odáig fajulhat, hogy a férfi idegességében megbánthatja, sértegetheti, szélsőséges esetben meg is ütheti partnerét, különösen akkor, ha a partner megpróbálja marasztalni. Ezt a korai sérülés okozta depressziót, intimitástól való félelemnek, posztkoitális diszfóriának nevezzük. Érdemes szakemberhez fordulni vele.

Csehák Hajnalka pszichológus

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben

Kiút keresés a szexuális problémákból

Ha úgy érzed, hogy feszültséget okoz benned vagy a párodban a szexuális életetek gyakorisága, ha nem tudod, mikor is tudnál időt szakítani a szexre, ha diszharmónia van köztetek szexuális téren, ha sok benned a gátlás, ha a lelked legmélyén helytelen, gusztustalan, „bűnös” élvezetnek tartod a szexuális aktust, akkor gyere és kérj segítséget! Hogy neked se kelljen lemondani erről a csodálatos örömforrásról!

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

Jó szexet akarok!
Jelentkezz egyéni szexuális tanácsadásra!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichés eredetű szexuális problémák

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés

A pszichés eredetű korai magömlés kezeléseA korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Gyakran fordul elő serdülőknél, akik a helytelen szexuális nevelés következtében úgy érzik, hogy valami bűnt követnek el, amikor maszturbálnak, és a bűntudatuk miatt mihamarabb túl akarnak lenni a kielégülésen. Tovább viszik aztán a szexuális problémát a fiatal felnőttkorukra, amikor a tapasztalatlanság, a nemi betegségektől való félelem, vagy a partner teherbe esésétől való aggódás idegesíti őket.

Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok

Pszichés eredetű merevedési zavarokA tisztán lelki eredetű merevedési zavarra az jellemző, hogy szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor nem jelentkezik. Rendkívül gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg - félve a kudarctól - amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe. Mindenképpen lelki eredetű zavarra kell gondolni, ha vannak reggeli spontán merevedések, illetve akkor, ha önkielégítéskor van merevedés.

Minden férfival (mint ahogyan minden nővel is) előfordul, hogy nincs a topon, s szeretkezés közben ellanyhul az érdeklődése. A férfiak hátrányos helyzete, hogy ez azonnal meglátszik, illetve érzékelhető. Ez zavarba hozhatja a férfit, megszégyenülve érzi magát, s gyakran a női partner rosszul is reagálja le a helyzetet.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák

Pszichés eredetű merevedési zavarokA férfi vágyának csökkenését – bármily hihetetlen is -, a leggyakrabban a női partner viselkedésre, reakciója okozza. Mindenkinek érdemes tudni, hogy a férfi a szexualitásában a legsebezhetőbb. Ha a férfias teljesítményében leszólják, az kihat az egész életére, a mindenkori teljesítményére. Hiszen a férfiak a teljesítményen keresztül mérnek mindent, Aki teljesíteni tud, aki helytáll, az a férfi – így gondolkodnak. Akarva – akaratlanul, de állandóan összehasonlítják önmagukat másokkal. Könnyen ördögi körbe kerülnek, ha úgy érzik, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák »

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknélA szexuális problémák még mindig tabu témának számítanak, lassan tudatosulnak, hiszen a nők többnyire elnézőek, és magukban keresik a hibát. Csak hosszú évek kielégületlensége után merik kimondani, hogy nincs minden rendben az ágyban. Lehet, hogy fájdalmas a behatolás, kevés a ráhangolódás, vagy túl gyors és önző a férfi.

A női szexualitás nagyon összetett folyamat, gyakran elég egy vita vagy veszekedés, és a nő vágya elszáll. A nő a leggyakrabban érzelmi okból tagadja meg a szeretkezést, közismert a banális fejfájás, aminek a hátterében mindig valami szorongás, depresszív hangulat, kellemetlen nappali vagy éjszakai élmény áll.

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem

A szerelem és a szexuális vágy különbségeMeg kell tudni különböztetni a szexuális vágyat a szerelemtől. A nemi vágy, a megkívánás kielégítése esetében a partner személyisége másodlagos, a lelki tulajdonságai nem sokat számítanak, szerelem esetén viszont a partner egyénisége és kizárólagossága a legfontosabb. Ezért élik meg a megcsalt személyek azt, hogy a párjuk részéről elmúlt a szerelem. S ha a „megcsaló” partner valamilyen módon bizonyítani tudja, hogy csak a nemi vágyát elégítette ki, érzések nem játszottak szerepet a megcsalásban, akkor a párkapcsolat egyensúlya könnyen helyre billen.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a szerelem csak illúzió. A romantikus szerelem valóban az, mert a romantikus szerelem a bennünk élő partnerideál képét és viselkedését vetíti ki valakire a környezetünkből. A romantikus szerelem hangulatos és túlzott reményeket kelt bennünk, így elkerülhetetlenül csalódással végződik.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése

A szexualitás, mint tanulási folyamatA pszichoszexuális fejlődés a csecsemőkorban kezdődik, és végig kíséri az egész életünket. Elválaszthatatlan kölcsönhatásban van a személyiségünkkel. (Már megint visszaköszön a személyiségfejlesztés fontossága.)

A férfi és a nő egyaránt szeretne kielégítő szexuális életet élni. Mindketten azt akarják, hogy önmaguk és párjuk is kielégüléshez jusson. Ehhez a helyes nemiszerep-viselkedés elsajátítása szükséges.

Az érett szexualitás tanulással sajátítható el.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség

Szexualitás és lelki egészségSzex – egy szó, melyre mindenki felkapja a fejét.

Szex –egy szó, amely mindenkiből kivált valamilyen érzelmi választ. Hogy kiből milyent? Ez függ a neveltetésünktől, és az eddigi életünkben megélt élményeinktől.

Szex – „nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújthatja.”

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben

Tévhitek a szexbenA szexualitás körül nagyon sok vélemény, tanítás, és információ kering. Ha valamit gyakran hallunk, vagy sokfelől halljuk ugyanazt az információt, akkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül elhinni. A szexuális életünkre is igaz, hogy jobbá tehetjük, ha megértjük az ágyban történő viselkedésünk mozgatórugóit, és ugyanennyi figyelmet szentelünk a párunk viselkedésének megértő elfogadására is. A teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg néhány tévhitet.

Ha úgy érzed, hogy feszültséget okoz benned vagy a párodban a szexuális életetek gyakorisága, ha nem tudod, mikor is tudnál időt szakítani a szexre, ha diszharmónia van köztetek szexuális téren, ha sok benned a gátlás, ha a lelked legmélyén helytelen, gusztustalan, „bűnös” élvezetnek tartod a szexuális aktust, akkor gyere és kérj segítséget! Hogy neked se kelljen lemondani erről a csodálatos örömforrásról!

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.